HABERLER>EKONOMİ
24 Şubat 2016 Çarşamba - 12:59

MODEKO 2016 kapılarını ‘sanayi sitesi’ talebiyle açtı!

MODEKO 2016 İzmir Mobilya Fuarı 27’inci kez kapılarını açtı. Açılış töreninde sektörün üretim yeri sorunu gündeme getirildi. Oda başkanları ve sektör temsilcileri Başkan Kocaoğlu’ndan sanayi sitesi istedi. Kocaoğlu ise “Fuarları desteklemek Büyükşehir’i desteklemek değildir” dedi.

MODEKO 2016 kapılarını ‘sanayi sitesi’ talebiyle açtı!

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - Türkiye'nin en kapsamlı mobilya ihtisas organizasyonu İzmir Mobilya Fuarı MODEKO 2016, 27’inci kez kapılarını açtı.

Fuar İzmir’de gerçekleştirilen fuarın açılışına İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, Efor Fuarcılık Genel Müdürü Nuray Eyigele İşleyen, İzmir Mobilyacılar Odası Yönetimi Kurulu Başkanı Tevfik Özdemir ve çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.

İHRACAT HEDEFİNE KATKI VERECEĞİZ
Fuarın açılış töreninde ilk olarak kürsüye Efor Fuarcılık Genel Müdürü Nuray Eyigele İşleyen çıktı.



Yıllar önce yurt dışı fuarlarını gıpta ile izlerken şimdi onlarla yarışır düzeyde Avrupa’nın ikinci Türkiye’nin ise en büyük kompleksi olan Fuar İzmir’de Mobilya Fuarı düzenlemenin büyük bir başarı olduğunu söyleyen İşleyen, “Sektöründe lider 300 katılımcı firmamız 2016 yılında moda olabilecek renkleri, en farklı, en yeni trend mobilya modellerini stantlarına taşıdılar. Onlarla birlikte Türkiye ve dünyanın dört bir yanından alım heyetlerini 5 gün süre ile kentimizde ağırlayacağız. Sektörün Ege Zirvesi niteliğindeki fuarımızda iç pazar hedefi ve 2016’nın yaklaşık 3 milyar dolarlık ihracat hedefine önemli bir katkı vereceğiz. Kazanan katılımcılarımız, ziyaretçilerimiz, kentimiz ve ülke ekonomimiz olacak” dedi.

SOKAKTA ÜRETİYORUZ
Açılışta, İzmir Mobilyacılar Odası Yönetimi Kurulu Başkanı Tevfik Özdemir sektörün sorunlarına değindi. Törene katılan Başkan Kocaoğlu başta olmak üzere tüm yetkililere İzmir’de merdiven altı üretim yapan üreticiler için bir organize sanayi bölgesi yapılması gerektiğini söyledi. Özdemir, “Bu sektör ülke ve kent ekonomisine katkı sağlıyor. Bizim için bir sanayi sitesi yapılmasını istiyoruz. Biz bunları sokakta üretiyoruz” dedi.

ALTYAPIMIZ HAZIR
Mobilya ihracatında İzmir’in önemli bir merkez olduğunu söyleyen Ege İhracatçı Birlikleri Mobilya Komite Başkan Yardımcısı Ramazan Davulcuoğlu, “Türkiye mobilya ihracatı gerilerken, İzmir ihracatta gerilemedi. Euro bazında bir artış sağlandı. Türkiye’de üretim kapasitesinde İzmir 5. Sırada yer alıyor. Bugün Türkiye’nin en büyük problemi cari açık ve istihdam sorunu. Mobilya sektörü Türkiye’de cari fazla veren yegane sektörlerden biridir. Biz ithalata dayalı bir üretim yapmıyoruz. İzmir’in çok önemli bir fırsatı var. İzmir’de organik bir kümelenme oldu. Şiddetle organize mobilya yan sanayiye ihtiyacımız var. Altyapımız hazır. İzmir’deki parası, gücü olan arkadaşlarımıza değil, yan sanayi ürünleri üreten arkadaşlarımıza bir organize sanayi bölgesi yapalım. Sektörde çok daha önemli adımlar atacağız” diye konuştu.

BİZİM YAPMA GÜCÜMÜZ YOK
İzmir’de son dönemde önemli atılımlar yapılsa da sektörün sanayi sitesi ihtiyacı için odanın gücünün yetersiz kaldığını söyleyen İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, “Sektördeki arkadaşlar kuru ağaca can veren arkadaşlardır. Bunların desteklenmesi lazım. Burada yoğun emek veriliyor, binlerce insan ev geçindiriyor. İhracatımızı artırmamız lazım. Karabağlar’da küçük atölyelerde, ruhsatsız yerlerde üretim yapılıyor. Bizim yeni koşullarda burada ruhsat alma imkanımız da yok. O zaman ya bize kentsel dönüşüme uygun yerler yapacaksınız, ya da organize sanayi sitesi yapacaksınız. Bizim burada böyle bir yer yapma imkanımız yok. Biz kurulacak bölgeyi geliştirelim, kalkındıralım, eğitim verelim, kaliteyi artıralım” şeklinde konuştu.

FUAR İZMİR İLE SIÇRAMA YAKALADI
Mobilya sektöründe ihracat hedefinin çok daha yukarılara çekilmesi gerektiğini söyleyen İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, ihtisas fuarlarının Fuar İzmir ile önemli bir başarı sağladığını söyledi. Demirtaş, “Burada bütün sektör fuarları Fuar İzmir ile sıçrama yakaladı. İnşallah kongre turizminde de zıplama içine girecek” dedi.

MERDİVEN ALTINDAN İNGİLTERE SARAYINA MOBİLYA
Mobilya üreticilerinin İzmir’deki kalbi Karabağlar’ın Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, sanayi sitesi için yerel yönetimlere bakanlıkların destek vermesi gerektiğini söyledi. Selvitopu, “Karabağlar deyince ilk akla gelen mobilya sektörüdür. Bizim böyle bir sektöre ilgisiz kalmamız mümkün olamaz. Mobilya sektörüne destekleri yapmaya ve gündemde tutmaya çalışıyoruz. Katılım konusunda zayıf kaldık. Esnaftan arzumuz isteğimiz bunu desteklemeleri. Bu olayın bir geçmişi var. Karabağlarda mobilya sektörünün tanıtımının yapılması çok önemli bir konu. Bizim en büyük sorunumuz merdiven altı imalat sorunu. O üretim yerlerinden İngiltere sarayına mobilya gittiğini biliyorum.  Sanayi sitesi sorunu sadece yerel yönetimlerin yapabileceği bir konu değildir. Burada ilgili bakanlıkların da devreye girmesi gereklidir. Sorunlar aşıldığı zaman ben Karabağlarda mobilya sektörünün çok daha başarılı olacağını düşünüyorum.

BU FUARI BÜYÜTMEK İSTİYORUZ
Açılışta son olarak İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu kürsüye çıktı. İzmir’in kalkınması için kentin tüm otoritelerinin tek vücut olması gerektiğini söyleyen Kocaoğlu, “İzmir’i yerelde kalkındırma çabalarıyla yola çıktık. Yol haritamızı belirledik. O yol haritasında taviz vermeden yürüyoruz. İşte fuar alanı… Türkiye’de eşi yok. Dünyanın önemli merkezleri arasında. Bu fuar İzmir’in ve ülkenin kalkındırılmasında büyük rol oynayacak. Biz bu fuarı büyütmek istiyoruz. 2016 da yaptığımız fuarlar en az yüzde 50 büyüdü. Çok çok iyi biliyoruz. Umduğumuzdan da iyi gidiyoruz ama İzmir’in bütün dinamikleri sımsıkı sarıldığında bunun kat ve kat fazlasını bu mekanda başarabileceğimizi düşünüyorum” dedi.

FUARA DESTEK VERMEK BÜYÜKŞEHİR’E DESTEK VERMEK DEĞİL
İzmir’in gelişmesi için birlik mesajı veren Kocaoğlu, “Herkesin bu fuarı desteklemesi lazım. Fuarın siyaseti, oncusu buncusu, tuzcusu mumcusu olmaz. Hep beraber kenetleneceğiz. Fuarlara destek vermek demek İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne destek vermek değildir.  İş yapan arkadaşlarımıza destek vermek demektir.  İzmir ben göreve geldiğim zaman 2 buçuk milyar vergi veriyordu. 2014 yılı rakamı 45 milyar. Yani 20 katı. Bu gelişimin en güzel ispatı. İzmir bütün dinamikleri ile beraber kenetlenmek zorunda. Biraz daha sıçradığımızda dünyanın en önemli 5. kenti olacağız. Neden birinci olmayalım. Bu potansiyel bizde var” ifadelerini kullandı.

FUARDA NELER VAR?
Efor Fuarcılık tarafından organize edilen fuara 300 katılımcının son trend ürün ve hizmetlerini sergileyecek. 28 Şubat’a kadar açık olacak fuarda bu yıl geçen yıla oranla alan bazında yüzde yüz, firma sayısında ise yüzde 50 artış gerçekleşti.

Fuar etkinlikleri kapsamında Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu’nun katılımı ile “Mobilyanın Kalbi Karabağlar” paneli düzenlenecek. Katılımcıların önem verdiği ve tatlı bir rekabetin yaşanacağı “En İyi Stand Tasarım” yarışmasında sektörün itibar ettiği önemli isimler jüri olarak görev yapacak. İran, Irak, Libya, Senegal, Nijerya, Polonya, Bulgaristan, Suriye, Gürcistan, Mısır, Katar, Danimarka, Hollanda, Ukrayna, Cezayir, Azerbaycan, Lübnan, Yunanistan, İsveç, Almanya, Kosova ve Rusya başta olmak üzere 50 ülkeden yerli ve yabancı sektör profesyoneli İzmir’de ağırlanacak.

 
İzmir’de insan kaçakçılarına darbe: 10 tutuklama
 
İzmir kanserle mücadelede 2 kıtanın merkezi oldu!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tartışmalı ‘kiralık işçi’ tasarısına onay!
TBMM Sağlık Komisyonu, özel istihdam büroları aracılığıyla geçici iş ilişkisi ...
EBSO’dan başarılı sanayicilere ödül
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, göreve başlamasının ardından ...
İzmir’deki tartışmalı tesis için İTB ve İTO devrede!
İzmir’de uzun süredir tartışmalara neden olan ve kaderine terk edilen ...
 
DTO Başkanı Davutoğlu-Çipras zirvesinin tarihini açıkladı
Ege kıyılarında yaşanan mülteci dramına çözüm arayışı için Başbakan Davutoğlu ...
Batık İmar Bankası davasında mahkemeden rekor rakam!
Batık İmar Bankası ile ilgili davada rekor bir rakam çıktı. Mahkeme Yavuz ...
Benzine 5 kuruşluk zam
Akaryakıt dağıtım şirketleri, bu gece yarısından itibaren geçerli olmak ...
 
Ürünlerden plastik çıktı, ünlü marka milyonlarca ürünü geri çağırdı!
Çikolata devi Mars, Mars ve Snickers markalı ürünleriyle birlikte Almanya’da ...
Merkez Bankası beklenen faiz kararını açıkladı
Piyasaların bugün merakla beklediği faiz kararı açıklandı. Merkez Bankası, ...
Türkiye’nin ilk yerli yemek kartı İzmir’den yola çıktı!
Türkiye’de yabancı firmaların elinde olan yemek kartı uygulamasında ilk ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva