HABERLER>EKONOMİ
25 Şubat 2015 Çarşamba - 15:04

Ali Koç: Çocuklarımızın geleceğinden...

Antalya'da düzenlenen 'G20 - OECD Nitelikli Çıraklık ve İşbaşında Eğitimin Teşviki' konferansında konuşan iş adamı Ali Koç, gelir dağılımı eşitsizliğinin her geçen gün arttığını, zenginin daha zengin, yoksulunun daha yoksul ve orta sınıfın zayıfladığı bir dönemin yaşandığını söyledi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise, OECD raporlarına göre gelir eşitsizliğinin en hızlı düştüğü ülkelerin başında Türkiye'nin geldiğini belirtti.

Ali Koç: Çocuklarımızın geleceğinden...

Bakan Çelik, Antalya'da iki gün devam edecek 'G20 - OECD Nitelikli Çıraklık ve İşbaşında Eğitimin Teşviki' konferansına katıldı. 'Türkiye Ulusal İşbaşında Eğitim Ağı' kuruluş toplantısının da yapılacağı konferansın açılış oturumunda konuşan Çelik, usta, kalfa ve çırak gibi halen kullanılan beceri düzeylerinin köklerinin Türkiye'de ahilik sistemi içinde yer aldığına söyledi. Çıraklık sistemiyle nesiller arasında bilgi ve tecrübe aktarımının, pek çok meslekte başarının anahtarı olduğunun altını çizen Bakan Çelik, fakat geleneksel üretimin yeni teknolojilerle bütünleşmesi gerektiğinin bilincinde olduklarını dile getirdi, “Köklü ahilik geleneğini yansıması olan çıraklık sistemini günümüz şartlarına uyarlayarak uygulamaya devam ediyoruz" dedi.

'TÜRKİYE'DE YOKSULLUK AZALIYOR'
Türkiye'de güzel şeyler olduğunu söyleyen Bakan Faruk Çelik, "Yoksullukla ilgili tek bir rakamı vermek istiyorum, günlük 4 doların altındaki nüfusun oranın yüzde 30'lardan yüzde 2'lere gerilediğini söylersem Türkiye'de yoksulluk oranının nereden nereye gerilediğini görmemiz açısından önemlidir. Ayrıca ILO'nun ücretler raporuna baktığımız zaman ücretleri en çok artıran ülkelerin başında Türkiye gelmektedir. OECD verilerine göre gelir eşitsizliğini en hızlı düşüren ülkelerin başında Türkiye var" diye konuştu. Türkiye'nin 5 yılda 5 milyon istihdam gerçekleştiren ekonomik yapıya sahip olduğunun altını çizen Bakan Çelik, "İyi bir gidiş var. Ama bir ülkenin iyi gitmesi veya birkaç ülkede işlerin iyi gitmesi sorunu çözmüyor. Bu toplantıların amacı tüm ülkelerde işlerin iyi gitmesi, dünyada işlerin iyi gitmesi ve kurallar çerçevesinde gitmesi konusunda dayanışmayı sağlamaya dönüktür" dedi.

GELİR DAĞILIMINDA EŞİTSİZLİK DERİNLEŞİYOR
B20 İstihdam Görev Gücü Koordinatör Başkanı Ali Koç, dünyada gelir dağılımı eşitsizliğinin her geçen gün arttığını, zenginin daha zengin, yoksulunun daha yoksul ve orta sınıfın zayıfladığı bir dönemin yaşandığını söyledi. Bu süreçte reel ücretler düşerken başta genç kesim olmak üzere işsizliğin artarak devam ettiğini kaydeden Koç, "Bu gidişat sosyal sorunları beraberinde getiriyor ve ciddi gerginlikler yaratıyor. Bunun da her geçen gün arttığına şahit oluyoruz" dedi. Genç nüfus işsizliğinin yetişkin nüfus işsizliğine oranla 3 katı olduğunun altını çizen Ali Koç, "Doğal olarak G20 ülkelerinin yaptığı bütün çalışmalarda özellikle genç işsizliği birinci öncelik konumuna gelmiş durumda" diye konuştu.

’İŞSİZLİK GERGİNLİK GETİRİYOR’
Bu çağın sorunlarının başında, özellikle 2008 yılından bu yana artan işsizlik ve istihdamla ilgili sorunlar geldiğini kaydeden Koç, "Son dönemdeki krizler yaramızı daha da derinleştirdi ve iyileştirme de arzu ettiğimiz seviyede değil" dedi. İşsizliğin dünyanın her yerinde büyük sorun olarak ortaya çıktığını söyleyen Ali Koç, şöyle konuştu: "Her kesimden milyonlarca insanın umutları yok oluyor, hayatları kararıyor ve onlar açısından dünya yaşanmaz bir konuma geliyor. Tabi ki bu gidişat da berberinde sosyal sorunlar ve ciddi gerginlik getiriyor. Ben şahsen 6 ve 8 yaşında iki çocuk sahibi bir baba olarak çocuklarımızın geleceğinden, bu gidişata baktığımız zaman, endişe duymamak mümkün değil diye düşünüyorum. Eminim bu da hepiniz için geçerlidir."

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakanlıktan araştırma şirketine baskın açıklaması
Gezici Araştırma Şirketi’nden dün yapılan incelemelere ilişkin Maliye ...
26.buluşma: Mobilya sektörünün kalbi İzmir’de atıyor
MODEKO 2015-İzmir Mobilya Fuarı düzenlenen törenle 26'ıncı kez kapılarını ...
İzmirli balıkçılar borç erteleme istiyor
Son 51 yılın en sert kışı, Ege Bölgesi’nde faaliyet gösteren balıkçılıkları ...
 
Kestelli’den AB ofisine çağrı: Dışarıda kaldık
İzmir Ticaret Borsası(İTB) Şubat ayı meclisi gerçekleştirildi. İTB Yönetim ...
Genç MÜSİAD İzmir Çiftçioğlu ile devam ediyor
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) İzmir Şubesi Gençlik ...
EGİAD ile TARKEM'den Kemeraltı zirvesi
İzmir’in tarihi değerlerine ve kültürel dokusuna önem veren EGİAD Ege ...
 
2014'ün 'Altın Kalem Ödülleri' belirlendi
Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD), 2014 yılının "Altın Kalem" ödüllerini belirledi.
Libya’dan Türk firmalarına ağır darbe: Milyarlarca dolar!
Libya’daki Tobruk Hükümetinin, ‘terk etsinler’ kararı verdiği Türkiye ...
Emeklillere 13 maaş yerine promosyon!
10 milyon emeklinin yıllardır beklediği '13’üncü maaş' hayali sürüyor. ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kardiçalı'yı kurtarmak çok mu zor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İnsanlık durumu; vasat altı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Hilafet Çalıştayı ve İslamcılık parantezi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Anneler Günü Münasebetiyle: Sütveren Meryem Ayazması
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva