HABERLER>POLİTİKA
2 Aralık 2015 Çarşamba - 15:34

Basmane’den dünyaya mesaj: CHP’li vekiller umuda yolculuk yapacak!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, TBMM Katip Üyesi İzmir Milletvekili Özcan Purçu, Muğla Milletvekili Nurettin Demir ve İl Başkanı Bedri Serter AB’nin Türkiye’ye mülteciler için 3 milyar Euro’luk yardımının ardından basın açıklaması yaptı.

Basmane’den dünyaya mesaj: CHP’li vekiller umuda yolculuk yapacak!

Gökhan KOÇ / EGEDESONSÖZ -  CHP vekillerinden oluşacak heyet mültecilerin ruh hallerini ve psikolojilerini anlamak için Bodrum sahilinden botlarla umuda yolculuk yapacak. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, TBMM Katip Üyesi İzmir Milletvekili Özcan Purçu, Muğla Milletvekili Nurettin Demir ve İl Başkanı Bedri Serter, AB-Türkiye Zirvesi’nde, sığınmacı akınıyla ilgili AB’nin Türkiye'ye 3 milyar Euro'luk maddi destek sağlamayı kararlaştırmasının ardından Suriyeli mültecilerle ilgili basın açıklaması yaptı.
 
İç savaştan kaçarak İzmir’e gelen çok sayıda mültecinin ‘umuda yolculuk öncesi’ yaşam savaşı verdiği Basmane’de Şifa Hastanesi arkasında bulunan Hatuniye Camisi’nin önünde yapılan açıklamayı alanda bulunan mülteciler de izledi.


 
TÜRKİYE ORTA DOĞU ÜLKESİ OLMA NOKTASINDA İLERLİYOR
Basın açıklamasını, bölgede yaşayan Suriyeli çocuklarla yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “100 bine yakın mülteci İzmir’de bulunuyor. Türkiye’de 2,5 milyon mülteci var. Bu mesele sadece Türkiye değil Avrupa açısından da önemli bir mesele 2. Dünya Savaşı’ndan sonra Türkiye ve Avrupa’nın karşılaştığı en önemli mesele mülteci meselesi. Türkiye’nin dış politikadaki yanlışlarının etkisinin ne kadar büyük olduğunu biliyoruz. Türkiye, Orta Doğu ülkesi olma konusunda hızla ilerliyor. Göçmen meseli AKP’ye bırakılmayacak kadar ciddi bir meselesidir. Aylardan beri sahile vuran bebek cesetlerini, mültecilerin sorunlarını görüyoruz. Bu mesele sadece Türkiye’nin meselesi değildir. Avrupa ülkelerini de ilgilendirmektedir. Başbakan’ın da katıldığı zirvede alınan kararlar, sadece Türkiye meselesi olma konusunda Türkiye’yi bir noktaya getirdi. AB ile ilgili yeni döneme giriyoruz. AK Parti’nin göz boyaması ile karlı karşıyayız. AB ile Türkiye ilişkilerinde ana eksen Kopenhag kriterleri idi. Artık AB’nin Türkiye’den mülteci krizinden beklentileri yer alıyor” dedi.
 
TÜRKİYE MÜLTECİ TAMPON BÖLGESİDİR
Mültecilerin Türkiye’de kalması için 3 milyar Euro rüşvet verildiğini ifade eden Ağbaba, “Bu mesele ortaklaşa çözülebilir. Yük paylaşımı ile çözülmeli. Bu dram sadece Türkiye’nin sorunu değildi. AB ile Türkiye ortaklaşa çözebilir. Bunu Türkiye’nin sırtına yüklemek kimsenin hakkı değildir. Hiç kimse gazeteci tutuklayarak, faili meçhulleri artırarak AB’ye girmemizi beklemesin. Bu program Türkiye’yi AB’ye sokamaz. Ancak Türkiye’yi AB’nin tampon ülkesi yapar. Türkiye artık bir mülteci tampon bölgesi durumundadır. Türkiye’yi AB sınırlarına bekçi yapmak kimsesin hakkı ve haddi değildir. Kişi başı bin Euro verilerek Türkiye 3 milyar Euro karşısında Avrupa bekçisi konumuna getirilmiştir. Kabul etsek de etmesek de Türkiye’nin en önemli meselesi mülteci meselesidir. Cumhuriyet Halk Partisi olarak Genel Başkanımızın talimatı ile Mülteci Komisyonu kurduk” ifadelerini kullandı.
 
CHP’Lİ VEKİLLER MÜLTEİCİLER İÇİN UMUDA YOLCULUK YAPACAK
CHP’nin önümüzdeki dönemde mültecilerle ilgili meseleleri daha derinden inceleyeceğini kaydeden Ağbaba, CHP’li vekiller olarak önce Çeşme ve Basmane’de mültecilerle ilgili incelemelerde bulunduklarını, ardından Aylan Kurdi bebeğin cesedinin sahile vurduğu Bodrum sahilinde inceleme yapacaklarını kaydetti. Zorlu hava koşullarında mültecilerin aldığı riskleri daha iyi anlamak için botlarla açılacaklarını belirten Ağbaba, “Şu konuştuğumuz dakikalarda bile belki çocuk mülteciler sulara gömülüyor” dedi.


 
PURÇU: DEVLET GÖREVLİLERİ İLGİLENMİYOR
CHP İzmir Milletvekili Purçu ise devlet elinin mültecilere ulaşmadığını savundu. Halen kaldırımlarda yatan hamile, yaşlı ve çocuk mültecilerin bulunduğunu söyleyen Purçu, “Devlet görevlileri bu kişilerle yeterince ilgilenmiyor. Mültecilerin barınacağı yerlerle ilgili koordineli çalışma yapılmıyor. Tedbirler emniyet aşamasında kalabiliyor. İster kaldırımda yatsın, ister hasta hamile olsun şimdiye kadar yapıcı bir çalışma yapılmadı. Kaç mülteci geldi, kaç mülteci gitti, kaçı kaldı, kaçı kimlik çıkardı, belli bir bilgi yok. Yapılan açıklamalarda ortalama rakamlar var. 100 bini geçkin mülteci sayısı var ve bunların sadece yüzde 10’a yakını kimlik sahibi ve kayıt altında” dedi.
 
‘AB’Yİ KORKUTTUK’ DİYE TWEET ATAN KUZU…
Basın açıklamasında mültecilerin sağlık sorunları ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Muğla Milletvekili Nurettin Demir, sadece kayıtlı olan mültecilere sağlık hizmeti verildiğini ifade etti. Demir, iki yıl içinde mültecilere 16 bin liralık masraf yapıldığını söyleyerek, bu rakamın düşük olduğunu dile getirdi. Demir ayrıca AK Parti Milletvekili Burhan Kuzu’yu da eleştirdi. Demir sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu durum, ciddi sağlık sorunu yaşadıklarını gösteriyor. Yeterince izlendiğini tahmin etmiyoruz. Genel olarak Türkiye’de mülteci sorununun giderilmesi konusunda ciddi koordinasyonun olmadığını düşünüyoruz. Her birim kendi kendine bir şeyler yapmaya çalışıyor. İzmir’de şuanda 24 bin 0-18 yaşına genç ve çocuk var. 3-4 bini eğitimlerini zor koşullarda sürdürüyor. 20 bin çocuk sokakta ve emekleri sömürülüyor. Tezgah kurup günde 1-2 liraya çalışan 7 yaşında çocuğumuz var. Okula gitmiyormuş. Türkiye’nin mülteci sorunu çok ciddi. Savaşı başlatanlar, kışkırtanlar bu insanlara kucak açtılar ama bunları AB’ye karşı kullanmak, ‘AB’yi korkuttuk diye Tweet atan Kuzu, ‘keh keh’ diye de onlarla dalga geçiyor. 3 milyar Euro aldık diye bunu kahraman gibi övgü ile söylüyor. İktidarın AB tarafından kandırıldığını görüyoruz. Bu gerçekten Türkiye’nin değil tüm insanlığın ciddi sorunudur. Dün Çeşme’de 25 kişilik botta iki kişi kurtuldu, 13 kişi öldü. Her gün o kadar kanıksadık ki olaylar sık sık tekrarlanıyor. 6 milyar Dolar da verseler bunların ne önü ne arkası kesilir. Türkiye istemeden Avrupa’nın sınır bekçiliğine yeni bir lakapla görevlendirilmiş olur.”



'BEBEKLERİN MAMASI KADINLARIN MONTU YOK'
CHP'nin Mülteci Komisyonu'nda yer alan Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Muğla Milletvekili Nurettin Demir, İzmir Milletvekili Özcan Purçu, Basmane Semti'nden sonra Suriyeli mültecilerin Yunanistan'ın Sakız Adası'na botla geçiş yaptığı Çeşme İlçesi'ne gitti. Milletvekilleri, Çeşme'nin Sakız Adası'na en yakın noktası olan Pırlanta bölgesinde terk edilmiş binalarda kalan göçmenlerle görüştü. Purçu, Suriyeli göçmenlerin yanısıra Afgan ve Iraklı göçmenlerin de olduğunu belirterek, kadın ve çocukların çoğunlukta olduğunu anlattı.
 
Nurettin Demir de jandarmanın sabah yaptığı operasyonla 200 Suriyeli göçmeni İzmir'e gönderdiğini belirterek, elektrik ve suyun olmadığını bölgede göçmenlerin soğuk kış günlerinde penceresi kapısı olmayan terk edilmiş binalarda barındığını, bazı sivli toplum kuruluşlarının yemek ve kıyafet yardımı ile yaşamaya çalıştıklarını söyledi. Demir, "Suriyeli bir mülteci İzmir'den Çeşme'ye yürüyerek geldiğini söyledi. Düşünün 90 kilometre yürümüş. Dört duvar bulamayan çalıların arasında yaşıyor. Bebeklerin maması yok, kadınların kıyafeti yok. Motorlu botlarla Sakız'a gidiyorlar. Burada yolculukta çocuklardan para alınıp alınmadığını konuşuyorlar. Tam bir dram" dedi.

 
Serter'den 3 Aralık mesajı
 
Ruslar, Türk şirketin 30 milyon euroluk stat projesini iptal etti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Serter'den 3 Aralık mesajı
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanı Bedri Serter, Dünya Engelliler ...
Delican'dan Engelliler Günü mesajı
AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican, Dünya Engelliler günü dolayısıyla ...
Kılıçdaroğlu'ndan Tahir Elçi'nin eşine taziye ziyareti
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, öldürülen Diyarbakır Baro Başkanı ...
 
CHP’deki ‘delege krizi’nde ilk mesaj: İstifa etmeyeceğim!
Milletvekili Adayı Ednan Arslan’ın Narlıdere’de ilçe kongre delegesi, ...
Meclis’te Kalkan başkanlığında ilk zirve!
Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu ...
CHP İzmir’de Serter aday… Peki kimler rakip olabilir?
CHP İzmir İl Başkanı Bedri Serter, il kongresi öncesi göreve yeniden talip ...
 
Akşener'le A'dan Z'ye: Köşk adayı olacaktım ama…
MHP eski İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Adayı Meral Akşener, "Bahçeli'nin ...
CHP İl kongresinde tarih çıkmazı!
İl Yönetimi kongrenin 20 Aralık'ta yapılacağını duyurdu ancak kanun gereği ...
Erdoğan Putin'i anlattı: Bana mert derdi...
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, düşürülen uçakla ilgili Rusya’yla çıkan ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva