HABERLER>EKONOMİ
25 Şubat 2016 Perşembe - 16:56

Bakan Tüfenkci İzmir'de sanayicilerle buluştu

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci İzmir ziyaretinde TOBB’a bağlı odaları ziyaret etti, Sorunların ve çözüm önerilerinin gerçekleştiği toplantıda Bakan Tüfenkci’ye TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu eşlik etti.

Bakan Tüfenkci İzmir de sanayicilerle buluştu

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ -  Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile birlikte kentteki odaların konuğu oluyor.  

İzmir programında ilk olarak İzmir Ticaret Borsası, İzmir Ticaret Odası İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin konuğu olan Bakan Tüfenkçi, görüşmelerde kentinde ülke ve kent gündemine dair talepleri dinledi.

İlk olarak İzmir Ticaret Borsası’nın konuğu olan Tüfenkçi, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli ve Borsa heyetiyle bir araya geldi. 

SADECE ÜRETMEK YETMİYOR
Tarım sektöründe yaşanan sorunları aktaran İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, “Tarım ve hayvancılığın Türkiye için çok önemli bir işlevi ve misyonu var. Bu sektör, ülkemiz için bugüne kadar her zorlu dönemeçte adeta hava yastığı vazifesi gördü. Bugün Türkiye, kur artışı öncesi 62 milyar doları bulan tarımsal hasılasıyla Avrupa’nın en büyük üreticisi. Fakat biliyoruz ki bugün dünyada artık hiçbir alanda sadece üretmek yetmiyor. Ürettiğinizi, dünya pazarlarına sürdürülebilir ve rekabetçi bir yapıda, katma değerli bir şekilde satmanız gerekiyor. Bunun için, sadece rekabet edebilen değil, aynı zamanda rekabet yaratan kurumlara ihtiyaç var. Elektronik borsacılık, lisanslı depoculuk, coğrafi işaret, ürün ihtisas borsaları gibi çağın gerektirdiği yenilikleri hızla büyütürken diğer yandan tarım ve hayvancılıkta geleceği tanımlayacak gelişmeleri üretmeye odaklanmalıyız. Bu noktada ticaret borsalarımızın, akılcı ve selektif bir yaklaşımla güçlendirilmesine ihtiyacımız var. Sayın bakanımızın son Ticaret Borsaları Konseyi’nde söylediği gibi, ticaret borsalarımızın işlem hacmi 2002’den bu yana 10 kat artarak 172 milyar lirayı aştı. Bu büyük gelişmeyi, borsalarımızın küresel ticarete entegrasyonunu sağlayarak kurumsal olarak da güçlendirmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

BORSA’YA İKİ MÜJDE
İhtisas Borsalarının kuruluşunun önündeki eksikliklerin giderilerek bu yılın ilk yarısını geçmeyecek şekilde kurulması müjdesini Başbakan Davutoğlu'nun verdiğini hatırlatarak, ürün ihtisas borsaları kurularak elektronik ürün senetlerinin (elüs) de bir üst lige çıkarılacağını açıkladı. Tüfenkci, Elüs senetlerinin teminat olarak kullanabileceği, dünya piyasalarında ve alışverişlerde kullanılacağını sözlerine ekledi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci İzmir Ticaret Borsası'nda ürün ihtisas borsaları ve TMO depolarının özel sektöre açılacağı müjdesini verdi.  Tüfenkci, İkinci müjde olarak açıklanan lisanslı depoculuk hakkındaki görüşlerini de şu şekilde açıkladı; “TMO fiili depoculuk yapan bir kurum niteliğinden çıkacak, devlet fiili depoculuk yapmaktan daha çok regülatör rolüne düzenleyici rolüne geçecek. Ama Merkez Bankası'nın piyasalardaki rolü gibi sadece piyasalardaki fiyat oynaklıklarını kontrol altına tutacak şekilde işlemde bulunacak, onun dışında depoculuğu, fiili depoculuğu özel sektöre devredeceğiz" şeklinde konuştu.

Tüfenkci Borsa ziyaretinin ardından İzmir Ticaret Odası’nın konuğu oldu. İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Bakanın ziyaretinin kısa süreli olması nedeniyle talepleri iletmeyeceklerini söyledi.

ÇÖZÜM ODAKLI
İTO Meclis Üyeleri’nin yurtdışından mal alımı başta olmak üzere sektörel sorunlarını aktardığı toplantıda, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Sayın bakan içimizden gelen bir bakan. İzmir programı kısa da olsa böyle bir ziyaret gerçekleştirmek istedik. Sizlerin sorunlarının çözümü hakkında iki, üç yıldır unuttuğumuz konuları sayın bakanımız çözüm odaklı çalışıyor. Sorunlarınızı Ekrem Bey’e aktarın. Çözümü için var gücümüzle çalışmaları sürdüreceğiz” dedi.

SIÇRAMA HAMLESİ YAPMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ  
Talepleri dinleyen Tüfenkci, “Kendimi burada evimde hissediyorum. Odalar bir ilin yereldeki sorunlarının tartışıldığı, fikirlerin üretildiği, ilin kalkınmasını sağlayan insanlardan oluşuyor. Biz buradan besleniyoruz. Siz Türkiye’nin gelişmesi için kahramanlık yapan insanlarsınız. Biz esnafın sanayicinin önünü açmak için çalışıyoruz. Tüm birimlerle istişare içindeyiz. Sorunları biliyoruz. Bizler refah pastasından ülkemizin en iyi payı alması için çalışıyoruz. Türkiye’de yeniden bir sıçrama hfamlesi yapmak için çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

ZAMAN KAYBINI KALDIRACAĞIZ
Bakan Tüfenkci, ticarette bürokrasi nedeniyle kaybedilen zamanların kayıplara neden olduğunu söyleyerek, “Amacımız ticareti kolaylaştırmak. İthalat ve ihracatta işlem sürelerini kaldırmak için çalışıyoruz. OECD verilerine göre 1 günlük bekleme büyük kayıplara neden oluyor.  Artık biz şirketlerin kuruluş sürelerini ve maliyetlerini kısaltmak istiyoruz. Önümüzdeki günlerde daha detaylı olarak bunları paylaşacağız. Türkiye’yi daha kolay yatırım yapılabilir bir ülke yapmak istiyoruz. Bütün bunları dünya ile daha iyi rekabet edebilmek için yapıyoruz. Programlar yoğun kısa ama daha uzun sürede sorunlara daha yakından bakacağız” ifadelerini kullandı.  

Tüfenkci oda turunda son olarak İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ni ziyaret etti. Ziyarette İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu esnafın sorunlarını aktarırken, Bakan Tüfenkci çözüm mesajları verdi.

 
Emre Altuğ, annesini son yolculuğuna uğurladı
 
Salih Dursun'un cezası belli oldu!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
muhalif 25 Şubat 2016 Perşembe 17:27

buna havanda su dövmek denir, izmire bir katkı sağlamayacak......

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tartışmalı yasanın ardında dev firma devrede!
Sendikalar tarafından tartışmalara neden olan Esnek Çalışma Saatleri Yasa ...
Emekli ikramiyesinde 30 yıla takılanlara iyi haber
Otuz yıldan fazla süre çalışmasına rağmen, emekli ikramiyesi 30 yıl sınırına ...
TEB, İzmir’de kadın patronları buluşturdu
Türk Ekonomi Bankası’nın (TEB) Kadın Bankacılığı çalışmaları kapsamında ...
 
IMF kötümser: Küresel ekonomi...
IMF, Şangay'daki G20 zirvesi öncesinde küresel ekonomiye ilişkin bir rapor ...
'Plastik' skandalı Türkiye'ye de sıçradı!
Mars Gıda Türkiye ürünlerinin sınırlı bir kısmını tedbir amaçlı geri çağırdı. ...
'Eski Şehir Şato'suna teklif yağmuru: Kimler almak istiyor?
Alman Hükümeti tarafından satışa çıkarılan, Kordon’un 125 yıllık tarihi ...
 
Demirtaş’tan mesaj seli: BMC, İZTAV, et entegre tesisi ve çimento krizi!
İTO Başkanı Demirtaş, Buca’daki et entegre tesisi projesi için Başkan ...
Katmerciler TOMA’dan sonra zırhlı araç üretecek
Emniyet Genel Müdürlüğü için ürettiği TOMA’lar ile gündeme gelen AK Parti ...
MODEKO 2016 kapılarını ‘sanayi sitesi’ talebiyle açtı!
MODEKO 2016 İzmir Mobilya Fuarı 27’inci kez kapılarını açtı. Açılış töreninde ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Toplumsal Bellekte Bir Akdeniz Liman Kenti: İzmir
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sönmeyen yıldız!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva