HABERLER>EKONOMİ
3 Eylül 2015 Perşembe - 14:28

Petkim'e özel proje alanı vizesi: Planlar askıda

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı PETKİM’e ait planları onayladı. Limanın genişlemesi için yapılan ‘özel proje alanı’ adındaki plana olur veren bakanlık limanın arkasında orman alanının tesislerin içine dahil edilmesini sağlayan ikinci plana da olur verdi. İki planı da bakanlıktan geçen PETKİM’in süreci bizzat Ankara tarafından takip edildi. Dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın verdiği olurda, “cari açık” vurgusu yapıldı. Planlar askıya çıktı.

Petkim e özel proje alanı vizesi: Planlar askıda

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - Türkiye’nin en büyük petro-kimya şirketleri arasında yer alan PETKİM’e ait planlar askıya çıktı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan planlara göre limanın olduğu bölgenin arkasında kalan yerler PETKİM sınırına dahil edilirken “özel proje alanı” olarak ayrılan kısmın 1/5000 ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planları da yapıldı. Artık son şekli verilen planlara göre PETKİM hem alanı büyütecek hem de mevcut alanının içine birçok fonksiyon yükleyecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ilk olarak PETKİM sahasında ticaret, eğitim tesisi, alışveriş alanları, sosyal donatı yerleri ayrılmasının önünü açan “özel proje alanının” planlarını yaptı. Buna göre PETKİM Yarımadası’nda yeni alanda birçok fonksiyon yüklenecek. Şehir Plancıları Odası’nın orman alanını içine aldığı gerekçesiyle itiraz ederek yargıya taşıdığı planlama süreci bakanlıktan onay alırken hukuki süreç de devam ediyor.

Bakanlık, özel proje alanı dışında Nemrut Körfezi’nde PETKİM’in deniz yüzeyini kullanmasının da önünü açtı. Yeni ve son plana göre ek olarak gemi yanaşma yerleri yapıldı. Limanın kapasitesi büyütülürken PETKİM’in yatırımının 10 milyar doları bulacağı vurgulandı. Bakanlık hem deniz hem de karada PETKİM’in önünü açmış oldu.

CARİ AÇIK VURGUSU
PETKİM’in planlanması ile ilgili süreç çok eskilere dayanıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar tarafından imzalanan olur yazısında, “SOCAR Grup tarafından hayata geçirilmek üzere geliştirilen PETKİM Geliştirme Projeleri, Star Rafinerisi Projesi, Step ve Petkojen Projeleri, PETKİM Konteyner Projeleri ile yatırımların bulunduğu yarımadadaki tesislerin bütün olarak hayata geçirilmesi İzmir’in marka değerini arttıracak, şehrin gelişmesine katkı sağlayacaktır. Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi’nin Türkiye’de kurmuş olduğu liman, termik santral, rafineri gibi projelerin hayata geçirilmesi en büyük ekonomik sorunlarımızdan olan cani açığın kapatılmasına önemli katkı sağlayacaktır” denildi.

 
Dünyayı sarsan fotoğrafı çeken muhabir: O an kanım dondu
 
Erdoğan: Avrupa ölen her mültecinin vebaline ortak
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
muhalif 4 Eylül 2015 Cuma 12:42

izmir körfez çet raporu petkim limanı için verilmiyor, yani burada socar şirketine yapılan iltimas, izmir limanını yok etmek içindir. halbuki körfez projesi bir çevre projesidir ve çevre bakanlığı buna engel olmaktadır.petkim liman yapacağına star rafinerisine odaklansın.

Yorumu oyla      11      5  
4 Eylül 2015 Cuma 09:05

Heyy izmir limanı ne oldu.Körfez projesi diye bir şey var heyyyy duyuyormusunuzzzz. Çevereyi şwhrleri katletme bakanlığıKörfez projesi anlaşldıki bunlar başta olduğu sürece onay monay vermiyecekler.Sanki izmir limanı döviz kazandırmıyor.Allah sizi bildiği gibi yapsın ne diyeyim.

Yorumu oyla      12      5  
Tevfik AKTUĞLU 3 Eylül 2015 Perşembe 17:23

"Darısı Alsancak Limanı ÇET Raporu'nun başına" diyeceğim ama... Alsancak Limanı'nda da derinleştirme sonrasında liman kapasitesinin üç katına kadar büyümesi ve cari açığa olumlu etki var ama... Bir de, körfezin temizlenmesi ve yüzülebilir hale gelmesi gibi bir sonuç var ki, bu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nı hiç ama hiç ilgilendirmez. Anlayacağınız, durum tamamen duygusal!

Yorumu oyla      16      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ağustos ayı enflasyon açıklandı
Ağustos'ta TÜFE yüzde 0,4 arttı, yıllık ÜFE ise yüzde 7,14 oldu.
İzmir'de yaratıcı gelişimcilere dev fırsat
British Council tarafından organize edilen Yaratıcı Girişimcilik Eğitiminin ...
İzmir Limanı’ndaki 4 saatlik grev zaferle sonuçlandı!
Türkiye Liman – İş Sendikası İzmir ve Haydarpaşa Limanları ve Van Gölü ...
 
Dev kurumdan İzmir'de küçük satış!
Bünyesindeki termik enerji santrallerini tek tek satış kararı aman Ankara ...
Migros'tan kurban hizmeti
Migros, müşterilerine her bayramda olduğu gibi bu Kurban Bayramı’nda da ...
TÜGİAD Ege Şubesi İTO'yu ziyaret etti
TÜGİAD Ege Şubesi yeni yönetimi İzmir Ticaret Odası ve TOBB Ticaret Odaları ...
 
EBSO'da Afrika zirvesi
Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir’in Afrika ülkeleriyle ekonomik ilişkilerinin ...
İzmir'in okul servisi ücretleri belli oldu!
İzmir Servis Aracı İşletmecileri Odası 2015 – 2016 öğrenci taşıma ücretlerini ...
Kemeralatı'nda projeler tamam: Eylem ve ortaklık zamanı
İzmir’in tarihi çarşısı Kemeraltı’nı geliştirmek için 2012’de kurulan ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva