HABERLER>EKONOMİ
24 Şubat 2016 Çarşamba - 19:01

Demirtaş’tan mesaj seli: BMC, İZTAV, et entegre tesisi ve çimento krizi!

İTO Başkanı Demirtaş, Buca’daki et entegre tesisi projesi için Başkan Kocaoğlu’ndan destek aldıklarını söyledi. BMC’nin Sakarya’ya taşınması üzerine teşvik isyanında bulunan Demirtaş, İZTAV’ın yeni başkanını duyururken çimento krizinde son durum hakkında da bilgi verdi.

Demirtaş’tan mesaj seli: BMC, İZTAV, et entegre tesisi ve çimento krizi!

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ -  İzmir Ticaret Odası (İTO) Şubat ayı meclis toplantısı, geçtiğimiz hafta Ankara’da 29 kişinin yaşamını yitirdiği bombalı terör saldırısını lanetleyerek başladı.

Meclis gündeminde önceki gün İzmir Ticaret Borsası’nda gündeme gelen Buca Kaynaklar Et Entegre Tesisi’ne ortak şirket kurularak teklif verme konusu meclise sunuldu.

Konunun meclis gündemine alınmasının ardından İTO Meclis üyesi Koçali Al, tesisin bu duruma gelmesinden dolayı Büyükşehir Belediyesi’ni sorumlu tuttu.

BÜYÜKŞEHİR’E VURMAK KOLAY
Al’ın konuşmasının ardından İTO Meclis Üyesi Salih Özçifçi Büyükşehir’e yapılan eleştirilere itiraz ederken, şirket kurulmasının İTO’nun işi olmadığını, tesisin Büyükşehir’e verilmesi gerektiğini söyledi.

Çifçi, “Borsadaki mecliste yazılanlara bakıldığında bu iş aslında bitmiş… Buca’daki tesisler her şey İzmir’in vergileri ile yapıldı. Burada en kolay şey Büyükşehir’e vurmak… Bir her meclise İstiklal Marşı okuyarak başlıyoruz. ‘Kimse burada ne oluyor?’ diyemiyor. Ama en kolay Büyükşehir’e vurmak… 14 sene iktidardasın, hayvancılığı bitirmişsin kimse konuşmuyor. Ama et entegreye gelince Büyükşehir’e vuruyoruz” dedi. 

ÇÜRÜME KESİNLİKLE YOK
Görüşlerin ardından İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş proje hakkında bilgi verdi. Uzun süredir sektördeki firmalar ile böyle bir tesis yapmak için çalışma yürüttüklerini söyleyen Demirtaş, “Biz bunu başka bir yerde yapalım dedik.  Ama uygun yer bulamadık. İzmir’de böyle bir ihtiyaç var.  Orada hiçbir şey talan edilmemiş. Çalışan bir tesis... Küçük bir operasyonla devreye girecek durumda. Orada bir borsa oluşacak. İzmir’de daha ekonomik fiyatlarla et alınabilecek. Bir imkan sağlayacak. Çürüme kesinlikle yok. İhale tarihi kısa olduğu için biz bunu sizin onayını alamadık. Şimdi gündeme getiriyoruz” şeklinde konuştu.

‘KENDİ YERİMDE KİRACI OLMAM’ DEDİ…
Alanın İzmir Büyükşehir Belediyesi koruma sahası olması nedeniyle her hangi bir sorunun çıkıp çıkmayacağı sorusuna Demirtaş, ” Burası su koruma sahasında. Büyükşehir’in hizmet alanı... Mantığımız orada belediye dışında biri görev alırsa sorun çıkar mı dedi. Biz başkanla konuştuk. ‘Ödemiş’te yapıyorsun, İzmir’in de ihtiyacı var gel burayı alalım’ dedik. Aziz Bey, ‘ben kendi yerimde kiracı olmam’ dedi. Selanik ziyaretinde bu konuyu tekrar gündeme getirdim. Başkan orada hukuki hiçbir sorunun çıkmayacağını söyledi. Ya sorun çıkarsa diye şartnameye iade hakkı konulacak. Aziz Bey ‘ben size destek olurum ama ortak olmam’ dedi. Biz inceledik. Alındıktan sonra 1 ay süreyle hizmete açılacaktır” ifadelerini kullandı.

İTO ve İTB ortaklığıyla kurulacak şirket için Borsa meclisinin ardından İTO meclisinden de onay geldi.  Kurulacak şirket üzerindeki yüzde 50 oranındaki pay üzerinden ilçe ticaret odalarına ortaklık verilebilecek.

AVRUPA SURİYE POLİTİKASI GELİŞTİREMEDİ
Kaynaklar onayının ardından İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, gündem konuşmasına geçti. Sözlerine Ankara saldırısı başta olmak üzere terör saldırılarını lanetleyerek başlayan Demirtaş, Diyarbakır’ın Sur ilçesinde devam eden olağan üstü hal hakkında yaşananlardan söz etti.

Bir an önce yaşanan terörün son bulmasını söyleyen Demirtaş, Suriye’deki iç savaş ve mülteci sorunu hakkında, “Suriye’deki savaş nedeniyle ortaya çıkan mülteci sorunu sadece komşu ülkelerin değil, tüm dünyanın sorunu. Maalesef uluslararası toplum bugüne kadar milyonlarca mülteci için tutarlı ve kapsamlı bir sığınmacı politikası geliştiremedi.  Son zamanlarda Avrupa ülkelerinde sığınmacılara karşı artan bir hoşgörüsüzlük ve ırkçılık var. Türkiye olarak bizim zaten bu konuda yaptığımız çalışmalar ortada. Kapılarımızı ardına kadar açtık. 2 milyon 600 bin Suriyeli olduğu söyleniyor. Suriye’deki savaşta 250 binden fazla insan öldü.  Suriye’de barış ortamı sağlansa bile tekrar istikrarın gelmesi, bu yaraların sarılması uzun yıllar sürecek. Ateşkes konusunda Rusya – Amerika anlaşmış. Umarım gerçekleşir” şeklinde konuştu.

İHRACATTA TEŞVİK İHTİYACI VAR
Ülke ve dünya piyasalarındaki risk ortamını değerlendiren Demirtaş, ihracatta yaşanan düşüş için hükümetten teşviklerin arttırılmasını istedi. Ekrem Demirtaş,” Maalesef ülkemiz ihracatı ise yeni yıla da kötü başladı. 2016 Ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre; İhracat, yüzde 21,17 azalarak 9,6 milyar dolar, İthalat, yüzde 19,57 azalarak 13,4 milyar dolar olarak gerçekleşti.  İhracata dayalı büyüme modeli için, ihracatta vergisel ve finansal yeni teşviklere ihtiyaç var. Teknolojik ürün üretimi, Ar-Ge, inovasyon, tasarım alanlarında reform gerçekleştirilmesi, ihracatçıların bu alanlarda önünün açılması gerekiyor.   Geçtiğimiz günlerde açıklanan Ar-Ge Reform Paketi’ni de iyi niyetli ve gayretle atılan adımlar olarak değerlendiriyoruz.  Çünkü artık pazarlama ve üretim süreçleri yenilendi. Şirketler evrim geçiriyor. Bu değişime ayak uyduramayanlar sistemden çıkmasalar bile küçülen paylarına razı oluyor” ifadelerini kullandı.

İZMİR YETERLİ DESTEĞİ ALAMIYOR
İzmir’in ülke ekonomisindeki payını rakamlarla açıklayan Demirtaş, çevre illere daha çok teşvik verilmesi konusuna yakındı. Demirtaş, “Piyasada işlerin iyi gitmediği, alacakların ve çeklerin tahsil edilemediği konuşuluyor. Böyle bir ortamda, elimizden geleni yapmaya, İzmir ekonomisini büyütmek için çalışıyoruz. Daha fazla kamu ve özel sektör yatırımlarına ihtiyacı var. 2015 yılında 45,4 milyar TL vergi ödedik. Türkiye’nin toplam vergi gelirlerinin yüzde 11,1’i kentimizden geliyor. Fakat kamu yatırımlarından sadece 1,6 milyar TL alabiliyoruz. Aldığımız pay yüzde 2,6. 2015 yılında 3,1 Milyar TL’lik yatırım teşvik tutarı var. 6 bin 159 kişilik bir istihdam yaratılmış. Komşumuz Manisa’ya o kadar çok teşvik verilirken bu yatırımlar bile mucize. İzmir, yatırım ve yatırım yönlendirmesi açısından hükümetten yeterli desteği alamıyor” diye konuştu.

BMC YERİNE GAYRIMENKUL PROJESİ
İzmir’in birinci bölge teşvik alanı olmasından dolayı Sakarya’da üretim kararı alan BMC hakkında konuşan Demirtaş, “TMSF’nin sattığı BMC’yi 751 milyon liraya Ethem Sancak almıştı. O zaman ‘Umarız, BMC’yi İzmir’de büyütmek için almışlardır, yoksa kent içinde kalan yaklaşık 200 bin metrekarelik arsası için değil’ demiştik. Bakanlar Kurulu Kararı ile Sakarya İli Karasu İlçesinde 746 bin metrekare alan BMC için münferit yatırım yeri ilan edildi. Durum onu gösteriyor ki BMC taşınacak ve Pınarbaşı’da yeni bir gayrimenkul projesi göreceğiz. Elbette İzmir’in pek çok projeye ihtiyacı var ancak en çok istihdam yaratacak, yan sanayisi ile birlikte pek çok iş kolunu besleyecek üretime yönelik projelere ihtiyaç var” dedi.

SİZ BMC OLSANIZ İZMİR’DE KALIR MISINIZ?
BMC’nin İzmir’den gitmesi hakkında kentteki olumsuz koşulları sıralayan Demirtaş, “Sakarya teşvikte 2. bölge, Balıkesir 1. bölge, Manisa malum 3. bölge,  İzmir ise 1. bölge. Şimdi siz BMC, PD Grup gibi dev şirket olsanız İzmir’de mi yatırım yaparsınız?  Yoksa teşviki çok daha fazla olan limana da kısmen yakın olan Sakarya, Balıkesir veya Manisa’ya mı yatırım yaparsınız? Ya da büyük bir yatırım yapmak için imar değişikliği ve izinler konusunda yerel yönetimlerle, odalarla, davalarla uğraşmak mı istersiniz?  Yoksa yatırım için peşinizden koşan başka illere mi yatırım yaparsınız? Büyük firmalar, bankalar tek tek merkezlerini İstanbul’a taşıdı. Üretim tesisleri de başka illere kayarsa İzmir ne yapacak? Yatırımcıları İzmir’e çekme konusundaki stratejilerin ve sağlanacak kolaylıkların yeniden ele almanın zamanı geldi de, geçti bile” ifadelerini kullandı.

ÇİMENTO NOTLARI
Geçtiğimiz ayki meclis toplantısında inşaatçılar ile çimento şirketleri arasında yaşanan tartışma için devreye gireceğini açıklayan Demirtaş, görüşmeyi gerçekleştirdiğini açıkladı. Notları aktaran Demirtaş, “Görüşme hazır beton fiyatlarına yapılan zamlar geçtiğimiz ay meclisimizde gündeme gelmişti. Konuyu takip ettim. Batıçim A.Ş. ve BatıSöke T.A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Murahhas Üyesi Tufan Ünal’ı Odamıza davet ettim.  Çimentaş, 10 yıldan uzun süre önce yüzde 56,1’i İtalyan Caltogirone Grubu’na bağlı Cementir’a ait... Bölgemizde 12 firma faaliyet gösteriyor. Bu firmaların, 7’si hazır beton, 5 tanesi ise hazır beton ve çimento satıyor. Çimento ve hazır beton sektörü, oligopol bir piyasa… Ünal, Işıkkent’teki tesisin taşınmasının şu anda gündemlerinde olmadığını söyledi. Kademeli olarak taşınmanın düşünülebileceğini belirtti” ifadelerini kullandı.

İZTAV’IN BAŞINA KOCAOĞLU GELİYOR
Ülke ve kent genelinde yaşanan turizm krizini değerlendiren Ekrem Demirtaş, oda olarak turizmi kalkındırmak için çalışmalara hız kattıklarını söyledi. Geçtiğimiz ay kapatılan İzmir Kongre ve Ziyaretçi Bürosu’nun (İzmir CVB) İzmir Tanıtım Vakfı (İZTAV) bünyesine aktarılma kararının alınması üzerine Demirtaş, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne çağrı yapmıştı.

Yapılan görüşmeler sonrası İZTAV’a Büyükşehir’in ortak olacağını söyleyen Demirtaş, “O nedenle etkin bir İzmir Tanıtım Projesi üstünde çalışıyoruz. Radyo, TV, yazılı basın, billboardlar, sosyal medya gibi her mecrayı kullanarak şehrimizin otellerini, çarşılarını, restoranlarını doldurmaya çalışacağız. Şu anda kısa-orta-uzun vadeli bir turizm ve tanıtım projesi çalışıyoruz. Mevcut bütçemizden harcama yaparak başlayıp, ek kaynak için meclisimize geleceğiz. İZTAV ile ilgili Başkan Aziz Kocaoğlu’nu ikna ettik. İZTAV’ın başkanlığına Aziz Kocaoğlu’nu getireceğiz” şeklinde konuştu.

 
İzmir’e şehit ateşi düştü!
 
Davutoğlu'ndan Gül'e sürpriz telefon!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Katmerciler TOMA’dan sonra zırhlı araç üretecek
Emniyet Genel Müdürlüğü için ürettiği TOMA’lar ile gündeme gelen AK Parti ...
MODEKO 2016 kapılarını ‘sanayi sitesi’ talebiyle açtı!
MODEKO 2016 İzmir Mobilya Fuarı 27’inci kez kapılarını açtı. Açılış töreninde ...
Tartışmalı ‘kiralık işçi’ tasarısına onay!
TBMM Sağlık Komisyonu, özel istihdam büroları aracılığıyla geçici iş ilişkisi ...
 
EBSO’dan başarılı sanayicilere ödül
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, göreve başlamasının ardından ...
İzmir’deki tartışmalı tesis için İTB ve İTO devrede!
İzmir’de uzun süredir tartışmalara neden olan ve kaderine terk edilen ...
DTO Başkanı Davutoğlu-Çipras zirvesinin tarihini açıkladı
Ege kıyılarında yaşanan mülteci dramına çözüm arayışı için Başbakan Davutoğlu ...
 
Batık İmar Bankası davasında mahkemeden rekor rakam!
Batık İmar Bankası ile ilgili davada rekor bir rakam çıktı. Mahkeme Yavuz ...
Benzine 5 kuruşluk zam
Akaryakıt dağıtım şirketleri, bu gece yarısından itibaren geçerli olmak ...
Ürünlerden plastik çıktı, ünlü marka milyonlarca ürünü geri çağırdı!
Çikolata devi Mars, Mars ve Snickers markalı ürünleriyle birlikte Almanya’da ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva