HABERLER>EKONOMİ
12 Ocak 2015 Pazartesi - 15:02

Başkan İzmir'de önerdi: Borsaya Osmanlı formülü!

Borsa İstanbul'un Başkanı İbrahim Turhan, borsaya Osmanlı formülü önerdi. Osmanlı'nın büyük bir imparatorluk olmasını Söğüt'teki serbest pazara bağlayan Turhan, Borsa İstanbul'u büyütmek için halka açılacak şirketlere vergi avantajı getirilmesi gerektiğini söyledi.

Başkan İzmir de önerdi: Borsaya Osmanlı formülü!

Sinan DOĞAN/EGEDESONSÖZ - İstanbul A.Ş. (BİST) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan, borsada halka açılmak isteyen firmaların teşvik edilmesi gerektiğini Osmanlı modeli ile açıkladı.

Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nin (ESİAD) Swissotel Büyük Efes'te düzenlediği 'Aile Şirketlerinde Kurumsal Yönetime Geçişte Halka Arzın Önemi Toplantısı'nda konuşan Turhan, Osmanlı'nın büyük bir imparatorluk olmasını başkent Söğüt'te kurulan serbest pazar ile açıkladı.

'BİZANS BİLE ÇAĞIRDI'
Halka açılacak firmalara vergi kolaylığı uygulanıp uygulanmayacağı yönündeki soruyu yanıtlayan Turhan, Osman Gazi'nin etrafı düşmanla çevrili, insan kaynağı yetersiz ve coğrafi olarak sınırdaki küçük bir devleti serbest piyasa sayesinde büyüttüğünü savundu. Destekler sayesinde herkesin Söğüt pazarına gelmeye başladığını dile getiren Turhan, "İşler o kadar açılıyor ki 'şurada dükkan açalım' diyorlar. Bizanslılar 'Osmanlı gelsin de bizi de alsınlar' diye çağırıyor. Türkleri kara kaşı gözü için, sarığı için değil bu sistem gelsin diye istediler. Osmanlı'nın başarısındaki en büyük sebep budur. Şirketlerin kurumlar vergisi ile desteklenmesi de çok önemli. Burada herkes kazanır" dedi.



'VOB'TA TEREDDÜT YOK OLDU'
VOB'un İstanbul'a taşınmasının performansı nasıl etkilediği yönündeki soruyu da yanıtlayan Turhan, "Burada sözkonusu olan taşınma değil. İstanbul Altın Borsası ve İMKB ile Borsa İstanbul'un üç büyük şirketinden biri oldu. Ortakların kendi iradesi ile gerçekleşti. Son derece isabetli, doğru bir karar aldılar. Son 3 yılda Borsa İstanbul'un ortaya koyduğu performans bütün tereddütleri ortadan kaldırdı. Çalışmalara daha yeni başlıyoruz. 3 yılı hazırlık ve yatırım için harcadık. Yaptığımız işin neticesini önümüzdeki günlerde görmeye başlayacağız" diye konuştu.

HALKA AÇILMA DAVETİ
Türkiye'de ömrü 100 yılı aşan şirketlerin sayısının bir elin parmağını geçmediğini vurgulayan Turhan, şirketlerin uzun ömürlü olmamasının nedeninin kurumsallaşma eksikliği olduğunu söyledi.

Halka arzın kurumsallaşma, şirkete sermaye sağlama, uluslararası tanınırlık gibi faydaları olduğunu belirten Turhan, "Şirketlerin büyümeye ihtiyacı var. Türkiye 10 sene önceki Türkiye değil. Ya oyunu büyüteceğiz. Küresel ligin aktörlerinden biri olacağız. Dolayısıyla şirketleri büyütmeye ihtiyacımız var. Mutlaka dış kaynak kullanmak zorundayız. Bu işi banka kredisiyle yapmak mümkün değil" dedi.

Borsa İstanbul'un küresel bir pazar olduğunu belirten Turhan, Nasdaq ile ortaklık yaptıklarını, 20 Ocak'ta Londra Borsası ile bir başka ortaklığın imzasını atacaklarını söyledi. Turhan, "Borsa İstanbul'u bölgesel merkez, küresel aktör yapmak için çalışmalarımız son hızla devam ediyor. Borsa İstanbul'da payları olan şirket dünyada itibarı olan bir şirket haline gelecek. Halka arz kurbanlık koyun gibi. Eti, sütü, yünü, derisi, her şeyi işe yarar" diye konuştu.

'SİYASET İLE BAŞ BAŞA KALMAYALIM'
ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Güçlü, 2015'te gündemin siyaset değil ekonomi olması gerektiğini belirtti. Geçen yıl ülke gündemindeki gerginliğin ekonomi yerine siyaseti öne çıkardığını hatırlatan Güçlü, "2015 yılına adım attığımız bu süreçte ekonomiyi tekrar sıcak gündemde tutmak önem taşıyor. Aksi halde yaklaşan 2015 seçimlerinin çekim alanı bizleri siyaset ile yeniden baş başa bırakacak" dedi.
Özellikle aile şirketlerinde kurumsal yönetim ilkelerinin daha öne çıktığını vurgulayan Güçlü, "Üyelerimizin bir çoğu halka açık kayıtlı şirketlerin ortağı. Bazılarının da yakın zamanda halka arzı değerlendiriyor olmaları bu toplantıyı daha önemli kılıyor" şeklinde konuştu.
Sermaye piyasalarının yaklaşımlarının bazen cesaret kırıcı olduğunu dile getiren Güçlü, Borsa İstanbul başta olmak üzere tüm ilgililerin bu konuda duyarlı olmalarını istedi.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
12 Ocak 2015 Pazartesi 19:24

hangi yüzle gelip bide bilgiçlik taslıyosun vob u izmirden kopardınız izmir kaybetti istanbul ne kazansı cvb yok hala

Yorumu oyla      13      5  
ercan 12 Ocak 2015 Pazartesi 18:41

halka arzlaın nasıl uygulandıgını herkez biliyor.Şirketini degeryle orantılı olamayan hisse satılıyor.Sonrası malum.İnsanları soymanın başka bir formulü. Hadi canım sizde

Yorumu oyla      13      5  
izmirli 12 Ocak 2015 Pazartesi 15:59

osmanlı neden battı...

Yorumu oyla      16      5  
bülent ışık 12 Ocak 2015 Pazartesi 15:55

Halka arz,kurbanlık koyun gibi Eti,sütü,yünü,derisi her şeyi işe yarar demiş.4 sene önce 1.42 den halka arz edilen şirket şu an 0.36 lira.Bu kurbanı gömmüşler herhalde.

Yorumu oyla      16      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Altın uçuşa geçti: Bir ayın zirvesinde
Uluslararası piyasalarda altının ons fiyatı 1.231,23 dolarla 11 Aralık'tan ...
Akkuyu bombası: Nükleerde sahte imza skandalı
Akkuyu Nükleer Santralı raporunu hazırladığı öne sürülen mühendisler raporun ...
Bakan Şimşek'ten çok konuşulacak vergi mesajları
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek NTV canlı yayınında önemli açıklamalarda bulundu. ...
 
İzmir’in sanayi şehrine AVM geliyor!
Türkiye’nin en büyük organize sanayi bölgelerinden olan Çiğli’deki İzmir ...
Kriz Yunan Balıkçıları Ege’den kaçırdı!
Beş yıl önce Türkiye’nin Ege kıyılarındaki yüze yakın balık çiftliğini ...
Egeli Zeytinciler'den 'delice' hamle!
Zeytinyağı sektörü, sayısı 80 milyonu bulan ve delice olarak bilinen yabani ...
 
Kamu bankalarında batık kredi patlaması
2001 krizinin ardından bankacılık sektörü sağlam bir yapıya kavuşturulurken, ...
Reklamlara devrim gibi düzenleme
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan Ticari Reklam ve Haksız ...
İzmir'in ilçesi 61 ili geride bıraktı!
Vergi rekortmeni Torbalı, ihracatta da rekor kırdı. 2014 yılında 26 sektörde ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çıkmasaydı Samsun’a neler gelirdi başımıza?
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva