HABERLER>GÜNCEL
9 Temmuz 2021 Cuma - 21:51

Başkan Soyer açıkladı... İzmir trafiği için yeni hamle!

Tartışmalara neden olan İzmir trafiği için raylı sisteme dikkat çeken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "Yeni 4 hat proje ihalesine çıkıyoruz. Ayrıca yeni kavşak düzenlemeleri, alt-üst geçit, üst yaya geçitleri, füniküler gibi, İzmir’de daha önce hiç olmayan yeni araçlar hayatımıza girecekler. Biz bu durumu bir kader olarak yaşamıyoruz. Madem ki tablo bu biz buna uygun bir çözüm üreteceğiz" diye konuştu. Soyer arıca deniz ulaşımını artırmak için de feribot seferleri 15 dakika da bire indirip yeni feribotları deniz ulaşımına kazandıracaklarını belirtti.

Başkan Soyer açıkladı... İzmir trafiği için yeni hamle!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, katıldığı yerel bir televizyon programında açıklamalarda bulundu.

Gündeme dair açıklamalarda bulunan Başkan Soyer, Dünya Bankası'ndan alınacak 330 milyon Dolarlık krediden trafik sorununa, yeni raylı sistemlerden mecliste yaşanan tartışmalara kadar bir çok konuda değerlendirmelerde bulundu.

2 SENE BANA ÇOK ŞEY ÖĞRETTİ
Seferihisar Belediye başkanlığı dönemi sonrası İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na gelmesini değerlendiren Başkan Soyer, “Çok hızlı akıyor zaman. 28 ay oldu. Çok uzun zaman değil ama çok hızlı akıyor. Fakat sakin sulardan iyi kaptan çıkmaz. Biz bu zamanda ne kadar felaket varsa yaşadık. Bu bir yanıyla yükümüzü attırdı bir yanıyla da bizi dirençli ve çözüm üretir yana taşıdı. Çok olgunlaştığımı düşünüyorum. 10 yıl Seferihisar’da belediye başkanlığı yaptım ama bu kadar dirençli olmak aklıma gelmemişti. Bu 2 sene bu anlamda bana çok şey öğretti. Bir kentin her şeyden önce dirençli kent olması lazım… Daha ileri gitme konusunda ayakları yere sağlam basan, içinde yaşayan insanların güven duyduğu bir kent. Bu en öncelikli mesele” diye konuştu.

İZMİR TRAFİĞİ İÇİN 'DENİZ ULAŞIMI' TAKVİYESİ
İzmir’de tartışmalara neden olan ve Cumhur İttifakı'ndan sanayicilere kadar bir çok katman tarafından eleştirilen 'trafik' sonuna hakkında da konuşan Soyer, “İki rakam vermek istiyorum. 1’cisi biz toplu taşım konusunda hiçbir zaman ne sıklığında ne güzergahından taviz vermedik. Sokağa çıkma yasağı günlerinde bile hatlarımız faal olarak çalıştı. Nisan 2020’de bizim toplu ulaşımda günlük binişimiz 1 milyon 950 bin. Tam 1 sene sonra bu rakam 950 binlere düştü. Yaklaşık 1 milyon civarında bir düşüş ar. Yüzde 50’nin üzerinde duruş var. Ee oldu? Bu insanlar İzmir’i terk etti ve bizim araçlarımız boş kaldı. İnsanların toplu ulaşım araçlarına duyduğu güven azaldı. O nedenle araç satın aldı ve işinden evine nereye gidecekse kendi özel aracıyla gitmeyi tercih etmeye başladık. Rakam bu kadar net. Ama biz bırakın o sıklığı değiştirmeyi 450 adet yeni otobüs alarak yeni güzergahlar açtık. İkinci bir rakam…  2020 Mart Nisan aylarında dolaşımda olan araç sayısı 660 binlerdeyken bu sene 1 milyon 449 bine çıktı Yüzde 110’un üzerinde bir artış var. Bir kentin büyüme hızının bir ritmi vardır. Her sene şu kadar yeni araç çıkar… 2022’de 20 bin araç... Bunu öngörürsünüz ve kent içindeki trafik ağını buna göre geliştirirsiniz. Ama böyle bir öngörüyü kimse yapamaz. 660 binden 1 milyon küsurlara çıkacak öngörüyü yapamazdık tabii bu kentin ulaşımını olağandışı etkileyen bir tablo bu bir tespit ve gerçek. Öncelikle feribot seferlerini 15 dakikaya indirdik. Eskiden 30 dakika olan sıklık 15 dakikaya inince inanılmaz büyük bir taleple karşılaştık. Şimdi yeni feribot kiralama ihalesine çıktık. Bununla birlikte 15 dakikayı daha da aşağıya taşıyacağız. Hiç durmayacak. Vızır vızır gidip gelecekler. İnsanları hiç bekletmeden taşıyacağız. Ayrıca diğer hatlarımızda da yeni feribot alımları yapacağız. Kısacası İzmir trafiği içerisinde yüzde 3 payı olan deniz ulaşımını, biz çok daha yukarılara çıkaracağız. Denizi çok daha fazla kullanmaya başlayacağız” ifadelerini kullandı.

İZMİR'E YENİ ARAÇLAR GELİYOR
Raylı ulaşımları arttırmak için yeni ihalelere çıkacaklarını da dile getiren Soyer, “Onun dışında hafif raylı sistem proje ihalelerine çıkmaya karar verdik. Çünkü kalıcı çözüm lastik tekerleklilerden ziyade raylı sistemlerde. Bu hem daha verimli ve gelir dönüşü hem vatandaş konforu hem finansman açısından daha fazla. Dolayısıyla her açıdan temiz olduğu için yatırım maliyeti yüksek de olsa buraya yönelme kararı verdik. Yeni 4 hat proje ihalesine çıkıyoruz. Şu anda arkadaşlarım bunu hazırlıyorlar. Ayrıca yeni kavşak düzenlemeleri, alt-üst geçit, üst yaya geçitleri, füniküler gibi, İzmir’de daha önce hiç olmayan yeni araçlar hayatımıza girecekler. Biz bu durumu bir kader olarak yaşamıyoruz. Madem ki tablo bu biz buna uygun bir çözüm üreteceğiz. Bizim makamımız mazeret üretme yeri değil” dedi.

BU SIĞLIK TÜRKİYE'YE BİR ŞEY KAZANDIRMIYOR
Trafik ile ilgili söylediği sözlere Cumhur İttifakı'ndan gelen eleştirilere de 'sığ siyaset' diyerek yanıt veren Soyer, “Bunu açmak lazım. Bıraktığım yerden devam edeyim. Gerçekten dünyanın büyük kentlerinde yapılan bu. Amaç, kent merkezine mümkün olduğu kadar araçlı girişi engellemek. O nedenle kent çeperlerinde otoparklar inşa ederek vatandaşları yayalaştırmak. Bugün dünyanın en gelişmiş kentlerine gidin kent merkezine araçla giremezsiniz. Kent merkezlerinin yayalaşması gerekir. Bu hem orada yaşayan insanların için huzur ve konfordur hem de kentin ulaşım ağını hafifletir. Bunu anlamamak mümkün değil. Bunu eleştiren arkadaşlar da bunun o anlamda söylendiğini biliyorlar ama böyle yapmıyorlar. Neden? Siyaset, sığ yapıldığı için. Bu sığlık Türkiye’ye hiçbir şey kazandırmıyor. Popülist söylemler üzerinden siyasetin hiç kimseye faydası yok. Bizim insanımız sağduyulu. Siz istediğiniz kadar popülist söylem üretin. Gerçekten onun hayatını iyileştiren bir şey yapıyorsanız ona kulak veriyor. Onun dışında herkes horoz dövüşünden bıkmış durumda” diye konuştu.

MECLİS YORUMU: İZMİRLİ EN ÇOK BAĞIRANI BEĞENMİYOR
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’ndeki gerilimlere de değinen Başkan Soyer, demokrasi vurgusu yaparak şunları söyledi; “Ben bununla hiçbir gurur duymuyorum ve çok üzülüyorum. İzmir de meclis üyelerimiz de bunları hak etmiyor. Biz birbirimizi duymayı başarmalıyız. Birbirimizi paçasından çekiştirmeyi bırakmalıyız. Etten kemikteniz. İnsan bazen çileden çıkıyor ama yapmamak lazım. Gerilmemek, sesi yükseltmemek lazım. Kolay değil. Ama diliyorum ki biz o günleri göreceğiz. İçine düştüğümüz sığ siyaset girdabından çıkacağımıza inanıyorum. Bu memleketin gençlerine inanıyorum. Aslında mesele şurada: izim meclis toplantılarımız uzun sürüyor. Neden? Çünkü birbirimizi duyup dinlemeye ihtiyacımız olduğunu düşünüyoruz. Biz konuşabiliyorsak böyle demokratik bir platform varsa biz niye bunu bozalım? Uzasın, daha çok konuşulsun, buna itirazı yok ki kimsenin. Ama orada kişilik haklarını zedeleyecek ve provoke edecek şeylere ihtiyaç yok. Hani konuşma imkanı verilmese birilerinin isyan etmesi anlaşılır. Ama öyle değil. Her şey konuşulabiliyor. Madem ki kararların yüzde 99’u oy birliğiyle geçiyor. Yaşanan tartışmaların bir nedeni de meclisleri canlı yayınlamamız. Canlı yayınlandığı için herkes kendince bir mesaj vermeye çalışıyor. Tabanına, yandaşına, seçmenine, İzmirliye… Ama bu sertlikte olmasına gerek yok. Sanıyor ki İzmirli vatandaş daha çok bağıranı daha çok beğeniyor. Yok öyle bir şey. İzmirli gerçekten onun derdine derman olacak şeylerin nasıl konuşulduğuna bakıyor. Bunda da tartışılacak bir şey yok. İşin sırrı demokraside. Demokrasi, 5 yılda bir sandığa gidip oy vermek değil. Demokrasi farklılıkların zenginlik olduğunu düşünen ve farklılıklar iyi ki var diyen bir yaşam biçimi. İlerlemek istiyorsak demokrasiyi içselleştirmek zorundayız" ifadelerini kullandı.

ONAY VERECEĞİNE İNANIYORUM
Depremzedeler için Dünya Bankası için alınacak 330 milyon Dolarlık kredi ile ilgili de açıklamalarda bulunan Soyer, “Elbette değil. Ama insanlar çaresiz ve canları yanıyor. Evleri boşaltıldı, bir destek alamıyorlar. Zor. Kim destek olabilecekse herkesten medet umuyorlar. Bu çok anlaşılabilecek bir şey. Büyük acılar yaşadılar ve büyük mağduriyetler var. O yüzden mümkün olduğunda herkesin destek istiyorlar. O gün orada birlikteydik. Bir hanımefendi yardım istedi. Burada kızacak bir şey yok. Aksine biz daha fazla ne yapabiliriz? Gerçekten bu pandemi öncesinde Washington’da dünya bankasında kentsel dönüşüm finansmanı konusunda bir görüşme yapmıştık ve bizi İzmir’de yaptığımız çalışmaları çok olumlu bulmuşlardı ve hemen Türkiye'ye gelip yerine çalışmak üzere mutabık kalmıştık ama pandemi nedeniyle durdu. Depremden sonra biz bu çalışmalarımızı aktardık ve acil statüsünde bir krediyle ilgili destek çıkmalarını istedik. 250 milyon dolar talep etmiştik. O rakam yapılan müzakerelerle 330 milyonun üzerine çıktı. Bu, bir yandan Hazine Bakanlığımızın bürokratlarıyla bir yandan İller Bankası yöneticileriyle birlikte sürdü. Sonuna gelindi. Bunun, özellikle orta hasarlı binalar için kullanılması konusunda da mutabık kaldık. 30 yıl vadeli ve düşük faizli bir kredi. Sayın Cumhurbaşkanı İzmir’e geldiğinde kendisine arz etmiş ve onay talep etmiştim. Henüz bir dönüş yapılmadı ama ben inanıyorum ki Sayın Cumhurbaşkanı bunu onaylayacaktır. Çünkü sonuçta bu, kendisine de arz ettiğim gibi İzmir ekonomisi için can suyudur. Ben inanıyorum ki Sayın Cumhurbaşkanımız bunu onaylayacaktır” dedi.

 
Plajda yola devam
 
Hollanda'da virüs önlemleri arttırıldı
YORUMLAR
Toplam 9 yorum var, 9 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
bucalı 10 Temmuz 2021 Cumartesi 17:08

Doğma büyüme İzmirli yim yollar hep aynı hiçbir değişmedi. .büyük bir köy görüntüsüyle İzmiri mızı ne hale getirdiniz hala sizleri savunan varya çok üzülüyorum. ..

Yorumu oyla      2      3  
Zeybekçi: Kurdaki yükselişi kabul etmiyorum 10 Temmuz 2021 Cumartesi 15:18

Arif olan anlar, dediğin kişi Zeybekçi mi? Eski ekonomi bakanı olan değil mi? Dolar onun döneminde çıkmaya başlamıştı. İşin ehli olduğu çok belli. İzmir'de açıkladığı metro hatları da tam evlere şenlinti. Google Maps'i açıp, çizgi çekip, şuradan şuraya metro yapacağım demiş. Bu sehrin ulaşım master projesi var; sen neye göre metro hattı açıklıyorsun? Buca'dan otogara boş dağlardan metro hattı yapacağım demiş. İnsan yaşamayan yerde 4 tane istasyon var.

Yorumu oyla      2      3  
İzmirli... 10 Temmuz 2021 Cumartesi 10:33

Sen değilmisin Koca mega kenti Slow city yapacam diye reklam yapan al bak oldu işte herşey tıkandı geldiğinizde bu trafiğin büyüktü hala sorun büyor ama siz ler tarım bakancılığı sakın şehir tiyatrosu oynamaya devam ediyorsunuz...

Yorumu oyla      2      3  
Sade vatandaş 10 Temmuz 2021 Cumartesi 09:58

Üçkuyular feribot,gıda çarşısı telekom önü,1.sanayi çıkışı,halkapınar,kaymakkuyu lambaları,anadolu caddesi dedebaşı dönüşü buralar yıllardır alt geçit bekleyen yerler fakat bir adım bile atılmadı,şimdi de inşaallah bu sözleriniz lafta kalmaz biz İzmirliler artık hep tarlada derneklerde toplantılarda değil birazda şantiyelerde denetim yapan bir belediye başkanı görmek istiyoruz,yolların halide berbat acil komple asfalt bekleyen bir sürü yol var yama değil komple asfalt gerekiyor...

Yorumu oyla      2      3  
Özkan kaya 10 Temmuz 2021 Cumartesi 09:11

Küçük ilçeden gelip büyük sedirde şehirde zorlandığını Vizyonsuz olduğunu 2 senede izmirin parasını bitirip kredi almaya çalıştığını söylemiş 2 sene proje çalışması yapar son sene izmiri şantiyeye çevirir izmirin 50 yılını sömürüp gider bence hemen istifa etmeli izmirin önünü açmalı

Yorumu oyla      2      3  
Özkan kaya 10 Temmuz 2021 Cumartesi 09:11

Küçük ilçeden gelip büyük sedirde şehirde zorlandığını Vizyonsuz olduğunu 2 senede izmirin parasını bitirip kredi almaya çalıştığını söylemiş 2 sene proje çalışması yapar son sene izmiri şantiyeye çevirir izmirin 50 yılını sömürüp gider bence hemen istifa etmeli izmirin önünü açmalı

Yorumu oyla      2      3  
Arif olan anlar 10 Temmuz 2021 Cumartesi 07:46

iki sene çok şey öğretmişte, falan filan.. İzmir'de bu göreve iş bileni, vizyonu olanı, liderlik vasıfları olanı vereceklerdi ama olmadı. Rakibiniz seçilemedi ama trafik sorunu için yapılması gerekenleri tek tek anlattı. Kopyala yapıştır yapsanız gene olurdu.

Yorumu oyla      2      4  
??? 9 Temmuz 2021 Cuma 23:06

Verimsiz çalışmanızın maliyetini fahiş zam olarak vatandaşa yükleyerek Toplu taşımanın bireyler bakımından maliyetini özel araçla seyahat maliyetinin üstüne çıkardığınızın farkında mısınız? (Son yaptığınız ücretlendirme sistem değişikliğiyle toplu taşımayı özellikle kentin çeperlerinde yaşayanlar için daha pahalı hale getirdiniz.)Bu da insanları özel araç kullanmaya yönlendiriyor olabilir mi? İnsanlar duraklarda, aktarmalarda saatlerce bekleyip, balık istifi seyahat etmek için niye daha fazla ödesinler? Gelişmiş ülkelerde yoğunluk olan yerlere özel araçların girişi sınırlanır, toplu taşıma kullanmaya zorlanır. Bunu siz de ifade ediyorsunuz ama siz trafik yoğunluğunu azaltmak amacıyla kent merkezine giren toplu taşıma araçlarını azaltmak için aktarma sistemini getirdiniz. Aktarmalı sistemde de batıdaki uygulamalardaki koordinasyon başarısı ve vatandaşa sağlanan konfor ve ekonomi sağlanmaktan çok uzak. 450 otobüs almakla sorun çözülüyor mu? İmkanların etkin ve verimli kullanılması da gerekmiyor mu? Toplu taşıma ücretlerine zam olarak ne zaman yansıyacak? Vatandaşın duraklarda bekleme süreleri azaldı mı? Bu yeni otobüsler nerelere sefer yapıyor? Funikülerin, proje ihalesine çıkılan raylı sistemlerin hayata geçmesine ömrümüz vefa edecek mi? Bunlar da halen rant sahibi bölgelere alternatif ulaşım olarak planlanıp oraların rantı mı artırılacak? Yoksa kentin çeperlerini merkeze bağlayıp, yeni cazibe merkezleri mi yaratacak?

Yorumu oyla      2      3  
yazık.. 9 Temmuz 2021 Cuma 22:43

Bisiklet yolu diye tüm alsancak trafiğini felç ettin büyük hayal kırıklığısın soyer

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kirlilik iddialarına belediyeden açıklama: Dikili sahilleri güvenli!
Dikili sahillerinde kirlilik olduğu ve denize girilmemesi gerektiği haberlerinin ...
Aşı oranı düşük illerde vakalar arttı!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, coronavirüsle mücadele kapsamında yüzde ...
Türkiye-Suriye sınır kapısı bir yıl daha açık kalacak
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Suriye'ye sınır ötesi yardımlar ...
 
Boşanma aşamasındaki eşi ve kayınpederini öldürdü
Hatay'da boşanma aşamasındaki eşi ve kayınpederini pompalı tüfekle öldüren ...
Dikili açıklarında 15 kaçak kurtarıldı
Dikili ilçesi açıklarında, Yunanistan unsurları tarafından Türk kara sularına ...
Erdoğan: Çözüm sürecini biz sonlandırmadık
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Diyarbakır'da çözüm sürecine ilişkin açıklama yaptı. ...
 
Minik Eymen’in katillerine verilen ceza belli oldu
İzmir'in Bornova ilçesinde, 5 yaşındaki Eymen Sadık Durak'ın ormanlık ...
Menderes'te hemşehri derneklerinden 'çöp tesisi' tepkisi!
Menderes'te yapılması planlanan katı atık bertaraf tesisi için Menderes'te ...
İzmir trafiğinde kadınlardan saç saça baş başa kavga
İzmir’in Bornova ilçesine bağlı Çamdibi semtinde trafik kazası sebebiyle ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çıkmasaydı Samsun’a neler gelirdi başımıza?
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva