HABERLER>GÜNCEL
29 Haziran 2015 Pazartesi - 17:28

Vali Toprak açıkladı: İzmir'de kaç Suriyeli var?

Vali Mustafa Toprak İzmir’de yaşayan mülteci sayısının son rakamlara göre 63 bin 800 kişi olduğunu açıkladı. Toprak, çadır kent- konteynır yerleşim yeri gibi mültecilerin barınması için gereken alanların İzmir’de kesinlikle kurulmayacağını da söylerken, “Valilikte komisyon kurduk. Dilencilik yapan, suça karışanları sınırdaki kamplara gönderirken park-bahçe ve yeşil alanlarda yatanlara izin vermiyoruz” dedi.

Vali Toprak açıkladı: İzmir de kaç Suriyeli var?

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ -   Suriye’de yaşanan savaş nedeniyle Türkiye’ye kaçan mülteci sayısı 2.5 milyonu bulurken sınırı geçenler için birçok kentte çadır kent ve konteynır yerleşim alanları kuruldu. Türkiye’ye geçtikten sonra serbest bir şekilde dolaşma hakkı elde eden mülteciler özellikle turizm bölgelerinde gündeme gelmeye devam ediyor. Ege ve Akdeniz sahillerindeki şehirlerde kamu-yerel idareciler tarafından alınmaya başlanan önlemler yeterli gelmezken İzmir’de de sıcak havalar nedeniyle binlerce kişi yeşil alan ve park bahçelerde yaşıyor.

- İZMİR’DE HER KÖŞE BAŞINDA SURİYELİ DRAMI!

Konunun yeniden gündeme gelmesi ile birlikte İzmir’deki mülteci sayısı da ortaya çıktı. İzmir Valisi Mustafa Toprak, kentte yaşayan mülteci sayısının 63 bin 800 olduğunu açıkladı. Mültecilerin yüzde 95’inin kayıt altında olduğunu belirten Vali Toprak, hepsine kart verildiğini ve parmak izlerinin alındığını söyledi.
 
Egedesonsöz’e konuşan Vali Toprak, “Ne yazık ki savaş nedeniyle kendi ülkelerinden çıkarak bizim ülkemize geldiler. Türkiye’de sayı sürekli artıyor. Zaten yaşayabilecekleri Gaziantep, Kahramanmaraş, Mardin, Kilis ve Malatya gibi illerde çadır kent ve kamplar var. Ayrıca oralarda kalmak istemeyen ve farklı illere gidenler bulunuyor. Bunların sayısı da farklılık gösteriyor. İzmir’deki sayı ve rakamlar elimizde. Biz her türlü önlemi alarak denetimleri yapıyoruz” dedi.


 
ÖZEL KOMİSYON KURULDU
İzmir Valiliği bünyesinde vali yardımcısı başkanlığında 15 farklı kurumun temsilcisinin katıldığı bir komisyon kurduğunu da ifade eden Vali Toprak, denetimlerin aralıksız sürdüğünü belirtirken kırmızı çizgileri de açıkladı. Toprak, “Birincisi kesinlikle dilencilik yapılmasına izin vermiyoruz. Yine suça karışanlarla ilgili kesin talimatımız var. Derhal sınırda yer alan kamplara gönderilmesidir. Şimdiye kadar İzmir’den bine yakın mülteciyi sınır kentlerde kurulan çadır kentlere gönderdik.  Göçmen kaçakçılığı ile denizden Yunanistan’a geçmek isteyip de yakalananları da sınırlara gönderiyoruz. Onların da sınır dışı edilmesi işlemi yapılıyor. Bir kere denedikten sonra başarısız olan fakat 10 kez tekne ile karşıya geçmeye çalışan kişiler var. Biz denetimi yapmak zorundayız. Yoksa her gün 50 tane bot-tekne batar. Denizde de sorun yaşanır. Yine, uluorta yerlerde parklarda ve yeşil alanlarda yatanları uyarıp kaldırıyoruz. Bir de çok sayıda tescilli yapı ve metruk binaları kullananlar var. Emniyet ekipleri buraları dolaşıyor. Hem tescilli binalara zarar verilmesini engelliyor hem de her an yıkılma ihtimaline karşı can ve mal kaybının yaşanmaması için önlem alıyoruz” diye konuştu.
 
ÇADIR KENT KESİNLİKLE KURULMAYACAK
Vali Toprak, İzmir’de turizm bölgelerinde ciddi bir tepki ve eleştirinin olmadığını ifade ederken mülteci sayısının abartıldığı kadar sahillerde bulunmadığını da söyledi. Toprak, “Sürekli turizm bölgelerinden bilgiler alıyorum. Bu konuda belirgin bir tepki yok. Birkaç münferit olay olabilir. Ama biz gereken önlemleri orada da alırız. Hiçbir şekilde kanunu sorumlulukları göz ardı etmeden müdahalemizi yaparız. İzmir’de bulunan yaklaşık 64 bin mültecinin barınacağı bir alan, çadır kent yada konteynır yaşam alanı kesinlikle yapılmayacak. Burada böyle bir yer açmamız söz konusu değil. Sınır kentlerde çadırlarda yemek de var su da var. O yüzden oralara gidebilirler. Bizim karada, denizden ve havadan takiplerimiz sürüyor. Asla olumsuz durumları göz ardı etmemiz, görmemezlikten gelmemiz diye bir şey olamaz. Ne gerekiyorsa yaparız” dedi.
 
RAMAZAN AYI NEDENİYLE SOKAKLARDALAR
Toprak, İzmir’de sokaklarda, yeşil alanlarda ve cami avlularında artan mültecilerin Ramazan dolayısıyla olduğunu söyledi. Toprak, “Ramazan ayı dolayısıyla mağduriyetlerini daha da belirgin bir şekilde göstermek için dilencilik başta olmak üzere farklı faaliyetleri daha çok yapıyorlar. Bir nevi farkındalık yaratmak ve dikkat çekmek için cami bahçelerinde yatıyorlar. Biz gereken çalışmayı zaten yapıyoruz ama bu ayın özelliği nedeniyle sokaklarda daha çok görünüyorlar” ifadelerini kullandı.
 

 
Jet-ski ile umuda yolculuk Sahil Güvenlik'e takıldı
 
Konya'da 13 ton tarihi geçmiş peynir ele geçirildi
YORUMLAR
Toplam 9 yorum var, 9 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
secret 30 Haziran 2015 Salı 11:13

" Dilencilik yapan, suça karışanları sınırdaki kamplara gönderirken park-bahçe ve yeşil alanlarda yatanlara izin vermiyoruz" demis sayin vali :) Bir kere bunun icin sendenizin falan istemiyorlar degil mi... Gel istersen Bornovaya, Cuma namazina birlikte gidelim Taskent Camine, durumu gör bakalim...

Yorumu oyla      12      5  
30 Haziran 2015 Salı 08:57

Suriyelileri sınırdışı ediniz artık.

Yorumu oyla      20      6  
sezen 30 Haziran 2015 Salı 08:47

Kültürpark küçük Suriye oldu ve hiç emniyet ekiplerinin,dolaştığı yok, denetimde yok... bir ara kültürparka komisyon yetkilileri uğrasın da görsünler...

Yorumu oyla      19      5  
30 Haziran 2015 Salı 08:43

bu insanlar sokakta da bırakılmaz. kendimizi onların yerine koyalım..yani acilen ne yapılması gerekiyorsa yapın..dilencilere karşı operasyon yapın bir şekilde bu sorun bu memkeletten çözülsün lütfen.her köşe başında dilenen suriyeli var.

Yorumu oyla      18      5  
yorumcu 30 Haziran 2015 Salı 08:41

ya sınırda kurulan çadır kentlerden çıkışlarını önleyin ya da buralara gelen insanlara yer gösterin. çok yazık hele o çocuklara içimiz sızlıyor. kimse durduk yere vatanından kopup gelmez yabancı memleketlere. hep bir umut.

Yorumu oyla      16      6  
misafir 30 Haziran 2015 Salı 08:11

Kültürparkiçi yüzlercesi ağaçların altında yatıyor.hergün yenileri geliyor.sabah yürüyüşüne,sporuna gelen insanlar tedirgin acilen önlem alınmalı

Yorumu oyla      16      5  
İZMİRLİ... 29 Haziran 2015 Pazartesi 22:30

Daha bugün Basmanedeydim, bir tane Türkçe konuşan vatandaş göremedim, malesef suriyelilerin sayısı 63.000 den çok fazla, ne olacak bu işin sonu merak ediyorum...

Yorumu oyla      18      5  
Sinan ÖZTAN 29 Haziran 2015 Pazartesi 22:22

Metronun kapalı alanları ve merdivenler Suriye'li dilencilerle dolu.Bunada bir önlem alınması gerekir.

Yorumu oyla      15      5  
muhalif 29 Haziran 2015 Pazartesi 21:58

vali bey, ramazan dolayısıyla sokaklarda değiller, hergün yeni mülteciler gelyor, basmane küçük suriye oldu,basmane meydanındaki yeşil alanlar,çantaları ile gelen suriyelilerle dolu.siz izmir vslisi olarak bu kişilere yer gösterin, kapalı spor salonlarına mı alacaksınız, konaktaki şimam hatibemi alacaksını, sokaklarda bırakmaayın. cunartesi günkü sağanakta çolul çocuk perişan oldular. madem izmire kabul ediyorsunuz, ilgilenin.

Yorumu oyla      24      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ege'de kaçak akını bitmiyor: 3 günde 291 kişi yakalandı
Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerinin Ege Denizi'nden yasadışı geçişleri ...
Sınırda IŞİD ile Türk bayrağı yan yana
Gaziantep’in Karkamış İlçesi’nin karşısında bulunan Cerablus’un Suriye ...
Flaş! İzmir’de korkutan eylem: Kendini yakmaya kalktı
Bir vatandaş kadın cinayetlerini protesto etmek için Konak Meydanı’nda kendini yakmaya kalktı!
 
Yaşar Üniversitesi hedef büyüttü: Dünyada ilk 500!
Prof. Dr. Dinçer, “Hedefimiz, Yaşar Üniversitesi’nin sahip olduğu bu ayrıcalıklarıyla ...
İzmir’in turizm cennetinde köpek krizi!
Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden İzmir'in Çeşme İlçesi'nde, ...
İzmir'de korkunç son: Çalıştığı hastanede...
İzmir'in Konak İlçesi'nde, psikolojik sorunları olduğu iddia edilen anestezi ...
 
Çakır konuştu: Özbizerdik hakkında kan donduran ifadeler
İstanbul Etiler’deki bir restoranda havaya ateş ettikten sonra kayıplara ...
İzmir’de her köşe başında Suriyeli dramı!
İzmir’de sayıları her geçen gün artan ve barınacak yer sorunu yaşayan ...
İzmir’de yangın paniği: Fırın kül oldu
İzmir’in Gaziemir İlçesi'nde, bir ekmek fırınında belirlenemeyen nedenle ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva