HABERLER>POLİTİKA
15 Kasım 2012 Perşembe - 12:26

AK Parti 'Atatürk ve Laiklik'i o yeminden çıkarıyor

AK Parti’nin başkanlık modelini önerdiği yeni anayasa çalışmasında, yemin önerileri de netleşti.AK Parti, başkan, başkan yardımcısı, bakanlar ve milletvekilleri için aynı yemini öngörürken, mevcut Anayasa’daki “Atatürk ilke ve inkılapları, laik Cumhuriyet, Türk milleti önünde” ifadelerini kaldırdı.

AK Parti  Atatürk ve Laiklik i o yeminden çıkarıyor

ANKARA - BDP’nin de teklifini vermesi üzerine dün Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda partilerin yasama önerileri açıldı. Bir yemin önermeyen BDP, parlamenterlerin and içmesini istemedi. Diğer partilerin yemin teklifleri şöyle:

AK Parti: “İnsan haklarına, hukukun üstünlüğüne ve demokrasiye bağlı kalacağıma; devletin bağımsızlığını, ülkenin bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma mukaddesatım ve şerefim üzerine yemin ederim.”

Yekta Güngör Özden: Atatürk'ü savunmak zorundayız

CHP
: “Milletvekili sıfatıyla anayasaya sadakatten ayrılmayacağıma, Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını ve ülkenin bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma, insan haklarına dayanan demokratik ve laik cumhuriyet ilkelerine ve Atatürk devrimlerine bağlı kalacağıma milletvekili sıfatımdan kaynaklanan konum ve yetkilerimi kişisel çıkar ve yarar sağlamak amacıyla kullanmayacağıma, vatandaşların refah ve mutluluğu için çalışacağıma Türk Milleti önünde namusum ve şerefim üzerine ant içerim.”

MHP: (İnandıkları mukaddes kitap huzurunda) “Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik ve laik Cumhuriyete ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma; Anayasa’ya sadakatten ayrılmayacağıma; büyük Türk Milleti huzurunda, bütün mukaddesatım, namusuz ve şerefim üzerine yemin ederim.”
Anayasa’da şu anki milletvekili yemini şöyle: “Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik ve laik cumhuriyete ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma; toplumun huzur ve refahı, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve Anayasaya sadakattan ayrılmayacağıma; büyük Türk milleti önünde namusum ve şerefim üzerine and içerim.”

TUTUKLU VEKİL FORMÜLÜ
Ak Parti, teklifinde tutuklu milletvekili sorununa çözüm de önerdi. AK Parti, milletvekili seçilme şartları arasından “askerlik hizmetini yapmış olmak, kamu hizmetinden yasaklı olmamak, devlet sırlarını açığa vurma, terör eylemlerine katılma ve bu gibi eylemleri tahrik ve teşvik suçlarından biriyle hüküm giymiş olmamak” ilkelerini çıkardı. AK Parti, devlet bütünlüğü aleyhine suçları düzenleyen Anayasa hükümleriyle milletvekili seçilme şartları arasındaki bağı kaldırdı. Ayrıca, milletvekilinin seçimden sonra işledikleri tüm suçlar dokunulmazlık kapsamına alınırken, görevdeyken verilen hapis cezalarının da milletvekilliğinin sonuna bırakılması öngörüldü.

YEDEK VEKİLLİK
AK Parti’nin teklifine göre Başkan, parlamentoda kabul edilen kanunları iade ederse yeniden onaylanması için 367 milletvekilinin oyuyla kabul edilmesi gerekiyor. Bu çoğunluğa ulaşmayan iadeli yasalar geçersiz oluyor. AK Parti, yedek milletvekilliği de önerdi. Buna göre siyasi partilerin seçim çevrelerindeki milletvekili aday listelerinde bulunup da seçilemeyen adaylar bulundukları sıra esas alınarak yedek milletvekili sayılacak. Bağımsız adaylar da kendi pusulalarında yedek vekil yazabilecek.

CHP'DEN HAKAN ŞÜKÜR MADDESİ
CHP de milletvekillerinin mal bildiriminde bulunması ve bunu kamuoyuna açıklamasını önerdi. Milletvekilleri vekillik dışında hiçbir ücretli veya ücretsiz işte çalışamayacak. Seçimden önce veya sonra suç işleyen milletvekili Meclis kararı olmadan tutuklanamayacak, gözaltına alınamayacak. Ağır ceza mahkemesinin görevine giren suçüstü hali dışında TBMM üyeleri tutuksuz yargılanabilecek. Cumhurbaşkanı Meclis tarafından 7 yıllığına seçilecek.(DHA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ahmet Türkan 15 Kasım 2012 Perşembe 16:25

Yalan söylemek zorunda kalmayalım diyorlar. Laik Cumhuriyete bağlı kalacağıma....

Yorumu oyla      13      5  
İZMİR 15 Kasım 2012 Perşembe 15:21

BUNLAR DİNİ İMANI TİCARETE ÇEVİRDİLER NASIL OLSA TAYİBİ PEYGAMBER YAPTILAR TAYİP NE DİYORSA İSLAMDA O DOĞRUDUR BUNLARIN YEMİN ETMEYE GEREKÇELERİ YOK NEDE TAYİP BUNLARIN CENNETTE KÖŞKLERİNİ AYARLAMIŞTIR

Yorumu oyla      17      5  
Erdi 15 Kasım 2012 Perşembe 12:55

Şu laikliği de kaldırırlarsa hayırlısıyla her şeyi yoluna girecek...

Yorumu oyla      18      6  
private35 15 Kasım 2012 Perşembe 12:51

bence şerefiniz üzerine de yemin etmeyin her şey daha kolay olsun.

Yorumu oyla      20      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Asıl tehlike ‘AK Parti içindeki’ AK Parti!
İktidar Partisi İzmir’de ‘zafer’ kazanmayı gerçekten istiyor mu? İstiyorsa ...
CHP’li Susam zeytinyağı için ‘Kamu Spotu’ istedi
CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ...
Şengül'den Başkan'a: Beceriksizliklerinizle ortamı germeyin
AK Parti İzmir Milletvekili Aydın Şengül, ESHOT ihalesi ile ilgili yaptığı ...
 
Türeli: Tirajlar düştü yönetmeliğe ne oldu?
CHP İzmir Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Rahmi Aşkın ...
Meclis menüsüne 'Muharrem orucu' ayarı
CHP'li Sabahat Akkiraz'ın 'Muharrem orucu'yla ilgili başvurusu üzerine ...
‘Darbe’ sorularına yazılı yanıt verecek
Darbeleri Araştırma Komisyonu, Başbakan Erdoğan’ı dinlemek için davette ...
 
Açlık grevi Meclis’e taşındı…
Diyarbakır Bağımsız Leyla Zana, bazı cezaevlerinde 64 gündür süren açlık ...
Ve Erdoğan da darbeleri anlatacak…
Darbeleri Araştırma Komisyonu, Başbakan Erdoğan’ı dinlemek için davette bulundu.
Tanrıkulu Bakan Yılmaz'a şehit ve gazileri sordu
MHP İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu; şehit ve gazilerimiz hakkında ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva