HABERLER>POLİTİKA
22 Kasım 2014 Cumartesi - 10:10

AK Parti Sait’ten uluslararası anlaşma raporu!

AK Parti İzmir milletvekili ve Dışişleri komisyon üyesi Rifat Sait, Türkiye’yi yakından ilgilendiren bazı uluslararası anlaşmaların müjdesini verdi.

AK Parti Sait’ten uluslararası anlaşma raporu!

AK Parti İzmir Milletvekili Sait, bu hafta toplanan TBMM Dışişleri komisyonunda, THY’nin Meksika ve Kosta Rika’ya direk uçuşlar yapabilmesi, Türkmenistan’da Türkiye-Türkmenistan ortak üniversite, lise, ilk ve orta öğretim okullarının açılması, Irak ile imar anlaşması, Malezya ile serbest ticaret anlaşması ve Belçika’da Ana dilde Türkçe eğitim yapılabilmesi gibi önemli anlaşmaların onaylandığını ve bu uluslararası anlaşmaların önümüzdeki günlerde TBMM Genel kurulunda onaylandıktan sonra yasalaşacağı müjdesini verdi.
 
THY, Meksika’ya ve Kosta Rika’ya direk uçuşlar yapacak
Sait, "Meksika ve Kosta Rika ile daha önce imzalanan sivil havacılık anlaşmalarının Dışişleri komisyonunda onaylandığını belirterek THY’nin Meksika ve Kosta Rika’ya direk uçuşlar yapabileceğini söyledi. Sait, özellikle Kosta Rika ile yapılan anlaşma bizim için anlamlı,  zira  1 Mayıs 2013 Çarşamba günü memleketimiz İzmir’de dönemin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile Kosta Rika Cumhuriyeti Turizm Bakanı Allan Flores Moya arasında imzalandı" dedi.
 
Sait, İzmir’de imzalanan anlaşmanın özel sözcüsü oldu
Sivil Havacılık Mutabakat Anlaşması'yla hem iki ülkenin ticari ilişkilerinin geliştirilmesi hem de turizm ve yatırım alanlarında yeni açılımlar gerçekleştirilmesi hedeflendi ve İzmir’de ilk imzaların atılması vesilesiyle bu uluslararası anlaşmanın özel sözcülüklerinden birine Rifat Sait atandı.
 
İŞTE SAİT'İN RAPORU

Türkmenistan’da devletin ortak olduğu Türk okulları açılacak
Türkmenistan ile yapılan anlaşma gereği, bu ülkede Türkiye- Türkmenistan ortak üniversitesi, lise ve ilkokulları açılacak. Böylece yurt dışında açılmış olan bazı bazı özel kolejlerin dışında Türkiye Cumhuriyetinin okulları da yer almaya devam edecek. Dışişleri komisyonunda imzalanan bu anlaşma sonrasında Türkmenistan ile eğitim konularında önemli çalışmalar yapılacak.
 
IRAK İLE SEVİNDİRİCİ ANLAŞMALAR
Irak ile İmar ve İskân konularında yapılana bir anlaşma onaylandı. Bilindiği gibi kısa bir süre önce Merkezi Irak hükümetiyle Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) petrol ihracında anlaşmaya varmış ve IKYB’nin Türkiye üzerinden Avrupa’ya petrol sevkiyatı için geçişici olarak anlaşmaya varılmıştı. Yapılan bu anlaşmalar komşu ülke Irak ile ikili ilişkilerimizin gelişmesine yol açıyor.  

MALEZYA İLE SERBEST TİCARET ANLAŞMASI
17 Nisan 2014 tarihinde Ankara’da imzalanan Malezya ile serbest ticaret anlaşması Dışişleri komisyonunda onaylandı.
 
Anlaşma’nın yürürlüğe girişiyle birlikte tarife satır sayısı bakımından Malezya’ya ihracatımızın %71’i, Malezya’dan ithalatımızın %69’u; hâlihazırda ticarete konu ürünler bakımından ise ihracatımızın %83’ü ithalatımızın ise % 68’i gümrük vergisinden muaf olarak gerçekleştirilecektir.  8 yıllık geçiş döneminin sonunda tarife satır sayısı bakımından ihracatımızın %99’u, ithalatımızın %86’sı; hâlihazırda ticarete konu olan ürünler bakımından ise ihracatımızın %93’ü, ithalatımızın %75’i gümrük vergisinden muaf şekilde gerçekleşecektir.  Taraflar tüm sanayi ürünlerindeki gümrük vergilerini en geç 8 yılsonunda karşılıklı olarak sıfırlayacaklardır. Tarım ürünlerinde ise 8 yılsonunda tarife satırı bakımından Malezya’ya ihracatımızın %94’ü, ithalatımızın ise %47’si için tercihli pazara giriş imkânı sağlanacak.
 
BELÇİKA’DA ANA DİLDE TÜRKÇE EĞİTİM İMKÂNI
Belçika’nın Fransız Valon bölgesi hükümeti ile yapılan eğitim anlaşması dışişleri komisyonunda onaylandı. Bu anlaşma oldukça önemli, zira Belçika’nın Valon bölgesinde ana dilde Türkçe eğitim yapılabilecek. Böylece Avrupa’da Türkçe eğitim konusunda önemli mesafeler atılabilir. Özellikle Türklerin çok sayıda yaşadığı Almanya, Avusturya, Fransa, Yunanistan ve Bulgaristan açısından sevindirici ve ümit verici.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kadir İnanır Erdoğan’a kırgın çünkü…
Sanatçı Kadir İnanır, Ahmet Kaya ile ilgili bir konuşması nedeniyle Cumhurbaşkanı ...
Ve Biden İstanbul’da: Davutoğlu’nu güldüren sözler
ABD Başkan Yardımcısı Biden'ın buradaki "En son Başbakan’ı gördüğüm zaman ...
Davutoğlu’ndan 'MİT iddiası'na ilk tepki
Irak dönüşü basın açıklamasında bulunan Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP ...
 
Flaş! Türmen’den ‘MİT’e gerek yok’ açıklaması
CHP İzmir Milletvekili, Meclis’te söylediği "Biz yeteri kadar karışığız ...
CHP’li Vekil Kılıçdaroğlu’nun ‘seceresi'ni açıkladı
CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, partinin genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ...
MHP’li Vekil’den Bakan’a şok ‘bilardo’ yanıtı
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, muhalefetin eleştirdiği Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı ...
 
Türmen’den bomba sözler: MİT’e ihtiyaç var mı?
CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, ...
Flaş! CHP İzmir’de şok istifa
CHP Urla İlçe Başkanı Yusuf Baratalı görevinden istifa etti. Yönetim kurulu ...
Demirtaş: CHP kurulda yer alırsa iyi olur!
HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, ''CHP, İzleme Kurulu'nda yer alırsa iyi olur'' dedi.
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva