HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
7 Kasım 2020 Cumartesi - 09:26

Başkan Karakayalı'dan rezerv konut alanı önerisi

Kemalpaşa'da TOKİ'nin 1750 konut yaptığını hatırlatan Başkan Rıdvan Karakayalı, "Çok güzel binalar yapılıyorlar. Zemin çok sağlam. 11 büyüklüğünde deprem olsa, buralara bir şey olmaz. Üst taraflarda makilik alanlar var, otobana yakın noktada, birinci sınıf tarım alanı. Burası da rezerv konut alanı olarak kullanılabilir" dedi.

Başkan Karakayalı dan rezerv konut alanı önerisi

EGEDESONSÖZ - Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı, SonSöz TV'ye konuk oldu. Gazeteci Fatih Yapar'ın sorularını yanıtlayan Başkan Karakayalı, depremle ilgili düşüncelerini, yaptıkları çalışmaları anlattı, çeşitli değerlendirmelerde ve önerilerde bulundu.

"Deprem bütün İzmir’i çok etkiledi, aynı büyüklükte İzmir’in bütün ilçeleri hissetti. Dünya basınına göre 7 büyüklüğünde olduğu yazıyor. Sisam kökenli bir faymış. Kemalpaşa’dan bir tane fay geçiyormuş. Arkadaşlarla konuştuk, deprem uzmanlarını getirip panel düzenleyeceğiz. Fay hattı, nereden geçiyor, ne yapmamız lazım, bir araştıralım, dedik. Nazarköy tarafından geçiyor, oralarda 2 katlı imar çalışmaları var. Bütün İzmir’imize geçmiş olsun. Çok az hasarla atlattık, diyebilirim. Manavkuyu bölgesi, bamya tarlasıydı. Bornova’nın merkezi tepe, alt taraflar ova. Bornova’yla sınırız. Bundan sonra ne yapılabilir, ona bakmak lazım. 2000’den önceki binaların mutlaka kentsel dönüşüme girmesi gerekiyor."

DEVLETİN KURUMLARI, BİR ARAYA GELEBİLMELİ

"Devlet bir bütündür, devletin kurumları eğer bir araya gelirse, vatandaş için çalışırsa, yapılmayacak bir şey yok. Deprem olduğu günden beri ben sahadayım. Üç yerde stant açtık. Bütün devletin kurumları ve yerel yönetimler bir araya gelirse sorunlar çözülür, çözülmeyecek bir şey yok. Deprem öldürmez, bina öldürür. Niye Mavişehir’de 30 katlı binalar yıkılmıyor? Kazıklama sistemi yapılmış. Burada da aynısı yapılmalı. Biraz pahalı olur ama yere göre imar planı vereceksin. Kemalpaşa’nın yapısıyla Bayraklı bir mi? Zemin farklı. İzmir, Konya, Kayseri, İstanbul farklı yerler. Jeolojik yapısı bu, diyeceksin; kanun çıkaracaksın. O yere göre plan belirleyeceksin. Bornova Atatürk Mahallesinde hissedilmedi bile deprem. Çünkü zemin sağlam. Ruhsat verirken imardan sorumlu bir yetkili inceleyecek. Rıza Bey Apartmanı’nda kolon kesildi, deniyor, kesin bir bilgi yok. Müteahhitlerde sorun yok, duyduğuma göre o teslim etmiş. Sonrasında git sen, kiraladığın yerde kolonu kes. 2004’ten beri kiralanmış burası. Sorumluluk; denetleme mekanizması yoktu, hazır beton yoktu 99 öncesinde. Müteahhidin vicdanına kalmıştı. 12’lik demir lazım, bir kamyon kuma 30 torba çimento lazım. 99 depreminden sonra kontrol mekanizması geldi. 7i şiddetinde deprem olmasına rağmen 2000 sonrası yapılan binalarda can kaybı olmadı."

KEMALPAŞA'DA HERHANGİ BİR SORUN YOK

"Tunç Soyer başkanımız, canla başla çalışıyor. Yaptıkları, pek çok medyada görmezlikten gelindi. Kemalpaşa Belediyesi, 6 günden beri 3 öğün sıcak yemek verdi. Birinci sınıf yemek çıkartıyoruz. Geçen biri söyledi, etli nohutta nohuttan çok et vardı, teşekkür ederim, dedi. 48 saatte 13 milyon para toplandı ama basında yer almadı. CHP'li 14 milletvekilinin hepsi sahadaydı, nöbetleşe beklediler, kimse ayrılmadı. Tunç başkanla müthiş koordineli çalıştık. Oraya gelip, fotoğraf çektirip gitmekle olmaz. AFAD’ın toplantısına bile son gün çağırdılar Tunç Başkanı. Büyükşehir'e sürekli raporlar verdik. Beş bin battaniye getirdi hayırseverimiz, hemen koordine ettik dağıttık. Kemalpaşa’da herhangi bir sorun yok. Ulucak’ta 1000'den fazla inşaat var. Bornova’ya 6- 7 kilometre ötede, İzmir- İstanbul otobanı geçiyor. Ulucak’ın imarı son aşamaya geldi. Gayet güvenli. İmar, hemen yap çıkar bir şey değil. Büyükşehir’e bağlı ,bizim inisiyatifimizde değil. 10 yıldan beri Kemalpaşa bölgesinin kuzeyini açamadım, 10 yıldır çalışıyorum. Herkesi bir yerden etkiliyor bu, hemen çözün gibi bir durum değil. Çalışma yapıyoruz, sona geldik. 10 yıldır açmak istediğimi açamadım. Birini açsam, gerisi gelecek."

YIKILAN BİNANI KARŞISINDAKİ EVİME GİREMİYORUM

"Şu anda her şey oturdu, hiçbir sıkıntı yok. Tek sıkıntımız, karşıda evim var, evime giremiyorum. çantasındaki üç beş parasını almak isteyen oluyor. Kontrollü bir şekilde çıkarılması gerekiyor, vinçle yardımla. İnsanların mağduriyetleri bu şekilde giderilmeli. Sabah basında okudum, ağır hasarlı hariç kontrollü bir izin başladı sanırım. Bir kişinin ağırlığının çok etkileyeceğini sanmıyorum. Bu mağduriyet giderilmeli vatandaşın evinde ne var biz bilemeyiz.  Kemalpaşa’da şu anda TOKİ, 1750 konut için start verdi. Ben dün gezdim orayı, çok güzel binalar yapılıyor, zemin çok sağlam. Tuğla kullanılmıyor, perde beton kullanılıyor. 11 büyüklüğünde deprem olsun, hiçbir şey olmaz. Kayayı kırarak yapıyorlar. Bizim üst taraflar makilik alanlar, birinci sınıf tarım alanı. Bu alan, rezerv konut yerine, stok konut alanı olarak kullanılabilir. Ulaşım çok rahat. Otobanın üzeri İzmir’e 10 dakika. Kemalpaşa çok farklı bir konumda şimdi. TOKİ, 2022’de teslim edilecek."

HOBİ BAHÇESİ DEYİP EV ALMAYIN, CEZA GELECEK

"Yerinde dönüşüm yapacağız, bakanlıkla beraber. Kimse mağdur olmayacak, sen istersen kendin yap, istersen müteahhide ver, istersen öyle dursun. Bütün halk, o sürece karşı dernek kurdu; ben böyle bir yenileme istemiyorum, diye. 50- 60 yıllık evler var, sen buradan çık, ben burada ev yapacağım,  30- 40 bin lira para ver, diyorlar. Ben buna itiraz ettim. Hazine arazisiyle adam orada yıllardır orada. 2b arazilerindeki tüm evleri yıkacağız. Hobi bahçesi deyip de abuk subuk insanlardan ev almasınlar. O evlerin hepsi yıkılacak, hepsine de ceza gelecek. Bazıları çok zengin oldular. Hobi bahçesi sahibi olmak isteyen insanları ikaz ediyorum, belediyeye gelmeden hareket etmeyin. Gerekli açıklamadan sonra şartlar belirlenir, yapılır. Biz açıklamayı yapıyoruz. Hobi bahçesi olanlar,  1.5 milyonluk araçla geziyorlar. Adam hazine arazisine, havuzlu 3 katlı devasa binalar yapmışlar. Milyonluk yatırımlar var. Bunu yıkmaya irademiz var. Ceza keseriz, araç ekipmanımız var, yıkacağız. İmar barışıyla Türkiye gecekonduya döndü. Tarım arazisine, bölüp bölüp ev yapılmasına razı değiliz. Dünyanın geleceği 3 unsura bağlı; iklim, gıda, enerji.  Dünyanın en verimli tarım arazisinde bina görmek istemiyorum. Benimde Kemalpaşa’da tarım arazim var. Tarım arazisine ev yapmasına izin vermeyeceğiz.  Üç- beş emlakçı kızacaksa kızsın. Ben ülkemi, Kemalpaşa’mı seviyorum. İmar barışı, hiç hoş değil. Birçok adam dört katlı imar almış, ondan sonra üstüne kaçak kat çıkmış, imar barışıyla işletmiş. İşte en büyük tehlike. O yıkıldığı zaman sonra niye yıkıldı? Almanya'da, Fransa'da 2 kere değişmiş imar, bizde 167 sefer değişti. Yapmayın beyler, imar çok ciddi bir şey. Deprem bölgesinin göbeğindeyiz. Japonya'da her gün 9 şiddetinde deprem oluyor, hiç can kaybı yok. Deprem öldürmez, bina öldürür, bina sağlam olursa hiçbir şey olmaz."

BELEDİYEDEKİ ARKADAŞLARIMLA GURUR DUYUYORUM

" EBA projesinde 750 tane tablet dağıttım. İstek, 1500’dü. Geri kalanını da tamamlayacağız. Yaşamda güven, dünyanın en önemli olaydır. Her yapının altında güven vardır. Ben sana güveniyorum, bitti! Yardımın doğru yere gideceğini bildikleri için bağışçılar rahatlıkla bağış yapıyor. Belediyemde herkes gönüllü. Başkanım biz ne zaman gideceğiz yardıma, diyorlar. Herkes orada. Hepsiyle gurur duyuyorum. Bütün ekibimle, belediye başkan yardımcılarım, meclis üyelerim. Herkesle büyük bir uyum içerisindeyiz. Hep birlikte dayanışma içindeyiz. Yarın bizim başımıza gelirse ne yapabiliriz, 2 gündür onun çalışmasını yapıyoruz."

DEMOKRASİ ÜNİVERSİTESİ, İLÇEMİZE GELECEK

"Kemalpaşa'ya üniversite getirme çalışmalarımız devam ediyor, Ulucak’taki belediye binamızı revize ediyoruz, bitmek üzere. Bu, yalnızca benim sorunum değil, her partinin sorunu, meclis üyelerinin hepsinin sorunu. Kemalpaşa’ya hizmet getirmek istiyorum, diyen tüm partilerin çalışması gerekiyor. Kemalpaşa’mıza biz bunu getireceğiz. Meclis üyeleri, daha iyi bir hizmet için oradalar. Tartışırız ama üniversitede birleşmemiz lazım. Üniversite konusunda şu anda birleştik. Benim hedefim, devlet üniversitesiydi. Tüm Türkiye’den çocuklar gelsin, istedim, burada kalsın, ev yurt yapsınlar. Benim hedefim bu, kalsınlar  burada, benim esnafım kazansın. Hayatı değiştirsinler. Bina tamamlanmak üzere. Demokrasi üniversitesi 15- 20 gün içinde tamamlanıp gelecek. Yerleşkesi Hatay’da sıkışmıştı. Buraya da kampüs yapabiliriz. Gelsinler, belediye binasını da veririm, onlara. Kampüs yapılacak 24-30 bölüm var, toplamda 60 dönüm yer var. Hepsini verebiliriz, uygulama alanı da veririm, 100’e çıkar. Dört dörtlük binamız var, orayı veriyoruz. Ulucak bittikten sonra Torbalı’da bir planımız var. Hangi fakülteler olacak bilmiyoruz. Ulucak’a hazırlık bölümü gelecekmiş, İngilizce hazırlık buradan başlayacak."

BORÇ DA ÖDÜYORUZ, HİZMET DE YAPIYORUZ

"Belediyemizde ekonomik sıkıntı çok fazla var. 95-96 milyon lira civarında borç vardı. 18 milyon kadarını ödedim. Doğru yerlere harcayıp, kul hakkı yemeyince oluyor. Ekonomik sıkıntı çekmiyoruz diyen varsa çıksın? Emlak vergisinde tık yok. Kimse ödemedi daha vergiyi. Bahane ediyor adam, deprem var, ekonomik sıkıntı var. Müthiş kesintiler oldu. Kötü senaryo kurmak istemiyorum ama gerekli yatırımları yapıyoruz. Büyükşehir'le uyumlu çalışıyoruz, umarım kısa zamanda koronadan kurtuluruz, depremin izlerini de sileriz. Belediye, rahatlıkla rutin işlerini yapıyor. Maaşları 1.5 yıldır aksatmadan ödüyoruz. İyi kötü yatırımlarımızı yapıyoruz, köylerdeki hizmetlerimiz aksamıyor. Köy muhtarlarımız memnun."

MUHAFELET PARTİSİNİN MECLİS ÜYELERİNE MESAJ VERDİ

"Bütçenin onaylanmaması yönünde eğilim vardı. Bütçe onaylanmazsa, meclis düşer. Buyurun, meclisi düşürün, dedim. Bizim 15 üyemiz var. Düşürün, biz 20 kişiyle geliriz, dedim. Haddini aşmayacaksın arkadaş. Sıkıyorsa düşürün, hadi buyurun. Benim kaybedecek bir şeyim yok. Bütçede bir hırsızlık, soysuzluk mu var? Pandemi var, büyük bir ekonomik sıkıntı var, vergi verilemiyor. Benim yılda 400 ruhsatım vardı. Kemalpaşa'da 70'e düşmüş. Sen Rıdvan Karakayalı’yı da biliyorsun. Rıdvan Karakayalı eşittir dürüstlük. Düşürebiliyorsan düşür. Sineyi millet! Yok ya, güldürmeyin. Beş yıldan beş yıla sandık yapılır. Bu halk, her şeye rağmen sizi değil, beni niye tercih etti? Niye kazanamadık, diye bir düşünün? Rıdvan Karakayalı gariban adam, beş kuruş parası olmayan biri. Nasıl kazandı? Bunu bir düşünün."

İLÇEMİZİN CİDDİ BOYUTTA KONUT SIKINTISI VAR

"Her şeyin normale dönmesi çok önemli. Kemalpaşa merkezdeki imar planı, yılbaşına kadar bitecek. Bizim ev kiraları biraz yüksek, konutta sıkıntı var çünkü. Herkes ev arıyor şu an, depremden dolayı. Üniversitenin projesi var, öğrenciler gelecek, yüz yüze eğitim görecek. İlk hedefim üniversiteyi getirmek. Pazaryeri kuracağız, Büyükşehir ile birlikte... Eski itfaiye binasını hizmete açacağız. Meyve kurutma fabrikası, son aşamaya geldi. Kiraz alım merkezinin kamulaştırma çalışmaları var. Pazaryerini Armutlu merkeze getiriyoruz. Hedefimiz, insana ve gençlere dokunmak. Bina ne ya? Senin çocuğunun eğitimi bir tık daha iyi olduğunda, kanalizasyonun temiz olduğunda, insanlar mutlu oluyor. Ufak tefek şeyler de mutlu eder. Hizmeti bina olarak görmeyeceksin. Fakir fukaraya ne verebilirim, bunu düşüneceksin. Zor durumdaki insana nasıl yardımcı olabilir? Budur yani. İnsan odaklıyız. Halilbeyli, Büyükşehir'e geçti komisyonda. 10 yıldan beri devam eden bir olgu. Bizim orada onu kurmamız gerekli. İzmir’in kırmızı et ihtiyacının yüzde 30’unu biz karşılıyoruz, bu çok ciddi bir oran. Büyükşehir'in Halkın Bakkalını, et entegre tesisi kurarak, temiz gıdaya ulaşımı buradan sağlayacağız. Tesis kurulma aşamasında."

 
Belaruslu dansçı Anastasiya dövülerek öldürülmüş
 
Belçika’dan Karşıyaka’ya yardım eli
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
izmirli 7 Kasım 2020 Cumartesi 10:48

başkan yıkılan binaların hepsi resmi mimr ve mühendislerin yaptığı yerler imar barışındakiler daha sağlam adam kendi mezarını yapmaz malzemeden çalmaz

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Soyer: Ruhsatlı yapılara da kentsel dönüşüm gerekiyor!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer İzmir depremi ile ilgili ...
Konak Belediyesi'nden o otel için 'acil kamulaştırma' kararı
Konak Belediyesi olağan meclis toplantısında konuşan Konak Belediye Başkanı ...
Hisarcıklıoğlu’ndan Başkan Soyer’e ziyaret
TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ...
 
Başkan Selvitopu'nda suç duyurusu: Kim bu beyaz önlüklüler?
Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, Karabağlar'da gelen şikâyetler ...
Büyükşehir ekipleri can dostlar için görevde
İzmir İtfaiyesi, arama kurtarma çalışmalarının ardından depremde hasar ...
Depremzedelerin yüreklerini ısıtan mesaj
İzmir’i sarsan depremin ardından, Türkiye’nin dört bir yanından yardımseverler, ...
 
Başkan Koştu şakası yok dedi, belediye binası kontrolleri başladı
İzmir’de yaşanan 6.6 şiddetindeki depremin ardından Bergama Belediyesi ...
Menemen Belediyesi'nden depremzede çocuklara ders desteği
Menemen Belediyesi depremzede çocuklar için yaptığı çalışmalara bir yenisini ...
Başkan Batur'dan itiraf: Toplanma alanlarımızın sayısı çok az!
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, 111 mahallesi bulunan ilçesinde 36 ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çıkmasaydı Samsun’a neler gelirdi başımıza?
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva