HABERLER>EGE
3 Kasım 2017 Cuma - 14:12

Ayvalık'ta zeytin dolu 3 gün

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde zeytin ve zeytinyağının kalite bilinirliğini arttırmak amacıyla 3-5 Kasım tarihlerinde bu yıl 13'üncüsü düzenlenen Uluslararası Zeytin Hasat Günleri, zeytine minnet yürüyüşü ile başladı.

Ayvalık ta zeytin dolu 3 gün

Ayvalık Ticaret Odası ve Ayvalık Belediyesi işbirliğinde 13. Ayvalık Uluslararası Zeytin Hasat Günleri "Ulusal değer zeytinyağı, küresel hedef bütün dünya" sloganı ile düzenleniyor.

Her yıl olduğu gibi 'zeytine minnet' yürüyüşüyle başlayan şenliğin açılışına Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, Ankara Vali Yardımcısı Nihat Nalbant, Ayvalık Kaymakamı Gökhan Görgülüaslan, CHP'li Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, İlçe Cumhuriyet Başsavcısı Metin Tokel, Ayvalık Ticaret Odası Başkanı İbrahim Kantarcı, Ayvalık Zeytin Üreticileri Derneği temsilcileri ile birlikte üreticiler katıldı.

Ayvalık Belediye Bandosu eşliğinde başlayan zeytine minnet yürüyüşü saat 09.30'da 06 Mevkii'nden başladı ve Cumhuriyet Meydanı'nda tamamlandı. Ayvalık Ticaret Odası Başkanı İbrahim Kantarcı bu yıl etkinliğe daha yoğun katılım olduğunu söyleyerek Ayvalık coğrafi işaretli zeytinyağının dünyaca ünlü kalitesine dikkat çekmek istediklerini kaydetti.

Zeytinyağına sadece Türkiye'de değil tüm dünyada yeni pazarlar kazandıracaklarını anlatan Kantarcı, "Aynı zamanda ülkemizdeki zeytinyağı tüketimini artırmak istiyoruz. Özellikle yeni hasat yağlarının satışa sunulduğu bu zeytinyağı pazarımız hiç kuşkusuz dünyaca ünlü Ayvalık zeytinyağının adını çok daha geniş bir alana yayarak bilinirliliğinin artmasını sağlayacak. Bu yıl coğrafi işaretli zeytinyağımızı nasıl dünyaya taşıyabileceğimizi, bunun için zeytin üreticimizin ne yapması gerektiğini, sanayicimiz, tüccarımız, ihracatçımız ve ithalatçımızın dünyaya açılırken hangi stratejileri izlemeleri gerektiğini konuşacağız" dedi. Kantarcı, hasat günleri ile doğası, tarihi, mimarisi ve lezzetleri ile sıra dışı güzellikler bulunduran Ayvalık'a dünyanın dikkatini çekeceklerini ve turizm canlılığını daha geniş bir zaman dilimine yayacaklarını dile getirdi.

'AYVALIK ÖRNEK KENT'
Zeytinin simge, barış ve bereket olduğunu belirten Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, Ayvalık'ta hasat şenlikleri başladığında Türkiye'de kişi başına zeytinyağı tüketiminin 800 gram olduğunu şimdi ise 2 kiloya yaklaştığını ifade etti. Ayvalık'ın zeytinyağı üretiminde örnek bir kent olduğunu belirten Gençer, "Ayvalık aynı zamanda korumacılığı ile de örnek. Tabiat parkını, SİT alanlarını koruyan bir kent. Zeytin ağacını, tabiat parkımızı korumak lazım. Mimarimizi korumak lazım. Ayvalık bir bütün. Ayvalık 2015 yılında UNESCO'ya başvurduk ve geçen sene bu başvurumuz kabul oldu. Geçici listeye alındık şimdi hedef kalıcı listeye girip dünya mirası olmak" dedi.

'TÜRKİYE VE DÜNYADAKİ EN KALİTELİ ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞINI ÜRETMELİYİZ'
Balıkesir'in Türkiye'yi doyuran il olduğunu savunan Vali Ersin Yazıcı ise, zeytin arazilerinin her geçen gün arttığını söyledi. Dünyada en kaliteli zeytin ve en kaliteli zeytinyağını üretmek için Ayvalık'a büyük bir rol düştüğünü belirten Yazıcı, "Ayvalıklı zeytin üreticilerimiz lütfen aynı kalitede üretmeye devam edelim. Başkalarına örnek olmaya devam edelim. Bu standartta kaldığımız müddetçe bizim toprağımızın, doğamızın, havamızın verdiği ayrıcalıkla zeytin, zeytinyağımızın tadı, nefaseti bir başka. Bu lezzeti kalite ile birleştirip Türkiye'ye ve dünyaya sunmamız gerekiyor. Parmakla gösterilen Ayvalık zeytinyağının tepede kalıp başkalarına örnek olması gerekiyor. Bu konudaki her türlü probleminiz giderilmek zorundadır. Bunun da takipçisi olacak benim. Her türlü sorununuzu iletiniz. Çiftçimizin memnuniyeti bizim mutluluğumuzdur" dedi.

Katılımcılar, Güvende Kültür Sanat Derneği halk oyunları gösterisinin ardından zeytinyağı pazarını gezerek erken hasat zeytinyağı ve zeytinin tadına baktı. (DHA)

 
Altay'da rehavet uyarısı
 
Muğla'da vahşice öldürülmüştü! Sanıktan kızdıran ifade!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ege'de mülteci faciası: 3 ölü! Arama çalışmaları hızla sürüyor!
Bodrum'dan Yunanistan'ın Kilimli Adası'na geçmeye çalışan kaçakların içinde ...
Daha 14'ünde ekmek derdindeydi... Son yolculuğu oldu...
Aydın'nın Köşk İlçesi'nde, otomobille çarpışan motosikletin sürücüsü 14 ...
Sevgilisini, engelli kızının gözü önünde öldürdü
Denizli'nin Merkezefendi ilçesinde 47 yaşındaki Kenan P., kavga ettiği ...
 
Savaş Ay’ın çocukları Ege'de karşı karşıya! Kardeşini gözaltına aldırdı
Yaşamını 2013 yılında kaybeden gazeteci Savaş Ay'ın Bodrum'un Torba mahallesindeki ...
Mide bulandıran iddialar! 3.5 yaşındaki kızına...
Bodrum'da oturan 43 yaşındaki H.K., şu an 8 yaşında olan kızına 3.5 yaşında ...
İzmir'de zehir tacirlerine operasyon
İzmir'de, uyuşturucu ticaretine yönelik polis tarafından düzenlenen operasyonlarda ...
 
Mehmet Karabel yazdı... Briyantinli saçlı çocuk, şimdi Muğla'ya aday...
Mehmet Karabel yazdı... Briyantinli saçlı çocuk, şimdi Muğla'ya aday...
Afyonkarahisar'da feci kaza: Yanarak öldüler!
Sinanpaşa ilçesinde, Afyonkarahisar-Uşak karayolunun 60. kilometresinde ...
Ege'nin ciğerleri dün geceden beri yanıyor! Sabotaj mı?
Muğla'nın Datça ilçesindeki ormanlık bölgede, henüz belirlenemeyen bir ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden fakirleştik?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva