HABERLER>GÜNCEL
3 Kasım 2017 Cuma - 11:11

Başkan'dan flaş Körfez Geçişi açıklaması: 'Karşı değilim ama...'

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu Körfez Geçişi projesiyle ilgili, ' “Projede tarama yapılmadan biz sirkülasyon kanalını yapmayacağız. Tüp geçit körfezdeki iyileşme oranını yüzde 40’dan 10’a düşürüyor. Benim belediyemde 1,5 milyar para boşa harcanmaz” dedi.

Başkan dan flaş Körfez Geçişi açıklaması:  Karşı değilim ama...

EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu hükümetin kente yatırımları arasında yer alan 3 milyar TL proje bedeli olan Körfez Tüp Geçidi Projesi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Başbakan Binali Yıldırım’ın yakından takip ettiği İzmir’deki işler arasında yer alan tüp geçit projesinde ihale hazırlıkları sürerken hükümet kenteti talep oranına göre projenin hayata geçirileceğini açıklamıştı.

İhaleye hazırlık ve altyapı çalışmalarının sürdüğü Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın son şeklini vereceği, yap-işlet modeliyle inşa edilmesi beklenen proje hakkında konuşan Kocaoğlu, İzmir Körfezi’nde belediye tarafından yapılacak taramayla oluşacak iyileşmenin doğrudan yapılacak köprü ve inşaat ile engelleneceğini açıkladı.

Egedesonsöz’e özel açıklamalarda bulunan Başkan Kocaoğlu, “Körfez’deki tarama ve iyileştirme ile limanın kapasitesinin büyümesi için gereken projede beklediğimiz izinler çıkmıştı. Yani ÇED alındı. Şimdi biz kendi işimize bakıyoruz. Yapacağımız işler için de kendimiz ihaleye çıkacağız. Burada çok enteresan bir durum ile karşı karşıya kaldık. Belediye olarak ihaleye çıkıp sirkülasyon kanalını yapma işini ötelemek zorundayız” dedi.

YÜZDE 10’A DÜŞÜYOR!

Ayrıntılar hakkında bilgi veren Başkan Kocaoğlu, “Biz, Kuzey’de sirkülasyon kanalını yaptığımız zaman, TCDD de liman yanaşma yolunu yaptığı zaman ki esas çekme, sifon, tulumba görevini bizim açtığımız kanal yapacak. Körfez’in temizlenmesi ve iyileştirilmesi konusunda yüzde 40 bir oranı öngörüyoruz.  Kuzey’de 13,5 kilometre kanalı, 250 metre genişliğinde 8 metre derinliğinde yaparsan sirkülasyonda bu oranda iyileşme olacak. Sonra araya sayın başbakanın projesi olarak tüp geçit (İzmir Körfez Tüp Geçit Projesi) girdi. Tüp geçit yapıldığı zaman eğer ayrı bir tarama yapılmazsa tüp geçidin ÇED raporunda da belirtildiği gibi bizim sirkülasyon kanalıyla yapacağımız iyileşmenin oranı yüzde 40’dan yüzde 10’a düşüyor.  İki ÇED raporu karşılaştırıldığında bu görünüyor. Bizim yapacağımız iş 1,5 milyar TL’lik bir projedir. Yüzde 10 iyileşme için oraya benim belediyemde 1,5 milyar TL para harcanmaz” diye konuştu.

TARAMA YAPILACAK MI, YAPILMAYACAK MI?

Başkan Kocaoğlu, hükümetin projeyi yaparken aynı zamanda körfezdeki iyileşmenin gerçekleşmesi için ayrıca tarama yapması gerektiğinin de altını çizdi. Kocaoğlu, “Bizim yapmayı planladığımız kanalın yüzde 40 oranında çalışması için geniş bir alanda, 17 milyon metreküplük bir taramanın yapılması lazım. Bunun yazılması gerektiğini de zaten tüp geçit ÇED’ini yapanlar rapora yazıyorlar. Şimdi bu tarama yapılacak mı yapılmayacak mı?  O tarama yapılırsa biz işimizi hızlandıracağız, yapılmazsa ‘yarın tüp geçit yapıldı, tamam bu iş burada bitti’ moduna gelinirse biz o taramayı yapmayacağız. Burada kesinlikle köprü ile birlikte taramanın da yapılması lazım. Biz de bu arada ciddi bir ekip kuruyoruz. Dubalarla, kazıcılarla, kepçelerde buradan senede 3-4 milyon metreküp tarama yapacak bir sistemi kuracağız. Ve biz bir köşesinden başlayacağız. Önce yaklaşma tünelini yapacağız, geri dönüşüm yapacağız. Çıkan malzemelerin gideceği adanın da projesi çıkacak. Biz adayı küçük küçük yapacağız. Bu sistemimizle kendi olanaklarımızla çıkanları adaya taşıyacağız. Eğer bakanlık taramayı yaparsa o zaman ihaleye çıkacağız” dedi.

BAŞBAKAN BANA DA SORDU

Başbakan Binali Yıldırım’ın kendisine tüp geçit projesiyle ilgili fikirlerini de sorduğunu anlatan Başkan Kocaoğlu, “Sayın başbakan bana da ‘tüp geçide karşı mısın’ diye sordu. Hayır tüp geçit projesine karşı değilim. Merkezi hükümet İzmir’e bir proje yapmayı düşündü. Ben daha önce de bunu ifade ettim. Kordon’dan tünel yapma konusu gündeme geldiğinde ‘niye bunu yapıyorsunuz, karşıdan geçit yapın’ demiştim. Ben yapılacak Körfez Tüp Geçişi Projesi’ni destekliyorum. Ayrıntısı beni ilgilendirmiyor. Yapılsın ama tamamen tüp geçit yapılsın istemiştim. 20 metre derinlikten olması lazımdı. Çünkü her iki ayaklarının indiği bölge SİT alanlarında kalıyordu. Bana ‘pahalı yapamayız’ dediler. Ona da ‘tamam’ dedim. Çalışmaları sürdürüyorlar” diye konuştu.

STAT GİBİ OLACAKSA

Başkan Kocaoğlu, Başbakan Binali Yıldırım’ın geçmişteki İzmir ziyaretinde söylediği, “İzmirlilerin projeyi ne kadar isteyip istemediğine göre karar vereceğiz. İzmir isteyecek biz de düğmeye basacağız” açıklaması için ise, “İzmir’in isteyip istememesi konusu aynı statta olduğu gibi bir duruma getirilmek isteniyorsa, politik malzeme haline getirilmeye çalışılıyorsa açık ve yüksek sesle söylüyorum. Ben tüp geçidi istiyorum, yapılmasına karşı değilim. Sirkülasyonu engellemeyecek şekilde projelendirilmesi lazım. Zaten bilimsel yapılmazsa bu işler köprü yapmaya da geçit yapmaya da gerek yok. Körfez dolacak, bir yol yaparsan araba geçecek. Biz niye bu projeyi yapıyoruz? Körfez’in hayati durumu sürsün diye” ifadelerini kullandı. 

 
CHP'li Yiğit: SGK'nın İzmir'deki tesisi satıldı mı?
 
Batan gemide 3 kişinin cesedine ulaşıldı!
YORUMLAR
Toplam 31 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ercüment 7 Kasım 2017 Salı 14:50

Merak ediyorum. Bu güzergahı bugün mecburiyetten kullanan kaç kişi? Günlük 200 bin geçiş garantisi verilmiş. Yapılması körfez için ciddi risktir. Bu risk ve vereceği zarardan daha büyük katkı sağlayacak bu geçit...

Yorumu oyla      11      5  
konuk 4 Kasım 2017 Cumartesi 11:03

oradan raylı sistem geçmeyecek, özel ve paralı yol yapılıyor! garanti verilecek yani kullanmayan da ödeyecek! körfez temizliği ve limana büyük gemi girişi iptal olacak! bu durumda hala yapılsın diyenlerin aklından ya da niyetinden şüphelenmez mi insan?

Yorumu oyla      11      5  
Ali E. 4 Kasım 2017 Cumartesi 07:51

Bende isterim Körfez Geçişinin yapılmasını. İzmir'e yakışacağını ve ihtiyacı olduğunu düşünüyorum.

Yorumu oyla      12      8  
Misafir 2 4 Kasım 2017 Cumartesi 07:41

Körfez geçişi üzerinde yapılacak Demir yolu hattını ben çok önemsiyorum. Tranvay daha kullanışlı hale gelerek, İzmirlinin hayatını kolaylaştıracaktır.

Yorumu oyla      12      7  
izmirli 4 Kasım 2017 Cumartesi 00:18

Korfez ve kus cenneti bu dayatma kopruden daha onemli!! Illa yatirim yapmak istiyorlarsa otogar metrosunu yapsinlar hala haber yok

Yorumu oyla      13      5  
Tarım ve hayvancılık 3 Kasım 2017 Cuma 23:54

Her zaman aynı şeyi savunuyorum bu ülkenin tek çaresi tarım ve hayvancılık yanında montaja değil üretime dayalı sanayi.Dün bir troll benim bu tezime olumsuz yorum yazmış; hey aklı evvel örnek istiyorsan Abd,İngiltere,Almanya,Fransa,okyanustan balçık çıkarıp üzerine İskandinav ülkelerinden satın aldığı toprağı döküp tarım yapan Hollanda tüm yüzölçümü Konya kadar, çölde susuz tarım yapan İsrail, dünyada sanayi devi ülkelerden tarım ve hayvancılığı terk etmiş bir tane ülke gösteremezsin.Bu olumsuz yorum yapanların Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğuna inanmıyorum.Çünkü burada yaşayan insanlar bu ülkeyi sever haini sevmez.Ben yok biz varız.

Yorumu oyla      11      5  
misafir 3 Kasım 2017 Cuma 22:51

Yeter yarattıkları mahalle baskısı, değil istemezukcu, terörist de deseler, garanti verilmiş projelere karşıyım! Nedir bu çektiğimiz arkadaş, götümüzde don yok, birileri köşe dönsün, diğeri alkış alsın diye boyuna borçlaniyoruz:(

Yorumu oyla      17      7  
TC misafir 3 Kasım 2017 Cuma 22:50

Bu proje İzmire yazık eder, paralar boşa gider, ne çevreye katkısı olur ne trafiğe ne de bazılarının iddia ettiği gibi istihdama. Osmangazi köprüsü örneği önünüzde dururken bile bile lades demek niye? Neden birilerinin cebini doldurmayı bu kadar çok istiyorsunuz? Geçiş ücretli, proje pahalı, körfezi eskisi gibi kokutacak... daha ne diyelim? Nesine evet diyorsunuz? Evet diyenlerin bir kısmını anlayabiliyorum arazilerinin değeri artacağı için projeyi sahipleniyorlar, değer mi tüm bu olumsuzluklara? Kentin en öncelikli ihtiyacı bu mu? Saysanız ilk beş sorunumuzdan değil. İşsizlik fazla, gelir az, yeterli iş sahası açılmıyor, üretim can çekişiyor, sağlık hizmetleri ağır aksak, yağmurlarda sıkıntı yaşıyoruz çünkü her yer beton toprak kalmamış, raylı sistemimiz tamamlanmamış, deniz ulaşımı hak ettiği yerde değil, kent merkezindeki trafik berbat, ne hak kalmış ne adalet tek derdimiz, kurtarıcımız körfez geçişi öyle mi?

Yorumu oyla      16      7  
İzmir Sevdalısı 3 Kasım 2017 Cuma 20:33

Körfez Geçişi Projesi yapılırsa İzmir''e yakışır Hükümet Belediye el ele verip birlikte anlaşarak yapmalıdır siyasete alet etmemelidir STK lar iktidar partisinin projesi diye karşı çıkmayı bırakmalılar

Yorumu oyla      13      11  
gul 3 Kasım 2017 Cuma 20:30

İzmir''e ihanet etmeyin!

Yorumu oyla      14      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yunanistan' kaçmaya çalışan 5 kişi yakalandı!
Edirne'de hudut askerleri, aralarında terör örgütü PKK üyesi olduğu iddia ...
Serbes'in yaptığı kazayı 112'ye bildiren TIR şoföründen flaş ifade!
Yazar Emrah Serbes’in sonradan üstlendiği 3 ölümlü kazayı 112’ye bildiren ...
Gizemli kazıyla ilgili ev sahibi konuştu
Türkiye, 1 yıldır Mersin’in Tarsus İlçesi’nde hummalı biçimde bir evde ...
 
40 dolara satılıyor! FETÖ şimdi de bu işe girdi!
FETÖ elebaşısı Fetullah Gülen'e övgü dolu sözler taşıyan şapka, tişört ...
Diyarbakır'da operasyon: 1 polis şehit
Diyarbakır'ın Kayapınar ilçesinde terör operasyonu başlatıldı. Uzun süre ...
Teröristlere 3 ilde ağır darbe!
Hakkari'nin Şemdinli ilçesi kırsalında 26, Hisar Dağı'nda 8, Tunceli'nin ...
 
FETÖ'nün önemli ismi yakalandı
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) Hava Kuvvetleri Komutanlığındaki sözleşmeli ...
İzmirli eski başkana 50 yıl hapis!
İzmir'in Bayındır İlçesi'nde, ortak oldukları seranın borçları nedeniyle ...
'Şeytanla mücadele edecek' doçent aranıyor!
Karaman’da 2007 yılında eğitim-öğretime başlayan Karamanoğlu Mehmet Bey ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva