HABERLER>POLİTİKA
14 Nisan 2017 Cuma - 11:03

Başbakan: Anayasada eyalet varsa görevi bırakacağım

Başbakan Yıldırım, "Eğer bu Anayasanın herhangi bir yerinde eyalet varsa, eyalet sistemine yol açacak bir madde varsa, ben bugün hem parti genel başkanlığını hem de Başbakanlık görevini anında bırakacağım." dedi.

Başbakan: Anayasada eyalet varsa görevi bırakacağım

Başbakan Binali Yıldırım, Altındağ Kültür Sarayı'nda düzenlenen "Ankara Sivil Toplum Kuruluşları Evet Diyor" programına katıldı. 

Pazar günü vatandaşın sandığa giderek bir karar vereceğini, verilen kararın ülke ve millet için en iyi karar olacağını dile getiren Başbakan Yıldırım, "Biz bazıları gibi 'hayır verenleri denize dökmeyi' vadetmiyoruz, 'hayır' verenleri hain ilan etmiyoruz. Biz sadece şunu söylüyoruz: Türkiye bugünkü şartlar altında bundan sonra 1982 yılı darbe anayasasıyla yoluna devam mı edecek, yoksa ülkemizi muasır medeniyetler seviyesine taşıyacak yeni bir toplumla, milletle devlet arasında yeni bir sözleşme mi yapacak?" değerlendirmesinde bulundu.

Yıldırım, anayasanın bir anlamda milletle milleti yönetenler arasındaki hakları, ödevleri belirleyen yazılı metinler olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Biz diyoruz ki millete 'size görev veriyoruz, bu görevinizi yaparken şunlara, şunlara dikkat edeceksiniz, şunları, şunları yapacaksınız, bunları da yapmayacaksınız'. İşte anayasanın özü budur. Getirdiğimiz değişiklik, defalarca söyledik, bir hükümet sistemi değişikliğidir, bu bir rejim değişikliği değildir. Türkiye'nin rejim meselesi 1923'te bitmiştir, cumhuriyet kurulmuştur, Ankara başkenttir, dili Türkçe'dir, bayrağı ayyıldızlı al bayraktır. Türkiye milletiyle, ülkesiyle bölünmez bir bütündür. Bugünlerde artık başka bir şey bulamayanlar, 'Türkiye eyalet sistemine geçecek' diyorlar, şimdi onu yaymaya başlıyorlar. 'Eyalet sistemi' dediğiniz şey bir merkezi hükümet olur, federal hükümet, bir de hükümetçikler olur. Eyalet sistemi budur, yani Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin yanında bir de Konya'da bir yerel hükümet... Öyle bir şey var mı? Türkiye'nin cumhuriyetle beraber üniter devlet yapısı, anayasanın ilk üç maddesinde tanımlanmıştır, yerini almıştır. Bunun üzerine tartışma yapmak bu ülkeye çok büyük haksızlıktır."

'Anayasada eyalet varsa görevi bırakacağım'
Başbakan Yıldırım, "Eğer bu anayasanın (anayasa değişikliğinin) herhangi bir yerinde eyalet varsa, eyalet sistemine yol açacak bir madde varsa, ben bugün hem parti genel başkanlığını hem de Başbakanlık görevini anında bırakacağım." dedi.

Yıldırım, "Üniter devlet yapısı, tek devlet, tek millet, tek bayrak, tek vatan... Bunlar bizim vazgeçilmez dört prensibimizdir. Milliyetçi, ülkücü kardeşlerimizin üniter devlet konusunda hassasiyeti neyse, en az bizimki de o kadardır, aşağı değildir." diye konuştu.

'Kontrollü bir darbeyse, kontrol edeni de biliyor herhalde'
"Kılıçdaroğlu, bu darbe kalkışması için 'kontrollü darbeydi' diyor, 'bir tiyatroydu' diyor." ifadesini kullanan Yıldırım, "Kontrollü bir darbeyse, kontrol edeni de biliyor herhalde. O gece bu ülkenin cumhurbaşkanına, başbakanına, vatandaşına o alçaklar ateş açarken Kılıçdaroğlu'na da yol açtılar, yol." dedi. (AA)

 
Büyükanneler maaşlarını almaya başladı
 
AK Parti’de sandığa 2 kala transfer: Rozetleri Hotar taktı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Anayasa değişikliği 14 Nisan 2017 Cuma 12:43

Mevcut Anayasanın 123, 124, 126 ve 127 nci maddelerinde değişiklik yapılarak "Kamu hizmetlerinin görülmesi verim ve uyum sağlamak amacıyla birden çok ili içine alan merkezi idare teşkilatı kurabilme yetkisi oylanacak değişiklikle Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin emrine verilmektedir.

Yorumu oyla      17      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
MHP’li Seçgin: Muhalefet hüsrana uğrayacak!
MHP İl Başkan Yardımcısı Seçgin, “Referandum sürecini kendi muhalefetlerinin ...
Bakan Soylu açıkladı: PKK’nın elinde 11 yeni nesil…
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, PKK'nın elinde 11 yeni nesil füze olduğunu ...
Sürekli: Yeni sistem milli iradeyi hakim kılacak
AK Parti İzmir Milletvekili Sürekli, "Yeni sistem, artık Türkiye üzerinde ...
 
MHP'den 'Hayır' iddialarına jet cevap!
MHP lideri Devlet Bahçeli'nin dün katıldığı canlı yayındaki eyalet çıkışının ...
Erdoğan'dan 'eyalet sistemi' iddialarına yanıt
Cumhurbaşkanı Erdoğan, eyalet sistemi iddialarına ilişkin, "Böyle bir ...
Bahçeli: Benim danışmanım dese görevden alırım
Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Partide muhalefet ...
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan Putin ile Suriye'yi görüştü
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşmesinde Astana ...
Erdoğan'dan 'son anket' açıklaması
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kamuoyu araştırmalarına bakınca 'evet'te çok ciddi ...
Başbakan Yıldırım: Milleti bildiği doğru yoldan çeviremezsiniz
Başbakan Yıldırım, "Milletin iyiliğini istemeyen, yalanla, dolanla kafaları ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kardiçalı'yı kurtarmak çok mu zor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İnsanlık durumu; vasat altı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Hilafet Çalıştayı ve İslamcılık parantezi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva