HABERLER>GÜNCEL
19 Mart 2024 Salı - 16:47

Bakan Kacır: Gençlerimiz hayallerini sonlandırmayacak

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türk gençliğine güvendiklerini, onların yanında durmaya devam edeceklerini belirterek, "Sizler yeter ki Cumhuriyetin ikinci asrını Türkiye yüzyılı yapmak, Türk milletini her alanda dünyada lider kılmak adına çalışmalarınızı sürdürüyor olun" dedi.

Bakan Kacır: Gençlerimiz hayallerini sonlandırmayacak

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ege Üniversitesi (EÜ) MÖTBE Kültür Merkezi'nde düzenlenen 'Gençlik Buluşması'na katıldı. Buluşmaya Türkiye'nin ilk astronotu Alperen Gezeravcı, İzmir Valisi Süleyman Elban, AK Parti İzmir Büyükşehir Belediyesi başkan adayı Hamza Dağ, AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı, MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Başkanı Ahmet Serdar İbrahimoğlu, milletvekilleri, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Üniversitede okuyan birinci sınıf öğrencileri mezun olmadan EÜ'ye yeni bir kongre merkezini kazandıracaklarını belirten Kacır, "Türkiye, Milli Teknoloji Hamlesi yolculuğunda sizlerin enerjisiyle muazzam bir hızla yoluna devam ediyor. Türkiye'nin bu yolculuktaki en büyük gücü, en büyük kuvvet çarpanı genç ve dinamik nüfus. Türkiye'nin ortanca yaşı 33, Avrupa'nın ortanca yaşı 43, Almanya'nın ortanca yaşı 47-48. Dünyayı yenilikçi teknolojiler dönüştürüyor. Dünyayı değiştiren teknolojilere, genç insanların kurduğu ekipler, teknoloji girişimleriyle imza atıyor. O vakit bizim varımız, yoğumuz gençlik. Milli Teknoloji Hamlesi'nin de öznesi ve merkezi, Türkiye'nin gençliği TEKNOFEST kuşağı diye düşünüyoruz" dedi.

'DEMİRAĞ'IN ÜRETTİĞİ UÇAKLAR, TOPRAĞA GÖMÜLMÜŞ'
Kacır, "Türk gençliği aslında kabiliyetleriyle ve yetkinlikleriyle, önleri açıldığında, bizler yanlarında durduğumuzda, neleri başarabileceklerini bütün dünyaya ispat etti. Bu ispatın en görünür alanı şüphesiz savunma sanayi alanı oldu ve havacılık oldu. Türkiye havacılıkta öncü ülkelerden değildi. Olabilir miydik? Pekala olabilirdik. Çok erken dönemde Türkiye'de milli havacılığın gelişmesi için çok önemli inisiyatifler girişimler olmuş. 2023 yılında 3 TEKNOFEST düzenledik, Türkiye'nin 3 büyük şehrinde Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında TEKNOFEST'ler düzenlemek istedik. Birini İstanbul, birini Ankara'da, diğerini de İzmir'de düzenledik. İstanbul'da düzenlediğimiz TEKNOFEST'i Atatürk Havalimanı'nda gerçekleştiriyoruz. Bizden 60 yıl önce Atatürk Havalimanı'nda yine TEKNOFEST'ler düzenlenmiş. 60 yıl önce Atatürk Havalimanı'nda tıpkı TEKNOFEST'lerde yaptığımız işler gibi işler yapılmış. 'Gök' şenlikleri adıyla Nuri Demirağ tarafından festivaller düzenlenmiş. Metal gövdeli yerli uçaklar üreten Nuri Demirağ, kendisi ile uçaklar üretebilecek mühendisler, teknisyenler yetişsin diye uçakları uçuracak pilotlar yetişsin diye hem İstanbul'da hem de kendi memleketi Sivas'ta Gök okulları açmış. Atatürk Hava Meydanı'nda gök şenlikleri düzenlemiş. O uçakları görmek nasip olmadı çünkü Nuri Demirağ'ın ürettiği uçaklar, toprağa gömülmüş" diye konuştu.

'DÜNYADA İKİNCİ ÖRNEĞİNİ BULAMAZSINIZ'
Ankara'daki TEKNOFEST'i Etimesgut Havalimanı'nda düzenlendiklerini aktaran Kacır, şöyle devam etti:

"Etimesgut, şu an bir askeri havalimanı. 1941'de Ankara'da, Etimesgut'ta bir uçak fabrikası kurulmuş. Bu farika, 9 yıl faaliyetlerini sürdürmüş. 1949'da fabrikada 950 kişi çalışıyormuş. Bu fabrikaya ne olmuş? Kapatılmış çünkü 1948'de Türkiye'ye Marshall yardımları girmeye başlamış. Marshall yardımları, ABD öncülüğünde Batı tarafından Türkiye gibi ülkelere verilen sözüm ona kalkınma yardımları. Yardımlar ile Türkiye'ye deniyor ki 'Sana kalkınma yardımları yapıyoruz. Sakın kısıtlı kaynaklarını riskli işlere harcama, uçak yapmaya kalkma. Bu işlerde rekabet gücü, elde etmen mümkün değil. Bizim sana çizdiğimiz istikamette, bizim sana tayin ettiğimiz alanlarda çalış.' 1949'da Etimesgut'ta uçak fabrikası kapatılıyor. Vecihi Hürkuş TBMM tarafından 3 kez takdirname alan bir İstiklal Savaşı kahramanı. Uçaklar yapmış ama uçakların uçurulmasına sertifika olmadığı için izin verilmemiş. Uçaklara sertifika düzenleyecek bir kurum yok. 1920'lerde TOMTAŞ uçak fabrikasından bahsedebiliriz. Türkiye'nin havacılık tarihi, sanayileşme tarihi adeta 2000'li yıllara kadar akamete uğramış, hikayeler tarihe dönmüş. 2000'li yıllardan sonra Türkiye özellikle terörle mücadelede ihtiyaç duyduğu tüm teknolojileri kendi imkanlarıyla geliştirme üretme iddiasıyla yeni bir yolculuğa çıkmış. 2000'lerin başında peçeteye 'Selpak' der gibi İHA'ya 'Heron' diyorduk. Heron, İsrail'in İHA markası. İHA deyince aklımıza İhlas Haber Ajansı geliyordu. İsrail'den alınan robot uçaklar vardı, bunlar uçması gerektiğinde maalesef çoğu zaman uçmuyordu. İhtiyaç duyduğumuzda maalesef etkin şekilde yararlanamıyorduk. Nihayetinde Türkiye kendi öz evlatlarına, Türk mühendislerine, teknisyenlerine bilim insanlarına güvendi, Türkler Bayraktar, Anka, Akıncı, Aksungur, Hürkuş, Hürjet, Gökbey, Kızılema ve KAAN'la gökyüzüne imza attı. Bu başarı hikayesinin dünyada ikinci bir örneğini bulamazsınız. Bu kadar kısa zaman içinde bu kadar farklı havacılık platformlarını gökyüzüyle buluşturabilen dünyada ikinci bir örnek bulmak çok zor."

'KENDİ HABERLEŞME UYDULARINI ÜRETEBİLEN 10 ÜLKEDEN BİRİ OLACAĞIZ'
"Benim bir tek önceliğim var; Türk müteşebbisini, girişimcisini, sanayicisinin önündeki engelleri kaldırmak" diyen Kacır, şöyle devam etti:

"Önündeki engelleri kaldırdığımızda zaten alanlarındaki en başarılı işi yapabilecekler. Ümit ediyoruz ki bu başarı hikayesi uzay alanına da taşınsın. Uzayda en az savunma sanayi kadar stratejik bir alan. Bu iddiayla 2021 yılında Milli Uzay Programı'nı Cumhurbaşkanımız dünyaya ilan etti. Önce 2018 yılının sonunda Türkiye Uzay Ajansı'nı kurduk. 2021 yılının başında 2030 için 10 büyük hedefle Milli Uzay Programı'mızı dünyaya ilan ettik. Türkiye bu alanda iddia sahibidir, tecrübe sahibidir. 20 yılda uzay teknolojilerinde kabiliyet kazandık. 20 yıl önce görüntüleme uydularında ortak üretimle yola çıktık. BİLSAT uydusunda üretim faaliyetlerine dahil olduk, daha sonra RASAT görüntüleme uydusunu yerli olarak ürettik, daha sonra Göktürk görüntüleme uydusunu yerli olarak ürettik ve nihayetinde görüntüleme uydularının bütün alt sistemlerini yerli ve milli olarak geliştirme kabiliyeti edindik. Yüksek çözünürlüklü İMECE'yi de 2023 yılında uzaya gönderdik. Halihazırda İMECE'yi kullanıyoruz. 20 yılda uydu geliştirmede önemli bir birikim ve deneyim elde ettik. Bununla birlikte haberleşme uydularımızı yerli ve milli olarak geliştirmemiz gerektiğine inandık. TÜRKSAT 6A'yı üretmeye yönelik projeyi başlattık. İnşallah önümüzdeki 3-4 ay içerisinde TÜRKSAT 6A'yı uzaya göndereceğiz ve kendi haberleşme uydularını üretebilen 10 ülkeden biri olacağız. Uzaya erişimde de iddia sahibiyiz. Roketsan katı yakıtlı roket teknolojisinde, delta hibrit yakıtlı roket teknolojisinde, tecrübeli kurumlar. Uzaya erişmeyi başarmış kurumlar. Bütün bu programlar, Türkiye'nin hangi alanlarda, hangi kazanımları elde edebileceği planları çerçevesinde hazırlanıyor. Bizim, bir Ay'a erişim programımız var. Bunu alaya alanlar olduğunu biliyorum. Arzu ediyoruz ki bu teknolojide kabiliyetimizi bir üst lige çıkaralım. TÜRKSAT 6A'yı üretiyoruz, Ay'a erişmeyi hedefliyoruz. Kendi milli hibrit roket motorumuzla 380 bin kilometre yol alacağız. Bu teknolojiyi uzayda kullanabilen dünyadaki ilk ülke olma hedefiyle bunu gerçekleştireceğiz."

'UZAY EKONOMİSİNDEN PAY ALABİLİRİZ'
Kacır, "Her projemizde nihai olarak Türkiye'ye stratejik kazanımlar getirme hedefimiz var. Bu teknolojiyi çalışan en iddialı 4 ülkeden biriyiz. Eğer Ay'a erişirken uzay aracımızda kendi motor teknolojimizi kullanabilirsek, bu teknolojiyi önümüzdeki dönemde uyduların yörüngeler arası transferi için değerlendirebilir ve uzay ekonomisinden pay alabiliriz. Uzay ekonomisi ne kadarlık bir ekonomi? 600 milyar dolarlık bir ekonomi. Yüzde 1 alsak 6 milyar dolar yapar, yüzde 10 alsak, 60 milyar dolar yapar. Küresel uzay ekonomisi, birkaç yıl içinde 1 trilyon dolara çıkacak" dedi.

"2021'de ilan ettiğimiz Milli Uzay Programı'nın önemli projelerinden biri de insanlı ilk bilim misyonunu gerçekleştirmek" diyen Bakır, şöyle devam etti: "Dedik ki bilim insanlarımızın ufkunu uzaya taşıyacağız. Alanlarında küresel ligde en ileri araştırmalar nasıl yapılıyorsa; bizim bilim insanlarımız da bu çalışmaları yapacak, dünyayla yarışacak, dünyanın önüne geçecek; ama ne önemlisi yıllardır ancak photoshop ile astronotların üzerine yerleştirdiğimiz ay yıldızlı bayrağımızı bu defa göğsünde taşıyan bir vatandaşımız uzaya yükselmiş, Türk gençlerinin hayallerini ufkun ötesine taşımış olacak. Türkiye'nin evlatları hiçbir alanda başka milletlere ait olduğu gerekçesiyle hayallerini sonlandıramayacak. Türkiye uzay misyonlarına devam edecek. İnşallah nice güzel işe birlikte imza atacağız."

EÜ'nün teknoparkını önümüzdeki dönemde büyütecekleri belirten Kacır, "İnşallah İzmir Ege Üniversitesi, Türkiye'nin milli teknoloji yolculuğunun öncülerinden biri olmaya devam edecek" dedi.

FABRİKA AÇILIŞ TÖRENİNDE KONUŞTU
Kacır, daha sonra Ege-D Tech Projesi Ege Derin Teknoloji Fabrikası'nın açılış törenine geçti. Törende konuşan Kacır, "Ülkemizi teknoloji girişimleri için cazibe merkezi konuma getirmek üzere ulusal teknoloji girişimciliği stratejimizi kamuoyuyla paylaştık. TURCORN 100 projemizle hızlı büyüme potansiyeli taşıyan teknoloji girişimlerinin daha hızlı ölçeklenmesine ve küresel pazarlara açılmasına rehberlik ediyoruz. Avrupa'nın en büyük derin teknoloji fonu ve dünyanın ilk çok uluslu girişim sermayesi olan NATO inovasyon fonuna dahil olduk. Hedefimiz, 2030 yılına dek araştırma ve inovasyon altyapımızla yeni girişimlerin yeşermesini destekleyerek ülkemizde 100 TURKCORN ve 100 bin teknoloji girişiminin doğmasını sağlamak. Milli Teknoloji Hamlemiz doğrultusunda teknoloji geliştiren ve üreten Türkiye'yi birlikte inşa edeceğiz" dedi.

Kacır, "Ülkemizin köklü araştırma üniversitelerinden EÜ bünyesinde 6,5 milyon euro bütçeyle hayata geçirdiğimiz Ege Derin Teknoloji Fabrikası'nın açılışını gerçekleştirmenin heyecanını paylaşıyoruz. Bu tesiste sunduğumuz üretim ekipmanlarının yanı sıra kapasite geliştirme faaliyetleri ile İzmir ve çevresinin güçlü bilimsel araştırma altyapısını girişimcilik kültürüyle buluşturuyoruz. Bu altyapı bünyesinde, sosyoekonomik uyum için girişimcilik kapasitelerinin iyileştirilmesi, ön kuluçka merkeziyle girişimlerin fikirden pazara ihtiyaç duyduğu eğitim ve mentörlük hizmeti sunuyoruz. İnanıyorum ki bu merkezde filizlenecek girişimler ülkemizin geleceğine ışık tutacak ve Türkiye'nin girişimcilik ve inovasyon ekosisteminin gücüne güç katacak. Burası, İzmir'den doğacak derin teknoloji TURCORN'larının ilk durağı olacak" diye konuştu.

'ŞEHRİMİZİ KALKINDIRMAK; HEPİMİZİN ORTAK HEDEFİ'
AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Hamza Dağ da savunma sanayisinde yerlilik oranının yüzde 20'lerden yüzde 80'lere çıktığını belirterek, "Bu sayede Türkiye'nin imalat sanayinde orta, yüksek teknolojili ürün ihracatı 2023'te 972 milyar dolara ulaşmıştır. Yerli otomobiliyle yolda kalan 60 yıllık hayalimiz, yerli ve milli otomobilimiz TOGG'la gerçeğe kavuşmuştur. Türkiye ilklere imza atabiliyorsa, TEKNOFEST'te milyonlarca gencini fikirleriyle ağırlıyorsa, Türkiye İMECE'yi uzaya fırlatabiliyorsa, ilk astronotunu uzaya gönderebiliyorsa, dünyanın 175 ayrı ülkesine 230 çeşit savunma sanayi ürünü satabiliyorsa; hem son 21 yılda atılan kararlı ve istikrarlı adımların hem de gönlü ve zihni güçlü gençlerin sayesinde olmuştur. 'Türkiye Yüzyılı'nda İzmir'i hak ettiği konuma ulaştırma derdimiz ve tasamız var. Bu büyük vizyonda belediye başkanı olarak sorumluluk üstlenmek için aday olduk. İzmir'in ekonomik potansiyelini en üst noktaya çıkarmak, şehrimizi kalkındırmak; hepimizin ortak hedefi. Şehrin ekonomisini ayağa kaldıracak 3 stratejik alan belirledik. Bunların başında bilişim sektörü geliyor. Belirlediğimiz stratejik alanlardan biri yenilebilir enerji, diğeri sağlık turizmi" dedi.

 
Aybüke Pusat Charlie Chaplin'in tiyatro oyununda
 
Gezeravcı İzmir'de üniversitelere buluştu: Potansiyelinizden şüphe etmeyin
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'deki nevruzda gözaltına alınanlar adliyede!
İzmir'in Konak ilçesinde, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nin (DEM ...
Levent Gültekin'e 'cumhurbaşkanına hakaret'ten hapis cezası
Gazeteci Levent Gültekin'e, 'cumhurbaşkanına hakaret' iddiasıyla açılan ...
İzmir'de uzay günü... Gezeravcı deneyimlerini anlattı!
Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Ege Üniversitesi'nde gençlerle bir araya geldi.
 
Bakanlık acı haberi duyurdu: 1 asker şehit oldu!
Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Pençe-Kilit operasyonu bölgesinde bölücü ...
Silahlar konuştu... Halkapınar'da kanlı saldırı!
İzmir'de, raylı sistem taşımacılığının yapıldığı aktarma merkezinin önünde ...
THY'den indirimli bilet kampanyası
Biletlerin satış dönemi 18 Mart 2024 - 16 Nisan 2024 olarak belirlendi
 
Ege Denizi için fırtına uyarısı!
Kuzey ve güney Ege'de denizde fırtına bekleniyor. Yetkililer, ulaşımda ...
İzmir'de terör örgütü baskını: 4 gözaltı!
İzmir'de, terör örgütü MLKP'ye yönelik operasyonda 4 şüpheli gözaltına alındı.
30 ülkede avlanmış... Kaçak hayvan müzesi baskını!
İstanbul'da kaçakçılık polisi, kaçak hayvan müzesi açtığı belirlenen Ali ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva