HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
18 Nisan 2020 Cumartesi - 08:53

Başkan Arda’dan koronavirüs raporu: Yollar yıkandı da vaka sayısı düştü mü?

Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda koronavirüsle mücadele kapsamında belediye olarak teyakkuza geçtiklerini fakat bilimsel ve sistematik hareket ettiklerini söyledi. Arda, “Biz deterjanla sokakları, caddeleri yıkamıyoruz. Yollar yıkanda da vaka sayısı düştü mü?” diye konuştu.

Başkan Arda’dan koronavirüs raporu: Yollar yıkandı da vaka sayısı düştü mü?

EGEDESONSÖZ- Koronavirüs salgınına karşı belediyelerin başlattığı mücadele her alanda devam ediyor. Maske dağıtımından koruyucu ekipman üretimine, gıda yardımlarından sosyal desteklere kadar birçok alanda çalışmalar yapan belediyeler çalışmalarını sürdürüyor.

İzmir’in Gaziemir İlçesi Belediye Başkanı Halil Arda, salgının başladığı günden itibaren yapılanları Egedesonsöz’e anlattı. Belediye olarak tüm imkanları seferber ettiklerini söyleyen Arda personelin özveriyle mesai yaptığını vurguladı.

Başkan Arda, “Bu sürece sadece Türkiye değil tüm Dünya hazırlıksız yakalandı. Çünkü biz salgınla mücadelede tıbbi imkanlara sahip değiliz. Yani bunun bir ilacı olmadığı için ülkeler refleks gösterdi. Doğal olarak kurumlar da kararlar aldı. Bu da doğrudan vatandaşları etkiledi” dedi.

Gaziemir Belediyesi’nin önlemler konusunda hassas davrandığını anlatan Başkan Arda, “Vatandaşlarımızın yoğun ziyaretler yaptığı başta pazaryerlerimiz olmak üzere alanları düzene soktuk. 350 tezgahlı merkez pazaryerimiz vardı. Bunu yarıya düşürerek giriş çıkışları kontrol altına aldık. Bizzat gidip genelgeyi anlattım. İnsanlar kuyruk oluyor, biz zabıta ile önlem almaya çalışıyoruz. Pazarlardan şikayetler gelince yerinde incelemeye gittim. Seçim çalışmasında yaptığım gibi insanlara kuyrukta alınan önlemleri tek tek anlattım. Personelimizin yarısı yok. Kısıtlı personel ile sahaya çıkıyoruz. Hepsi canla başla çalışıyor. Burada bir savaş içindeyiz. Ben de savaşın komutanı olarak sahadayım. Hafta sonu kapı kapı ekmek dağıtıp evlere gittim. İnsanlar karşısında belediye başkanını görünce şaşırıyorlar” dedi.

DETERJANLI SU ZARARLI
Gaziemir Belediyesi’nin bütçe ve imkanlarının bu süreçte mantıklı işler için kullanıldığını anlatan Başkan Arda, sokak yıkama, dezenfekte ve su sıkma gibi işlemleri yapmadıklarını söyledi. Arda gerekçe olarak da, “İlaçlamanın etkisi 24 saat sürüyor. Yeniden başa dönseniz zaten yetişemezsiniz. Gaziemir’de bin 500 sokak var. Yıkamakla, deterjan atmakla bu virüs gitmez. Uzmanlar açıklamalar yapıyor. Bazı arkadaşlarımız dezenfekte çalışmalarında ellerine fırça alıp yolları siliyor, süpürüyor. Ne oldu? Yıkandı da vaka sayılarında o ilçede düşüş mü oldu? Bilimsel yaklaşım burada en önemli şeydir. Ayrıca deterjanlı suların toprağa, yer altı su kaynaklarına zararı var” diye konuştu.

50 TON PATATES DİKİMİ
Belediye olarak  şimdiye kadar 250’nin üzerinde gıda kolisi dağıttıklarını bunu kısa sürede 750’ye çıkartacaklarını anlatan Başkan Arda, bu süreçte sağlıklı gıda ve ürünün öneminin daha da iyi anlaşıldığını söyledi. Arda, “Otuz Yıl Savaşı diye Avrupa’da 1618 ile 1648 yılları arasında savaş oldu. Orta Avrupa'da yapılan ve Avrupa devletlerinin çoğunun katıldığı savaşlar tarihin en uzun ve yıkıcı savaşlarından birisidir. O dönemde insanlar yiyecek bulamayınca kedi ve köpek yedi. Biz zor bir dönemden geçiyoruz. Geçtiğimiz günlerde Tire’ye gidip anlaşmalı patates dikimi yaptırdım. Haziran ayında patatesler çıkacak ve biz 50 ton patatesi ihtiyaç sahiplerine dağıtacağız. Aynı zamanda üretimi desteklemiş oluyoruz” dedi.

DİJİTAL SOSYAL MARKET
Belediyenin dijital sosyal market projesinin kısa sürede hayata geçeceğini söyleyen Başkan Arda, ESBAŞ’ın da desteğiyle yapılan bu yatırımda 350 kişinin sabit bir şekilde ihtiyaçlarını bu marketten göreceğini söyledi. Arda, “Gıda pakete yerine kartlar veriyoruz. Bu kartlarda puanlama sistemi olacak. Herkes belli limiti alacak ve puanından düşecek. Karttaki tüm puanla sadece bir ürün alınamayacak. Yani bir vatandaş gelip tamamen yağ alıp gidemeyecek. Çünkü suiistimal edilmesin, ürünler eşit dağıtılsın ve insanlar evlerinde tüketsin istiyoruz. Bu süreçte belediye olarak kimseden bir para istemedik. Bağışçılar ve gönüllülerimiz destek oluyorlar” diye konuştu.

GÖNÜLLÜ KADINLAR YOLA ÇIKTI
Başkan Arda, eşi Deniz Arda’nın öncülüğünde Gaziemir’de gönüllü kadınlar derneği kurulduğunu da belirtirken onların da yardımlara öncülük ettiğini söyledi. Arda, “Bu kadın grubu inanılmaz işlere imza atıyorlar. Bağışçılardan gelen yardımlar oraya aktarılıyor. Şimdiye kadar 20 bin TL’lik gıda yardımı dağıttılar. Rahmetli babam için lokma döktürecektim. Koronavirüs nedeniyle bu tür faaliyetler iptal olduğu için parasını buraya bağışladım. Kadınlarımız o kadar güzel çalışıyorlar ki bu ayki belediye başkanı maaşımı da buraya bağışlama sözü verdim. Gaziemir’in gönüllü kadınları çok iyi projelerle topluma örnek oluyorlar. Biz de destekliyoruz” dedi.

5 ADET MASKEYİ DAĞITAMIYORLAR
Gaziemir nüfusunun 140 bin olduğunu 65 yaş üstü vatandaş ve emekli sayısının yüksek olduğunu anlatan Başkan Arda, belediyenin sosyal yardımlar ve projelerle ihtiyaç sahiplerinin yanında olduğunu söyledi. “İsteyen herkes bize ulaşıyor, geri gönderdiğimiz kimse olmuyor” diyen Arda, “Bu sürecin sonunda büyük bir kriz bekliyorum. Bunu sadece Türkiye için değil Dünya için söylüyorum. Ekonominin gidişatından korkuyorum.  Yarın paranız olacak ama belki almaya ürün bulamayacağız. Devlet 5 tane maskeyi dağıtamazken belediyeler destan yazıyor. Biz bile maske, dezenfektan derken şimdiye kadar 250-300 bin TL’lik kaynak ayırdık. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile birlikte koordine içinde vatandaşlarımızın yanındayız” diye konuştu.

TÜM YATIRIMLAR İNSANA
Başkan Arda, tüm yatırımları durdurduklarını söylerken çalışma sistemini sosyal projeler ve insan odaklı işlere yönlendirdiklerini belirtti. Arda, “1 yılda zaten 10 milyonluk tasarruf yapmıştık. Belediyemizin piyasaya, esnafa bir kuruş borcu kalmadı. Aylık 670 TL taşeron temizlik şirketine verilen parayı 193 bin TL kredi ödeyerek bitirdim. Tüm araçları satın aldık. Ayrıca kağıt ambalaj ihalesini yıllık 1 milyona verdik. Sadece 100 bin TL masraf ile çöp işini kendi öz kaynaklarımızla tamamladık. Kredi bittiğinde araçlar belediyenin mülkü olacak. Aylık 500 bin TL de cebimizde kalıyor. Toplu sözleşme imzalayarak örnek bir karara geçtiğimiz günlerde imza attık. Her yerde değişim sancılı olur. Burada güçlerini kaybetmek istemeyenler, sendikal örgütler karşıma geçti. Ama yılmadım, doğru bildiğimden şaşmadım. Belediye- İş Sendikası’nda örgütlü 584 işçinin 554’ü bir gecede DİSK’e geçti. Biz de müdahale etmedik ama burada iktidarları gidenler kapıda eylemler yaptılar. Başka belediyelerden gelenler, Gaziemir ile alakası olmayanlar burada kamuoyuna açıklamalarda bulundu” dedi.

Başkan Arda, “inandığım doğrulardan asla vazgeçmeyeceğim” derken bazı konularda algı yönetimi yapılarak kendisine haksızlık edildiğini söyledi. Arda şunları söyledi:

“Belediye ve siyasetle uğraşanlar için hep kötü algı vardır. İnsanlar ‘bu da yemeye geldi’ gibi genel bir tanımlama yaparlar. Seçim döneminde de kimseden oy istemedim. İnsanlara sandığa giderken ellerini vicdanlarına koymalarını ve öyle karar vermelerini istedim. Bir kişiye bile iş vaadinde bulunmadım. Kimseye söz vermedim. Bir yıllık süreçte gördüm ki Gaziemirliler gerçeği görüyor. Yarın seçim olsa seçildiğim oydan daha yüksek bir oyla yine başkan olurum. Seçim sonrasında benim yaptıklarımı gördükten sonra AKP ve MHP’de dizlerini dövenler var. Artık Gaziemir’de bir ‘Halil Arda’cı’ seçmen kitlesi oluştu. Bu insanlar beni, ailemi, hayata bakışımı, yoğurt yiyişimi görüyor.  Bize güven duysunlar yeter. Seçim döneminde kampanyada ‘biz iyi insanlarız’ dedim. Çöp kamyonları hamlesini yapıp ve temizlik işleri ihalesini iptal ettiğimde yeni gelen araçlara ‘biz temiz insanlarız’ yazdırdım. Şimdi bir salgınla mücadele ediyoruz. Bu süreçten dayanışma içinde çıkacağız. Şu günlerde ‘biz yardım sever  insanlarız’ diyorum. Bunu karşımdakileri kötülemek, eskiyi yermek için söylemiyorum. Biz’den kastım tüm Gaziemirli hemşehrilerimizdir” 

 
Mehmet KARABEL yazdı... İyilik bulaşıcıdır!
 
Başkan Sürekli'den 'korona' verileri: İzmir'de son durum ne?
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
MUSTAFA ÖZDEMİR 18 Nisan 2020 Cumartesi 14:57

Yorumunuz:Halil Bey bir Gaziemir 'lı olarak performansınızı çok beğeniyorum, ama maske dağıtımı konusunda Chp' li belediyeleri yüceltip devleti yerden yere vurmanız hiç hoş değil. Bu devlet , dünyanın diğer ülkeleriyle kıyaslandığında virüs konusunda çok başarılı, objektif olan herkes bunu kabul ediyor. Üç beş tane maske dağıtan belediye ile ,virus konusunda koca ülkenin sağlık sorunlarıyla ilgilenen devleti kıyaslamak hiç adil değil, böyle konularda siyaset yapılmaz..

Yorumu oyla      10      4  
vatandaş 18 Nisan 2020 Cumartesi 13:58

Gaziemir'in nüfusu yüzkırkbin diyorsun; dağıttığınız erzak 250 torba!!! Bu nasıl anlayış ve bunu övünerek söyleyebiliyorsun...

Yorumu oyla      10      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İduğ'dan Aksoy'a yaş günü sürprizi
Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, koordinasyon zirvesi sebebiyle ...
Bergama’da işyerlerine koronavirüs dezenfektesi
Bergama Belediyesi, Koronavirüs tedbirleri kapsamında ilçe genelinde dezenfekte ...
Karabağlar Belediyesi'nden yasak önlemleri
Karabağlar Belediyesi, hafta sonu uygulanacak 48 saatlik sokağa çıkma ...
 
'Seyyar Pazar' iki ilçeye daha taşındı!
Koronavirüs salgını boyunca yurttaşların taze sebze ve meyve ihtiyacını ...
DİSK’ten 'Biz Varız' dayanışmasına destek
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in çağrısıyla başlatılan ...
Bergama'da virüs için motorize dezenfekte ekibi
Bergama Belediyesi Temizlik işleri bünyesinde Koronavirüs salgını ile ...
 
Büyükşehir Belediyesi’nden günde 60 bin maske
İzmir Büyükşehir Belediyesi koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında ...
Başkan Cemil Tugay’dan Örnekköy turu
Sorunları yerinde saptamak, vatandaşların ihtiyaç ve taleplerini birinci ...
Narlıdere’de evde kalanlara ‘online’ spor eğitimi
Koronavirüs salgını nedeniyle evlerinden çıkamayan ve spor yapma imkanı ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva