HABERLER>GÜNCEL
4 Ekim 2014 Cumartesi - 16:52

Balçova arsa mağdurlarının çilesi bitiyor: Halaylı kutlama

İlçede 35 yıldır süre gelen krizde flaş bir gelişme yaşandı. Danıştay 6'ıncı Dairesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nden gelen iki ayrı karar doğrultusunda Balçova sınırları ve Olimpiyat Köyü bölgesinde belediyeler yeniden imar çalışması yapacak. Mağdurlar haberi halay çekerek kutladı.

Balçova arsa mağdurlarının çilesi bitiyor: Halaylı kutlama

Balçova'da 5 bin vatandaşı mağdur eden imar çıkmazı nihayet çözüme kavuştu. Yaklaşık 35 senedir süren krizde kendilerine ait arsalardaki imar ve tapu haklarını kaybeden "Balçova Arsa Mağdurları"na "pardon" diyen devlet, 11 senelik yargı sürecinin ardından vatandaşlara haklarını iade edecek. Gelişmeler sonrasında Üçkuyular Pazaryeri'nde toplanan arsa mağdurları yine farklı bir eylemin altına imza atarak, beyaz kefenlerini çıkardı, davul zurna eşliğinde halay çekerek kutlama yaptı.
 
DEVLET 11 SENE SONRA "PARDON" DEDİ
İç hukuk yollarının tükenmesinin ardından konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşıyan mağdurların taleplerine olumlu yanıt geldi. Yerel idarenin imar planlarını ve geçmişteki hukuksal kararları incelemeye alan AİHM, 8 Ekim tarihine kadar davacı mağdurlar ve davalı konumunda olan belediyelerden karar örneklerini talep etti. Arsa mağdurlarının itirazlarını karara bağlayan Danıştay 6'ıncı Dairesi ise, benzer şekilde olumlu bir kararın altına imza atarak temyiz taleplerini kabul etti. Buna göre, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Balçova Belediyesi tarafından 2007 yılında hazırlanan bölgeye ait imar planları yerel yönetim tarafından yeniden incelenerek gerekli işlem ve düzeltme yapılacak.
 
BALÇOVA'DA YENİDEN PLANLAMA YAPILACAK
Geçtiğimiz hafta avukatları Mustafa Kemal Turan aracılığı ile kendilerine tebliğ edilen karar doğrultusunda, BAMİD üyesi vatandaşlar ise gelişmelerle birlikte rahat bir nefes aldı. Danıştay'ın hukuka aykırı gördüğü planların yeniden incelenmesi ile birlikte hak sahiplerine taşınmazlarla ilgili hakları iade edilecek, bölgede yeniden imar çalışması yapılacak. Öte yandan, Balçovalı Arsa Mağdurları 35 yıl süren sıkıntıları sonrasında, bu kez tazminat davası açarak hukuksal mücadelelerini farklı bir boyutta sürdüreceklerini açıkladı.


 
BU SEFER BEYAZ KEFENLERİNİ ÇIKARDILAR
Doğuş Holding tarafından satın alınan ve Türkiye'nin en büyük AVM'lerinden bir tanesi olacak İstinye Park projesinin hayata geçeceği alan olan Üçkuyular Pazaryeri'nde konuyla ilgili basın açıklaması gerçekleştiren BAMİD üyesi arsa mağdurları, uzun süren hukuk mücadelesinin ardından zafere ulaşmanın sevincini yaşadıklarını açıkladı. Kurban Bayramı'nın ilk sabahında giydikleri beyaz kefenleri çıkartarak davul zurna eşliğinde halay çeken hak sahipleri adına konuşan Avukat Mustafa Kemal Turan, "80 ihtilali sonrasında yaklaşık 5 bin arsa sahibi mağdur oldu. 11 yıldır devam eden hukuk mücadelesinden beklediğimiz sonuç çıktı. Danıştay yeniden planlama yapılması gerektiğine dair karar verdi. Büyükşehir Belediyesi'nin hukuksuz uygulamalarına son verecek bir karardır. Bundan sonra mağdur değiliz, hesap soran olacağız. Buradan Büyükşehir Belediyesi'ne de hodri meydan diyoruz. istediğiniz zaman gelin burada bizimle birlikte açıklama yapın. Devletin imarını peşkeş çekenler, milyonları sokağa atanlar artık bunun bedelini ödeyecek. Yıllarca bizim ödediğimiz paralar ile Balçova'da teleferik, baraj ve otel yapıldı. Büyükşehir Belediyesi ve Balçova Belediyesi bundan sonra bizi muhatap almak zorunda. Hak sahipleri olarak eşitlik ve adalete kavuştuk. Bunun hesabını sizler vereceksiniz" dedi.
 
BAKANLIĞA ÇAĞRI
Artık imar duası değil, imar bedduası edeceklerini açıklayan Turan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na da çağrıda bulunarak, "Bakanlık planlama yetkisine dair kararnameyi neden çıkardı? Yerel yönetimde bir haksızlık varsa gelin biz çözelim demediniz mi? Sizi göreve çağırıyoruz. Burada binlerce parsel sahibi ağlıyor, siz gidip holdinglerin bir iki parseli ile uğraşıyorsunuz. Bize hayır deyip, neden başkalarına bu hakları verdiniz? Bakanlık şahıs arazileri ve rantı yüksek parseller ile ilgileneceğine gel bu mağdurlarla ilgilensin. Biz 20 bin kişiyiz. Yüz binlerce parselin mağduriyeti söz konusu. Artık Türk hukuk sistemine imar eşitliği ve adalet geliyor. Artık birileri imarzede olurken, birileri de imarzade olmayacak. Bundan önce imar kurbanı bizdik, ama artık kefen giymeyeceğiz. Bundan sonra gelen tazminatları da devletin kasasından ödemeyin, bu işin sorumlularına fatura edin" diye konuştu.
 
BİTMEK BİLMEYEN ÇİLE
Balçova Belediyesi’nin satışa çıkardığı arsaları satın alan binlerce semt sakininin 8- 10 yıl sonra ülkede yaşanacaklardan haberleri yoktu. Belediyenin 1969 sonu ile 1970’li yılların başında sattığı arsaların tapu dağıtım işlemlerini yaptığı süreçte 12 Eylül askeri darbesi oldu. O süreçte gerçekleşen arsa dağıtım işlemleri yarıda kaldığı gibi, darbe sonrasında Balçova Belediyesi kapatıldı. Balçova Belediyesi darbenin üstünden 12 yıl geçtikten sonra yeniden açıldı fakat bu kez de arsalar ortadan kayboldu. Arsa mağdurları 2000 yılında kısa adı BAMİD olan Balçova Arsa Mağdurları ve İnsanı Dayanışma Derneği kurdu. Arsa mağdurlarıson olarak 2006’da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) müracaat etti. Arsamağdurları mahkemenin vereceği kesin kararı beklerken, konu hakkında yıl sonunda sürece nokta koyacak kararın açıklanması bekleniyor. Buna göre, mağdurların hak sahipleri başına 300 bin TL'den başlayan tazminatlar alması bekleniyor. Arsa sahiplerinin mağduriyeti konusunda devletin de adım attığı ve geçtiğimiz aylarda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın konuyla ilgili soruşturma açmaya hazırlandığı öğrenilirken, mağdurlar ellerindeki yerler ile ilgili olarak devlete vergi ödemeyi de sürdürüyor. Her ayın ilk cumartesi günü Balçova’da toplanan mağdurları, son dönemde yaptıkları "İmar duası", "İmar kurbanları", "Ellere var da bize yok mu?" gibi eylemlerle seslerini duyurmak adına çeşitli protesto gösterileri düzenlemişti.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İlk gün bilançosu: Yollar yine kan gölü!
Kurban Bayramı tatilinin ikinci gününde meydana gelen kazalarda 8 kişi ...
İzmir’de Kurban'da yine aynı manzara!
İzmir’de, bu Kurban Bayramı'nda de yine bilindik sahneler yaşandı. Vatandaşlar, ...
Kurban keserken hayatını kaybetti!
Kayseri'de kurban keserken kalp krizi geçiren kişi kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.
 
Dikili’de ağaç isyanı yargıya taşındı
İzmir’in Dikili İlçesi'ndeki Salihleraltı Ay-Ko Tatil Sitesi'nde, 'Sitenin ...
İzmirli tekne tasarımcısı kendi tekneleriyle rekor kıracak
İzmir’de, tekne tasarımcısı ve imalatçısı Ali Canko, üretimini yaptığı ...
Dehşet: Kendisine tokat atan annesini öldürdü!
Kayseri’de 26 yaşındaki Zehra Doğmuş, kendisine dayak attığını öne sürdüğü ...
 
ABD'li askerlere sürü uyarısı!
Adana’da ABD Hava Kuvvetleri 39’uncu Kanat Komutanlığı’nda görevli askerlere ...
İstanbul’da korku dolu gece: Yol çöktü!
İstanbul'un Üsküdar ilçesinde cami inşaatının temel kazma çalışmalarının ...
İzmir’deki lüks sitede vinçli otopark protestosu!
İzmir’in Mavişehir Semti'ndeki lüks bir sitede oturan müteahit Albatros ...
 
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Köy Enstitülü olmak…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Geleceğe ‘miras’ altın ses!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva