HABERLER>POLİTİKA
26 Mart 2024 Salı - 09:27

Araştırmacı Yaldız, 30 ilçenin röntgenini çekti: İzmir'de bıçak sırtı yerler hangileri?

İntegral Araştırma Şirketi Koordinatörü, Gazeteci Ümit Yaldız, 13 ilçenin bıçak sırtı olduğunu, o ilçelerde seçimi küçük farklarla her iki tarafın kazanabileceğini söyledi. Yaldız, Menemen’de alınacak sonuçların, seçimden sonra çok konuşulacağını, AK Parti adayının burada seçimi yüzde 65 ile kazanabileceği iddiasında bulundu.

Araştırmacı Yaldız, 30 ilçenin röntgenini çekti: İzmir de bıçak sırtı yerler hangileri?

EGEDESONSÖZ – İntegral Araştırma Şirketi Genel Koordinatörü, Gazeteci Ümit Yaldız, SONSÖZ TV’de yaptığı değerlendirmelerde, 31 Mart seçiminde bıçak sırtı olan ilçeleri açıkladı. Gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını yanıtlayan Yaldız, seçimden sonra en çok konuşulan seçim sonucunun, Menemen’de ortaya çıkacak sonuç olacağını iddia etti.

KARARSIZLARIN TAVRI, SEÇİMİN RENGİNİ DEĞİŞTİREBİLİR
31 Mart seçimlerinde bıçak sırtı olacak ilçelerle ilgili görüşlerini ve verileri paylaşan Ümit Yaldız, Bayraklı, Karabağlar, Buca, Kınık, Bergama, Menderes, Torbalı, Ödemiş, Kiraz, Bayındır, Dikili, Gaziemir, Kemalpaşa  ilçeleri bıçak sırtı” dedi ve ekledi:

“Bıçak sırtı ilçeleri, Cumhur ittifakından bir isim de sordu ve ona da şu cevabı verdim: 3 de olabilir, 13 de olabilir! Yaklaşık 10 tane bıçak sırtı ilçe var. Seçimin yüzde 2 veya yüzde 3 farkla orada veya burada kalacağı yerler var. Araştırmaların yanılma paylarının içinde değişkenlikler olabilir, son bir haftada kampanyaların etkileri, skandallar olabilir. Cemil Tugay, geçen hafta, farkla da alabiliriz, çok az farkla da alabiliriz, açıklaması oldu. Tunç Soyer’in bir açıklaması oldu, makas daralıyor, kayıp da olabilir, kazanç da olabilir, şeklinde. Kararsızların büyük bölümü, CHP ve AK Parti adayları arasında kararsız. Kararsızlar, kendi partime mi vereyim, falanca partiye mi vereyim noktasında değil.

BÜYÜKŞEHİR İÇİN YÜZDE 15 KARARSIZ PEK ÇOK İLÇEDE, HALEN DURUYOR
Yarış, son bir haftaya girdiğimizde ikili bir yarışa döndü. Diğer partiler önemlerini kaybediyorlar. Sadece kararsızlarda değil, bu partilere oy vermişlerde de bir erime olabilir. Örneğin, İYİ Parti’ye oy vereceğini söyleyen yüzde 5’lik bir kesim var bizde. Bu yüzde 5, reaksiyonel seçmenle birlikte yüzde 10 da olabilir, ama o yüzde 5, kaybedecek adaya oy vermeyeyim diyerek eriyebilir de. Bu duygular, son bir haftada yaşanan duygulardır. Kararsızlığın hiç bu kadar, son güne kadar taşındığı başka bir seçim hatırlamıyorum. Büyükşehir için yüzde 15 kararsız pek çok ilçede, halen duruyor. Yüzde 15’in önemli bölümü, Hamza Dağ ile Cemil Tugay arasında kararsız. Hamza Dağ’a mı oy verelim, Cemil Tugay’a mı oy verelim, noktasındalar. Bunların karakteristik özelliklerine baktığımız zaman, Millet İttifakı diye bir zamanlar tanımladığımız kitlenin ister istemez daha yoğun, yani yüzde 60’ını, 70’ini bu grubun oluşturduğunu görüyoruz. Bu grup komple kendi eski ittifakının adayına ikna olursa aradaki makas açılır.  Bu grup daha yoğun olarak Hamza Dağ’a ikna olursa, makas kapanacağı gibi ne olacağı da belli olmaz. Hamza Dağ’ın seçimi kazanması tam da bu sebepten dolayı mümkündür. Son ana kadar kararsızlığını sürdüren seçmenin ne yapacağı da belli olmaz. Israrla rengini belli etmek istemeyen bir kitle var. Bu kitle farklı bir tavır alırsa, İzmir’de işin rengi değişebilir”

KINIK VE BERGAMA: DİMYAT’A PİRİNCE GİDERKEN, EVDEKİ BULGURDAN OLABİLİRLER

KINIK VE BERGAMA: Bu iki ilçe Cumhur İttifakı’nda olan yerler. Oralarda Cumhur İttifakı, deyim yerindeyse, Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan olabilir. Kınık’ta çok başarılı bir belediye başkanı vardı. Yaptığımız araştırmalarda en başarılı üç belediye başkanından biri olarak karşımıza çıktı, Kınık Belediye Başkanı Dr. Sadık Doğruer. AK Parti, Kınık’taki başkanını Bergama adayı yaptı. Belki zorunlu bir değişiklikti bu. AK Parti bu rotasyonla iyi mi yaptı, kötü mü yaptı? Bergamalıların bir bölümü bu transferi, ithal aday olarak değerlendirdiler. Bir bölümü, Bergama Devlet Hastanesi’nde görev yaptı, bizden biri diye bakıyor. Sahiplenenlerin olduğunu da görüyoruz. AK Parti’nin kırsalda kurumsal gücünün biraz daha fazla olduğunu biz biliyoruz. Bergama, 2019’da 300-500 oy farkla AK Parti’ye geçmişti. Bu arada Sadık Doğruer’in yokluğunun Kınık’ta hissedildiğini görüyoruz, araştırmalar da bu yönde zaten. Orada CHP adayı Sema Bodur, fena iş çıkarmıyor.

DİKİLİ’DE BAĞIMSIZ ADAY DOYURAN FAVORİ!

DİKİLİ: Dikili’de bağımsız aday çok iddialı. Özgür Özel, bizi izliyor. Geçen hafta Dikili ve Selçuk’ta bağımsız adaylar önde diye bir açıklama yaptık ve Özgür Özel, Selçuk’a gitti. Selçuk adayının lansman toplantısına katıldı Özgür Özel. Ben bir ilçe başkan adayının lansmanına giden bir CHP Genel Başkanını ilk kez görüyorum. Özgür Özel bize pek çok ilki yaşattı. Özgür Özel, genel başkanlarla ilgili ezberlerimizi bozdu. Dikili’de bağımsız aday Dr. Kemal Doyuran’ın hala favori olduğunu düşünüyorum. Elimde çok taze veriler yok ama Kemal Doyuran bir konsensus adayına dönüşmüş. Sadece CHP’li küskünler değil de Cumhur İttifakından da oy aldığı görülüyor. O nedenle, seçimi kaybetse bile akıllarda kalacaktır İzmir siyasetinde.

ACAR YÜZDE 50’NİN ÜZERİNEDE OY ALABİLİR

ALİAĞA: Aliağa ve Menemen sandıklarının kapalı olduğunu düşünüyorum. Büyük ihtimalle, son hafta sürprizi yaşanmazsa, bir skandal olmazsa, normal şartlarda Serkan Acar yine kazanır Aliağa’da. Acar, İzmir’in en başarılı üç belediye başkanı arasında yer alıyor. CHP’liler, hatta DEM Partililer dahil pek çok seçmenin üzerinde başarılı bir belediye başkanı olarak mutabakata vardığı bir isimdir. Seçimi kazanmakta zorlanmayacağını, yüzde 50’nin üzerinde oy alacağını tahmin ediyorum.

SEÇİMDEN SONRA MENEMEN SONUÇLARI ÇOK KONUŞULACAK

MENEMEN: Aliağa’nın hemen yanı başındaki ilçe olan Menemen için büyük bir parantez açtı Özgür Özel. Orada miting de yaptı. Menemen, 2019’da CHP’li bir başkanla başladı. Sonra meclis içinde yapılan seçimde Aydın Pehlivan geldi, Seçilerek gelmiş, sandıktan çıkan bir başkan değil. Ona rağmen öne çıkan bir yönü var. İzmir’in, 31 Mart’tan sonra seçim sonuçlarını en çok konuşacağı ilçelerin başında Menemen olacak. Bunu, verilere dayanarak söylüyorum. Menemen’de çok şaşırtıcı sonuçlar görünüyor, bugün itibariyle. Cumhuriyet Halk Partililerin de çoğunun Menemen Belediye Başkanından memnun olduğu görülüyor.  Aydın Pehlivan, arazi satmadı diyen yok zaten. O satışların seçmene yansıması minimal düzeyde. Vatandaş, Seyrek’teki arazinin satılıp evinin önünden geçen yolun ya da kaldırımın düzeltilmesinden duyduğu memnuniyeti de ölçüyoruz elbette. Oradaki arazi olsa ne olur, olmasa ne olur! Ben, Asarlık’taki parkın yenilenmesiyle ilgileniyorum, diyor vatandaş. Ortada rekor düzeyde satışlar var, doğru ama satışların akıbetiyle ilgili ne olmuş, çok da vatandaşın umurunda değil. Menemen seçimlerini 31 Mart’tan sonra çok konuşacağız. Oransal olarak, Özgür Özel’i de şaşırtacak oranlar geliyor. Menemen’de Cumhur ittifakı açısından herhangi bir sorun görmüyorum.

FOÇA’DA CHP ÖNDE

FOÇA: Foça’da CHP adayının bir sorunu yok ama MHP adayının yüzde 35 civarı oyu vardı. Son bir haftada bir atağa kalkar mı, bilemiyorum. Foça’da favori, beklentiler doğrultusunda CHP olacak gibi.

ÇİĞLİ’DE AK PARTİ ADAYI BEKLENENİN BİR TIK ÜZERİNE ÇIKABİLİR

ÇİĞLİ: Çiğli’de CHP, ilk açıkladığı adayı geri çekip Onur Emrah Yıldız’ı aday yapmasıyla biraz sendeledi. Orada uzun soluklu eylemler yapıldı. Şu anda Çiğli’de sular duruldu. Yıldız’ın süreci kontrol altına aldığını görüyoruz. Örgütsel desteği de arkasına aldığını görüyoruz ama hala belediyelerdeki uygulamalardan yerel memnuniyetsizliklerden kaynaklı defans olduğunu da görüyoruz. Onur Emrah Yıldız’ın bir sorun yaşayacağını zannetmiyorum ama AK parti adayı, beklenenin bir tık üzerinde oy alabilir.

BAYRAKLI’DA KIRAN KIRANA…

BAYRAKLI: Aslına bakarsanız Bayraklı’da, Büyükşehir’den bahsettiğimizde Hamza Dağ’ın önde olduğunu, ama ilçe sorusu sorduğumuzda Cumhuriyet Halk Partisi adayının önde olduğunu görüyoruz. Çok büyük bir makas olmamakla beraber Bayraklı da benim bıçak sırtı olarak gördüğüm ilçelerden bir tanesi. İki rakip, son bir haftadaki hamlelerine göre aradaki farkı açabilirler ya da az bir farkla seçim sonuçlanabilir.  CHP; Adalet, Mansuroğlu, Manavkuyu ve Osmangazi seçmenlerinden aldığı kitlesel desteklerle pozisyonunu ve gücünü koruyor.

EŞKİ RAHAT KAZANIR

BORNOVA: Bornova’da CHP’nin adayı Ömer Eşki’nin güçlü olduğunu görüyoruz. AK Parti’nin adayı Cevdet Çayır’ın da beklentilerin üzerinde oy alacağı görünüyor. Favori olan Ömer Eşki’nin rahat kazanacağı öngörüsü yüksek.

GAZİEMİR: Gaziemir’de bir rekabet var, orada da bıçak sırtı bir durum var.

GÖRKEM DUMAN ARAŞTIRMALARDA ÖNDE

BUCA: Buca da bıçak sırtı olarak gösterilse de ben Cumhuriyet Halk Partisi’nin Buca’daki aday değişikliğinin tuttuğunu düşünüyorum. Bizim yaptığımız çalışmalarda CHP adayı Görkem Duman’ın önde olduğu ortaya çıkıyor. Fark, kapanmayacak bir fark değil ama Görkem Duman, önde götürdüğü maçı bırakacak biri değil.

KARABAĞLAR HİÇBİR PARTİ İÇİN GARANTİ DEĞİL

KARABAĞLAR: Karabağlar’da CHP’nin Bornova’dan getirdiği Helil Kınay için CHP örgütü ciddi bir savunma yapmıştı. Bahçelievler’den Üçkuyular’a kadar olan kesimde yaşayan seçmenlerin CHP adayını sahiplendiğini, bu sahiplenmenin giderek arttığını tespit ettik. Ne olursa olsun, Karabağlar da bıçak sırtı bir ilçedir. Karabağlar hiçbir parti için garanti denilemez. Karabağlar’da bir adım önde olan aday, Helil Kınay’dır.

KONAK’TA İKİ GÜÇLÜ KADIR ADAY PROFİLİ VAR

KONAK: Konak’ta iki güçlü kadın aday profili var ve ben burada bir sürpriz olacağını düşünmüyorum. CHP adayı Nilüfer Çınarlı Mutlu, partisinden aldığı kurumsal destekle yarışı önde tamamlayacaktır ancak AK Parti’nin adayı Ceyda Bölünmez Çankırı da  akıllarda kalacak çok başarılı bir kampanya süreci yönetiyor. İlçe belediye başkan adayları arasında en sağlıklı, en düzgün kampanyalardan birini yönetiyor. AK Parti Konak adayları arasında akıllarda en çok kalacak bir oya ulaşabilir.

4 İLÇEDE CHP’NİN SORUNU YOK

BALÇOVA, GÜZELBAHÇE, NARLIDERE, URLA: Balçova, Güzelbahçe, Narlıdere ve Urla’da CHP açısından bir sorun görünmüyor. Yarımada’da CHP açısından bir sorun yaşanacağını sanmıyorum.

SFERİHİSAR SONUCU MERAK EDİLEN YERLERDEN BİRİSİ

SEFERİHİSAR: Sonucu merak edilen ilçelerden birisi Seferihisar’dır. CHP’li bir takım kaynaklar, Tunç Soyer’in, Hamit Nişancı’yı desteklediği yönünde birtakım çıkarımlar yaptılar.  Tunç Soyer bunu yalanladı. Özgür Özel’in finali büyük bir ihtimalle Seferihisar’da yapacağını düşünüyorum. Memleket Partisi’nin adayı Hamit Nişancı, Seferihisar için mutlaka bir değerdir. AK Parti’nin de iyi bir adayı var ama sağ bölündüğü için CHP’nin elinin rahatladığı bir yer oldu Seferihisar.

KARŞIYAKA: Karşıyaka’daki adayımız, yanlış anlamasın, geçmiş yayınlarda da kullandığım bir ifade var. Eğer Cumhuriyet Halk Partisi, Karşıyaka adayını seçimlerden sonra açıklayabilse, böyle bir hak tanınsa, daha çok oy alırdı. Karşıyaka seçmeninin kurumsal bir tavrı var, ideolojik bir tavrı var. CHP’nin kalesi İzmir falan diyorlar ya, değil; CHP’nin kalesi Karşıyaka’dır. AK Parti adayı İsmail Çiftçioğlu, çok dokunan, fark edilir işler yapıyor Karşıyaka’da. Çok iyi bir kampanya süreci yönetiyor. Beğeniliyor, seviliyor. Hamza Dağ’ı da beğenen, seven, İzmir’i daha iyi yöneteceğine inanan, CHP adayından daha iyi olduğunu düşünen Cumhuriyet Halk Partililer var. Siyasal tercih söz konusu olduğunda, tercihlerde başa dönülüyor.

KARABURUN BİR MUAMMA

KARABURUN: Karaburun, aslında bir muamma. Elimizde Karaburun ile ilgili bir veri yok ama çok sevilen bir kaymakam Eyüp Kaykaç, enerjisi yüksek. Ama 5 yıldır icraatın başında olan belediye başkanı, öyle ya da böyle, geri döndü. CHP Genel Merkezi tarafından karizması çizilmiş olsa da, önce Hacer Foggo, sonra Nurşen Balcı gibi isimlerin öne çıkarılmasına rağmen geri döndü ve durumu kontrol altına almış görünüyor. İlkay hanım dışında partinin kurumsal gücü de var Karaburun’da; önceki başkanlar Serdar Yasa, Ahmet Çakır’ın katkılarıyla… O miras, İlkay hanımı sonuca taşıyabilir.

LAL DENİZLİ SEÇİMİ SORUNSUZ KAZANIR

ÇEŞME: Çeşme’de bir sorun yok. Lal Denizli, hem başarılı bir kampanya yürütüyor, hem de Meclis üyeleriyle Muhittin Dalgıç’ın kişisel ve kurumsal desteğiyle, meclis aday adaylarını da kapsayacak bir şekilde bir iç barışı sağlamış görünüyor. Ekrem Oran, başka bir tercihte bulunmuş olsaydı, o zaman üç bilinmeyenli bir denklem ortaya çıkardı. Orada bölünme senaryosu gerçekleşmedi ve CHP’nin rahat seçim kazanacağı ilçelerden biri haline geldi.

ÜÇ BÖLGEDE SİYASİ FAY HATLARI HAREKETLİ

TORBALI: Torbalı, Menderes, Selçuk aksı var. Bu aks çok tehlikeli. İzmir’in siyasal fay hatları çok hareketli buralarda. Menderes’te başa baş bir mücadele var. Torbalı için bıçak sırtı ifadesi, tam manasıyla geçerlidir. Torbalı’da adaylar birbirlerine yürüyemiyorlar, çünkü yakın akrabalar. Enişte-kayınbirader ilişkisi var. Bu ilişki nedeniyle de bireysel olarak birbirlerine hamle yapamıyorlar ama kurumsal olarak bir şeyler yapmaya çalışıyorlar. DEM Partisi’nin belirleyici olacağı ilçelerden biridir Torbalı. İYİ Parti de dahil 9-10 aday var Torbalı’da. Sonucu en çok merak ettiğim ilçelerden bir tanesi. Burası bıçak sırtı olmaya devam ediyor.

MENDERES: Menderes’te İlkay Çiçek, Cumhuriyet Halk Partisi adına pozitif adımlar atıyor. Bir yerel yöneticiydi, muhtardı. Ama CHP açısından travmalar var burada. Belediye başkanı yolsuzluktan açığa alındı, diğeri aday gösterilmeyince küskünler arasına katıldı. Cumhur İttifakı’nda da bölgenin sevilen bir esnafı aday gösterildi. Menderes’te adayların son bir haftada atacağı adımlarla şekillenecek bir yer. Sonucun iki aday lehine de değişebileceği bir ilçedir Menderes.

SELÇUK: Merkez alanda yaptığımız çalışmada, Selçuk eski belediye başkanı Vefa Ülgür’ün başa baş olduğunu görmüştük. Özgür Özel, Selçuk’a gitti. Ordulu Seyit Torun, Menderes’e gitti. Bu ilçedeki Ordulular üzerinde çalışma yaptı. Bülent Tezcan, İzmir’deydi. Eski ve yeni MYK üyeleri de İzmir’i abluka altına almış durumda. Selçuk’ta Vefa Ülgür ile Filiz Ceritoğlu Sengel arasında geçecek gibi. Dikili ve Selçuk’ta bağımsız adaylar seçimi kazanamayabilirler ama çok konuşulacak oranlara ulaşacak gibi görünüyor.

ÖDEMİŞ’TE GÜLEÇ YARIŞA ORTAK OLMA NOKTASINDA

ÖDEMİŞ: AK Parti, bir tık önde görünüyor. Gazeteci arkadaşımız Demokrat Partili Dilek Acar Güleç, yarışa ortak olma noktasına geldi.

KİRAZ’DA CHP’NİN ADAYI ÇOK GÜÇLÜ AMA

KİRAZ: Kiraz’da CHP’nin adayı çok güçlü ama Recep Tayyip Erdoğan’ın İzmir’de birinci çıktığı tek ilçe Kiraz olduğu unutulmamalı. Kırsalından alacağı güçle, yeniden mevcut belediye başkanının favori olma ihtimali var.

MHP-İYİ PARTİ KAPIŞMASI TİRE’DE CHP’NİN ÖNÜNÜ AÇABİLİR

TİRE: Tire’de de Seferihisar’a benzer bir durum vardı. Sağ ve sol kavramları Tire ve Bayındır’da yaşıyor. Kolay kolay solun iktidara gelemeyeceği yerlerdir buralar. Dolayısıyla CHP adayını sağdan birini seçti, eski bir İYİ partiliyi buldu. MHP ile İYİ Parti’nin kapışması, CHP’nin Tire’de önünü açabilir. Bu kaygı, adaylardan birinin altını boşaltarak İYİ Parti adayını da öne çıkarabilir. Atakan Duran’ın iyi olduğunu duyuyorum. İYİ Parti ve CHP arasında geçecek bir yarış olacak.

BAYINDIR’DA YARIŞ VAR

BAYINDIR: Bayındır’da da kıran kırana bir yarış olacak. Cumhur İttifakı’nın kurumsal gücünün Cumhur İttifakı’nı yeniden yarışın içine soktuğunu görüyorum. Yoksa Bayındır Belediye Başkanı Uğur Demirezen ile CHP adayı Davut Sakarsu arasındaki rekabet, parti kurumsallarını bir kenara bırakırsanız, CHP adayı, ki kendisi de sağ kökenli bir adaydır, onu kazanmaya yakın gösteriyor.

KEMALPAŞA’DA İTTİFAK BİR ADIM ÖNDE

KEMALPAŞA: Kemalpaşa’da başabaş bir mücadele olacak. Geçmiş siyasi eğilimler göz önünde tutulduğunda Cumhur İttifakının bir adım önde olduğunu görüyorum.

BEYDAĞ: CHP adayı favori görünüyor. Ancak emekli maaşına yapılacak bir iyileştirme bile burada sonucu değiştirebilir.

ÇOK SAYIDA İLÇE ADAYI, BÜYÜKŞEHİR ADAYINDAN DAHA ÇOK OY ALACAK
Büyükşehir Belediye Başkan adaylarının bugüne kadar, birkaç istisna dışında ilçe adaylarından çok daha fazla oy aldığına dikkat çeken Ümit Yaldız, bu kez tablonun değişebileceğini öne sürdü:

“Büyükşehir adayı, en büyük oyu alır! Büyükşehir adayından daha çok oy alan bir ya da iki ilçe belediye başkan adayı olabilir. O da ilçesinde efsanedir, özel sebepleri vardır. Mehmet Ali Çalkaya ve Olgun Atilla zamanında Aziz Kocaoğlu’ndan daha fazla oy almışlardı. Tunç Soyer’in aldığı oy, tüm ilçe belediye başkanlarının aldığı oyun üzerindedir mesela.

Ben bu dönem şunu görüyorum: İlçe adayları, birçok noktada Büyükşehir adayından daha çok oy alacak. -Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bir mitingdeki Özgür Özel'e yaptığı "Mazlumu getirin bana" repliğinden örnek vererek- İzmir seçmeninin mazlumu da büyük bir ihtimalle Cemil Tugay olacak.

İzmir seçmeni, CHP genel merkezine bir mesaj vermek istiyor. Sen 14 Mayıs’ta hata yaptın. Değişim dedin, değişim farklı bir şey çıktı. Önseçim dedin, yapmadın. Anket dedin, olmadı. İki ilçenin adayı değişti, başka ilçelerden aday transferi yapıldı. Cemil Tugay’daki yetersizlik algısı, ilk üçte, dörtte değil. Daha ziyade kurumsal tepkilerin adresi Cemil Tugay! CHP’nin kurumsal varlığına olan itirazın çoğunluğu, Cemil Tugay’ın adaylığı üzerinden yapılıyor. Bu noktada Hamza Dağ’ın adaylığı,  etkililiği de rol oynuyor olabilir elbette.

HAMZA DAĞ, CHP’NİN BIKKIN SEÇMENİNDEN OY ALACAK
Hamza Dağ, CHP’nin 14 Mayıs seçmeninden yüzde 10’unun üzerinde oy alacak. Kimden? CHP’nin öfkeli seçmeninden, bıkkın, yorgun seçmeninden alacak bu oyları. Bu oran, yüzde 14, hatta 15’e çıkabilir. 15 olursa, Hamza Dağ seçimi kazanır. Hamza Dağ’a giden oy yüzde 10, 11 olursa, İzmir’de işler beklendiği gibi sonuçlanır. CHP’nin en büyük şansı, ittifakın manevi olarak devam ediyor olmasıdır. Son 6 yılda her seçimde CHP ile birlikte hareket eden İYİ Parti ve DEM seçmenleri, kendi partilerinin aday çıkarmış olmasına rağmen CHP’ye oy verme alışkanlıklarından vazgeçecek gibi görünmüyorlar. O kesimlerden CHP’ye yine yüklü miktarda oy gelecek gibi görünüyor. CHP seçimi kazanırsa, bünyesinden Hamza Dağ’a kaptırdığı oylar nedeniyle yaşadığı çelişkiyi, eski ittifak zeminlerinden aldığı oyla seçimi kazanacak gibi görünüyor. Yoksa Cemil Tugay’ın yanlış aday olması, torpilli aday olması, ilk üç sebepten birisi değil.

SADECE CHP SEÇMENİ DEĞİL…
Seçmen nezdinde CHP’ye olan defansta öncelikle CHP kurumsallığına, muhalefet yetersizliğine ve süregelen yerel yönetim yetersizliklerine olan itirazlar öne çıkıyor. İzmirli seçmen mesaj vermek istiyorsa, Buca adayı üzerinden vermez zaten, Büyükşehir adayı üzerinden verir. Yumruğu sıkılı, Pazar gününü bekleyen bir seçmen var İzmir’de. Bu bir mesaj seçmenidir.

Bunlar CHP’de var da karşı taraf güllük gülistanlık mı? Değil. AK Parti’de aday bazlı eleştiriler az bile olsa, ekonomik sebepler zorluyor. Sosyal sorunlar büyümeye başladı. Emekliler, dar gelirliler, somut çözümler bekliyorlar. AK Parti’nin İstanbul ve Ankara adayları emekliliere yönelik somut açıklamalarda bulundu henüz Hamza Dağ’dan henüz bir bu konuda bir ses çıkmadı, henüz o topa girmedi. Belki popülist buluyor. AK Parti’nin oy tabanı, ekonomik kriz nedeniyle hayat pahalılığı nedeniyle büyük bir motivasyonsuzluk içerisinde şu anda. AK Parti, bunu aşabilmiş olsaydı, çok daha etkili olabilirdi seçim sathında.”

 
Burak Özçivit 1ay önce Moskova'daki salondaydı
 
20 seçmenli mahallede akrabaların muhtarlık yarışı
YORUMLAR
Toplam 51 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Menderes li 28 Mart 2024 Perşembe 08:08

Menderes de ERGUN ÖZGÜN KAZANACAK VARMISIN İDDAAYA !

Yorumu oyla      0      0  
Gaziemir Çalışanına Cevap 27 Mart 2024 Çarşamba 14:35

Gaziemir çalışanı arkadaşa sen galiba belediyede ballı kaymaklı bir yerdesin neden belediye personelleri başkanınızı hiç sevmiyor acaba. Birde şu maaş ve ikramiyeyi ödeme konusunu yazıp duruyorsunuz sanki lütuf ediyor ya bu sizin hakkınız kaldı ki kaç yıldır doğru düzgün zam almadınız temizlik işleri askeri ücretle çakıltı yıllardır, birde bu pencereden bak istersen

Yorumu oyla      0      0  
Gazimir ik cevabım 27 Mart 2024 Çarşamba 13:39

Peki işçi sayısını yazmılsınız arada eyt den emekli olan 200 kişinin yerine işçi alınmadığınımı anlatmak istiyordun yoksa kendimi yalanlıyorsun. Belki de emeklimolan ve işten çıkarılanların sayısı daha da yüksektir bir araştır derim

Yorumu oyla      0      0  
Gaziemir İK 27 Mart 2024 Çarşamba 12:40

Gaziemir Belediyesi Çalışan Sayısı; 01 Nisan 2019 = 900 27 Mart 2024 = 903 Bilinsin istedim sayın Zehirli Çiçek efendi :))

Yorumu oyla      0      0  
Gaziemir Çalışanı 27 Mart 2024 Çarşamba 12:36

Gaziemir belediye başkanım Halil Arda belediye çalışanı olarak bizi bir gün bile üzmedin, dün son ikramiyelerimizi de yatırdın, allah senden razı olsun, hakkımız sonuna kadar helal olsun, seni çok arayacağız.

Yorumu oyla      0      0  
Düriye 27 Mart 2024 Çarşamba 10:48

Tirede CHP adayı sağ partiden gelmedi, hayati okuroglu CHP gençlik kollarında ilçe başkanlığı yaptı. İttifak dönemi geçen seçimlerde iyi parti ilçe başkanı oldu, seçimlerden sonra tekrar partiye döndü. Atakan ve okuroglu tabanı aynı oyları bölüşürken cumhur ittifakı adayı aradan çıkabilir. Bu sürprize hazırmıyız.

Yorumu oyla      0      0  
MEGAKÖY 27 Mart 2024 Çarşamba 10:08

CHP KAZANIYOR İZMİR KAYBEDİYORRRR

Yorumu oyla      0      1  
Zehirli Çiçek 27 Mart 2024 Çarşamba 09:48

Chp tarihinde böyle bir süreç yaşamamaışyır. Aday gösterilmeyen belediye başkanlarına bakıyorum belediyelere işçi dolduruyor gider ayak gelen zorlansın diye yada gelen işten çıkarırsa partisine zarar vermek için. Gaziemir ise daha da şaşırıtıcı genel başkanın zamanında sana kefil olmuş seçilmişsin şimdi Allahtan ki adayda gösterilmedi ilçe kurtulacak kendisinden, işçi almayı belediyeyi gider ayak batırmayı aleni bir şekilde Akp adayına çalışıyor yetmezmiş gibi aldığı işçilere de akp ye oy vereceksiniz diyor. Bu mudur chp lilik ilçe desen kendi çalıp kendi oynuyor yani yine chp ye zararı kendi kendilerine veriyorlar. Bu da 1 nisan sabahı Gazemirde akp ye kazandırır ve eklenen inşallah olur chp nin ilçe teşkilatı değişir gerçekten yıllardır bıktı artık insanlar bu insanlardan.

Yorumu oyla      3      1  
mehmet t. 27 Mart 2024 Çarşamba 09:37

köylüğe devam..chp hayırlı olsun

Yorumu oyla      2      0  
gerçekler 27 Mart 2024 Çarşamba 09:29

torbalıda aynı yerde hem akp ve hem chp iftar programı yaptı. akpde chpnin 2 katı kalabalık oluştu. bu bile seçim sonucu olarak yorumlandı. dikkatinizi çekerim torbalı kayıp

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Parti Karabağlar Adayı Tunç'tan 'yeşil' projeler: Karabağlar lider olacak!
AK Parti Karabağlar Belediye Başkan Adayı Mehmet Sadık Tunç Karabağlar’ın ...
Mehmet KARABEL yazdı... Bu 'kral' bir 'veda' değil sayın başkan!
Mehmet KARABEL yazdı... Bu 'kral' bir 'veda' değil sayın başkan!
Özel: Demirtaş'tan açıklama beklemiyorum
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, "Sayın Demirtaş'ın Edirne Cezaevi'nden İstanbul ...
 
Kurum'dan İmamoğlu'na 'mal beyanı' eleştirisi
Cumhur İttifakı'nın İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan adayı Murat ...
CHP Lideri Özel'den İzmir Büyükşehir tahmini: Korkulu bir rüya görmeden kazanacağız!
CHP Lideri Özel, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri ile ...
'Enflasyon 2026'da tek hanelere düşecek!'
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Bu yılın ortalarından itibaren ...
 
'İşten çıkarma' iddialarına Dağ'dan yanıt: İşçiler 5 sene boyunca çok keyif alacaklar!
'Seçilirse işçiler çıkarılacak' iddialarına yanıt veren Cumhur İttifakı'nın İzmir ...
CHP'den 9 soruluk seçmen testi
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Okulu, 31 Mart Pazar günü yapılacak ...
Özel'den 'anket' açıklaması: Kafa kafayayız!
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Kilis'te seçimin kafa kafaya olduğunu belirterek, ...
 
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Köy Enstitülü olmak…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Geleceğe ‘miras’ altın ses!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva