HABERLER>EGE
25 Ekim 2014 Cumartesi - 18:13

‘Zeytinin başkenti’nde festival bereketi

Son yıllarda zeytinden sonra zeytinyağında da büyük atak yapan Manisa'nın Akhisar ilçesi, 13 milyon olan ağaç varlığını 25 milyona çıkarma hedefi koydu. 6. Zeytin Hasat Şenlikleri'nde bir araya gelen zeytinyağı sektörü ise zeytinyağındaki primin dane zeytine de verilmesini istiyor.

‘Zeytinin başkenti’nde festival bereketi

Sinan DOĞAN/EGEDESONSÖZ - Akhisar Ticaret Borsası öncülüğünde bu yıl altıncısı düzenlenen zeytin hasat şenliği şiddetli yağmur altında gerçekleştirildi. Hasat için sabırsızlanan üretici, uzun süredir bekledikleri yağmuru 'bereket' olarak nitelendirdi.

Manisa Kırkağaç'daki bir zeytinyağı sıkma tesisinde düzenlenen törene Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, AK Parti Manisa Milletvekilleri Recai Berber, Muzaffer Yurttaş, Uğur Aydemir, Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı, Kırkağaç Belediye Başkanı İsmail Gedüz, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Gürkan Renklidağ katıldı.



Akhisar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Alper Alhat ile Meclis Başkanı Bahattin Alkın, konuklara hem Akhisar hem de zeytinyağı sektörüyle ilgili bilgilendirdi. Hasat şenlikleri kapsamında Akhisar Bakır'da yer alan 1652 yaşındaki dünyanın en eki zeytin ağaçlarından biri ziyaret edildi.

HEDEF 25 MİLYON AĞAÇ
Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Alper Alhat, ilçelerinin sofralık zeytinden sonra zeytinyağında da Türkiye'nin lider bölgesi olmayı başardığını açıkladı. Akhisar'da 13 milyon zeytin ağacı olduğunu belirten Alhat, bu ağaçlarının tamamının verimli çağda bulunduklarını, yeni dikimlerle beraber ağaç varlığının 25 milyona ulaşacağını söyledi. Alhat, buna karşı Ayvalık'ın sadece 4 milyon ağaca sahip olduğunu dile getirdi.
 
Alhat, "Bugün gerçekleştirdiğimiz hasat şenliği 6 yıl önce Akhisar Ticaret Borsası ve Zeytindostu işbirliğinde başlamıştı. O dönem Türkiye'de zeytin ve zeytinyağı üretim ve tüketimi aynı seviyede duruyordu. Ancak düzenlediğimiz bu festivaller sayesinde tüketim hızla arttı. Türkiye'nin her yerinden alıcı Türkiye'ye geliyor. Bir çok yeni tesis kuruluyor. Sofralık zeytinden sonra zeytinyağında da söz sahibi olmaya başladık. Akhisar'ın nerede olduğunu bilmeyen insanlar artık Akhisar zeytini mi diye marketlerde soruyor" dedi.



ZEYTİNE PRİM
Akhisar'da bu sene çok iyi ürün olduğunu, uzun süredir bekledikleri yağışlara da kavuştuklarını belirten Alhat, en önemli isteklerinin dane zeytine destek olduğunu söyledi. Alhat, şöyle konuştu: "Devletin çiftçiyi desteklemesi lazım. Özellikle sofralık zeytine destek istiyoruz. Bize 25 kuruş destek verilse devletin cebinden bir şey çıkmayacak. Ama buna karşı üretim kayıt altına girecek. Bu üretim artınca biz de sofraya daha uygun fiyatlı, daha kaliteli ürünler sunabiliriz. Bunlar hep birbiriyle bağlantılı. Bu zincirde olumsuzluk yaşanınca bu tüketiciye kadar yansıyor" diye konuştu.

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Gürkan Renklidağ, Türkiye'nin geçen yıl 80 bin ton sofralık zeytin ihracatı karşılığında 140 milyon dolar gelir elde ettiğini, zeytinyağı ihracatının ise 25 bin ton ile 110 milyon dolar bıraktığını söyledi. Avrupa Birliği'nin 1.35 euro zeytinyağına prim verdiğini belirten Renklidağ, Türkiye'nin de prim yoluyla zeytin ve zeytinyağı sektörünü desteklemesini istedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Flaş! Afyonkarahisar’da facia: 8 ölü, 20 yaralı
Süleyman Demirel Üniversitesi Yalvaç Meslek Yüksekokulu öğrencilerini ...
Safran Denizli topraklarını çok sevdi!
Denizli’de Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün teşvikiyle bu yıl ...
Sokak ortasında dehşet: Önce darp edildi…
Muğla’nın Ortaca İlçesi'nde, Orçun Güzel (32) kimliği belirsiz kişi veya ...
 
Bülent Ortaçgil’in acı günü
Bodrum’da, geçirdiği rahatsızlık sonucu hayatını kaybeden ünlü müzisyen ...
Marmaris'i sağanak vurdu!
Marmaris'te yaklaşık 20 dakika boyunca yağan sağanak yağmur, çile oldu. ...
Bakkal sahte para veren müşteriyi öldürdü
Saruhanlı’da bakkal 22 yaşındaki L.T., kendisine sahte para verdiğini ...
 
Aydın Barosu'ndan yeni yargı paketine sert tepki
Aydın Baro Başkanı Gökhan Bozkurt ve bir grup baro üyesi avukat, hukukun ...
Denizli'de MERS paniği: 4 kişi gözlem altında
Denizli'de ikisi hac için diğer ikisi de iş amacıyla gittiği Suudi Arabistan'dan ...
Polis baskınında esrarı klozete attılar ama…
Fethiye’de uyuşturucu madde ticareti yapan sokak satıcılarına yönelik ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva