HABERLER>EGE
25 Ekim 2014 Cumartesi - 19:05

Soma’nın zeytin nöbetine Özgüven desteği

Manisa’nın Soma İlçesi Yırca Mahallesi'nde kurulacak termik santrale alan açmak için zeytin ağaçlarının dozerle köklenmesinin ardından, köylüler ve Greenpeace üyelerinin başlattığı zeytin nöbeti devam ediyor. Eski Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven de köylülere destek vermek için Yırca'yı ziyaret etti.

Soma’nın zeytin nöbetine Özgüven desteği

Büyükşehir Yasası ile mahalleye dönüştürülen Yırca Köyü'ndeki zeytinlik alanda dava süreci sürdüğü halde zeytinlerin hukuksuzca kesildiğini belirten çevre sakinleri, Greenpeace üyeleriyle birlikte zeytinliklerini korumak için nöbet tutuyor. Kolin Grup çalışanlarının nöbet tuttukları yerin karşında bulunan direklere kamera koydurup kendilerini gözlemlediğini öne süren Yırca Köyü Muhtarı'nın eşi Hamide Akın, ağaçların kesilmesini engellemeye çalışırken dövüldüğünü söyledi. 1 ayda nöbette olduklarını belirten Akın, şöyle dedi: "Birçok zeytinimiz kesildi. Daha kesilmeyi amaçladıkları 6 bin 500 ağaç var. O gün sabah 6.30 gibi ağaçların kesildiğini duyduk. Muhtar ve avukat ile birlikte buraya geldik. Dört güvenlikçi beni tuttu. Ellerime kelepçe vurmak istedi. Engel olmaya çalışırken içlerinden bir tanesi bana yumruk attı. Bileğim incindi ve hala şiş."
 
"SONUNA KADAR BEKLEYECEĞİZ"
Koşullar zor olsa da nöbeti bırakmayacağını anlatan Yırca Köyü'nden Nazmiye Süer ise,  zeytinlerini korumak için burada olduklarını belirterek şöyle konuştu: "Zeytinlerimizi kesinlikle kestirmeyeceğiz. Bir santral daha istemiyoruz. Bütün Soma, akciğer kanseri veya astım bronşiti. Benim bir buçuk yaşındaki torunum astım bronşiti. Biz artık termik santral istemiyoruz. Sağlıklı yaşam istiyoruz."
 
Yırca Köyü'nden maden emeklisi Mehmet Öztürk ise, "Ben maden emekçisiyim. Maden faciası oldu, 'Soma'nın kaderi bu' denildi. 6 bin 500 ağaç kesilecek burada, bu neyin faciası? Soma'dan ellerinizi çekin artık. Soframızdan bir tabak zeytini almayın artık. Sonuna kadar burada bekleyeceğiz" dedi.


 
ESKİ BAŞKAN'DAN DESTEK
Zeytinliklerini korumak için aralıksız nöbet tutan köylülere, çevreci kişiliğiyle bilinen Dikili'nin eski Belediye Başkanı Osman Özgüven de destek verdi. Özgüven, şöyle devam etti:
"Yırcalılar zeytinliklerini kestirmemekte kararlı. Zor şartlara rağmen, çocuklarıyla, torunlarıyla burayı korumaya çalışıyorlar. Havanın soğumasına karşın ateş yakarak, kor üzerinde çay demleyerek direnmeye devam ediyorlar. İşlerini güçlerini bırakmış, 24 saat nöbet tutarak zeytinlerini korumaya çalışıyorlar. Onları burada yalnız bırakmamalıyız. Elimizden geldiğince desteğe gelmeliyiz."
 
Alanda zeytin nöbetine katılan Greenpeace üyesi Olcay Bingöl ise, buradaki zeytinlerin kesilmesi ile birlikte, Yırcalılar'la dayanışma için yanlarına geldiklerini kaydederek, şöyle konuştu: "Onlarla bir arada, omuz omuza durmaya çalışıyoruz. Burada Avrupa'nın ikinci en büyük kirletici termik santrali var. Bu santral, tütünün ve zeytinin düşmanı ve bu bölgede yaşayan insanların akciğer hastalıklarına neden olan bir santral. Bu santral yetmiyormuş gibi zeytinliklerin üzerine ikinci bir santral yapılmak isteniyor. Zeytinlikler buradaki halkın çocuklarına sağlıklı bir gelecek bırakabilmeleri için ellerindeki tek kaynak. Ancak sağlıkları ellerinden alınmış olmaları yetmiyormuş gibi zeytinleri de ellerinden alınmak isteniyor. Buradaki halkın mücadelesi meşru bir mücadele. Burada geleceklerine sahip çıkmak istiyorlar." (dha)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Zeytinin başkenti’nde festival bereketi
Son yıllarda zeytinden sonra zeytinyağında da büyük atak yapan Manisa'nın ...
Flaş! Afyonkarahisar’da facia: 8 ölü, 20 yaralı
Süleyman Demirel Üniversitesi Yalvaç Meslek Yüksekokulu öğrencilerini ...
Safran Denizli topraklarını çok sevdi!
Denizli’de Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün teşvikiyle bu yıl ...
 
Sokak ortasında dehşet: Önce darp edildi…
Muğla’nın Ortaca İlçesi'nde, Orçun Güzel (32) kimliği belirsiz kişi veya ...
Bülent Ortaçgil’in acı günü
Bodrum’da, geçirdiği rahatsızlık sonucu hayatını kaybeden ünlü müzisyen ...
Marmaris'i sağanak vurdu!
Marmaris'te yaklaşık 20 dakika boyunca yağan sağanak yağmur, çile oldu. ...
 
Bakkal sahte para veren müşteriyi öldürdü
Saruhanlı’da bakkal 22 yaşındaki L.T., kendisine sahte para verdiğini ...
Aydın Barosu'ndan yeni yargı paketine sert tepki
Aydın Baro Başkanı Gökhan Bozkurt ve bir grup baro üyesi avukat, hukukun ...
Denizli'de MERS paniği: 4 kişi gözlem altında
Denizli'de ikisi hac için diğer ikisi de iş amacıyla gittiği Suudi Arabistan'dan ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva