HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
30 Ocak 2013 Çarşamba - 10:40

Başkent’te EXPO zirvesi: Kıraç’tan 5 neden!

İzmir’in EXPO 2020 adaylığını diğer dünya devletleriyle paylaşmak ve desteğini almak amacıyla Ankara’da resepsiyon verildi. Vali Kıraç, konuşmasında İzmir’in adaylığını 5 önemli nedenle özetledi.

Başkent’te EXPO zirvesi: Kıraç’tan 5 neden!

İZMİR – İzmir Valisi EXPO 2020 Yönlendirme Kurulu ve Yürütme Komitesi Başkanı Mustafa Cahit Kıraç ile Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun ev sahipliğinde gerçekleşti. Sheraton Oteli’nde düzenlenen resepsiyona 80 ülkenin büyükelçisi ve misyon temsilcisi katıldı.
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile İzmir milletvekillerinin katıldığı resepsiyonun açılış konuşmasını İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu yaptı.

Başkan Kocaoğlu, kentin bütün dinamikleriyle EXPO 2020’ye hazır olduğunu söyledi. İzmir’in sanayi, bilim ve ulaşım bakımından hem Türkiye’nin hem de bulunduğu coğrafyanın en stratejik şehri olduğunu belirtti.
 
Başkan Kocaoğlu, İzmir’in 2020 EXPO’suna hazırlandığını, alan dahil birçok projeyi uygulamaya koyduğunu söyledi, büyükelçileri İzmir’e davet etti.
 
5 ÖNEMLİ NEDENİ VAR!
İzmir Valisi EXPO 2020 yönlendirme Kurulu ve Yürütme Komitesi Başkanı Mustafa Cahit Kıraç, konuşmasında İzmir’in adaylığını 5 önemli nedenle özetledi. Kıraç şunları söyledi: “İzmir'in EXPO 2020 adaylığının 5 önemli nedenini vardır: 
1. neden, İzmir'in konumudur.
Bugün İzmir 4 milyonluk nüfusu ile ülkemizin üçüncü büyük metropolüdür. Sosyo-ekonomik bakımdan Türkiye'nin en gelişmiş kentlerinden biridir. İzmir, dünyanın birçok yerinden kolay ulaşılabilir bir coğrafyadadır. Üç farklı kıtada yer alan 48 ülkede yaşayan 1,5 milyar insan, İzmir’e 3 saatte ulaşabilmektedir. İzmir, bunu destekleyen güçlü ulaşım altyapı ve standartlarına sahiptir. 2. neden İzmir’in EXPO temasıdır. EXPO 2020 için temamızı “Daha İyi Bir Dünya İçin Yeni Yollar / Herkes İçin Sağlık” olarak belirledik. Temanın belirlenmesinde 1948 İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nden yola çıkılmış ve Birleşmiş Milletler Binyıl Kalkınma Hedefleri dayanak noktası olmuştur. Ayrıca, tıbbın atası olarak bilinen Hipokrat’ın, eczacılığın babası olarak bilinen Galenos’un bölgemizde yaptıkları çalışmalar ve son 10 yılda Türkiye Cumhuriyeti’nin sağlık alanında yaptığı devrim niteliğindeki düzenlemeler esas alınmıştır.
Ayrıca bölgemizin zengin termal kaynakları, sağlıklı ve leziz Ege mutfağı ile uyumlu organik tarım gibi yöreye özgü özellikler de dayanağımız olmuştur. Bildiğiniz gibi sağlık; evrensel, toplumsal, ekonomik ve politik bir olgudur. Birleşmiş Milletler Binyıl Kalkınma Hedefleri’nin yarısı sağlık konusu ile ilintilidir.
 
Gelişmekte olan ülkeler hala önleyici sağlık hizmetleri sıkıntılarını yaşamakta, sağlık sistemlerinde kapasite yetersizliği çekmektedirler. Gelişmiş ülkeler ise; kronik hastalıklar, artan sağlık bakım giderleri, obezite ve diyabet gibi yaşam tarzından kaynaklanan hastalıklarla başa çıkmaya çalışmaktadırlar.
 
Dünya nüfusu giderek yaşlanmaktadır. 1960 yılında nüfusun %5’i 65 yaş ve üzerindeyken, 2010 yılında bu oran %7,6’ya ulaşmıştır. OECD ülkelerinde ise %15'ler seviyesindedir.
 
Diğer taraftan anne ve çocuk ölümleri, aşılama yetersizlikleri, çevre kirliliği, barınma, beslenme koşulları ile birçok bulaşıcı hastalıktan daha çok can alan açlık, halen sorun olarak karşımızda durmaktadır. Biz, sağlık konusundaki tüm bu problemlerin ele alınacağı bir EXPO’yu insanlığa sunmayı arzu ediyoruz.
 
Dünyanın dikkatini, mevcut sorunlara ve bu sorunlarla savaşan bölge ve topluluklara çekerek, evrensel dayanışmanın oluşmasına katkıda bulunmayı amaçlıyoruz.
 
İzmir, "Herkes İçin Sağlık" teması ile şu ana hedeflere ulaşmayı planlamaktadır: Farkındalık seviyesini ve bireylerin sağlığa verdiği önemi arttırmak, farklı kültürlerin başarılı sağlıklı yaşam öykülerini buluşturmak, en başarılı çözümleri ve inovatif uygulamaları sergilemek, bireyleri, kamu ve özel sektör kuruluşlarını buluşturmak.
 
Ülkeler, ulusal ve uluslararası kuruluşlar, sağlık ve ilgili sektörlerdeki tüm paydaşlar, belirlenen tema çerçevesinde, geliştirdikleri fikirleri, sistemleri, ürünleri sergileme fırsatını bulacaklardır.
 
Sağlık temalı bir EXPO ile Türkiye, dünya sağlığında kendi payına düşen sorumluluğu yerine getirmeye, ulusal ve uluslararası kurumları bu konuda hareketlendirmeye hazır olduğunu taahhüt etmektedir.

 
3. neden, Türkiye'nin yükselen gücü ve uluslararası organizasyonlardaki başarısıdır.
2011 yılında %8,5 oranla dünyanın en hızlı büyüyen ikinci ekonomisi olan Türkiye, 2023 yılında dünyanın ilk on büyük ekonomisi arasına girmeyi kendine hedef seçmiştir.
 
Türkiye artık bölgesinde her geçen gün artan siyasi gücüyle global stratejiler belirleyen bir ülke konumundadır. Türkiye aynı zamanda uluslar arası organizasyonlarda da hatırı sayılır tecrübeye sahiptir. İzmir özellikle bir fuarlar ve kongreler kenti olarak da bilinmekte; uluslararası organizasyonlarda zengin tecrübeleri bulunmaktadır. Kısaca, Türkiye EXPO 2020 organizasyonunu en iyi şekilde gerçekleştirecek güç ve kabiliyettedir.

4. neden, EXPO 2020'nin İzmir'de düzenlenmesinin insanlığa ve küresel refaha olan katkısıdır.
İzmir EXPO’sunun insanlığa en büyük katkısı, dünya sağlığının geleceği için bütün ülkeleri bir araya getirecek bir platform oluşturması olacaktır.
 
EXPO 2020’nin İzmir’de düzenlenmesi durumunda, 50 milyar dolardan fazla yatırım yapmayı öngörmekteyiz.
 
Bütün bu yatırım ve hizmetleri, dostluk bağları çerçevesinde, ülkeler arasındaki ilişkileri geliştirerek ortak projelerle gerçekleştirmek istiyoruz.
 
EXPO alanı olarak kullanacağımız 270 hektarlık İnciraltı, Avrupa’nın en büyük kent içi yeşil parkına dönüştürülmektedir.
 
Master Planı, ünlü mimar Zaha Hadid’e emanet edilen alanda, EXPO sonrasında bir abide eser bırakılması da hedeflerimiz içerisindedir. 18 milyon ziyaretçinin 35 milyon ziyaret gerçekleştireceği düşünülen İzmir EXPO’sunun alan planlamasında, çevresel hassasiyetler de ön planda tutulmaktadır.
 
5. ve son neden, İzmir'in EXPO'yu düzenleme arzusu ve hazırlığıdır.
Bildiğiniz gibi 1851 yılından beri düzenlenen EXPO’lar, dünyanın en eski ve en büyük uluslararası etkinliklerinden biridir. Türkiye bu tarihten itibaren EXPO'lara katılmaktadır.
 
Coğrafi konumumuzun sunduğu imkânlara, kültürel ve tarihsel zenginliklerimize, tecrübemizi ve ülkemizin ekonomik gücünü de katarak, EXPO tarihinde unutulmayacak bir organizasyon sunabileceğimize inanıyoruz.
 
EXPO 2020 İzmir için devletimizden, hükümetimizden, halkımızdan, tüm kurum ve kuruluşlarımızdan her türlü desteği fazlasıyla alıyoruz.
 
BAKAN YILDIRIM: BU BİR DEVLET PROJESİDİR
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmir’in EXPO adaylığına hükümetin destek verdiğini, yerel yönetimlerin yatırımlarıyla birlikte ilgili bakanlıkların çok büyük projeler uyguladığını söyledi.

Bakan Yıldırım; “Organizasyon için öngörülen yatırımlar planlanıyor, yapılıyor. İzmir, dünyada en çok yatırım yapılan dört büyük kentten biridir. Bir İzmir milletvekili olarak EXPO’dan dolayı bu kentin ulaşım ağları için büyük projeler uyguluyoruz” şeklinde konuştu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Algıda Seçicilik 31 Ocak 2013 Perşembe 01:38

Başlıktaki fotoğraftaki kadro ve verilen poz biraz trajikomik.. Umarım aynı kadro EXPO'nun cenaze namazını kılmaz.:))

Yorumu oyla      11      5  
narlıdere 30 Ocak 2013 Çarşamba 23:58

geçen seferki gibi olmasın italya gibi işi rüşvetle halledelim artık fakir afrika ülkeler paraya bakar.. kaz gelicek yerden tavuk esirgenmez..

Yorumu oyla      11      5  
İzmir farkı 30 Ocak 2013 Çarşamba 11:53

işte izmir farklı,valisi,belediye başkanı,milletvekilleri hep birlikte. dünyaya anlamlı bir mesaj veriyorlar

Yorumu oyla      14      5  
GİRİŞİMCİLİK... 30 Ocak 2013 Çarşamba 11:42

BİR FİKRİ DÜŞÜNCEYİ,ÜRÜNE ÇEVİRMEK...HAYATA GEÇİRMEK... Benzeşmiyeni görmek, Tespitetmek, Uygulamak...KemalÖZEN.

Yorumu oyla      13      5  
GİRİŞİMCİLİK... 30 Ocak 2013 Çarşamba 11:37

KAFA YAPISI...RUH...BÜYÜK DÜŞÜNEBİLMEK...YARATICI HAYALLERE SINIR KOYMAMAK...RİSK ALABİLMEK..İŞİNE SON DERECE BAGLI OLMAK...YARATICILIK : OLMAZSA,OLMAZ KAVRAM KALIPLARIN DIŞINA ÇIKABİLMEK, TETİKTE OLMAK, ESNEK OLMAK G İ R İ Ş İ M C İ R U H A SAHİP OLMAK. KemalÖZEN...

Yorumu oyla      13      5  
EXPO... DÜNYANIN KÜLTÜR, TARİH, EGİLİM BULUŞMASIDIR. 30 Ocak 2013 Çarşamba 11:26

AMACI... Üründen ziyade F İ K İ R L E R , K Ü L T Ü R L E R , VE DÜNYANIN GELECEGİ İÇİN G İ R İ Ş İ M C İ PROJELER SERGİLENİR...KemalÖZEN

Yorumu oyla      13      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Güzelbahçe'de yollar güzelleşmeye devam ediyor
Güzelbahçe Belediyesi, ilçede Avrupa standartlarında kilit parke yol yapmaya devam ediyor.
Büyükşehir İtfaiyesi büyüyor: İlk adım Seyrek
Metropol alanda 34 itfaiye grubu ile hizmet veren İzmir Büyükşehir Belediyesi, ...
Kocaoğlu: İzmir küllerinden doğuyor
Şubat ayında temeli atılacak yeni fuar kompleksiyle birlikte kentin büyük ...
 
Urla Sanat Sokağı geleneği bozmadı
İzmir’in nadide ilçesi Urla sanat etkinlikleri ile adını duyurmaya devam ...
Kazma vuruldu: İzmir’in antik tiyatrosu ortaya çıkacak
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kadifekale eteklerinde gecekonduların altında ...
‘Artiz Mektebi’ Gaziemir’i kahkahaya boğdu
Atık pil toplama kampanyası başlatan Özyiğit Oyuncak Şirketi Yönetim Kurulu ...
 
Bereket filleri Altınordu'ya uğurlu geldi
Konak Belediyesi Agora Semt Merkezi’ndeki kadınların Altınordu için yaptıkları ...
Gaziemir'in botanik bahçesine 'İngiliz piyangosu'
Gaziemir’de dönemin İngiliz Konsolosu Sherard’ın 309 yıl önce kurduğu ...
Konak'tan tiyatro duayenine saygı gecesi
Konak Belediyesi’nin vefa duygusuyla dolu etkinliği Ustaya Saygı bu ay ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu vapur bir milletin kaderini nasıl taşıdı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva