HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
25 Temmuz 2013 Perşembe - 08:51

Kocaoğlu’ndan Bakan’a İnciraltı mesajı: Yanlıştan dönmek…

İnciraltı'ndaki EXPO alanındaki imar planına ilişkili olarak 9 Ocak tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ile bir araya geldiklerini ve burada Bakan Bayraktar'a yaşanan sorunları anlattıklarını belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Sayın bakan, "Yapacağım bunları" dedi. Biz de, "Yapacaksanız hiçbir problem yok" dedik. Daha sonra da medyanın karşısına çıktık. Ama hiçbirisi yapılmadı" diye konuştu. İzmir Ticaret Odası (İTO)'nın Temmuz ayı meclis toplantısında konuşan Kocaoğlu, "Biz anlattık ama anlatamadık. Şu anda da bir şey yok. Yetkililer ve etkililer kalkacaklar, "Evet, biz burada hata yaptık. Yanlıştan dönmek erdem" ifadesinde bulundu.

Kocaoğlu’ndan Bakan’a İnciraltı mesajı: Yanlıştan dönmek…

Kutay GÜROCAK/EGEDESONSÖZ - İzmir'in EXPO 2020 adaylık sürecinde geri sayı sürerken; İnciraltı'ndaki EXPO alanıyla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ile bir araya geldiklerinde yaşana sorunların çözüleceğine dair söz aldıklarını belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ancak bunların hiçbirisinin yapılmadığını söyledi. 

İzmir Ticaret Odası (İTO)'nın Temmuz ayı meclis toplantısında konuşan Kocaoğlu, "EXPO konusuyla ilgili olarak; 9 Ocak'ta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda Erdoğan Bayraktar ile yaptığımız toplantı sonunda bütün sorunları alt alta yazdık. Sayın bakan, "Yapacağım bunları" dedi. Biz de, "Yapacaksanız hiçbir problem yok" dedik. Daha sonra da medyanın karşısına çıktık. Ama hiçbirisi yapılmadı. Bakın, şimdiki Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül, o tarihte Dışişleri Bakanı idi. İlk toplantıyı yapıyoruz. Şu kadar para harcanacak diye konuşuldu. İnciraltı'nda karar verilince ben, A4 kağıdına çizdim. Aslında biz belediye olarak İnciraltı'nın birçok mahsurunu biliyorduk. Başka yerler önerdik. Ancak kim görürse görsün İnciraltı'nı isteyecek. Dünyada EXPO yapılacak böyle bir yer daha yok" dedi.
Konuşmasında İnciraltı'ndaki arazi sahiplerine teşekkür ederek sürdüren Kocaoğlu, "Bugünkü uygulanan planı kaba çizgilerle çizdim. Sayın Bakana götürdüm. Bu iş böyle olacak; ağaçlandırdığımız alan, o zaman ağaçlandırma çalışmalarımız devam ediyordu, burası ayrı, olun üzerindeki bin 100 dönüm ayrı, onun gerisindeki 400 hektar alan ayrı. Ön tarafı yeşil, aynı bu şekilde korunuyor; arka tarafta EXPO alanı yapılıyor. EXPO alanıın teşhirinin yapılması, hollerin konulması için bin 500 dönüm alan lazım değil. EXPO'ya ayrılan alan bu kadar olacak. Bizim ki 2 bin dönümün üzerinde. Ayırdığımız bin 100 dönüm alanda, buna yol da dahil, orada bütün holler, pavyonlar ve gezinti yerleri yani kısaca ne yapılacaksa burada yapılacak; bizim diktiğimiz ağaçlar daha da büyüyecek. Vatandaşlar EXPO'yu gezerken yemek yiyecek, kahve içecek, serinleyecek… Otoparkın civarına da gerçek anlamda prefabrik binalar, lokanta, büfe yapılacak ve EXPO şekilde yapılacak" diye konuştu.

 
“YANLIŞTAN DÖNMEK ERDEMDİR”
Buna kimsenin itirazını olamayacağını aktaran Kocaoğlu, "Ama siz kalkıp da denizin ortasına, lagünle körfezin bağlandığı yere, bilmem ne pavyonu koyacağım derseniz bu olmaz. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin EXPO İzmir Yürütme Komitesi'ndeki temsilcisi Muzaffer Tunçağ da yer seçim ile ilgili komitenin başkanı. Bunu gördüğümüz an karşı çıktık, "bu böyle olmaz" dedik. Bunu sunamazsınız dünyaya. Birinci derece sit alanında "İnşaat ve pavyon yapacağız" diye giremezsiniz. Öbür taraf 2. ve 3. doğal SİT. Burada yapılacak diye anlattık. Biz anlattık ama anlatamadık. Şu anda da bir şey yok. Yetkililer ve etkililer kalkacaklar, "Evet, biz burada hata yaptık. Ön taraf yeşil alan olarak kalacak. Bin 100 dönüm alanda EXPO yapılacak. Onun gerisindeki 4 bin dönüm alanda sağlık kampüsü olacak; üniversitesinden araştırma kampüsüne kadar.. dediği ve bunu da planlarına geçirdiği an hiçbir problem yok. Bütün dünya da bundan etkilenecek" dedi. Kocaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yanlıştan dönmek erdem. Yanlış yapmamaya çalışmak bir erdem ama yanlışı yapıp da yanlıştan dönebilme cesaretini gösterebilmek daha büyük erdem. Bundan dönülmesi gerekir."

ANLATAMADIK
Konuyla ilgili olarak defalarca uyarıda bulunduklarını vurgulayan Kocaoğlu, "Bir amaç için yürünürken, bonus için veya amacın bonus olduğu işleri karıştırmamak gerekir. Bizim gittiğimiz ziyaretlerde anlattığımız gibi; İnciraltı'nda ne yapmak istediğimiz ve amacımızın ne olduğu anlatılabilseydi, biz gerçekten çok daha yukarıya taşıyacaktık. Biz orada 4 bin dönüme sadece sağlık kampüsü kuruyoruz. Bu durum, , bütün yatırımcıların iştahını kabartıyor. Bunu bile sunumumuzda anlatamadık. Umuyoruz, bunu daha sonra anlatırız. Çalışıyoruz. Uluslar arası yarışlarda çok başka faktörler söz konusu. Bunu da birlikte aşmaya çalışacağız" diye konuştu.
 
21 METREYE TAKILDI
İTO Meclis üyelerinin metrodaki son durumla ilgili sorusu üzerine Kocaoğlu, "Metronun 21 metrelik kayan bir yerini aşmaya çalışıyoruz. Sekiz aydan fazladır üniversiteyle proje yapıyoruz. Uygulamalar başladı. Öngörülen kimyasalların tamamı basıldı. Arkasından beton basıldı. Poligonda, keşif artışını bekliyorduk. Raylar döşeniyor. Sinyalizasyon çalışmaları bunun içinde ihaleye verildi. Bir sıkıntı yok. 21 metre yeri aşacağız. Bakın 3 tane belediye başkanı buraya elini atmadı. Benim gibi bir cahile ihtiyaç varmış. Biz elimizi attık ama İzmir'in raylı sisteminin Çeşme'ye kadar yolunu aştık.Bu darboğazı geçmeden zaten ileri gitmek mümkün değil. Böyle bir sıkıntı var. Şundan da müsterih olun. 11 kilometre, yarısı içinde yarısı dışarıda, metro devir aldım. Şu anda 96.5 kilometre çalıştırıyoruz" ifadesinde bulundu.
 
450 DÖNÜM MÜJDESİ
Kocaoğlu, kent içinde kalan 1'nci 2'nci ve 3'ncü Sanayi Bölgeleri'nin fonksiyonunu yitirdiğinin altını çizerek, "Bu bölgeler, koşulların dayatması; kentin merkezinde kalması ve değer artışları nedeniyle fonksiyonunu yitirdiğinin farkındayız. Arkadaşlarla beraber bir çalışma yaptık. Nakliyeciler Kooperatifleri'nin üst kısmında 450 dönüm bir alan yaratabildik. Burada çalışmalarımız sürüyor. 1/25 binlik çevre düzeni planına da bunu işledik. Bunun da derde deva olamayacağı kanaatindeyim. Bu alanların büyütülmesi gerekiyor. Büyütülmesi dediğimiz de; Belkahve geçtiğiniz zaman küçük sanayi çalışmaz, Menemen'de öteye gittiğiniz çalışmaz. Pınarbaşı civarı ve oradaki taş ocaklarının terk ettiği bölgeler alınabilirse, orada bir lobi çalışması ile bu yapılırsa, çok sınırlı bir alan var. Makro düzeyde ilk etapta iş görebilir. Bunun üzerinde çalışıyoruz" dedi.
 
ALARM ZİLLERİ ÇALIYOR
İzmir'in EXPO 2020 adaylığı konusunda ellerinden gelen çabayı gösterdiklerini belirten İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ise "En önemli gündem maddelerimizden birisi yine EXPO. Ya da bir başka deyişle EXPO olmalı. Son olarak Akdeniz Odaları Birliği Başkanı (ASCAME) ve Akdeniz havzasındaki 16 ülkenin Ticaret Odası Başkanları’na mektup gönderdim. İzmir’in EXPO adaylığına destek istedim. Bu yaz boyunca BIE’nin Afrika delegelerini İzmir’de ağırlayacağız. Biz elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Ama herkes Polyannacılık yapıyor. Tatlı bir rüya ortamı var. Biz buna katılmıyoruz. Deneyimlerimize göre alarm zilleri çalıyor. Çünkü oylamaya 4 ay kaldı" dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
KADİR 25 Temmuz 2013 Perşembe 10:54

PES VALLA UMARIM BU YAZIYI OKUYAN VE DAHA ÖNCEKİ KONUŞMALARI BİLEN İZMİR ADINA ÇOK ÜZÜLÜYORDUR...NEDEN BENİM ŞEHRİMİN BÖYLE BİR BAŞKANI VAR DİE..

Yorumu oyla      20      9  
Konuk 25 Temmuz 2013 Perşembe 09:52

9 Ocak'ta Bakanlıkla görüştünüz,2 Nisan 2013 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İnciraltı Turizm Merkezi'nin 1/5000 ölçekli planını tekrar askıya çıkardı, EXPO alanı yine doğal sit alanı olan Kent Ormanındaydı,400.000 metrekare AVM olduğu yerde duruyordu. Bu plana neden itiraz etmediniz? Neden talep ettiğinizi iddia ettiğiniz değişikliklerin yapılıp yapılmadığının peşine düşmediniz? Hiç inandırıcı değilsiniz sayın başkan....

Yorumu oyla      24      9  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aliağa'da geleceğin yıldızları yetişiyor
İzmir’in Aliağa ilçesinde, Aliağa Belediyesi ve Aliağa Gençlik Spor kulübü ...
İzmir Körfezi çipurayla dolacak
Kuş Cenneti’nin de yer aldığı Homa Dalyanı'nda İzmir Büyükşehir Belediyesi ...
Başkan ve kaymakam şehit ve gazi aileleri ile iftarda
Urla Kaymakamı Şehmus Günaydın ve Belediye Başkanı M. Selçuk Karaosmanoğlu ...
 
Ülgür: Efes UNESCO’yu hak ediyor
Efes’in UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girebilmesi için 5 yıl boyunca ...
Grevin eşiğinde Başkan’dan ve sendikadan 2 kritik açıklama
Büyükşehir Belediyesi’nde örgütlü sendikanın aldığı ‘grev’ kararı hakkında ...
Narlıdere’de ilk dönüşüm zirvesi: Batur’dan brifing
Narlıdere’de 12 yıldır kentsel dönüşümü uygulayan Narlıdere Belediye Başkanı ...
 
Tay Park ailesi genişliyor
Karşıyaka Belediyesi’nin örnek şehircilik uygulaması Tay Park’ın sevimli ...
Kocaoğlu: Halktan büyük güç yoktur
Geleneksel iftar yemeklerinde İzmir’in Kuzey Aksında yer alan 13 ilçenin ...
Konak’ta etiketsiz ürüne geçit yok!
Etiketsiz ürün sattıkları yolunda Konak Belediyesi’ne vatandaşlardan gelen ...
 
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Mekanlara / kurumlara isim verme özensizliği!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
CHP ‘iktidar’ olamazsa giderim diyen tek lider!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Eskiçağ İnançlarında ve Ritüellerinde Şarap
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva