HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
25 Temmuz 2013 Perşembe - 10:30

İzmir’deki dev dönüşüm ortaklığına bakanlık golü!

İzmir Ticaret Odası, Karabağlar ve Buca Belediyelerinin ortak protokol imzalayarak çalışmalarını başlattığı mobilyacılar bölgesi olarak adlandırılan yerdeki kentsel dönüşüm projesine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı el koydu. Bakanlık, bölgeyi “riskli alan” ilan ederek kendi bünyesine aldı. Daha önce Karabağlar Cennetçeşme ve Menemen Ahıhıdır Kentsel Dönüşüm Alanları’nı yetkisine alan bakanlık geri vermemişti. Şimdi işler daha da karıştı.

İzmir’deki dev dönüşüm ortaklığına bakanlık golü!

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun gereği Türkiye’de başlatılan çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi kentsel dönüşüm yapacağı bölgelerin planlarını Ankara’ya gönderirken sırasıyla onay almıştı. Bakanlık ile belediye arasında zaman zaman krize neden olan, karşılıklı açıklamalar ile gündeme gelen dönüşüm çalışmalarında yeni bir sürpriz yaşandı. Daha önce Büyükşehir ve Karabağlar Belediyesi’nin en hazır olduğu ‘Cennetçeşme Kentsel Dönüşüm Bölgesi’ni bünyesine alan ve çalışmalara başlayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu kez Buca ve Karabağlar Belediyelerini vurdu.


 
İTO İLE PROTOKOL İMZALANMIŞTI
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İzmir Ticaret Odası, Buca Belediyesi ve Karabağlar Belediyesi’nin ortak protokol imzalayarak çalışmalarına başladığı Osman Aksuner, Aşık Veysel ve Aydın Mahalleleri ile Buca İlçesi Seyhan Mahallesi sınırlarında kalan 1800 dönümlük alan ‘riskli alan’ ilan edildi. Yüzde 80’den fazlası işyeri olan ağırlıklı olarak mobilyacılar bulunuyor. İmalatın da yapıldığı bölge Buca-Konak ve Karabağlar Kavşağı’ndan başlayarak Gaziemir’e kadar uzanıyor. Yeşillik Caddesi ile İZBAN demiryolu hattı arasında kalan bölgede ruhsatsız binalar, gecekondu yapılar dikkat çekiyor. Zaman zaman çıkan yangınlarla gündeme gelen bölgedeki işyerlerinin durumu ise tartışma yaratıyordu.
 
BAKANLIK GERİ VERECEK Mİ?
Bakanlığın ‘riskli alan’ ilan ederek kendi bünyesine aldığı 1800 dönümlük alanda bulunan 5 bin 377 bina için işlemler başlatılmıştı. Hazırlanan protokol bakanlığa gönderilirken çalışmaların yapılacağı dile getirilmişti. Kanunen ‘riskli alan’ ilan edilen yer Cennetçeşme ve Menemen’deki gibi bakanlığın yetkisine geçiyor. Bakanlık dışında hiçbir kurum planlama yapamıyor, çalışamıyor. Eğer bakanlık hazırlanan ek protokol ile belediyelere devir yaparsa ancak o zaman yetki devri ile işlem yapılabiliyor. Bakanlığın aldığı kararın ardından kafalar karışırken Ticaret Odası ve belediyelerin Ankara’ya yazı yazarak bölgeyi tekrar talep etmesi bekleniyor. Bakanlığın şu anda ne gibi işlem yapacağı ise bilinmiyor.

TATI’DAN ACİL ZİRVE
Tatı kararın ardından bürokratları ve ilgili müdür birimleri ile acil toplantı kararı aldı. Konuyu yakından takip ettiklerini ifade eden Tatı, “Hukukçularımıza bu kararı inceletiyoruz. Büyükşehir Belediyesi ile temas kurduk. Riskli alan kararının nasıl uygulanacağını henüz biz de bilmiyoruz. Gerekli çalışmaları yapmaya başladık. İzmir Ticaret Odası ile görüşmelerimiz sürüyor” dedi.
 
KÜRÜM: UMARIM CENNETÇEŞME OLMAZ
Karabağlar Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm ise “Üç buçuk yıldır Büyükşehir Belediyesi ile çalıştığımız Cennetçeşme’deki alana bakanlık el koymuştu ve o bölgede Büyükşehir’in etkisi azaltıldı. Bu alana ise mobilya imalathaneleri yapacaktık. Çarpık yapılaşma, gecekondu, ruhsatsız binalar hat safhada… Beklediğimiz karar geldi ama bölge riskli alan ilan edildi. 5 yıldır buraya çalışıyoruz. Dilerim Cennetçeşme gibi olmaz. Bir yerde riskli alan ilanı yapılırsa oraya bakanlık kira yardımı gibi çeşitli destekler veriyor. Bu bölgenin bizim kontrolümüzde yapılması lazım… Cennetçeşme gibi bir uygulamanın olmayacağını tahmin ediyorum” diye konuştu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
private35 25 Temmuz 2013 Perşembe 15:42

başta Aydın Şengül olmak üzere hiç bir ak partili kentsel dönüşüm konusunda belediyeyi suçlamasın, dönsün kendi bakanlığına baksın, bu ne ya ellerine almışlar sazı riskli alan diye el atılan tüm yerleri başlayacaklar diye elllerinden alıyorlar.Bir de derlerki izmire yatırım yaptık, ne var 30 km çevre yolu dışında izmire kattığınız

Yorumu oyla      27      9  
egeli 25 Temmuz 2013 Perşembe 13:38

Belediyeler hangi projeyi yapsa devlet elinden alıyor sonra da geri veriyorlar. Sonra da kahraman ilan ediliyorlar... İzmir'de hezimete hazırlıklı olun.

Yorumu oyla      26      9  
yurttaş 25 Temmuz 2013 Perşembe 12:38

Şu yorumlara bakınca AKP'lilerin ne kadar istemezükçü bir yapıda olduğunu bir kez daha ibretle izliyorum. Ancak şu kadarını söyleyeyim, bu iki ilçenin halkı bu iki ilçeye çivi dahi çakmamakla birlikte, getirilmesi planlanan hizmeti engelleyen AKP'nin önüne hak ettiği seti çekecektir.

Yorumu oyla      37      24  
BEKLENEN BAHANE GELDİ.. 25 Temmuz 2013 Perşembe 11:27

SİZ ÖNCE MEVCUT İMAR PLANINI BAKANLIĞIN İSTEDİĞİ HALE GETİRİN BIRAKIN BU BOŞ İŞLERİ ŞU AN İZMİRDE İNŞAAT YAPILAMIYOR SAÇMA SAPAN BİR İMAR PLANI YÜRÜRLÜĞE ALINDI 1 HAZİRAN İTİBARİYLE VE ŞU AN HALK MAĞDUR OLUYOR.BÜYÜKŞEHİR ACİLEN BAKANLIKLA DİDİŞMEYİ BIRAKIP UZLAŞMALI VE UYUM İÇİNDE ÇALIŞMALIDIR DİĞER BELEDİYELERDE BU UYUMA KATKI SUNMALARI GEREKİR DÖNÜŞÜM BELEDİYENİN TEK BAŞINA YAPABİLECEĞİ BİR İŞ DEĞİL DEVLET DESTEĞİ ŞART ONUNDA KURALLARINA UYMAK GEREK BEN YAPTIM OLDUYLA BU İŞLER OLMAZ..

Yorumu oyla      28      31  
TC DEMOKRAT 25 Temmuz 2013 Perşembe 11:15

Allah Aşkına Her İki Belediye de Bu Güne Kadar Hangi İşi Bitirebilmişte,Bunu Bitireceklerdi.Çevre Bakanlığı Bunlara Müdahele Etmemiş Olsaydı Bile,Ben Bunların Bu İşi Becerebileceklerine ZERRE Kadar İnanmıyordum.Bu Olayda Onların Ekmeğine Yağ Sürmüş Oldu.Şimdi Bahaneleride Hazır.Yapacaktıkta,Hükümet Engelledi Diye Bir Sürü Beyanatlarını Dinleriz Artık.

Yorumu oyla      45      42  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Soyer’e büyük turizm onuru
(TURSAB) Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Başkanı (TURSAB) Başaran ...
Çeşme’de ‘sarı’ kriz: İki başkan karşı karşıya!
İzmir’in turizm cenneti Çeşme ve Alaçatı’da başlayan taksi krizi devam ...
Bornova’da turnuva heyecanı: Santra Sındır’dan
Bornova Belediyesi’nin düzenlediği Başkanlık Kupası Futbol Turnuvası’nın ...
 
Konak’ta geri dönüşüm rekoru
Konak Belediyesi’nin iki yıldır sürdürdüğü ambalaj atığı toplama projesinde ...
Balçova’nın gençleri kampta!
Balçova’daki kurumlar el ele vererek alt gelişim ve kaynaştırma gurubundaki ...
ESHOT 70 yaşında: Havagazı’nda nostalji resitali
Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü, 70. yaşını çeşitli etkinliklerle ...
 
Kocaoğlu’ndan Bakan’a İnciraltı mesajı: Yanlıştan dönmek…
İnciraltı'ndaki EXPO alanındaki imar planına ilişkili olarak 9 Ocak tarihinde ...
Aliağa'da geleceğin yıldızları yetişiyor
İzmir’in Aliağa ilçesinde, Aliağa Belediyesi ve Aliağa Gençlik Spor kulübü ...
İzmir Körfezi çipurayla dolacak
Kuş Cenneti’nin de yer aldığı Homa Dalyanı'nda İzmir Büyükşehir Belediyesi ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Türkiye'nin 'en güzeli' İzmir'e!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bumerang!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva