HABERLER>GÜNCEL
27 Haziran 2012 Çarşamba - 18:42

İzmirli anneden ‘4+4+4’ davası

İzmir’de bir anne, Milli Eğitim Bakanlığı’nın 4+4+4’lük eğitim sisteminin genelgesinde yer alan okula başlama yaşı ile ilgili maddenin iptali için Danıştay’a başvurdu.

İzmirli anneden ‘4+4+4’ davası

Işıl ÖZTÜRK/EGEDESONSÖZ - Hukukçu Bedriye Kurtuluş Türk, “66 ayını tamamlayan tüm çocukların kayıt işlemleri yapılacaktır” kısmının yürütmesinin durdurulmasının gerektiğini savunarak “Bu davayı bir Avukat olarak değil, bir anne olarak talep ediyorum. Henüz 5,5 yaşında olan kızım anaokuluna gitmeden İlkokul 1. sınıfa gitme tehlikesi ile karşı karşıya. Kızımdan 26 gün sonra doğanlar için bu tercih meselesi iken bizim için zorunluluk. Kızımın, bu süreçte yaşayacağı fiziki ve psikolojik travmadan en fazla etkilenecek kişi benim. İptalini istediğim işlem kısmı, şu an bile hayatımı son derece olumsuz etkiliyor” dedi.

Türk, konunun siyasi yönden değerlendirilmemesi gerektiğini belirterek yasanın sadece ilgili maddesinden duyduğu birinci derecede sıkıntıdan dolayı dava açtığını dile getirdi.

ANAYASANIN EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRI
Avukat Bedriye Kurtuluş Türk, Danıştay’a Milli Eğitim Bakanlığı’nı dava ettiği dilekçesinde kızının 4 Mart 2007 doğumlu olduğunu, on iki yıllık eğitime yönelik uygulamalar genelgesinde “Okula başlama yaşı” ile ilgili kısmının iptalini istedi. Avukat Türk, dilekçesinde şu cümlelere yer verdi: Genelge yayımlanmadan önceki dönemde, 2006 yılında doğan çocuklar 2011-2012 eğitim ve öğretim yılında anasınıfına devam etmişlerdir. Söz konusu yeni düzenleme ile sadece 2007 yılının ilk 3 ayında doğan çocuklar mağdur olmuştur. Çocuğu 4 Mart 2007 doğumlu bir anne olarak, 1 Ocak 2007 ile 31 Mart 2007 tarihlerinde kayıt edilmelerinin, buna karşılık 1 Nisan 2007 tarihinden sonra doğanların, velisinin tercihi ile ana sınıfına kaydedilmesinin, Anayasa’nın 10. maddesindeki ‘Eşitlik ilkesine’, Milli Eğitim Bakanlığı İlk Öğretim kurumları Yönetmeliği 6/f maddesinde belirtilen “İlköğretim kurumlarında herkese imkan ve fırsat eşitliği sağlanır” düzenlemesine, Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair sözleşmenin 28. maddesinde belirtilen fırsat eşitliği düzenlemesine aykırı bulunması, işlemin Normlar Hiyerarşisine, hukuka ve hakkaniyete uygun olmaması sebebiyle, gerek kızım, gerekse aynı yaş grubunda ve ilköğretime başlamak zorunda olan diğer çocuklar için, genelgenin dava konusu işlemle ilgili maddesinin iptali yönünde dava açma zorunluluğu doğmuştur”.
 
ZARARI ÇOK
Milli Eğitim Bakanlığı’nın yıllardır okul öncesi eğitimin ne kadar önemli olduğunu ve çocukların mutlak suretle ana sınıfına giderek okula hazırlanması yönünde çalışmalar yaptığına değinen Avukat Bedriye Türk, 2007 yılının ilk 3 ayında doğan, hiç kreşe gitmeyen ve bu yıl devlet okulunun ana sınıfına gitme umudu taşıyan çocukların doğrudan doğruya ilköğretim birinci sınıfa başlamasının çocuk üzerinde telafisi güç ve imkansız zararların ortaya çıkmasına sebep olacağına dikkat çekti.

BÜYÜK SORUMLULUK YÜKLENECEK
Avukat Türk, kendi kızı gibi birçok çocuğun mağduriyetinin ve eşitsizlik durumunun ortaya çıkacağını ifade ederek, şöyle devam etti: “El kasları henüz gelişmemiş okul ortamını tanımayan, okulda yapılan etkinliklerden habersiz olan çocuklar ana sınıfı ile bu eksikliğini giderecekken, birdenbire ilköğretime başlayarak büyük bir sorumluluğa itilmiş olacaklar. 26 gün farkla kızımın ilköğretime başlayacak olması BM Çocuk Haklarına dair sözleşmenin 28. maddesine de aykırılık teşkil edecek. Çocuğumun fiziki ve psikolojik travmalarından en çok etkilenecek kişi de anne olarak benim”.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
bülent 28 Haziran 2012 Perşembe 12:23

Çoçuklar ve anneler için zor bir dönem pilot il seçilmeliydi.

Yorumu oyla      18      5  
Öğretmen 28 Haziran 2012 Perşembe 10:02

Avukatlar la birlikte biz anaokulu öğretmenleri de bu davaya müdahil olmalıyız. Hatta nüfus müdürlüğüne dilekçe verip aynı yaş grubuna dahil çocuk ve aileleri de bulup davaya müdahil olmalarını isteyelim

Yorumu oyla      29      6  
Işık Dikicigil 28 Haziran 2012 Perşembe 00:11

BRAVO SİZE KEŞKE SİZİN GİBİ BÜTÜN HUKUKÇULAR DAVA AÇSA, VE BÜTÜN VELİLER ÇOCUKLARINI OKULA GÖNDERMESE

Yorumu oyla      31      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
8 askerin şehit olduğu yerde 300 kg patlayıcı
Hakkari'de Dağlıca bölgesindeki aramada 300 kg patlayıcı bulundu.
İki günde cinnet katliamları: 9 ölü, 2 yaralı
Dünden bu yana yurdun değişik yerlerinde meydana gelen katliam gibi cinnet ...
Evcil’in fabrikasında işçinin maaş isyanı
İzmir'de, yönetimi tartışmalı bir şekilde Erol Evcil'e geçen ve adı 'Ede ...
 
Azrail’le dans eden kadının hayatı
Altı kilonun üzerinde doğunca 'gürbüz bebek' diye gazetelere haber olan, ...
Gamze’den bir mutlu haber daha
Türkiye’de kemik iliği bekleyen kanser hastalarının sesi olan İzmirli ...
Trafik müdürüne ‘aşırı hız’ cezası
Antalya Emniyet Müdürlüğü'nde görevli Bölge Trafik Şube Müdürü Aşkın Kızık'a ...
 
‘Devrimci ruhla selama’ 2 yıl hapis
Sanatçı Ferhat Tunç, geçen yıl 1 Mayıs kutlamalarında, "Hepinizi Deniz ...
Yeni yasayla komşunuz köpeğinizi öldürebilir!
Ticaret Kanunu ve Borçlar Kanunu'nda yapılan değişikliklerin günlük hayatımıza ...
Ortaokulda 'zorunlu kariyer' dönemi
MEB, 2012-2013 eğitim öğretim yılından itibaren geçerli olacak haftalık ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva