HABERLER>POLİTİKA
9 Mayıs 2020 Cumartesi - 12:40

AB'ye tam üyelik çağrısı: Güçlerimizi birleştirelim!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Schuman Deklarasyonu’nun kabul edilmesinin 70. yıl dönümü dolayısıyla AB Delegasyonu'na bir mektup gönderdi. Mektubunda yeni tip Koronavirüs'le mücadele kapsamında birlik olmaya davet eden Erdoğan, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne tam üyeliği için de çağrıda bulundu.

AB ye tam üyelik çağrısı: Güçlerimizi birleştirelim!

Türkiye'nin tam üyeliğinin ekonomik, siyasi, güvenlik ve sosyal katkıların yanı sıra Avrupa Birliği'ne daha katılımcı ve kucaklayıcı bir vizyon kazandıracak olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Dönem her alanda güçlerimizi birleştirme dönemidir" dedi. Erdoğan devamında, "Türkiye olarak, müzakere sürecinde karşılaştığımız tüm zorluklara rağmen stratejik hedef gördüğümüz Avrupa Birliği'ne tam üyeliğe ulaşmakta kararlıyız" ifadelerini kullandı.

AB Türkiye Delegasyonu, Erdoğan'ın mektubu sonrasında teşekkürlerini iletti.

Erdoğan'ın mektubu şöyle:

Bugün, Avrupa Birliği fikrine hayat veren Schuman Deklarasyonu’nun kabul edilmesinin 70. yıl dönümüdür. Avrupa Birliği’ne adaylık statümüzün tescil edildiği 1999 yılından bu yana “9 Mayıs Avrupa Günü”nü tüm Avrupa halklarıyla birlikte ülkemizde de kutluyoruz.

Schuman Deklarasyonu’nun ardındaki düşünceler, tüm dünyayı yıkan bir savaşın ardından Avrupa’nın küllerinden yeniden doğmasını, ülkelerin farklılıklarını ve düşmanlıklarını bir kenara bırakarak barış, güvenlik, kalkınma ve refah için bir araya gelmesini sağlamıştı. Bugün yine yıkıcı bir felaket ile karşı karşıyayız. Bu kez ortak düşmanımız, hiçbir sınır tanımayan, sadece sağlığımızı değil refahımızı, sosyal düzenimizi ve insani bağlarımızı tehdit eden bir virüs. Bu gözle görülmeyen küçük düşman bize, son dönemde unutma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığımız, popülist politikalara ve kısa dönem ulusal çıkarlara feda etmeye hazır hale geldiğimiz "birlik olma"nın, birlik içinde güçlü olmanın anlamını tekrar hatırlatmıştır.

Her felaketin fırsatları da beraberinde getirdiği unutulmamalıdır. Avrupa Birliği’nin doğru ve zamanında atacağı adımlarla bu krizden de güçlenerek çıkacağına inanıyorum. Ayrımcılık ve nefret dili bir kenara bırakıldığında, Avrupamızın ortak menfaati küçük siyasi oyunlara veya ulusal çıkarlara feda edilmediğinde, kapsayıcı ve adil olunduğunda daha güzel günlerin bizim olacağına inancım tamdır. Önümüzde hem salgınla mücadele hem salgın sonrası dönemde ekonomik açıdan yeniden toparlanma hem de kıtamızı etkileyen bölgesel gelişmeleri yönlendirme ve düzensiz göç ile terörle mücadele çalışmalarına ağırlık vereceğimiz zor günler bulunmaktadır.

Bu zor günlerin, Türkiye - AB ilişkilerini yeniden canlandırmak konusunda sunacağı fırsatları iyi değerlendirmeliyiz. Şimdiye kadar ülkemize pek çok konuda ayrımcı ve dışlayıcı tutum takınan AB’nin, artık hepimizin aynı gemide olduğunu anladığını umuyorum. Salgın döneminde pek çok AB üyesi ülkenin ülkemizden yardım talebinde bulunduğu, ülkemizin sağlık sistemi ve aldığı önlemler ile pek çok AB üye ve aday ülkesine örnek olabilecek düzeyde bulunduğu görülmüştür. AB üyeliğine aday, müzakere eden, AB ile gümrük birliği içinde olan, AB’nin en önemli ticaret ve yatırım ortaklarından Türkiye’nin, Birliğin salgın süresince ve salgın sonrası dönemde alacağı tüm önlemlere ve çalışmalara katılması AB’yi ancak daha güçlü kılacaktır.

Dönem her alanda güçlerimizi birleştirme dönemidir. Ülkemizin tam üyeliği ekonomik, siyasi, güvenlik ve sosyal katkıların yanı sıra Avrupa Birliği’ne daha katılımcı ve kucaklayıcı bir vizyon kazandıracak ve AB'yi küresel bir aktör haline getirecektir. Türkiye olarak, müzakere sürecinde karşılaştığımız tüm zorluklara rağmen stratejik hedef gördüğümüz Avrupa Birliği'ne tam üyeliğe ulaşmakta kararlıyız.

Bu düşüncelerle, “Avrupa Günü”nün, kıtamızın bugün içinde bulunduğu durumun ve geleceğine ilişkin planların, yapıcı ve vizyoner bir yaklaşımla değerlendirilmesine vesile olmasını diliyor, vatandaşlarım başta olmak üzere tüm Avrupalıların 9 Mayıs Avrupa Günü'nü tebrik ediyorum.

 
Arjantin 9. kez iflas etti!
 
2. Lig ekibinde şok! 9 kişide koronavirüs çıktı
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ksk 9 Mayıs 2020 Cumartesi 14:14

Tum kalbiyle inanmistir ab bu mesajlara

Yorumu oyla      4      3  
Lombak 9 Mayıs 2020 Cumartesi 12:43

Talihsiz bir açıklama. AB kara gün dostu değil. Gümrük Birliğinden acilen çıkmalıyız. Üyelik müzakereleri sona ermeli.

Yorumu oyla      3      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
14 ilde müftü atandı, 2 il müdürü görevden alındı
Diyanet İşleri Başkanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığındaki atama kararları ...
Cumhurbaşkanı Danışmanlığına yeni isim
Cumhurbaşkanı Danışmanlığına Hamza Cebeci atandı. Atama kararı Resmi Gazete yayımlandı.
Mesut Yılmaz'ın sağlık durumuyla ilgili açıklama
Eski Başbakanlardan Mesut Yılmaz'ın sağlık durumunun iyiye gittiği açıklandı.
 
CHP'li Özkoç ve Özel hakkında soruşturma
CHP milletvekilleri Özgür Özel ve Engin Özkoç hakkında İletişim Başkanı ...
'Barolar ve meslek örgütlerine müdahale demokrasiyi yıkıma götürür'
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Barolar ve meslek örgütlerini hedef ...
CHP’li Kılıç’tan çiçek üreticileri için çağrı: Borçlar ertelensin!
CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, "sektörün kredi, vergi, SGK, ...
 
CHP'li Bakan'dan hükümete 'turşu' çağrısı: Eylem planı gerekli
CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, turşu üreticilerinin ve müstahsillerin ...
AK Partili Sürekli'den CHP'li Yücel'e: Bu üslup İzmir'e yakışmıyor
AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli; CHP İl Başkanı Deniz Yücel’in ...
AK Partili Kırkpınar'dan sert eleştiri: CHP siyasi kadavradır!
AK Parti İzmir Milletvekili Yaşar Kırkpınar, CHP'nin darbeyle ülkenin ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva