HABERLER>POLİTİKA
7 Haziran 2017 Çarşamba - 14:33

Balbay Yunan işgali altındaki 18 adayı Meclis'e taşıdı

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Ali Balbay Türkiye’ye ait 18 ada ve 1 kayalığın Yunanistan tarafından işgal edilmesi karşısında hükümetin pasifliğini Meclis gündemine taşıdı.

Balbay Yunan işgali altındaki 18 adayı Meclis e taşıdı

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Ali Balbay Türkiye’ye ait 18 ada ve 1 kayalığın Yunanistan tarafından işgal edilmesi karşısında hükümetin pasifliğini Meclis gündemine taşıdı. Balbay Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’ın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığına verdiği soru önergesinde, bugüne kadar bakanlığın bölgede hangi inceleme ve denetim faaliyetlerinde bulunduğunu, hangi önlemleri aldığını sordu. Balbay, “Sık yinelenen bu iddialar karşısında hükümet sessiz kaldığına göre acaba hükümetin elinde başka bir harita mı var” dedi.

Balbay, ”kamuoyuna yansıyan Yunan Savunma Bakanı ile Kara Kuvvetleri Komutanının Yunan işgali altındaki Aydın’a bağlı Eşek Adamızda gövde gösterisi yapıp, Yunan müziği eşliğinde, kadeh kaldırıp, kuzu çevirmesi kabul edilemez. 25 Ocak 1933 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan Türk-İtalyan Sözleşmesi'nin 1. maddesinde, Marathi Adası'nın Türkiye'nin egemenliği altında olmasına ve 24 Mayıs 1933'te Milletler Cemiyeti Sekreterliği'ne de tescil ettirilmesine rağmen, Yunan bayrakları tarafından donatılıp, Yunan vatandaşları tarafından tatil yeri haline getirilmesi karşısında hükümetin sessizliği nedendir” diye sordu.

Balbay şöyle dedi:

“24 Temmuz 1923 tarihli Lozan Barış Antlaşması, Ege denizindeki adalarımızın hukuksal statülerini tespit eden temel bir belgedir. Uluslararası antlaşmalarla güvence altına alınan adalarımızın işgal edilmesi kabul edilemez. Hükümetin bu konu ile ilgili bir girişimde bulunmaması tam anlamıyla bir aymazlıktır. Adalarımıza Yunan askerleri ile birlikte silah ve mühimmat yığınağı yapılması, uçaksavar ve top gibi ağır silahlar yerleştirilerek top namlularının Türkiye’ye yönlendirilmesi çok vahim iddialardır. Bu iddialar Mustafa Kemal Atatürk önderliğindeki Kurtuluş Savaşı sonucunda yırtılıp tarihin çöplüğüne atılan Sevr Antlaşması özlemcilerini heveslendirmeyecek midir? Bölgede ikili bir yönetim mi oluşmuştur? Hükümeti kamuoyunu aydınlatmaya ve gerekli girişimlerde bulunmaya davet ediyorum.”

Balbay Ege’de yer alan Koyun, Hurşit, Fornoz, Eşek, Nergizçik, Bulamaç, Kalolimnoz, Keçi, Sakarcılar, Koçbaba, Ardacık, Ardıççık, Marathi adalarımız ile Akdeniz’de yer alan Gavdos, Dhia, Dionisades, Gaidhouronisi, Koufonisi adaları ve Venedik kayalıklarımızın bir an önce güvence altına alınması gerektiğini vurguladı. İzmir, Aydın, Muğla sınırlarındaki bu adaların resmi kayıtlarda Türk adası olmasına rağmen işgale uğradığını belirtti, bu durumun Milli Savunma Bakanlığı eski Genel Sekreteri Ümit Yalım tarafından da gündeme getirildiğinin altını çizdi.

Balbay Bakan Fikri Işık’tan şu sorularına yanıt istedi:

-Ege’de yer alan Koyun, Hurşit, Fornoz, Eşek, Nergizçik, Bulamaç, Kalolimnoz, Keçi, Sakarcılar, Koçbaba, Ardacık, Ardıççık, Marathi adalarımız ile Akdeniz’de yer alan Gavdos, Dhia, Dionisades, Gaidhouronisi, Koufonisi adaları ve Venedik kayalıklarımızın Yunanistan tarafından işgal edildiği doğru mudur?

-Adalarımıza Yunan askerleri ile birlikte silah ve mühimmat yığınağı yapıldığı uçaksavar ve top gibi ağır silahlar yerleştirilerek top namlularının Türkiye’ye yönlendirildiği doğru mudur?

-Kamuoyuna yansıyan Yunan Savunma Bakanı ile Kara Kuvvetleri Komutanının Yunan işgali altındaki Aydın’a bağlı Eşek Adamızda gövde gösterisi yapıp, Yunan müziği eşliğinde, kadeh kaldırıp, kuzu çevirmesine neden müdahale edilmemiştir? Bu imkanın verilmesinde sorumlular kimdir? Kendileri hakkında hangi adli ve idari işlemler yapılmıştır?

-18'inci adamız Marathi Adası’nın, Yunan bayrakları tarafından donatılıp, Yunan vatandaşlarına tatil yeri haline getirilmesine neden izin verdiniz?

-Adalara ilişkin yönetim idaresi karar ve yetkisi Türk ve Yunan makamları tarafından ortak mı yürütülmektedir? Bölgede Belediyeler ve merkezi idareler bakımından ikili bir yönetim mi oluşmuştur?

-Ülkemizin tarihi, siyasi ve askeri kazanımlarını bir bir kaybetmesinin nedeni nedir? Bu gelişmeler ülkemiz için güvenlik ve beka sorunu değil midir? Bu kuşku ve endişeleri gidermek için hükümet olarak hangi önlemleri alıyor, hangi politikaları uygulayacaksınız? 7. Bu iddialar Türkiye’nin tapu senedi olan Lozan Antlaşmasını delmek anlamına gelmiyor mu?

-Hükümetin bu adalara ilişkin kayıtsızlığı, Anadolu'nun dilim dilim emperyalist ülkeler arasında paylaşımını öngören, Mustafa Kemal Atatürk önderliğindeki Kurtuluş Savaşı sonucunda yırtılıp tarihin çöplüğüne atılan Sevr Antlaşması özlemcilerini heveslendirmeyecek mi?

 
Gençlerin fikirleri Bornova’da uygulanıyor
 
Altınordu Berke'ye 5 milyon Euro istiyor
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
mahmut demirkoll 6 Haziran 2019 Perşembe 19:50

bu gün PARMAKlarını alana ses çıkaramazsan yarın ELini vede kulumu alır.18 ada göz döre döre işgal edilmiş. devletımız Hükumetimiz .partilerimias TSK lerimiz uyumuş.bu bir skandaldır.ayıptır.Nerde kaldı mkahraamanlığımız vatan sevgimiz..her parti isyan etmez ama MHP BTP partiler aayaklanmalı tsk ni adalarımıza yönlendirmeliydi...sn cumhurbalkanı ya gereğini yapsın yada istifa etsin..bu bir bayrağın işgalidir.buir istiklalmarşının işgaidir.ya devlet başa ya kuzgun leşe. bu işgal ankaranın iğşgali.bu işgaş vatan toprağının gaspıdır. artık gereğini yapacak bir babayiğit aranıyorr.

Yorumu oyla      4      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP'li Sertel önerdi, PTT kabul etti!
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu ...
CHP'li Sındır: Tasarı bu haliyle kabul edilemez!
CHP Genel Sekreteri Kamil Okyay Sındır, 'Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin ...
AK Parti İzmir'in meclis üyesinden oruç çıkışı: Partili arkadaşını hedef gösterdi!
Karabağlar Belediyesi Meclis Üyesi Emrullah Kavuz, AK Parti’de birlikte ...
 
İkinci darbe iddialarına AK Parti'den yanıt
İki gün önce bir köşe yazarı tarafından gündeme getirilen “FETÖ'nün 15 ...
Erdoğan'dan Katar açıklaması: Hayati bir hata...
Erdoğan, Körfez'deki Katar krizi ile ilgili de "Katar krizinin arkasında ...
AK Parti'den ilçe kongreleri için kritik açıklama!
AK Parti Sözcüsü Ünal, MYK toplantısı devam ederken yaptığı açıklamada, ...
 
Erdoğan liderlerle Katar'ı görüştü
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Katar konusundaki gelişmelere ilişkin ...
CHP İzmir’in patronu 'adamlık' tartışması için ne dedi?
İl Başkanı Güven, Başkan Kocaoğlu ile Başkan Şahin’in, ‘adamlık’, tartışmasına ...
Göztepe’nin zaferi Meclis gündeminde
Süper Lig’e yükselen Göztepe’nin elde ettiği büyük başarı Meclis’in de ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çıkmasaydı Samsun’a neler gelirdi başımıza?
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva