HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
15 Ağustos 2011 Pazartesi - 14:22

Gaziemir’de imara havaalanı darbesi

Gaziemir’de bulunan Adnan Menderes Havaalanı’nın uçuş yükseklikleri değişince ilçede bulunan bazı binalar için tehlike çanları çalmaya başladı. İlçenin imarının düzenlenmesi konusunda belediyeyi devde dışı bırakan karar önümüzdeki ay meclise gelecek.

Gaziemir’de imara havaalanı darbesi

Fatih Yapar/Egedesonsöz - Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Adnan Menderes Havalimanı uçuş yüksekliklerini değiştirdi. Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı’nın (ICAO) yayınladığı Annex-14 dokümanı ve bu dokümanlara bağlı olarak yayınlanan teknik çalışmalar kapsamında havaalanı ve çevresindeki yapılaşma şekillerini belirledi. Türkiye’nin en büyük havaalanlarından biri olan Adnan Menderes Havaalanı’nın bulunduğu ilçe Gaziemir’de bazı mahallelerde binalar için tehlike çanları çalmaya başlarken bazı bölgeler için sınır yükseltildi. Büyükşehir Belediyesi ve Gaziemir Belediyesi’ni devreden çıkartan yeni planlama gereği bundan sonra Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün belirlediği kriterler dışında çivi bile çakılmayacak. Alınan karar Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi’nin imzasıyla Gaziemir Belediyesi’ne bildirildi. Belediye ise Havaalanı Mania Planları’nı revize etmek için düğmeye basıldı. Önümüzdeki ay meclise getirilmesi planlanan yeni plan bundan sonra Gaziemir’deki yapılaşmanın durumunu belirleyecek.
 
NERELER VAR
Gaziemir’in en işlek caddelerinden biri olan Akçay Caddesi üzerinde bulunan binalar için verilen 9 metrelik yükseklik daha da arttı. Artış uçağın kalkışından itibaren Karabağlar İlçesi’ne doğru arttırıldı. Buna göre havaalanın merkez alındığı yerden başlayan yükseklik  Kuzey yönü olan Aktepe, Emrez ve ESBAŞ bölgesine doğru arttırıldı.. Buralarda daha önce bulunan maksimum 15 metre olan yükseklik 45 metreye kadar çıkartıldı. Dokuz Eylül Mahallesi, Aktepe, Emrez, ESBAŞ, Serbest Bölge ve yeni fuar alanının bulunduğu bölgelerdeki sınırlamalar neredeyse ortadan kaldırıldı. Yükseklik sınırlamasını iki kısma ayıran Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü uçağın kalkış yönü ile paralel olan artışı göz önünde bulundururken yeni bir önlem daha aldı. Uçakların bulunduğu bekleme yeri merkez alınırken 4 ve 6 kilometrelik bir yarıçap belirlendi. Buna göre havaalanına 4 kilometreden az uzakta bulunan mahallelerdeki yüksek katlı yapılar tehlikeye girdi. 6 kilometrelik daire içinde kalan Sevgi. Yeşil, Sarnıç, Hürriyet, Adalet, Gazikent, Atıfbey, Atatürk, Fatih ve Menderes mahallelerinde yüksek katlı binalar için sınırlama getirildi. Bu mahallelerdeki yükseklik sınırlaması 6 metre olarak belirlendi.
 
OPTİMUM’A PİYANGO
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün yeni gönderdiği Mania Planları, ilçenin tartışmalı projeleri arasında yer alan Rönesans İnşaat’a ait 200 milyon dolarlık Optimum Outlet ve Eğlence Merkezi’ne piyango gibi vurdu. Daha önce sınır olan 9metre 80 santimlik yüksekliği geçtiği ve kaçak kat çıktığı gerekçesiyle inşaatı mühürlenen ve belediye tarafından 200 bin TL ceza kesilen alışveriş merkezinin bulunduğu yerdeki yükseklik 45 metreye kadar çıktı. Ruhsata aykırı ekler için verilen yıkım kararı uygulamaya konulurken yeni Mania Planları, alışveriş merkezinin işine yaradı.
 
BELEDİYE’DEN RESMİ TALEP
Uçuş yüksekliklerinin yeniden belirlenmesinin ardından Gaziemir Belediyesi yeni yapılanmayı meclisinden geçirme hazırlığı yaparken Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne da yazı yazma kararı aldı. Daha önce yapılan ve yeni yükseklik açıklamaları ile tehlikeye düşen mahallelerin doğal yükseklik olarak kabul edilmesini istedi. Bundan sonraki yapılacak inşaatlarda yeni yüksekliğin göz önünde bulundurulacağını ifade eden belediye eski yapılanları yıkmak yerine mevcutları korunacağını dile getirdi.
 
HER TARAF ETKİLENİYOR
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden gelen yazı sonrasında Gaziemir’in tamamının etkilendiğini ifade eden Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol, başta Evka 7 olmak üzere birçok mahallede bina yapımına izin vermeyeceklerini dile getirdi. Yükseklik sınırlamasından olumsuz etkilenen yerlerin birçoğunda 7-8 katlı binaların bulunduğunu anlatan Şenol, “Yapılanların kalması gerekiyor. Yükseklik sınırlaması getirildiği için daha önce yapılanları yıkamayız. Bundan sonra birçok bölgede yeni bina yapılmayacak. Ayrıca daha önce 7 katlı bina yapıp da yeni gelen yükseklik ayarlaması ile kat yüksekliği 2 ye kadar düşen yerler var. Vatandaşlarımızın eski binaları yıkmamaları gerekiyor. Yoksa yenisi için ruhsat almaları çok zor. Öte yandan yükseklik artışları emsal artışı anlamına gelmyor. Yeni uygulamada inşaat alanı aynı kalmak şartıyla yükseklik artışı olacak” dedi. Şenol ayrıca daha önce yapılan inşaatların doğal yükseklik olarak belirlenmesi talebini ilettiklerini en kısa zamanda cevap beklediklerini de sözlerine ekledi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
gerçek 25 Ağustos 2011 Perşembe 09:09

yıllardır beklenen bişey di bu.istenilenler oluyor nasıl olursa olsun şimdi bunada b..k atın. yazık çok yazık.yolun altında kalan yerlerinde maduriyetleri ortadan kalkacak amacınız nedir merak konusu.

Yorumu oyla      11      5  
Gaziemirli 16 Ağustos 2011 Salı 01:28

Haberde gözden kaçan bir şey var. Sivil Havacılık yüksekliklerin arttırılabilir olduğunu söylüyor. İmar planını değiştiren yine belediyedir. Belediye istemedikten sonra planı değiştirmez, ama burada amaç Optimum alışveriş merkezine rant sağlamaktır. Yatırıma karşı değiliz ancak, planlara herkesin uyması gerek, sen o bölgede yaşayan kendi insanlarını yıllarca mağdur et, elin oğlu gelsin herşeyi altüst etsin, paranın gücü bu olsa gerek. Üzüldüğüm belediyenin bu uygulamaları topluma tartıştırmadan

Yorumu oyla      15      7  
Haberci 15 Ağustos 2011 Pazartesi 17:52

Bu planlamalar daha önceden niye yapılmaz ki? Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ve Ulaştırma Bakanlığı'na sormak lazım! Mağdur olanların hak kayıpları ne olacak? Biz de önce havalimanı yapılır, daha sonra yüksek katlar, cami minareleri yıkılır

Yorumu oyla      16      8  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Miniklere İngilizce kampı
Bornova Belediyesi beş ayrı merkezde açtığı kurslarda 380 ilköğretim okulu ...
Aliağa barışı çağırıyor
Aliağa Belediyesi tarafından gerçekleştirilen Emek ve Barış Şenlikleri’nin ...
O bilirkişi Özgüven'den şikayetçi oldu
Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven ve 10 arkadaşının 1'er yıl hapis ...
 
Bayraklı'da Ramazan eğlencesi
Bayraklı Belediyesi’nin düzenlediği Nostaljik Ramazan eğlenceleri devam ediyor.
Kocaoğlu'ndan Selçuk'a 'kale' gibi destek
Selçuk’u ziyaret ederek Belediye Başkanı Vefa Ülgür ve Meclis üyeleriyle ...
Alman Kulesi Evleri’ne onarım müjdesi
Büyekşehir Belediyesi tarafından mart ayında Konak Belediyesi’ne devredilen ...
 
Arıtma çamurları kurutulup tarımda kullanılacak
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, Çiğli Atıksu Arıtma ...
Başkan Solak’tan bin kişilik iftar yemeği
Çiğli Belediyesi Ramazan ayının daha coşkulu yaşanması için bir dizi renkli ...
Seyyar satıcıların megafonları toplatılıyor
Sokak aralarında megafon ve ses cihazı ile satış yapan seyyarlara yönelik ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva