HABERLER>EKONOMİ
12 Mart 2012 Pazartesi - 16:38

Azbazdar: 40 bin ailenin hakkını yedirtmem

Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği Başkanı Beliğ Azbazdar, İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) Başkanı Hilmi Uğurtaş’a fena yüklendi.

Azbazdar: 40 bin ailenin hakkını yedirtmem

ERKAN İYİGÜNGÖR/EGEDESONSÖZ - TARİŞ Pamuk Birliği, İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’ne (İAOSB) sattıkları 400 bin metrekarelik Çiğli İplik Fabrikası’ndan 'haksız rant elde edildiği' iddiasıyla, satışın iptali için dava açan Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği Yönetim Kurulu ve birliğe bağlı 44 kooperatifin başkanları Tarihi Havagazı Fabrikası’nda toplanarak, tepkilerini dile getirdi. Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği Başkanı Beliğ Azbazdar, toplantıda adeta İzmir OSB Başkanı Hilmi Uğurtaş’a ateş püskürdü. Kendilerinin zor durumda olmasından yararlanıldığını ifade eden Azbazdar, “40 bin ailenin hakkını yedirtmem, o ailelerin vicdanı herkesi rahatsız eder” dedi.

Tariş'ten AOSB'ye haksız rant davası haberi için tıklayınız

Uğurtaş: Tariş arazinin nasıl kullanılacağını biliyordu haberi için tıklayınız
 
"Burayı 'böldürmem, parselletmem' şeklinde, kanunların da kendilerine verdiği yetkiyi kullanarak bizi adeta sıkıştırdılar” ifadesini kullanan Azbazdar, “Böylesine önemli bir yeri lüpletmek lazım dediler. Lüpletmeyiz. Nisan ayında araziyi almaya karar verdiler, eylüle kadar süründürdüler. Tariş, bu tarihler arasında 4 trilyon fazladan faiz ödedi. Bu mu etik anlayışı. Niye bu davayı açtın dedi sonra. Açacağım tabi. Tabi ki gazeteye vereceğiz. En büyük AVM yapacağız oraya dediler dedi. Sen öyle dersen Tariş ortağı yakanı bırakmaz. Legal yollarla bu işi halledeceğiz. Tüm kooperatifler burada. Çiftçinin canı yanıyor” diye konuştu.
 
TARİH BİZDEN HESAP SORAR
Azbazdar, arazinin tapu devrinden önce bir firmanın 90 milyon TL teklif verdiğini fakat, araziyi 73 milyon 250’ye İzmir AOSB’ye verdiklerini söyleyerek şöyle devam etti: “Biz organize dışındayken yönetim ne hikmetse 2003-2004’de alıyor organizeye sokuyor bizi. Tapuya anayasa’ya aykırı satamazsın, devredemezsin kimseye diye bu şerhi cüret edip koyuyor. Ama o 40 bin ailenin vicdanı herkesi rahatsız eder. Özel şahıslar da bölmek istiyormuş. Kardeşim onlar senden almış. Organize de 400 bin metrekare var mı? Deniz kenarında bir sürü boş yeri var. 600 bin ile 900 bin metrekare arasında. Neden onları avm yapmıyor. Organizenin göz bebeği. 40 bin aile hain mi? Buradaki rant ailelere verilmezse sanayici rahat uyuyacak mı? Biz üretmezsek gitsin ABD malı kullansın. 44 ortağa şirin göstermek için yalakalık yapıyor dedi böyle bir lüksümüz yok bizim. 40 bin kişinin hakkını aramazsam tarih de, ortaklarım da hesap sorar. 40 bin kişinin ailenin, 7 ilde örgütlenmiş bir birliği hangi güç yok sayar” dedi.
 
OSB YOKKEN TARİŞ VARDI
Azbazdar şöyle devam etti: 6 yönetici arkadaşımla beraber 2011 Şubat’ta ziyarete gittik. İAOSB yönetimini ziyaret ettik. “Başkan bizi bölün” dedik. 76’ncı madde. Ben de biliyorum kanunun ne olduğunu. 400 bin metrekare diye bir parsel var mı? Türk çiftçisinin işletme büyüklüğü ortalama 60 dönüm. Organize olmadan Tariş vardı orada. O organizeyi ayağa kaldıran, o organizenin oraya kurulmasına sebep olan Tariş İplik Fabrikası’dır. Sene 1970. 300 bin metrekare arazide faaliyetini sürdürürken organizenin o su yoktu orda. Parsel sıkıntısı. 90 bin metrekare Tariş lütfetti. İhtiyacı olmadığı, hiçbirin kullanmayacağı halde organizeden yer satın aldı. Demek ki Tariş vatana ihanet etti” diye konuştu.
 
MAHKEMEDE KONUŞUN!
Azbazdar, haklarını almak zorunda olduklarını belirterek tepkisini dile getirmeye devam etti. Azbazdar mevcut arazi için daha çok fiyat veren firmaların da olduğunu ekledi: “Biz onlara “yorgunuz, yorgunu yokuşa sürmeyin” dedik. Burası normal bir şirket değil. Burası kamu. Halka malolmuş, binlerce insana, on binlerce aileye hitap eden bir kurum burası. Biz hakkımızı arıyoruz ve alacağız. Almak da zorundayız. Tarih de hesap sorar bizden. Torunlarımıza, onların torunlarına bırakacağız. Ne hakla arsanın gelirini OSB’nin vakfına aktarıyorsun. Vatandaş olarak merak ediyorum. Merak ediyorum vakfın ortaklarını. Sanayici dışında birileri var mı? Sözün özü biz yasal olan, ekonomik sıkıntılar ortamımızdan yararlanmış bir kurumdan, şirketten, şahıstan, hiç fark etmez karşılıklı hakkımızı soruyoruz. Kafasına silah mı dayadık? Diyor. 20 trilyondan mı faiz ödeseydim. Daha 100 milyon veren var sözlü olarak. Teklif edenlerin. Teklif edenlere bizzat diyeceğim. Ne teklif ettiyseniz gelin mahkemede konuşun” ifadesini kullandı.
 
KANUN ŞART!
Göreve geldikleri 2009 yılında Birlik’in kötü bir tablo içinde olduğunu, aldıkları tasarruf tedbirleri ve gayrimenkul satışlarıyla bu borçları önemli ölçüde azalttıklarını anlatan Azbazdar birliğin mevcut durumunu da şöyle anlattı : “Göreve geldiğimizde çok kötü bir tablo içinde. O gün çok sıkıntıları vardı. Ateşten gömlek giydik. Yaptığımız mücadele, aldığımız tasarruf tedbirleri ile Tariş sürdürülebilir bir hale geldi. Doğaldır ki bazı gayrimenkulleri satmak mecburiyetindeydik. O günkü genel kurulda da bu yetkiyi aldık. Borçlarımızın çok önemli bir kısmını ödedik. Biz göreve geldiğimiz gün acil ödenmesi gereken kredi borçları 221 trilyondu. Biz dönemi kapattığımızda 238 trilyon lira borç ödedik. Bunun içinde 40 trilyon lirası kıdem ve ihbar tazminatıydı. 4’ü eski, 36’sı bizim dönemimizde doğmuş olanlardı. Bu 238 trilyona karşılık sattığımız gayrimenkul toplamı Çiğli iplik arazisi dahil 107 trilyon. Yani aradaki farkı tasarruflarımızla ve işletmeciliğe önem vererek ödedik. Şu anda bir büyük bankaya borcumuz kaldı. O da önümüzdeki ay kapanacak.
 
Kahramanlar’daki yerimizin sözleşmesini duydunuz. Yıkılan binada da afişleri asılmıştı. Firma ödemeyi önümüzdeki ay gerçekleştirecek. Geriye 2 yıl daha vadesi olan Aydın Hamyağ Tesisleri’nin yatırım borçları kalıyor. Bunun toplamı da en fazla 7-8 trilyon. Bunları da 2 yılda rahatlıkla öderiz. Geriye DFİF borcumuz kalıyor. Bunun ana parası 50-60 milyonlarda olmasına rağmen her sene yazılan faizler sonucunda şu anda 200-300 trilyonları buldu. Yeni bakanlık oluşumlarından sonra bağlı olduğumuz bakanımız belli oldu. Hayati Yazıcı’ya dosya sunarak Tariş Pamuk Birliği’nin aldığı tasarruf tedbirleri ve işletmede meydana gelen gelişmeleri ve talepleri net bir şekilde ortaya koyduk. Devletin şımarık çocuğu olmaktan sıkıldık ama siz gelin bunu bir kere daha affedin silin. Yalnız yeni bir kanun şart.”

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ATİLLA 12 Mart 2012 Pazartesi 17:31

ANLAT BAŞKAN ANLAT.YALAN DÜNYASI.TARİŞ MADEM İAOSB DEN ÖNCE VARDI DA ŞİMDİ NİYE YOK??MADEM KAMU MALI NEDEN DEVLETİ YÖNETENLERE GİTMİYORSUN HESAP SORMUYORSUN?BİZ NİYE BATTIK DİYE?O ARSADAN SEN RANT ELDE EDEMEDİN DİYEMİ?HERŞEY ŞEFFAF VE AÇIK.2 MAHKEME KAYBETTİN.ÜÇÜNCÜ DE YOLDA.O ZAMAN SORMAZLARMI?CUMHURİYET DÖNEMİNDE KURUKAN TEKEL-İÇKİ-TÜTÜN VS ŞUBELERİN VEBALİ 40000 AİLE Mİ?400000 BİN AİLEMİ?VEBALİ KİM.AK PARTİ DEĞİLMİ?TÜPRAŞ*TELEKOM?NE VEBALİNDEN BAHSEDİYOESUNUZ.İAOSB SİZ ELİNE SU DÖKEMEZSİNİZ.

Yorumu oyla      13      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
EGE-KOOP Ankara'ya açılıyor!
Marka değerini ulusal düzeye çıkarmak hedefi ile “Türkiye’ye Açılım” kararı ...
Dolar 1.5 ay sonra yeniden 1,80'i gördü
Dolar beklentilerin üzerindeki cari açık ve global riskten kaçışla 1,80'e çıktı.
Zam bekleyen 119 bin emekliyi üzecek haber
TBMM tarafından kabul edilen ve 2000 yılı öncesinde emekli olan vatandaşların ...
 
Kültürpark’ta doğaltaş devri başladı
İzmir'de 21-24 Mart 2012 tarihleri arasında düzenleneck olan Marble- İzmir ...
'Osmanlı Sarayı'na Sanat Halı imzası
Show TV'den Star TV'ye transfer olan Muhteşem Yüzyıl'a yeni kanalında Sanat Halı sponsor oldu.
Kiracı notun düşükse ev yok!
Kirasını, elektrik, su borcunu ödemeyen artık ev bulamayacak. Ev sahipleri, ...
 
Japon mahallesinde ege pamuğu satacaklar
Japonya'nın en büyük kuruluşlarından, 240 milyar doları aşkın ciroya sahip ...
TAV'ın yüzde 38 artık Fransızların
TAV'daki yüzde 38 hissenin Fransız ADP'ye 874 milyon dolara satışı için sözleşme imzalandı.
Kapıcılar Kralı İzmir’de gerçek oldu!
İzmirli Atilla Altay ve Deniz Çırpan'ın kurduğu "ekapici.com" adlı site ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva