HABERLER>GÜNCEL
27 Mayıs 2013 Pazartesi - 09:50

İzmir’de ‘dumanlı’ tartışma: Öğretmenler ava mı çıkacak?

Gaziemir’den çıkan ve Vali Kıraç tarafından durdurulan karar İzmir Halk Sağlığı’na gönderilen yazıyla hayata döndü. Öğretmenlerin sigara denetimlerinde görev alabilecekleri belirtildi. Sendika başkanları ise duman denetimlerinin öğretmenini görev tanımında yer almadığını ve duman denetiminde öğretmenlerin yer almamasını gerektiğini ifade etti.

İzmir’de ‘dumanlı’ tartışma: Öğretmenler ava mı çıkacak?

İZMİR - Gaziemir Kaymakamı Şerafettin Tuğ'un, son dönemde kapalı alanda sigara yasağı ihmallerinin artmasını engellemek amacıyla ilçede görev yapan 52 müdür yardımcısı ve rehber öğretmeni sigara denetiminde görevlendirmesi kamuoyunun gündemine oturmuştu.

Kaymakamlığın İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne gönderdiği yazıyla, Gaziemir'deki okullarda görev yapan müdür yardımcıları ve rehber öğretmenleri gece yarısı gazino ve müzikollerde duman denetimine gitmek zorunda kalmıştı. Zorunlu olarak yapılan görevlendirmeyle denetimlere katılmayan personeller hakkına tutanak tutulması, tutanağın da Kaymakamlığa gönderilmesi istenmişti.
 
VALİ MÜDAHALE ETMİŞTİ
Gece yarısı denetimlere katılmak zorunda bırakıldıklarını ve her türlü tehdite açık konumda oldukları söyleyen idareciler ise görevlendirmenin bir an önce kaldırılmasını istemişti. Olay sonrası İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç, öğretmenlerin gece yarısı sigara denetimine gönderilmesinin kabul edilemeyeceğini söyleyerek, Gaziemir Kaymakamı Şerafettin Tuğ'a denetimi görevinin iptali için talimat vermişti. Yaşanan bu gelişmelerin ardından Sağlık Bakanlığı'nın 30 Nisan tarihinde İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü'ne gönderdiği yazıda Milli Eğitim personelinin de sigara denetimlerinde görev alabileceği belirtildi.

HT Egeli’den Mert Neşe Muslu’nun haberine göre Bakanlık tarafından gönderilen yazıda Valilik veya kaymakamlık onayı alınarak ekiplerin resmi görevlendirmelerinin yapılabileceği açıklandı.
 
EĞİTİCİ VE YAPICI TAVUR ALINMALI
Kurum Başkan Yardımcısı Dr. Bekir Keskinkılıç imzasıyla gönderilen yazıda, şu ifadelere yer verildi: "Denetim ekiplerinin ziyaret ettiği mekanlarda öncelikle ziyaret sebepleri ve 4207 sayılı kanun, işletmelerin kanun gereği yerine getirmeleri gerekli yükümlülükleri hakkında kısa bir bilgilendirme yapacağı, ziyaret esnasında olumlu, eğitici, yapıcı bir tavır içinde olunması gerektiği düzenlenmiştir. Tüm bu bilgiler ışığında denetim ekiplerinin içerisinde Milli Eğitim Bakanlığı personelinin yer alabileceği ancak bunun bir zorunluluk olmadığı, Valiler veya Kaymakamlıklar tarafından ilgili personelin Bakanlığımız uygulama rehberinde öngörüldüğü üzere ihtiyaç duyulması halinde gerek müşterilere, gerekse işletme sahiplerine bilgilendirici ve eğitici faaliyetlerde bulunması için yetişkin eğitimde görev alabilecek nitelikte öğretmenlerin de görevlendirilebileceği hususunda gereğini rica ediyorum."
 
GÖREV TANIMINDA SİGARA DENETİMİ YOK
Türk Eğitim Sen 1 No'lu Şube Başkanı Merih Eyyup Demir ise, sigara denetimlerinde öğretmenlerin kullanılmasıyla ilgili yasal düzenlemenin olmadığına dikkat çekti. Sağlık Bakanlığı'nın görevlendirmelerle ilgili İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü'ne gönderdiği yazının net hükümler taşımadığını vurgulayan Demir, “Öğretmenlik özel bir ihtisas mesleğidir. Anayasanın 18. maddesinde, ‘Kimse zorla çalıştırılamaz' hükmü son derece açıktır. Öğretmenlerimizin Valilik ya da Kaymakamlık emriyle bar, pavyon ve müzikhol tarzı işletmelerde görevlendirilmesi halinde, gerekli tüm hukuki süreçleri başlatacağız. Öğretmenlerin rızası alınmadan yapılan hiçbir görevlendirme yasal değildir. 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu'nun 43. maddesinde öğretmen tanımında, ‘öğretmenliğin özel bir ihtisas alanı olduğu ve öğretmenlere yönelik böyle bir faaliyet alanının bulunmadığı' belirtilmektedir. Bu maddeden de anlaşıldığı gibi öğretmenlerin görev tanımında böyle angarya bir iş kesinlikle yoktur. Devlet memurları kanununun 45. Maddesi'nde de, ‘Hiçbir memur sınıfının dışında çalıştırılamaz' denilmektedir. Öğretmenlerimiz sigara denetimlerinde görevlendirilemez” dedi.
 
GÖREV VARSA, EK ÜCRET DE OLSUN
Eğitim Sen 5 No'lu Şube Başkanı Özcan Çetin de, sigara denetiminde yer almak istemeyen hiçbir memurun zorla denetimlere katılmayacağını söyledi. Sigara denetimlerine gönüllü olarak katılmak isteyen personele de ek ücret verilmesi gerektiğini belirten Çetin, “Sağlık Bakanlığı tarafından gönderilen yazı da bizi haklı çıkarıyor. Yazıda, ‘Kimsenin zorunlu olarak görevlendirilemeyeceğini' ifade ediliyor. Biz de bu noktada sadece öğretmenler için değil, tüm memurlar için bu angarya görevlere son verilmesi gerektiğini belirtiyoruz” diye konuştu.
 
MEVZUAT DIŞINDA İŞLEM YAPILMADI
İzmir Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Tözün, Gaziemir Kaymakamı Şerafettin Tuğ'un mevzuat dışı bir görevlendirme yapmadığını söyledi. Sigara denetimleri konusunda istenildiği takdirde öğretmenlerin de görev alabileceğini vurgulayan Tözün, ‘' Daha önce de belirttiğimiz gibi yasal olmayan, mevzuata aykırı bir durum söz konusu değildir. Öğretmenlerimiz de denetimlerde yer alabilir. Yazı da bunu gösteriyor'' dedi. (HT Egeli)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
TC DEMOKRAT 27 Mayıs 2013 Pazartesi 10:40

İşletme Sahiplerine İstediğiniz Kadar,Eğitici Ve Yapıcı Davranın Havgazıdır.İmam Bildiğini Okur Misali,Şu Türkiyede Bilhassa Gece Hayatı Mafyavari Tiplerin Elindedir.Ricadan Anlamazlar.İsterseniz Ceza Yazmaya Kalkında Bakın Bakalım Başınıza Neler Gelir.Ne Kurumunuz Ne de Emniyet Sizi Koruyabilir.Böyle Bir Denetimi Ancak Yanınızda Polis Olunca Yapabilirsiniz.Onlarda Gelmezler. Her Türlü Tehtide Karşı Tek Başınıza Kalırsınız.Zabıtaların Yedikleri Dayağın Yanlarına Kar Kaldığını Örnek Verebiliriz.

Yorumu oyla      15      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Misket havası arabadan uçurdu
Bursa’da, arkadaşları Serdar S. ve 3 kadın arkadaşı ile Mudanya’dan kent ...
İzmir'de 'aksiyon' gecesi: Polisten kaçış faciadan dönüş
İzmir’de polisin kontrol yaptığını gören sürücü kaçmaya çalıştı. Polisten ...
Kritik alkol anketi: Neslin kafası kıyak mı?
Erdoğan ''Kafası kıyak bir nesle'' dikkat çekse de yapılan anketler öyle söylemiyor.
 
Laf atma kavgası kanlı bitti: 2 ağır yaralı
Konak’ta, iki grup arasında laf atma meselesinden çıkan bıçaklı kavgada ...
İzmir'de namus cinayeti: Kızıma sarkıntılık ediyormuş...
Buca İlçesi'nde, Nizamettin P., kızına sarkıntılık ettiğini ileri sürdüğü ...
Yaşar Kemal: Bir kez bile 'Sen Kürtsün' demediler
Yazar Yaşar Kemal, Kürt olduğu için dışlanmadığını belirterek "Bir kez ...
 
Reyhanlı'da firari asker paniği: Rastgele ateş açtı
Reyhanlı'daki bir sınır karakolundan silahıyla beraber firar ederek rast ...
Afro-Türkler'den Dana Bayramı'na kutlama ve eleştiri
Bayındır’da düzenlenen ve Afrika kökenli Türkler'in geleneksel bahar bayramı ...
Türkçe Olimpiyatları Kültür Şöleni’ne büyük ilgi
İzmir'de düzenlenen 11'inci Uluslararası Türkçe Olimpiyatları Kültür Şöleni ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva