HABERLER>YAŞAM
6 Mart 2015 Cuma - 08:11

Ödemiş'te 'altın madenine hayır' şenliği!

Ödemiş’te açılmak istenen altın madeni Küçük Menderes Havzası Tarih ve Doğa Katliamına Hayır Platformu'nun (HAVZA-PLAT) öncülüğünde düzenlenen eylemle protesto edildi.

Ödemiş te  altın madenine hayır  şenliği!

İZMİR - Bozdağların eteklerindeki Gölcük, Oğuzlar, Bayırlı, Çağlayan, Çobanlar, Dolaylar, Mursallı, Günlüce ve Çamyayla köylerini içine alan geniş bir bölgede, altın madeni aramak için 5 Mart tarihinde Ödemiş Perşembe Pazarı Mevkii'nde yapılacağı ilan edilen altın madeni açmak için gerekli Çevre Etkileşim Değerlendirme (ÇED) toplantısı izni Ödemiş Belediyesi tarafından geçen 2 Mart'taki toplantıda oy birliğiyle iptal edilmişti.  Belediye, bölgede altın arama çalışmalarının karşısında olacağını duyurdu. Bu gelişmenin ardından Perşembe Pazarı Mevkii'nde, ÇED toplantısı yerine Havza-Plat öncülüğünde 'Altın Madeni hayır Şenliği' düzenlendi. Şenliğe Ödemiş Baro Temsilcisi Erdem Boyacı, Havza-Plat Dönem Sözcüsü Özkan Akgün, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, CHP İzmir 2. Bölge milletvekili aday adayları Mehmet Birlik, Levent Çılı, Ayten Gülsever, Sinan Sarıküse'nin de aralarında yaklaşık 150 çevreci ve köylü katıldı. Katılımcılar göğüslerine kırmızı kurdele taktı. 
 
Konuşmasına, "Demişler ki hükümdara, 'Efendim sizin istediğiniz her şeyi altın yapacak bir kaşif getirdik. Padişah kaşifin gelmesini istemiş. Kaşif hükümdara, 'Tuttuğunuz her şey şu andan sonra altın olacak' demiş ve gerçekten böyle olmaya başlamış. Suyu tutuyor altın, kalemi tutuyor altın, ağacı tutuyor altın olunca hükümdar çok mutlu olmuş. Tabiki aradan saatler geçmiş, hükümdar acıkmış. Ekmeğe dokunmuş altın, suya dokunmuş altın. Hiçbir şey yiyemez olmuş ve açlıktan öteki dünyaya uçmuş" hikayesini anlatarak başlayan CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, "Bu Bozdağları bozmaya kalkanların tuttuğu altın olsun diyorum" dedi.

Ziraat Mühendisi Özkan Akgün de altın madeninin çevresel etkileri, zararları, bölgeye tarımsal ve toprak yapısı ne vereceği zararları bir sunum ile anlattı.

YERİN ÜSTÜ ALTINDAN DEĞERLİDİR
Ödemiş Baro Temsilcisi Erdem Boyacı da ÇED süreciyle ilgili olarak kalabalığı bilgilendirdi. Boyacı, şunları söyledi: "Abdullah Şentürk, son bir, iki yıl içinde dört defa İzmir Valiliğine başvurup, 'Bozdağ'da 27 bin dönüm aldım, ruhsatım var. Burada değerli madenler var, çıkarmak için kazı yapacağım' dedi. Valilik yapmış olduğu incelemeler sonucu özellikle Bozdağ'da görünümü değişeceğini  ve görüntü kirliliği nedeniyle, büyük boyutlu bir altın madeni ocak işletmesi yapılacağı nedeniyle bu dört başvuruyu da  'ÇED gereklidir' kararı ile reddediyor. Bunun üzerine Şentürk, en son Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na başvurarak ÇED sürecini başlattı. Bakanlık ön başvuruyu kabul etti. ÇED süreci uzun bir süreç ve en az iki kere halkın katılımı ve bilgilendirme toplantısı yapılmak zorunda. Bu sürecin ilk toplantısı bugün saat 14.00'de burada yapılması ön görülmüştü., Ancak başka bir kişi adına Ödemiş Belediyesi'nden burasını kiralamışlar. Ödemiş Belediyesi yanıltılarak burası kiralandı. Havza- Plat olarak biz bunu fark ettik ve 15 imzalı dilekçeyle belediyenin bunu iptal etmesi gerektiğini belirttik. Belediyemiz de ÇED toplantısını iptal etti. Meclis kararı ve oy birliğiyle altın madeninin karşısında olduğunu beyan etti. Bugün de Havza Plat olarak, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği resmi başvurusu ile burayı kiraladık. Resmi ilan nedeniyle buraya gelmek isteyebilirler ama hem yasal olarak burada o toplantıyı yapmaları imkansız hem de bir oldu bittiye getirmelerine izin vermeyiz. Bu altın madenine ve her türlü maden ocağı girişimine karşıyız. Toprakların üstü, altından çok daha değerlidir."
 
İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü görevlisi Sema Yunakçı'nın ÇED toplantısının yapılamadığına dair tutanak tutmasının ardından katılımcılar bir süre harmandalı oynayıp, birlik beraberlik mesajı verdikten sonra olaysız dağıldı.(dha)
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ümit Yaldız yazdı: Bir temayülün düşündürdükleri...
Birlikte yönetim yani ‘yönetişim’ dedikleri kavram, modern/ ileri demokrasilerin ...
Bornova’daki bar sahibi cinayetinde ceza yağdı
İzmir’in Bornova İlçesi'nde, 2013 yılı Eylül ayında, bar işletmecisi 31 ...
Seçimin nabzı bu sayfada atıyor!
Genel seçim yolunda tüm haberler...
 
Büyükpark cinayetinde 3 yıl sonra karar: 4 sanığa…
İzmir’in Bornova İlçesi'nde üç yıl önce, evli olan ablasıyla gönül ilişkisi ...
Ümit Yaldız yazdı: Önseçimin matematiği ve Pavey
7 Haziran tarihi pek çok açıdan milat… Başkanlık sistemi, çözüm süreci ...
Seçimin nabzı bu sayfada atıyor!
Genel seçim yolunda tüm haberler...
 
Tinder kullanıcılarına kötü haber
Cep telefonuyla çöpçatanlık hizmeti veren Tinder uygulaması, premium hizmetlerine, ...
Seçimin nabzı Egedesonsöz'de atıyor!
Genel seçim yolunda tüm haberler...
İzmir'de kahreden son: Merdivenden düştü...
Konak’ta oturduğu evin 4'üncü katından teras kata çıkmaya çalışan 64 yaşındaki ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva