HABERLER>EKONOMİ
13 Şubat 2013 Çarşamba - 17:09

İzmir’den 14 Şubat çağrısı: Gülü çiçekçiden alın!

Bu sene 14 Şubat Sevgililer Günü’nde sevdiklerine internet üzerinden çiçek satın alıp, sürpriz yapmak isteyenlere uyarı İzmir Çiçekçiler Odası’ndan geldi. Geçen yıl çok sayıda şikayet aldıklarını belirten İzmir Çiçekçiler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Tutar, “Böyle özel bir günde sevdiğiniz kişiye internet üzerinden çiçek göndermenin hiçbir anlamı yok. Geçen yıl çok sayı şikayet aldık. İnternet üzerinden gönderilen çiçeklerin birçoğu zamanında yerine ulaşmadı. Dolayısıyla çiçek almak isteyenler çiçekçiden alsınlar” diye konuştu. Tutar, denetimsizlik nedeniyle her şehrin birçok noktasında kayıt dışı çiçek satışı yapıldığını aktararak, esnafın çok zor durumda olduğunu söyledi.

İzmir’den 14 Şubat çağrısı: Gülü çiçekçiden alın!

Kutay GÜROCAK/EGEDESONSÖZ - Tüm dünyada mutluluğun ve aşkın günü olarak kabul edilen 14 Şubat Sevgililer Günü’nde sevdiklerine sürpriz yapmak isteyenlere uyarı İzmir Çiçekçiler Odası’ndan geldi. Her yıl yüz milyonlarca insanın sevdiklerine çiçek hediye ettiği Sevgililer Günü’nde, sevgisini göstermek isteyenlere uyarı sektör temsilcilerinden geldi. İnternet teknolojisinin, her alanda olduğu gibi çiçekçilik sektöründe de kullanılmaya başlamasıyla, perakende satış yapan esnafın sıkıntıya düşmeye başladığını ifade eden İzmir Çiçekçiler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Tutar, yaşanan sıkıntılara dikkat çekti.
Geçen yıl çok sayıda şikayet aldıklarını belirten İzmir Çiçekçiler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Tutar, “Böyle özel bir günde sevdiğiniz kişiye internet üzerinden çiçek göndermenin hiçbir anlamı yok. Dünyanın hiçbir yerinde de böyle bir şey yok. Çünkü bu durum biraz ‘sahte’ oluyor. Geçen yıl internet üzerinden çiçek siparişleriyle ilgili çok sayı şikayet aldık. Bunun temel nedeni, internet üzerinden gönderilen çiçeklerin çoğunun zamanında yerine ulaşmamasıydı” diye konuştu.

Bunu bir örnekle açıklayan Tutar, “Diyelim ki, sizin günlük dağıtım kapasiteniz 200 çiçek. Siz 2 bin tane sipariş alırsanız tabi ki bunu yetiştiremezsiniz. O zaman ne olur? Zamanında gitmesi gereken çiçek 1 hafta sonra yerine ulaşır. Çok şikayet aldık bu mağduriyetle ilgili. Ama elimizden bir şey gelmiyor çünkü vatandaş bunu satın almış bir kere. Ya mahkemeye gitmesi gerekiyor ya da bir daha oradan alışveriş yapmaması…” dedi.

 
DÜKKANLAR KAPANIYOR
İzmir’de son yıllarda birçok çiçekçinin dükkanın kapattığını aktaran Tutar, “Bundan üç yıl önce bin 100 olan dükkan sayısı, 400’e kadar düştü. Bu düşüş hala devam ediyor. Yakında açık çiçekçi bulamayacaksınız. Çünkü, çiçekler marketlerde de satılıyor sanal ortamda da. Bu noktada vatandaşın da çiçekçiyi tercih etmesi lazım” diye konuştu. Seyyar satıcılar nedeniyle de ciddi sıkıntılar yaşadıklarını hatırlatan Tutar, bunların kayıt dışı çalıştıklarını söyledi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Zabıta Amirliği’ne konuyla ilgili olarak başvuruda bulunduklarını ancak bir sonuç alamadıklarını kaydeden Tutar, “Devlet, vergisini aldığı esnafı zorla köşeye sıkıştırıyor. Dışarıda yeterli denetim yapılmadığı için de herkes dilediği yerde tezgah açıp çiçek satıyor. Ne üzücüdür ki, bazı çiçekçi arkadaşlar da bunu yapmak zorunda kalıyor. Çünkü bu şekilde ne vergi veriyorsunuz ne stopaj ödüyorsunuz. Burada haksız bir rekabette oluyor” ifadesinde bulundu. Tutar, bu durumdan üreticinin değil satış yapan çiçekçinin zarar gördüğünü belirtti.
 
TENEKE ÇELENKLER YAPTIRILIYOR
Son dönemde çiçekçilerden çiçek göndermek yerine teneke çelenklerin yaptırıldığına dikkat çeken Başkan Tutar, “Çiçek göndermeyin, parayı vakıflara bağışlayın deniyor. Böyle olunca biz ekmeğimizden oluyoruz. Bir ara hastanelere de çiçek göndermek yasaklanmıştı. Yaptığımız girişimlerle bu yasağı kaldırdık. Buna rağmen hastaneler, hijyen ve alerjik nedenleri gerekçe göstererek, çiçekleri almak istemiyorlar” ifadesinde bulundu. . 
 
13 MİLYON ÇİÇEK SAHİBİNİ BEKLİOR
Sevgililer Günü nedeniyle bütün çiçekçilerin stoklarını hazır hale getirdiğini açıklayan Tutar, “Şu anda her bir esnafımız 5-10 bin TL para harcayarak çiçek aldı. Bunu çiçekleri satamazlarsa hepsi çöpe gider. Şu anda Türkiye çapında 13 milyon dal çiçek dağıtıldı. Bunun 5 milyon dalı gülden oluşuyor. Ege Bölgesi’nde ise 1.5 milyon gül dalı dağıtıldı. Esnafımız bu özel gün için hazır. Kırmızı gülün fiyatını 5, renkli gülün fiyatını ise 10 TL’den belirledik” dedi.
 
MENDERES’TEN DÜNYAYA
Geçen sene olumsuz hava koşulları nedeniyle üretimde sıkıntı yaşandığını ve yurt dışından çiçek ithal edildiğini aktaran Tutar, “Bu sene kar yağmadı havalar güzel gitti. Bu sene karanfil de gülde ihraç ettik. Gül üretimi konusunda İzmir Türkiye’yi besliyor. Önümüzdeki günlerde renkli gül konusunda da çalışma başlatacağız. Menderes ve Bayındır bu konuda önemli noktaya geldi” şeklinde konuştu.
 
BÜYÜKŞEHİR’E ÇAĞRI
Devletin okullarda süt dağıtımıyla ilgili kampanyasına dikkat çeken Tutar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu bir kültürdür. İnsanlara çiçek sevgisi çok küçük yaşta verilir. Bu nedenle biz de yapılacak benzer bir çalışmaya her zaman destek oluruz. Çünkü çiçek yetiştirmek çocuklara küçük yaşta sorumluluk aşılar. İzmir Büyükşehir Belediyesi benzer bir proje yaparsa, biz elimizden gelen her katkıyı koyarız. Gerekirse yarışmasını bile yaparız. Yeter ki, hem sektörümüz gelişsin hem de çocuklarımız çiçek sevgisi ile büyüsün.”

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Yurttaş 14 Şubat 2013 Perşembe 08:07

Bildiğim kadarıyla büyükşehir, çiçeklerini Bayındır'dan zaten alıyor. Zaten kent merkezindeki esnaf kazanacağı kadar kazanıyor. Biraz da kırsaldaki üreticiler kazansın.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
THY’den ‘içki’ açıklaması: Hangi noktalarda yasak?
İçki servisinin bazı hatlarda yasaklandığı iddialarına yanıt veren THY, ...
İzmir’de düğün var: IF Wedding’ten 7.Merhaba!
Hazırgiyim ve konfeksiyon sektörünü bir araya getiren IF Wedding Fashion ...
Trafik sigortasına korkutan zam!
Trafik sigortasına yapılan zam sonrasında Haziran 2012’de trafik sigortası ...
 
Dünyanın 14 Şubat gülleri İzmir’den!
Geçen yıl kar yağışı nedeniyle kırmızı gül üretiminde sıkıntı yaşayan ...
Dünya devi Apple’den Türkiye açılımı
Apple CEO’su Tim Cook, ABD basınının gündeminden düşmüyor. Başkan Barack ...
ESİDEF Cezayir yolcusu
Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) koordinasyonunda, ...
 
Cari açık 50 milyar dolara dayandı
Cari açık 2012'de 48.9 milyar dolar olarak gerçekleşti.
İyilerin en iyisi İstanbul'da belli olacak
Küresel ölçekte reklamcılığın şampiyonlar ligi olarak bilinen THE CUP ...
Bankada unuttuğunuz paranız var mı? Tıklayın/öğrenin
10 yıldır işlem yapılmadığı için zamanaşımına uğrayacak banka hesabınız ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva