HABERLER>POLİTİKA
31 Mart 2017 Cuma - 15:20

AK Partili Sürekli: Halk Cumhurbaşkanı adayı gösterebilecek

Sürekli, "Artık Türkiye genelinde yüzde 10 değil, yüzde 5 oy alan siyasi partiler ve 100 bin seçmenin imzasıyla Cumhurbaşkanı adayı gösterebilinecek” dedi.

AK Partili Sürekli: Halk Cumhurbaşkanı adayı gösterebilecek

Bakırçay’da yoğun bir tempoyla referandum çalışmalarını sürdüren AK Parti İzmir Milletvekili Kerem Ali Sürekli, Kınık’ta STK’larla kahvaltı yaparak başladığı programına ilçede yapımı devam eden 25 yataklı İlçe Uygulama Hastanesi’nin çalışmalarını inceleyerek devam etti.

Kınık programını tamamlayan Sürekli, Bergama’nın Göçbeyli Mahallesinde esnaf ve kahvehane ziyaretleriyle vatandaşlarla bir araya geldi. Aynı mahallede pazaryeri ziyareti de gerçekleştiren Sürekli daha sonra Bergama Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi’ni ve merkez esnafını ziyaret etti. Programı sırasında ilçede bulunan Süper Fm Radyo’da canlı yayına katılan Sürekli daha sonra Bergama Ticaret Odası’nda üyelerle bir araya geldi. STK ziyaretlerine Ziraat Odası ile devam eden Sürekli, Örenli’de ev ve kahvehane ziyaretleriyle yoğun programını tamamladı.

“O HÜKÜM KALDIRILACAK”
Cumhurbaşkanı adayı olabilme şartlarını anlatan Sürekli, “40 yaşını doldurmuş, yükseköğrenim yapmış, milletvekili seçilme yeterliliğine sahip, Türk vatandaşları arasından, doğrudan halk tarafından seçilecek. Cumhurbaşkanının görev süresi 5 yıl olacak. Bir kişi en fazla iki kez Cumhurbaşkanı seçilebilecek. Mevcut anayasadaki Cumhurbaşkanlığına aday gösterilmek için 20 milletvekilinin yazılı teklifini arayan hüküm kaldırılacak. En son yapılan milletvekili genel seçimlerinde geçerli oylar toplamı birlikte hesaplandığında yüzde 10'u geçen siyasi partilerin ortak aday gösterebilmesi hükmü de değiştirilecek. Cumhurbaşkanlığına, siyasi parti grupları, en son yapılan genel seçimlerde toplam geçerli oyların tek başına veya birlikte en az yüzde 5'ini alan partiler ile en az 100 bin seçmen, imza toplayarak aday gösterebilecek” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı seçilen milletvekilinin TBMM üyeliği sona ereceğinin altını çizen Sürekli, ”Genel oyla yapılacak seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilecek. İlk oylamada bu çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamayı izleyen ikinci pazar günü ikinci oylama yapılacak. Bu oylamaya, ilk oylamada en çok oy alan iki aday katılacak ve geçerli oyların çoğunluğunu alan aday cumhurbaşkanı seçilecek” dedi.

Katıldığı radyo programında düzenleme ile Cumhurbaşkanı seçilen kişinin partisiyle ilişiğinin kesilmesine yönelik düzenlemenin kaldırılacağını söyleyen Sürekli, “Böylelikle doğrudan halk tarafından seçilen ve siyasal bir kişilik olan Cumhurbaşkanının, partisiyle ilişkisinin kesilmesine dair hükmü yürürlükten kaldıracağız” dedi.

Cumhurbaşkanı, yürütme yetkisine ilişkin konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarabileceğini ifade eden Sürekli, “Kararnamelerle, yürütmenin ihtiyacını karşılaması sağlanacak, temel hak ve hürriyetler ile siyasi hak ve hürriyetler düzenleme alanı dışında bırakılacak. Kanunda açıkça düzenlenen konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarılamayacak. Kanunlarda, kararname konusu ile aynı konuda farklı hüküm bulunması halinde kanun uygulanacak. TBMM'nin aynı konuda kanun çıkarması durumunda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi hükümsüz hale gelecek. Cumhurbaşkanı, kanunların uygulanmasını sağlamak üzere ve bunlara aykırı olmamak şartıyla yönetmelikler çıkarabilecek. Kararnameler ve yönetmelikler, yayımdan sonraki bir tarih belirlenmemişse, Resmi Gazete'de yayımlandıkları gün yürürlüğe girecek” diye konuştu.

 
Yılmaz Vural: Bu lig top oynanan bir lig değil!
 
Ege Üniversitesi'nde rektörden önemli atama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ekonomik 31 Mart 2017 Cuma 18:32

Haber geçiyor "2016 da Türkiye beklenfilerin üzerinde büyüdü 2.9" el insaf tarihe bakın koalisyonlarda bile büyüme rakamları daha büyüktü.kararsızlar=ekonomi

Yorumu oyla      12      5  
31 Mart 2017 Cuma 15:32

Şimdi de az oy partiler Başbakan adayı gösterebiliyor. Yasak mı var ? Bağımsız adaylar da var.

Yorumu oyla      12      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’de bir ilk… Yerel Tohum Buluşmaları: Emine Erdoğan’dan ‘milli tarım’ mesajları
Türkiye’de ilk defa düzenlenen ‘Yerel Tohum Buluşmaları’ etkinliği, Cumhurbaşkanı ...
CHP halk oylamasında 300 bin kişiyle çalışacak
Anayasa değişikliğine ilişkin halk oylaması için müşahit atamalarını tamamlayan ...
Başbakan Yıldırım: Çünkü kıskanıyorlar!
Anayasa referandumu kapsamında Kars mitinginde konuşan Başbakan Yıldırım, ...
 
AK Partili Kaya’dan odaya yaylım ateşi: Bu kervan yürüyecek, o stat…
Göztepe’nin yeni stadının imar planına itiraz eden Şehir Plancıları Odası’na ...
CHP İl Başkanı Güven sandığa 17 gün kala oran verdi!
CHP İl Başkanı Güven, 16 Nisan’da gerçekleşecek halk oylaması için kentteki ...
İzmir’de Sosyal ve Bilimsel Düşünce Platformu
Platformun tanıtılması ve manifetosunun sunulması amacıyla bir basın toplantısı düzenlendi.
 
Şanlı: Liderimizin sözünü yere düşürmeyeceğiz
MHP İzmir Teşkilat Başkanı Sayit Şanlı; “referandumdaki ‘evet’ kararımız, ...
AK Partili Kaya 3 ilçede yeni sistemi anlattı
Kaya, Gaziemir, Buca ve Menderes'te gerçekleştirdiği programlarla referandum mesaisini sürdürdü.
Kılıçdaroğlu: Erken seçime gerek yok!
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "Bana sorarsanız; bana göre, evet bir ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva