HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
16 Ocak 2013 Çarşamba - 17:12

Bakanlık nokta koydu: Seydi Baba Türbesi kültür varlığı mı?

Kültür ve Turizm Bakanlığı, AK Parti ve CHP arasında Gaziemir’de kavgaya neden olan Seydi Baba Türbesi’nin kültür varlığı niteliği taşımadığını açıkladı.

Bakanlık nokta koydu: Seydi Baba Türbesi kültür varlığı mı?

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun kardeşi Celal Kılıçdaroğlu’nun inşaatında çalışmasıyla gündeme gelen Gaziemir’deki Seydi Baba Rekreasyon Alanı’nda gerçekleştirilen projede Kültür ve Turizm Bakanlığı kararını verdi. Bakanlık, türbe ve mezarlık alanının kültür varlığı taşımadığını ifade etti.
 
AK PARTİ BAŞVURDU
Gaziemir Belediye Meclisi’nde AK Parti ve CHP’li meclis üyelerinin birbirine girmesine neden olan olay çok konuşulmuştu. Belediyenin rekreasyon alanı çalışması yapacağı bölgede türbenin taşınması işlemi muhalefetin tepkisine neden olmuştu. AK Parti İlçe Başkanı Sabır Telingün ve meclis üyelerinin tepki gösterdiği taşıma işleminin iptali ve projenin hayata geçmemesi için bakanlığın görüşü soruldu. AK Parti Gaziemir İlçe Başkanlığı, İl Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’ne başvuru yaptı. Gaziemir Irmak Mahallesi’nde yer alan insanların ziyaret ettiği türbenin çok eski yıllardan bu yana orada olduğunu ifade eden AK Parti, taşıma işleminin durdurulmasını istedi. Bakanlığın ilgili kurulları, Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu alanda inceleme yaptıktan sonra bir rapor düzenledi. Raporda, “ Seydi Baba Türbesi olarak bilinen mezarın ilgili yasa kapsamında korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı nitelikleri taşımadığı belirlendiğinden tescillenmesine gerek olmadığına karar verilmiştir” denildi. Kurulun aldığı karar belediye ve ilçe başkanlığına da tebliğ edildi.
 
GERÇEK ORTAYA ÇIKTI
AK Partililerin proje ortaya çıktığında ortalığı karıştırmak için her yolu denediklerini söyleyen CHP İlçe Başkanı Umut Tekin, “Bakanlığın ilgili kurumları buranın tarihi eser olmadığını doğruladı. Güya arkadaşlar ‘tescilli yapı’ kararı alarak projenin önüne geçeceklerdi. Bir de açıklamalar yapıp insanların kafasını karıştırmaya çalıştılar. Tarihi yapı olarak ifade edilen mezarlık alanının 1960’lardan kaldığı ortaya çıktı. AKP’liler din üzerinden her zaman olduğu gibi siyaset yaparak vatandaşlarımızın manevi duygularını kullandılar” dedi.
 
TEPKİ GÖSTERMİŞTİ
Öte yandan türbenin Gaziemir'den Yunanistan'a giden Rumlar için de büyük önem taşıdığını ifade eden AK Parti İlçe Başkanı Sabır Telingün "Seydi Baba'yı kendileri için de kutsal birisi olarak kabul eden, mübadele ile Yunanistan'a giden Seydiköylü Rumlar, mübadele sonrası gittikleri Yunanistan'ın Selanik kentinde Seydi Baba anısına bir şapel yaptırmışlardır. Seydi Baba'nın asıl türbesinin Gaziemir'de bulunmasına rağmen biz onların yaptıklarını yapamamışız. Türbenin bitişiğinde CHP'li bir vatandaşın kaçak hayvan damı bulunuyor. Gaziemir Belediyesi bu kaçak yapıyı yıkamadığı için türbeyi taşımaya karar verdi. Böyle bir şey olabilir mi, bunu kesinlikle kabul edemeyiz” ifadelerini kullanarak mecliste karara ret vermişti.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen 2 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Seferihisar ‘Bütünşehir’e karşı: Köy Hareketi!
Seferihisar İlçesi'ne bağlı köylerin bir araya gelen sakinleri, Büyükşehir ...
Kocaoğlu açıkladı: Yat limanlarında çatışma var mı?
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ulaştırma Bakanlığı Alt Yapı ...
Karşıyaka’nın dört bir yanı pelikan!
Karşıyaka’nın maskotu pelikanlar kentin meydanlarını süslüyor. Karşıyaka ...
 
Gaziemirli çocuklar hayata ‘sağlam hamleler’l ile başlıyor
Gaziemir’de belediyenin düzenlediği satranç kurslarına katılan ve çoğunluğu ...
Eşekler Karnavalı Gaziemir'i kırdı-geçirdi
Atatürk Kültür Merkezi’nde sergilenen Eşekler Karnavalı isimli tiyatro ...
İzmirli başkan 550 bin esnafı cezadan kurtardı
İl Genel Meclisi Tarım ve Hayvancılık Komisyonu Başkanı Yusuf Vangöl, ...
 
Konak Nazım'ı Melike Demirağ ile andı
Şiirimizin çınarı Nazım Hikmet, doğumunun 111’inci yılında Konak Belediyesi’nin ...
Ballıkuyulu Ahmet kışlıkları kaptı, iş istedi
Konak Belediyesi Giysi Bankası elinde kalan son kışlık giysiyi görme engelli Ahmet Orak’a verdi.
İzmir'in 'tekno-otopark'ı yola çıkıyor!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Alsancak Hocazade Camii karşısına yapacağı ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Şimdi ne olacak?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Yazık olmuş geçen yıllara'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette yumuşama devrimi mi başlıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İtiraz seven kadınların kenti: İzmir
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva