HABERLER>EKONOMİ
24 Ekim 2014 Cuma - 16:47

Liman tartışmasında 2 flaş açıklama: Denizciler ve ihracatçılar ne dedi?

Limanda taşınma tartışması gündemini koruyor. Güne 2 flaş açıklama damga vurdu. İhracatçılardan sonra Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Başkanı Yusuf Öztürk, İzmir Alsancak Limanı’na sahip çıktı. Öztürk, “Bırakın her liman yaşasın. İpi göğüsleyecek olan kendini geliştiren, çalışan ve hak eden olacaktır. Büyük Türkiye’de, İzmir’de her limana ihtiyaç var” dedi.

Liman tartışmasında 2 flaş açıklama: Denizciler ve ihracatçılar ne dedi?

EGEDESONSÖZ - İzmir’de yaşanan Alsancak Limanı’nın işlevine yönelik tartışmaya SOCAR Grubu, İzmir Ticaret Odası, Ege İhracatçı Birlikleri’nden sonra şimdi de Deniz Ticaret Odası katıldı. İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, “Bırakın her liman yaşasın. Büyük Türkiye’de, İzmir’de her limana ihtiyaç var” dedi.

- LİMAN TARTIŞMASINDA SÖZ İHRACATÇILARIN!

ALİAĞA CAN SİMİDİ
Aliağa Limanları’nın, İzmir Alsancak Limanı’na göre özellikle güney İzmir hinterlandı için daha maliyetli olmasına rağmen haklı başarılarının ayakta alkışlanması gerektiğini vurgulayan Öztürk, “Ege Gübre Konteyner İşletmecisi, TCE Ege ve Nemport  limanlarının 4-5 yıl gibi çok kısa sürede bölgeyi ne noktaya getirdikleri ortada. Hiç kimse onları konuşmuyor, ne derdiniz var diye sormuyor? Bu limanlar, İzmir ‘in en zor anlarında can simidi gibi imdada yetiştiler. Neden şimdi İzmir Limanı’nda onlarca gemi demirde bekliyor diye sorulmuyor? Bu yatırımcılar gece-gündüz çalıştılar, el verdiler, omuz verdiler. Eğer bu yatırımlar yapılmasaydı ihracat kapısı olan İzmir bloke olacaktı. Bu yatırımcılar İzmir Limanı’na rağmen yatırım yaptılar ve risk aldılar. Bu yatırımcılar, dünyanın en gelişmiş software’lerini kullandılar, teknolojilerini kullandılar, denizcilikte bir saniyenin ne kadar önemli olduğu bilinci ile eğitimli denizciler ile çalıştılar. Ancak, yapılanlar çabuk unutuluyor, buna izin verilmemesi gerekir. Bu yatırımcılar, tansiyon yerine teknolojiyi yükselttiler. Tansiyonu yükseltmek kimin işine yarayabilir?” dedi.



‘HEPİMİZ AYNI GEMİDEYİZ’
Öztürk, İMEAK DTO İzmir Şubesi olarak çeşitli platformlarda sürekli olarak herkesin aynı denizde ve aynı gemide olduğunu dile getirdiklerini belirterek, limanların birbirleriyle değil yakın coğrafyadaki diğer limanlarla rekabet etmesi gerektiğini kaydetti.
Öztürk, “Rekabet yerine birlik olalım. Lojistik imkanlarımızı geliştirelim. Maliyetleri düşürelim. Su yolunu bulur. Verimli olmayan liman biter, kendini yenilemeyen, çağdaş olamayan öngörüsü olmayan yok olur. İzmir Alsancak Limanı için yatırım yavaşladı, durdu, hareket etmiyor. Tekrar ivme vermek yetkililerin elinde. Hepimiz aynı vatanın insanlarıyız, yatırım yapmayı doğru bulmuyorlarsa, zaten yatırım sonsuza dek duracaktır. Aksi takdirde özelleştirilmesi gerekir. Limanı almak isteyen olursa verin diye her sefer söyledik. Liman çağdaş bir yapıya kavuşsun, ya da yönetim yapısının değişmesi gerekir. Amaç para kazanmak değil mi? İzmir Alsancak Limanı’nın, dünya ölçeğinde  üst sıralarda yer alması kötü mü olur?” diye konuştu.

‘HER LİMAN YAŞASIN’
Limanlarla ilgili yapılan yatırımların gözardı edilmemesi gerektiğini ifade eden Öztürk, her limanın yaşaması gerektiğini, kendini geliştiren, çalışan ve hak edenlerin ipi göğüsleyeceğini ifade etti. Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü:  “Petkim bu şekilde bir yatırıma girdi ise hata mı etti? Bu ülkeye yatırım yapılıyor, istihdam sağlanıyor. Bu durum beraberinde teknoloji ve profesyonelliği getiriyor. Bunun neresi hatalı? Farklılık, işletme profesyonelliği ile kazanılabilir. Nemport ve TCE Ege de aynısını yaptı ve tarihinde hiçbir zaman 900 bin TEU’yu geçmeyen bölge, bu iki limanla 1.300.000 seviyelerine ulaştı. Çeşitli, karşı düşünceler olması son derece normal, lakin tartışılacak bir şey yok. Bırakın her liman yaşasın. İpi göğüsleyecek olan kendini geliştiren, çalışan ve hak eden olacaktır. Büyük Türkiye’de, İzmir’de her limana ihtiyaç vardır.”

‘DENİZLERİMİZ DOĞAL OTOBAN’
Öztürk ayrıca, günümüzde milli yüklerin % 92’sinin kara yolu ile taşındığını belirterek, “Bu yükleri deniz yoluyla nasıl taşıyabiliriz ona bakalım. Limanlarımıza bu potansiyeli kazandıralım. Denizlerimiz, doğal otobandır para istemez. Katma değer hizmetleri katan limanlarımız ile küçük ihracatçının üzerindeki yükü hafifletelim” dedi.

Aliağa’daki Lojistik Zirvesi’ne de değinen Öztürk, panelistlerin özellikle Türkiye’nin her alanda olduğu gibi özellikle denizcilik sektöründe de atılımlar yapması gerektiği konusunda hemfikir olduklarının altını çizdi. Öztürk, şöyle konuştu:  “Herkes artık zamanıdır diye düşünüyor. İki geri bir ileri yürümek bizleri Dünya ölçeğindeki diğer ülkeler arasında her geçen gün listenin sonuna itiyor. Biz bunu hak ediyor muyuz? Zirvenin ilk günü çok değerli akademisyenler neler yapılması gerektiği konusunda bilgi verdiler. Ancak, ışığı görüp bırakın yürümeyi, koşamadığımızı görmek bu ülkenin bir denizcisi olarak canımı acıtıyor. Her kurumun, şirketin, kişinin kendi penceresi var ama küçük. Neden büyük pencereden bakamıyoruz? Gelecek bizi bekliyor, bunu neden görmezden geliyoruz anlamak mümkün değil. Hala, A limanı kapatılsın, B limanı yaşasın tartışmaları devam ediyor. Ekonomik ömrünü yitirmiş tüm kuruluşların sonu kapanmaktır. Biz insanlarda öyle değil miyiz? Doğarız, büyürüz, sorgulamaya başlarız, haykırırız, çabalarız ve ölüp gideriz. Ama başka yerlerde de aynı anda yeni bir başlangıç olur. Bu tartışmaları bırakalım”.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Liman tartışmasında son raunt: Söz ihracatçılarda!
İzmir Alsancak Limanı'nın taşınıp taşınmaması konusunda SOCAR Türkiye ...
Beşiktaş borsada da dört köşe!
Borsa İstanbul'da işlem gören Beşiktaş hisseleri Partizan'a karşı alınan ...
PERYÖN’den önemli zirve: Şirketlerin mutfağı İzmir’de buluştu
Türkiye İnsan Yönetimi Derneği bu yıl 11’incisini düzenlediği Ege İnsan ...
 
Ebola dünya piyasalarını vurdu!
ABD'nin New York kentinde bir doktora Ebola teşhisi konulması, dünya borsalarını ...
Kemeraltı'nın kaderi bu zirvede çizilecek!
İki yıl önce 116 ortakla Kemeraltı'nı canlandırmak için yola çıkan TARKEM, ...
İzmir'deki dev teknopark ortaklığı sona erdi!
Sanayici ile üniversite işbirliğinde İzmir'in en büyük projesi olan Kuzey ...
 
Online alışverişte hızlı yükseliş
Uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi EY'nin "Global Tüketici Araştırması ...
Merkez faizi değiştirmedi
Merkez Bankası, gösterge faiz olarak kullandığı bir hafta vadeli repo ...
Egemen Teknoloji Festivali'nin konuğu Piatti
İzmir'in öncü elektronik mağazalarından Egemen'in gerçekleştirdiği Teknoloji ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva