HABERLER>GÜNCEL
29 Temmuz 2015 Çarşamba - 11:37

TMMOB’dan ‘Alsancak’ çıkışı: Bilgi verin!

Yıkımına başlanan Alsancak Stadı ile ilgili detaylı bir açıklama yapan TMMOB süreç boyunca sundukları görüşlerin dikkate alınmadığını ve devre dışı bırakıldıklarını belirterek, stadın akıbeti hakkında bilgi verilmesi çağrısı yaptı.

TMMOB’dan ‘Alsancak’ çıkışı: Bilgi verin!

EGEDESONSÖZ – Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği İzmir Şubesi İl Koordinasyon Kurulu’ndan depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle önce sportif faaliyetlere kapatılan ardından da yıkımına başlanan Alsancak Stadı’yla ilgili çarpıcı bir açıklama geldi.

Modern bir stat oluşturmanın tek koşulunun zeminde ticari faaliyetler içeren bir stat kompleksi olmadığı dikkat çekilen açıklamada, Alsancak Stadı’ndaki süreçle ilgili halka bilgi verilmesi çağrısı yapıldı.
 
İŞTE O AÇIKLAMA
20. yüzyıl başlarında ilk modern futbol karşılaşmalarının yapıldığı "Alsancak Stadı"nda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın tribünlerin ve idari binanın yıkılma tehlikesi nedeniyle derhal boşaltılması kararını almış olması, yıkım ihalesine ilişkin sürecin basında yer alan haberlerden takip edilebilmesi, boşaltma kararına ilişkin gerekçelerin kamuoyuyla paylaşılmaması ve TMMOB'ye bağlı meslek odaları olarak durumun belirsizliği nedeniyle yeterli inceleme yapmamız engellenmiştir. Hükümetin izlediği rant odaklı politikalar, kent içerisinde ihtiyaç duyulan alanların sebepleri açıklanmaksızın "ben yaptım, oldu" şeklinde bir anlayış ile yok edilmesine neden olmaktadır. Bu anlayış, bölgede yaşayanların, söz konusu stadın asıl kullanıcılarının ve bilimsel ve teknik anlamda her türlü inceleme ile halkı bilgilendirmek konusunda duyarlı meslek odalarının yapılan yıkım, inşai faaliyet vb. uygulamaların dışında tutulması ile devam etmektedir.
 
Ülkemizin, nüfusu 4 milyona yaklaşan ve üçüncü büyük kenti olan İzmir'in spor alanları ve kentsel/bölgesel yeşil alanlar açısından yetersiz kaldığı kabul edilmekle beraber, yalnızca merkezi yönetimin tek başına karar alması ile bir sonuca ulaşılmasının imkânsız olacağını duyurmak bizlerin görevidir. Son günlerde basında yer alan haberlerde stat yıkım ihalesinin de tamamlanmış olduğundan bahsedilmesi bu basın açıklamasını da zorunlu hale getirmiştir.
 
İzmir’in, tüm vatandaşlarımızın kullanabileceği kent ölçeğinde spor alanlarına ihtiyacı vardır ve kentimiz aynı zamanda standartlara uygun ve güvenli alanlara ihtiyaç duymaktadır. Ancak günümüz politikaları içerisinde yaşadığımız süreç, kent içerisinde sahip olduğumuz dokuları ve tarihsel bellekte yeri olan alanları yıkıp yok etmek üzerinden şekillenen bir politika izlemekte ve bu doğrultuda kentsel standartlara uygun alanlar oluşturulması yerine var olan alanlar da kaybedilmektedir. Alsancak Stadı konumu itibariyle kent içerisinde ulaşılabilir bir noktada yer almaktadır, ancak ulaşımı sağlayan İşçiler Caddesi’nin araç kapasitesi dikkate alındığında küçük ölçekli bir stat alanı olduğunu söylemek mümkündür.
 
Spor alanlarının mahalle, semt, ilçe ve kent ölçeğinde çeşitlilik kazanarak üst ölçekli planlarda belirlenmiş olması, daha küçük ölçekli alanların ise uygulama imar planlarında netleştirilmiş olması ve yapılacak uygulamaların bu kapsamda ilerlemesi gerekmektedir. İzmir kent bütününde planlarda belirlenmiş olan yüksek kapasiteli spor alanlarının yapımına başlanmazken, kent merkezinde kalmış olan Alsancak Stadı’nın yıkımının bu şekilde hızlıca gündeme gelmiş ve net gerekçeleri ortaya konmaksızın yalnızca güvenli olmadığı iddia edilerek kapatılmış olması, stadın tekrar stat olarak mı kullanılacağı, yoksa arsa olarak sermayeye pay mı edileceği konusunda endişeleri arttırmaktadır.
 
Alsancak Stadı’nın ticari amaçlı faaliyetler üzerinden şekillendirilmesinin, stadın tarihsel bellekteki yerine vereceği zararlar ve güvenilir, modern bir stat oluşturmanın tek koşulunun zeminde ticari faaliyetler içeren bir stat kompleksi olmadığı dikkate alınarak, çalışmalarla ilgili kamuoyunun bilgilendirilmesini ve planlanan projelerin meslek odaları ve tüm kamuoyuyla paylaşılmasını ısrarla hatırlatırız.
 
Bu durumun takipçisi olacağımızı ve gelişmeleri kamuoyu ile paylaşacağımızı, hükümetin bu yıkıcı politikalarını kabul etmeyeceğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız.

 
AK Parti’deki Selçuk krizinde Başkan’dan bomba mesajlar!
 
Demirtaş’tan Akdoğan’a yanıt ve fezleke yorumu
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Bekir 30 Temmuz 2015 Perşembe 10:59

İstemezukculuk ile ilgili degil.Kentin göbegine,güzelyalinin göbegine bölgenin kesinlikle kaldiramayacagi kapasitede 22 bin kisilik stad zaten mantik barindirmiyor.15 bin kapasite ile sinirlandirmak şarti ile belki kabül edilebilir kaldi ki o bile gereksiz.Olmasi gereken uzundere 25 bin kisilik stad.

Yorumu oyla      11      5  
29 Temmuz 2015 Çarşamba 22:55

büyükşehir o projeyi kabul etmezse istemezükçü olur :))

Yorumu oyla      11      5  
ALİ 29 Temmuz 2015 Çarşamba 17:41

Mehmet Bey'e katılıyorum ki Büyükşehir belediye meclisinde de aklı selim kazanacaktır zaten.Şehrin bu kadar içinde kalmış bir alana 22 bin kişilik stad sağlıklı bir bakış değil.Meclisten en kötü ihtimal ile projenin 15 bin kapasiteye düşürülerek tekrar gönderilmesi yönünde bir karar çıkacaktır zaten.Büyükşehir böylesi bir kent faciası projeye yol veren,dolaylı destek veren kurum olarak anılmak istemez.Büyük stad isteniyorsa adres belli.Aziz bey defalarca söyledi zaten.

Yorumu oyla      13      5  
Mehmet 29 Temmuz 2015 Çarşamba 13:49

Esas sorun güzelyalida yapimi planlanan ve büyüksehire buradaki payinin verilmesi icin gönderilen projede.15 bin kisilik stad bir yere kadar tölare edilebilir diyecem de 22 bin kisilik stadin adim atacak yer kalmamis güzelyalida ne isi var ? Oraya disardan seyirciyi nasil getireceksin,binlerce insani sitresli bir durumda nasil kontrol altina alacaksin.Can güvenligi tehlikede bölge halkinin.Trafik ne olacak,mac günleri cevre kirliligi ne olacak ?

Yorumu oyla      17      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Flaş! Astsubaya aracında silahlı saldırı
Erzurum'un Horasan ilçesinde bir astsubay, görev yaptığı bölüğüne aracıyla ...
İzmir’de bilime ‘hayalet köy’ çağrısı
İzmir’in Ödemiş İlçesi eski belediye meclis üyesi Mimar Mualla Akgün, ...
İzmir’deki terör operasyonlarında son durum: Otobüsü yakanlar…
İzmir’de, yaşanan terör olayları sonrasında gözaltına alınan ve bölücü ...
 
Bir zamanlar solun üssüydü, şimdi IŞİD’in!
Ankara Emniyeti önceki gün IŞİD’in etkili olduğu Hacıbayram Mahallesi ...
İzmir Ekonomi'den uluslararası yüksek lisans programı
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) tarafından geliştirilen uluslararası ...
Flaş! Pasaport harçlarında önemli gelişme
AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu yurtdışında yaşayan Türk ...
 
'PKK yüzüğü' iddiası TOKİ işçilerine saldırttı!
Erzurum'un Aşkale ilçesinde TOKİ inşaatında çalışan bir işçinin parmağında ...
Şok iddia: Kaymakam polis memurunu dövdü!
Tunceli'de bir polis memuru, kendisini darbettiği iddiasıyla Ağrı Vali ...
Devlet 10 barajı satıyor!
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), 10 hidroelektrik santralinin işletme ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva