HABERLER>EGE
23 Eylül 2013 Pazartesi - 14:13

İasos 3 bin 600 yıl önce küller altında kalmış!

Milas’a bağlı Kıyıkışlacık Köyü'ndeki İasos Antik Kenti'nde yarım asırdır kazı ve kurtarma çalışmalarını sürdüren İtalyan arkeologlar, bugüne kadar bilinmeyen bulgulara ulaştı. Antik kentin 3 bin 600 yıl önce Yunanistan'ın Santorini Adası'ndaki Tera Yanardağı'nın patlamasının ardından küller altında kaldığı ortaya çıktı. Kazı çalışmalarında 4 bin yıllık kentin kanalizasyonuna ve antik tiyatrosuna giden tünellere ulaşıldı.

İasos 3 bin 600 yıl önce küller altında kalmış!

MUĞLA - İtalyanlar'ın dünyaca ünlü arkeoloji heyeti, Studi Delle Tuscia Üniversitesi tarafından, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle 53 yıldır sürdürülen İasos Antik Kenti'ni kazı ve kurtarma çalışmalarında, bir hafta önce bugüne kadar bilinmeyenlere ulaşıldı. Kazı başkanı Studi Delle Üniversitesi'nde görevli Prof. Dr. Marcello Spanu, yardımcıları arkeolog Emanuele Borgia, arkeolog Şevki Bardakçı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Temsilcisi Selvet Karamahmut ve 28 İtalyan arkeologla üniversite öğrencileri, yeni tarihi mekanları gün ışığına çıkardı.

YANARDAĞIN KÜLLERİ ALTINDA KALMIŞ
Antik kentin, 3 bin 600 yıl önce 200 kilometre uzaklıktaki Yunanistan'ın Santorini Adası'nda bulunan Tera Yanardağı'nın patlamasının ardından küller altında kaldığı belirlendi. Prof. Dr. Marcello Spanu, kazılar sırasında zeminden 1 metre derinlikte bulunan İasos adının kazılı olduğu agoraya giriş sütunlarının, kentin tarihiyle ilgili çok yeni ve geniş bilgiler ortaya çıkardığını belirtti. Prof. Dr. Marcello Spanu şöyle dedi: "Girit ve Santorini adalarındaki Minos Uygarlığı'nın yok olmasına neden olan Tera Yanardağı'nın patlamasının ardından antik kent küllerin altında kalmış. O nedenle antik kentin kanalizasyon sistemiyle, tiyatroya giden tünelleri ilk günkü gibi kalmış. Yılda yaklaşık 100 bin euro harcadığımız kazı ve restorasyon çalışmalarının sonunda, burasının Türkiye'nin en büyük ve önemli arkeoparklarından biri haline geleceğinden eminim."

YILIN 12 AYI TURİST YAĞACAK
Kazı başkan yardımcısı ve Akdeniz Medeniyetleri Araştırma ve Uygulama Merkezi Görevlisi Uzman Arkeolog Şevki Bardakçı da Helenistik, Roma, Bizans, Osmanlı dönemlerinde yaklaşık 4 bin yıldır kullanılan İasos Antik Kenti ve Kıyıkışlacık Köyü'ndeki tarihi ve kültürel zenginliklerinin tanıtımında etkili olunamadığına vurgu yaptı. Kurtarma ve restorasyon çalışmalarıyla büyük bir alana dağılmış tarihi eserlerin gün ışığına çıktığını, bölgenin geçmişiyle ilgili ciddi ve değerli bulgular elde ettiklerini anlatan Bardakçı şunları söyledi:  "Agora, Artemis Astias Kutsal Alanı, Zeus Mefistos Alanı, Mozaik Evi, Akrapolis, Batı Limanı Kulesi ve Piri Reis'in talimatıyla 2'nci Beyazıt tarafından 1481- 1522 yıllarında inşa edilen limanda yapılacak çalışmalar sonucunda, bölge kültür turizmi açısından en zengin antik kentlerinden biri haline gelecek. Antik kentin uydudan çekilen fotoğraf ve görüntüleriyle tam yeri ve sayısal haritası hazırlanıyor. Proje sona erdiğinde yılın 12 ayı kültür turizmi için bölgeye turist akını yaşanacak. Önümüzdeki yıldan itibaren İasos'u tanıtmak için seyahat acenteleri ve tur operatörleriyle görüşerek, günlük tekne turları ve cip safarileri düzenlenmesini sağlayacağız."(dha)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Beyaz cennet'e yerli turist ilgisi artıyor
UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan 'Beyaz cennet' olarak da bilinen ...
Davutlar’da korkutan yangın: 5 hektar kül oldu
Kuşadası Davutlar Beldesi'nde, belediyeye ait katı atık depolama alanında ...
Aydın'da VOLKICAR heyecanı: Başkan'dan ralli şov!
Aydın Belediyesi'nin desteğiyle ünlü rallici Volkan Işık tarafından organize ...
 
Rapor hazır: 7 işçi ölüme gönderilmiş!
Milas'ta yedi işçinin öldüğü metan gazı faciasının bilirkişi raporu: Makineli ...
Manisa'nın işgücü piyasası şaşırttı!
Manisa İŞ-Kur Müdürlüğü, bin 948 işyeri ile görüşerek kentin işgücü piyasasını ...
Dev parkın açılışını Başbakan Erdoğan yapacak
Denizli Belediyesi tarafından yapımına bu yılın başında başlanan Servergazi ...
 
Milli voleybolcu köy düğünüyle evlendi
Aydınlı Milli voleybolcu Bahar Toksoy, antrenörü İtalyan Giovanni Guidetti ...
Şevval Sam'a büyük ilgi
Ünlü şarkıcı ve oyuncu Şevval Sam, 28 gün önce piyasaya çıkan 6'ncı albümü ...
O kalp unutuldu: Ünlü sanatçıya 3 kişilik anma!
Bodrum’da 12 yıl önce yaşamını yitiren Türk Rock Müziği'nin usta ismi ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva