HABERLER>SAĞLIK
22 Kasım 2014 Cumartesi - 09:32

Kanser ilaçlarına 457 milyon lira

Türkiye 2012 yılında kanser ilaçlarına yaklaşık 457 milyon lira ödedi. Bu rakam, Sağlık Bakanlığının yıllık bütçesinin yaklaşık beşte birine denk geliyor.

Kanser ilaçlarına 457 milyon lira

TRABZON - Patoloji Dernekleri Federasyonu ve Anadolu Patoloji Derneği işbirliği ile Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi Prof. Dr. Osman Turan Kongre ve Kültür Merkezinde kanserin patolojik tanısı ile ilgili güncel bilimsel bilgilerin ele alındığı Patoloji Kongresi düzenlendi.
 
Uluslararası katılımlı kongrede konuşan Patoloji Dernekleri Federasyonu Üyesi Prof. Dr. Erdener Özer, kanser görülme sıklığının arttığını vurgulayarak, "Ülkemizde 2002 yılında yüz binde 133 olan kanser görülme sıklığı, 2012 yılında yüz binde 266, yani iki katı yükselmiş durumda. Kanserler arasında akciğer kanseri başı çekiyor" dedi.
 
Kanserin son 40 yılda, ölüm nedenleri arasında 4. sıradan, kalp ve damar hastalıklarından sonra 2. sıraya yükseldiğine dikkati çeken Özer, TÜİK verilerine göre 2002 yılında 175 bin kayıtlı ölümün 25 bin kadarında ölüm nedeninin kansere bağlı olduğunu ifade etti. Özer, 2002 yılında yüzde 14 olan oranın, 2012 yılında yüzde 18'e çıktığının altını çizerek, ölüm nedenlerinde akciğer kanserinin ilk sırada olduğunu vurguladı.
 
"Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak 2012 yılında kanser ilaçları için yaklaşık 457 milyon lira ödendiğini" aktaran Özer, "Bu rakam, Sağlık Bakanlığının yıllık bütçesinin neredeyse beşte birine denk geliyor" bilgisini verdi.
 
Trabzon'da kanser verilerine ilişkin de bilgi veren Özer, şunları kaydetti: "Hastane arşiv kayıtlarından elde edilen verilere göre; kadınlarda meme kanseri yüzde 18 ile başı çekiyor. Erkeklerde ise yüzde 28 ile akciğer kanseri görülüyor. Her iki grupta mide kanseri ikinci sırada geliyor. Tiroit bezi kanseri sadece kadınlarda ilk beşe giriyor."
 
Kanserin genetik bir hastalık olduğuna işaret eden Özer, hastalığın mutasyona uğrayarak genlerdeki değişikliklerle ortaya çıktığını anlattı. Özer, "Anne ve babadan gelen bu değişiklikler, kimi durumda da ileri yaşlarda sigara gibi kimyasal ve radyasyon gibi fiziksel etkiler, hatta virüslerin etkileri ile oluşuyor. Radyasyonun etkisi de elbette gözardı edilemez" diye konuştu.
 
KANSER OLUŞUMUNDA BİRÇOK FAKTÖR ETKİLİ
Kanserin gelişiminin tek bir nedene bağlanmaması gerektiğine işaret eden Özer, "Örneğin, sadece Çernobil felaketine bağlamak bilimsel açıdan doğru değil" dedi. Kanserden vefat eden Kazım Koyuncu'nun "Beni Çernobil değil Türkiye'deki sistem kanser etti" ifadesini aktaran Özer, genetik dışında sigara, radyasyon, sağlıksız beslenme ve diğer çevresel etkenlerinin de önemli bir faktör olduğunun altını çizdi.
 
Özer, kanser hastaları arasında erken tanı alanlarda yaşam oranının arttığına dikkati çekerek, Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri'nde (KETEM) meme kanseri için görüntüleme, rahim ağzı kanseri için patoloji uzmanlarının görev aldığı "smear" ve kalın bağırsak kanseri için dışkıda gizli kan arama tarama testinin yapıldığını anlattı.
 
"KANSER KAYITÇILIĞI ŞART"
Patoloji Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Dilek Yılmazbayhan da tıbbi patoloji ile hastalığın neden ortaya çıktığının belirlendiğini ifade ederek, patoloji incelemesinin doğru tanı için mutlaka gerekli yöntem olduğunu söyledi.
 
Vücuttan çıkartılan her parçanın mutlaka patolog tarafından incelenmesi gerektiğini ifade eden Yılmazbayhan, tedavinin buna göre şekillendiğini bildirdi. Mücadelede kanser kayıtçılığı yapılması gerektiğini dile getiren Yılmazbayhan, bu noktada önemli adımlar atıldığını belirtti. Yılmazbayhan, "Kanser kayıtçılığı ile bölgesel riskler de belirlenebilecek" dedi.
 
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kutsal Yörükoğlu da kanserin tanısında patolojik incelemenin gerekli olduğunu vurguladı. Kanser hastalığının tanısında, riskli hasta gruplarının belirlenmesinde ve kişiye özel kanser tedavisinin belirlenmesinde patoloji raporlarının bilimsel öneminin çok büyük olduğuna işaret eden Yörükoğlu, patoloji raporlarında kanserin tipi, derecesi ve evresinin yanı sıra hastanın tedavi seçimini belirleyecek bilgilerin tespit edildiğini söyledi. Yörükoğlu, kanserin dışında birçok hastalık için de patolojik incelemenin gerekli olduğunun altını çizdi.
 
BASINA DESTEK ÇAĞRISI
Anadolu Patoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Yavuz Özoran de kanserle mücadelede toplumun farkındalığının artırılmasının önemine değindi. Bunun için sivil toplum ile meslek örgütlerine büyük görev düştüğünü ifade eden Özoran, bu kapsamda önce kanserin bulgularına ve tarama yöntemlerine ilişkin bilincin artırılması gerektiğini belirtti. Özoran, Türkiye'nin bilinç düzeyinin artırılması için medyaya da görev düştüğünü dile getirerek, "Bu kapsamda Kanser Savaş Bildirgesi'nin herkes tarafından okunmasını sağlamak gerekiyor. Bu amaçla oluşturulan internet web sitesi 'www.uicc.org' ve 'www.turkkanser.org.tr'dir. Bu adreslere girilerek, kanserle ilgili bilgilerin okunması sağlanmalıdır" dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ailelere uzman uyarısı: Süt dişlerinin bakımına dikkat
Denizli Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi pedodonti uzmanı Dr. Ayşe Utku Köyoğlu, ...
D vitamini eksikliği öldürüyor
Danimarka'da yapılan araştırma, D vitamini eksikliğinin, erken ölüm riskini ...
Dev firmaya 'kağıt üzerinde yasa' kıyağı!
Türkiye ilaç pazarının yüzde 16’sının elinde bulunduran ve tamamen ithal ...
 
Zerdeçal hafızayı güçlendiriyor
Tayvan'da yapılan araştırma, kahvaltıda bir gram zerdaçal tüketmenin diyabetin ...
Soğuk hava yüz felci yapıyor
Soğuk hava ve rüzgar özellikle yüz bölgesindeki sinirleri olumsuz etkileyerek ...
Ebolada tedavi umudu
Ebola'nın, hastalığı atlatanların kanından alınacak plazmayla tedavisi ...
 
İzmir Tabip Odası’ndan TTB’ye 10 Kasım sorusu!
İzmir Tabip Odası, Türk Tabipler Birliği’ne açık bir mektup yazarak 10 ...
Korkutan rapor: Türkiye hapı çoktan yutmuş!
Türkiye’nin ilk ciddi ilaç raporu her Türk’ün 15 günde bir 1 kutu ilaç ...
Tire Devlet Hastanesi’ne Avrupa onuru!
İzmir’in Tire İlçesi Devlet Hastanesi, Avrupa Sağlık Bilgi ve Yönetim ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva