HABERLER>EKONOMİ
14 Şubat 2013 Perşembe - 14:45

Başkent’te EXPO delegasyonuna gövde gösterisi

İzmir'in EXPO adaylık dosyasını incelemek için üç gündür İzmir'de bulunan Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) Delegasyonu, bugün Ankara'da devletin zirvesi ile buluştu. İşte Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan’ın kabul ettiği heyet ile İzmir ekibinin kritik Başkent mesaisinin tüm detayları…

Başkent’te EXPO delegasyonuna gövde gösterisi

Kutay GÜROCAK/EGEDESONSÖZ - İzmir'in Aralık 2012'de teslim ettiği EXPO adaylık dosyasını yerinde incelemek için üç gündür İzmir'de bulunan Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) Delegasyonu, bugün Ankara'da devletin zirvesi ile buluştu.

- FOTO GALERİ: 'DEVLETİN ZİRVESİ'NDEN EXPO MESAİSİ...
 
- FİNALDE TOBB ZİRVESİ: İŞ DÜNYASI EXPO İÇİN BULUŞTU...

Başkanlığını Danimarkalı Steen Christensen'ın yaptığı heyet, ilk olarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve hemen ardından da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edildi.

İzmir’deki incelemelerini tamamlayan BİE heyetini önce Cumhurbaşkanı Abdullah Gül kabul etti. Cumhurbaşkanı Gül, inceleme heyetinin Türkiye’ye yaptığı ziyaretin, İzmir’in EXPO adaylığı ile ilgili ilk elden bilgi almak bakımından önem taşıdığına dikkat çekerek, İzmir’in EXPO adaylığının hem devlet hem de tüm Türk halkı tarafından kararlılıkla desteklendiğini ifade etti.
 
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmir Valisi ve EXPO 2020 İzmir Yönlendirme Kurulu yürütme komitesi başkanı Mustafa Cahit Kıraç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun da yer aldığı kabulde Cumhurbaşkanı Gül, Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) inceleme heyetinin Türkiye’ye yaptığı ziyaretin, İzmir’in EXPO adaylığı ile ilgili ilk elden bilgi almak ve sergi alanını, şehrin altyapısını ve sunduğu diğer imkânları yerinde görmek bakımından önem taşıdığını ifade etti.
 
EXPO’NUN İZMİR VE TÜRKİYE AÇISINDAN ÖNEMİ
Heyetin bu bilgiler ışığında adaylıkla ilgili raporunu yazarken, İzmir’in çeşitli avantajlarını dikkate alacağını ümit ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, İzmir’in EXPO adaylığının hem devlet hem de tüm Türk halkı tarafından kararlılıkla desteklendiğine dikkat çekti. EXPO’nun aslında büyük bir Türkiye projesi olduğunu ve İzmir yerel yönetiminde, iş çevrelerinde, üniversitelerinde ve sivil toplum kuruluşlarında da EXPO konusunda büyük bir heyecan bulunduğunu söyledi.
 
Cumhurbaşkanı Gül, tarih boyunca ‘Levantin başlıca merkezlerinden olmuş İzmir’in, köklü geçmişi, çok kültürlü ve çoğulcu geleneği ve sunduğu turizm potansiyeli ile değerini daima yükselten bir metropol olduğunu hatırlattı. Dolayısıyla, tüm bu özellikleri içinde barındıran EXPO ruhunun İzmir’de zaten bulunduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, İzmir’in EXPO için seçtiği sağlık temasının da herkes için birinci öncelik taşıyan bir konu olduğunun altını çizdi.
 
BM SAĞLIK ÖRGÜTÜ İLE YAKIN İŞ BİRLİĞİ
Seçimi Türkiye’nin kazanması halinde, İzmir EXPO 2020’nin dünya sağlık sektörüne ve bu kapsamdaki araştırmalara büyük katkı sağlayacağını vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, bu anlayışla, Birleşmiş Milletler Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ile yakın bir iş birliğinin temellerinin de şimdiden atıldığını ifade etti.


 
Cumhurbaşkanı Gül konuşmasını şöyle sürdürdü: EXPO 2020 İzmir adaylığı için Devlet, Hükümet, Valilik, Belediye ve İzmir’deki tüm halk büyük bir gayret ve heyecan içerisinde çalışıyor. İzmir gerçekten EXPO’ların felsefesine yakışan bir şehir. Gerçek anlamda çoğunluğun iyi temsil edildiği, geçmişten gelen bağlarıyla tarihsel zenginliğini harmanladığı
enerjisi yüksek bir şehir…
Ama İzmir’de ruh var. İnceleme heyeti de bu ruha ve heyecana oldukça yakından şahit olmuştur. İzmir’in EXPO adaylığının teması da insanlık için son derece önemli. Din, dil, ırk ayırt etmeksizin, sağlık herkesin birinci önceliğidir. Eğer İzmir EXPO’yu alırsa bu sadece bir sergi olmaz. EXPOların tarihi içinde mirası uzun sürecek, insanlığa faydası ile konuşulacak bir etkinlik olur. İzmir’e gelecek yatırımlar da bu projenin boyutlarıyla ilgili eminim İnceleme Heyeti’ne kayda değer bir izlenim vermiştir. Heyet olarak size projenin detayları ile ilgili bilgi vermekteki amacım Devletimizin en üst düzeyde sürece nasıl hakim olduğunu anlatmaktır”

İnceleme Heyeti Başkanı Steen Christensen da özellikle İnceleme Heyeti için mükemmel
hazırlanmış sunumların, derinlemesine irdelenmiş analizlerle birlikte geniş bir katılımcı yelpazesiyle yapılmasından oldukça etkilendiklerini, üniversite rektörlerinin eksiksiz olarak temsilinin akademik olarak da projenin destek gördüğünün önemli bir kanıtı olarak algıladıklarını belirtti.

 
BAŞBAKANLIK’TA ZİRVE
İnceleme heyeti beraberindeki İzmir grubuyla Başbakan Erdoğan tarafından da kabul edildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, EXPO 2020 İzmir projesinde sürecin başından beri Hükümet ve muhalefetin birlikte en üst seviyede destek verdiklerini, öncelikle yasal hazırlıkların tamamlandığını, organizasyonun ve bütçenin titiz bir şekilde tamamlandığını söyledi.
Başbakan Erdoğan, “İzmir’deki birlik ve beraberlikle oluşan EXPO’yu sahiplenme harekâtı etkili biçimde tüm Türkiye’ye yayılıyor. Ülkemizin gerek ekonomik gücünün gerekse insan kaynaklarının böylesine bir etkinliğin organizasyonu için yeterli potansiyele sahiptir. 2015 EXPO adaylığı sürecinde planlanan İzmir’le ilgili tüm yatırımlar devam ediyor. 2020 yılına kadar bütün büyük altyapı projelerinin tamamlanacak. Turizm kenti olan İzmir’in Avrupa’dan Asya’ya, Kafkaslardan Ortadoğu’ya kadar geniş bir coğrafyadan ziyaretçi çekmek için uygun bir konumda, ulaşılabilir bir kent. Tarihi, kültürü kadar iklimi de 6 ay boyunca açık alanda gerçekleşecek bir etkinlik için son derece uygun. EXPO 2020’nin İzmir’de düzenlenmesi için Hükümet olarak biz üzerimize düşeni yapıyoruz” şeklinde konuştu.

Görüşmelerin ardından BIE delegasyonu Ulaştırma Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Binali Yıldırım’ın ev sahipliğinde Ankara Hilton Oteli’nde öğle yemeğinde bakanlarla buluştu.

Yemeğe Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, İzmir Valisi M.Cahit Kıraç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, müsteşarlar, CHP ve AK Parti’li İzmir milletvekilleri ve STK temsilcileri katıldı.


Toplantıda konuşan Bakın Yıldırım, İzmir’de Pazartesi gününden bu yana incelemelerde bulunan heyetin, EXPO 2020 alanı olan İnciraltı’nda incelemelerde bulunduğunu, Belediye Başkanı, Vali, STK temscileri ve EXPO’nun tüm paydaşlarının bir araya geldiği toplantılarda konunun enine boyuna irdelendiğini belirtti.
 
DESTEĞİ GÖRDÜK
Yemekte konuşan BIE Heyet Başkanı Steen Christensen, yaptıkları görüşmelerde devletin İzmir’in EXPO 2020 adaylığında tam desteğini gördüklerini belirterek, “İzmir’de geçirdiğimiz günlerde İzmir’in EXPO için son derece uygun bir şehir olduğunu gördük. İzmir, belirlediği sağlık teması için son derece uygun bir şehir. Türkiye ve İzmir EXPO ya ev sahipliği için aday ve İzmir”in adaylığının devlet tarafından tam destek aldığını öğrendik. Bu da bir projenin tam başarılı olması için gereklidir. Bu proje ulusal olmasının yanı sıra küresel stratejinin bir parçasıdır. Sağlam, sağlıklı ve sürdürebilir bir yaşam için mutlaka yeni yolların tanımlanması gerekiyor. Böylece yeni bir dünya bulunur. Başbakan ve cumhurbaşkanı verdiği güçlü teminatlar bu projenin başarıyla uygulanmasını sağlayacaktır ve şehrin başarısı için bir teminat oluşturacaktır” dedi.

 
KİTAP HEDİYE ETTİ
Kültür Turizm Bakanı Ömer Çelik ise İzmir’in adaylığı ile ilgili hazırlanan bir kitabı BIE heyetine dağıttı. Çelik, ‘Daha İyi Dünya İçin Yeni Yollar ve Herkes İçin Sağlık’ konusunda 8 bin yıllık geçmişe sahip olan İzmir’den daha iyi bir kentin olamayacağını belirterek, “ İzmir dünyanın en eski antik sağlık kentlerinden biridir: Dünyanın ilk psiko-merkezlerden biridir. Dünyada ilk kez İzmir’de, antik kentin sağlık merkezinin duvarında kentin sağlık iddiasını gösteren,’Ölüm Buraya Giremez’ yazmıştır” diye konuştu.
 
DESTEĞİMİZ TAM
CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztırak, “CHP olarak İzmir’de yapılacak EXPO’yu ulusal bir proje olarak görüyoruz, İzmir’i son derece doğru bir seçim olarak görüyoruz, Ege’ye, Doğu Akdeniz’e de büyük katkılar sunacağına inanıyoruz ve İzmir’in daima yanında olacağımızı bir kere daha teyit ediyoruz” dedi.



ULAŞIM SORUNU KALMAYACAK
Yemekten sonra basın mensuplarına açıklamada bulunan Ulaştırma Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Binali Yıldırım İzmir’in EXPO 2020 düzenleneceği yıla kadar kenti içi ulaşımın yanı sıra Ankara ve İstanbul ile yüksek hızlı trenle bağlanacağını söyledi. Yıldırım, İstanbul ile otoyol bağlantısının sağlanacağını da kaydederek Adnan Menderes Havalimanı'nın yapılacak çalışmalarla 2 kat daha büyük kapasiteye kavuşacağını bildirdi. Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: “İzmir dünyada en hızlı gelişen 4 kentten biri olarak da dikkat çekiyor. EXPO’yu rahatlıkla yapacak bir kent” dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
15 Şubat 2013 Cuma 15:05

birinci fotoğrafa dikkat et soldan say 4. sırada görürsün Aziz Başkanı ama belediyenin tek başına kaldırabileceği bir organizasyon değil bu

Yorumu oyla      13      5  
İlhan Pınar 15 Şubat 2013 Cuma 10:42

İzmir'i tanıtan kitap olması için öncelikle İzmir hakkında doğru bilgi veren bir kitap olması gerekir... Bu verilen kitabın içindeki yanlışlarİzmir'in Nemesiseri hem Türkçe hem İngilizce olarak ortaya konmuştur... İzmir'in Nemesisleri bu kitapta hala su perisi olarak geçmekte...Dua edelim (!) kitabı alanın antik dönem ve mitoloji bilgisi olmasın!!!!

Yorumu oyla      11      5  
Atilla Kamar 14 Şubat 2013 Perşembe 22:04

GÖVDE GÖSTERİSİ YAPILMIŞ. Ne oluyor yahu... Çayırda güreşmi tutacaksınız. Belediye konusunda belediye başkanı nerde... Rol çalmak bunamı deniyor...

Yorumu oyla      11      8  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türkiye’nin turizm gelirine 6 milyar dolarlık rötuş!
Merkez Bankası'nın ödemeler dengesinde 2012 için kullandığı 23.44 milyar ...
WGC’den tarihi altın alımı
Dünya merkez bankaları geçtiğimiz yıl yaklaşık son 50 yılın en büyük altın alımını gerçekleştirdi.
İzmir’den 14 Şubat çağrısı: Gülü çiçekçiden alın!
Bu sene 14 Şubat Sevgililer Günü’nde sevdiklerine internet üzerinden çiçek ...
 
THY’den ‘içki’ açıklaması: Hangi noktalarda yasak?
İçki servisinin bazı hatlarda yasaklandığı iddialarına yanıt veren THY, ...
İzmir’de düğün var: IF Wedding’ten 7.Merhaba!
Hazırgiyim ve konfeksiyon sektörünü bir araya getiren IF Wedding Fashion ...
Trafik sigortasına korkutan zam!
Trafik sigortasına yapılan zam sonrasında Haziran 2012’de trafik sigortası ...
 
Dünyanın 14 Şubat gülleri İzmir’den!
Geçen yıl kar yağışı nedeniyle kırmızı gül üretiminde sıkıntı yaşayan ...
Dünya devi Apple’den Türkiye açılımı
Apple CEO’su Tim Cook, ABD basınının gündeminden düşmüyor. Başkan Barack ...
ESİDEF Cezayir yolcusu
Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) koordinasyonunda, ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva