HABERLER>POLİTİKA
22 Kasım 2014 Cumartesi - 18:49

Flaş! Erdoğan ve Biden’den 4 saatlik zirve sonra ilk açıklamalar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile 1,5 saat sürmesi beklenen zirvede tam 4 saat görüştü. İkili görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Flaş! Erdoğan ve Biden’den 4 saatlik zirve sonra ilk açıklamalar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile çalışma yemeğinde bir araya geldi. İkili, 1,5 saat sürmesi beklenirken yaklaşık 4 saat süren görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
 
Basın toplantısında konuşan Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şu şekilde:
 
"Birinci derecede, Suriye ve Irak'ta gelişmeler ile  'DEAŞ' tehtidi konusunda etraflıca görüşme imkanımız oldu. Gündemde ön planda olan meselelere ilaveten bazı bölgesel ve küresel konuları da değerlendirme fırsatımız oldu. ABD ile fikir birliği içinde olduğumuzu gördüğümüzü memnuniyetle ifade etmek isterim. En önemlisi iki NATO müttefiki olarak birbirimizin savunma ve güvenliğine olan bağlılığımızı bir kez daha teyit ettik. Sayın Biden'ın heyetiyle, eşiyle birlikte yaptığı bu ziyaretin sonucunun bereketli olacağına inanıyorum. Bölgesel ve uluslararası barış ve güvenliğin korunması için ABD ile işbirliğimizi derinleştirerek, daha da etkin kılmaya kararlıyız. Bugünkü görüşmelerimiz bu bakımdan çok çok önemlidir. En üst düzeydeki temaslarımız aynı yoğunlukta devam edecektir.
 
ABD ile ilişkilerimiz, ortak değerler ve müşterek menfaatler temelinde karşılıklı saygıya dayalı biçimde günün stratejik şartlarına da uyum sağlayarak gelişiyor. Türkiye-ABD ilişkilerimizin bugün her zamankinden daha kapsamlı ve güçlü olduğuna inanıyorum."
 
Erdoğan'ın ardından açıklama yapan Joe Biden'ın sözlerinden öne çıkanlar şu şekilde:
 
"Neredeyse dört saat süren bir toplantımız oldu. Suriye konusunda siyasi geçiş sürecini gerçekleştirmek üzerine konuştuk. Türkiye, Suriye'de olanlardan dolayı ağır bir insancıl yükü taşımaktadır. Türk hükümeti ve halkı 1,6 milyon mülteciye kucak açmış durumda.
 
Atacağımız ortak adımlardan bahsettik. Kıbrıs konusunu da ele aldım. Ben Ada'yı ziyaret eden en kıdemli ABD'li yetkili oldum. Hem bölgenin hem de Ada halkının çıkarına olacak bir çözüm vardır. Bunun için gerginliğin düşürülmesi ve müzakere masasına geri dönülmesi gerekiyor.
 
Sayın Cumhurbaşkanı'na misafirperverliği için, ülkem adına da dostluğunuz için teşekkür ediyorum."
 


1,5 SAAT SÜRECEKTİ 4 SAAT SÜRDÜ
Beylerbeyi Sarayı'nda saat 14.30'da başlayan görüşme yaklaşık 4 saat sürdü. Başbakanlık kaynaklarından ise görüşmenin yaklaşık 1,5 saat süreceği belirtilmişti. Erdoğan ve Biden görüşmenin ardından saat 18.00 sıralarında kameralar karşısına geçerek bir basın toplantısı düzenledi.
 
Beylerbeyi Sarayı’nda gerçekleşen yemeğe Kısıklı’daki konutundan çıkan Erdoğan saat 13.30 sıralarında geldi.
 
Erdoğan’ın ardından yaklaşık yarım saat sonra ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden saraya ulaştı. Biden’i Cumhurbaşkanı Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Kalın karşıladı.


 
HEYETTE KİMLER VARDI?
Yemeğe, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı başdanışmanları Mustafa Varank ve Savaş Barkçin, Cumhurbaşkanlığı Dışişleri Başdanışmanı Ahmet Yıldız, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, Savunma Bakanlığı Müsteşarı Sezai Bostancı, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ümit Yalçın, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç da katıldı.
 
Yemekte, ABD Başkan Yardımcısı Ulusal Güvenlik Danışmanı Colin Kahl, ABD Başkan Yardımcısı Avrupa ve Avrasya Özel Danışmanı Mike Carpenter, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Toria Nuland, Savunma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Derek Chollet, Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Enerji İşleri Özel Temsilci Vekili Amos Hochstein, Dışişleri Bakanlığı IŞİD'le Mücadele Koalisyonu Başkan Özel Temsilci Vekili Brett McGurk, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Avrupa Kıdemli Direktörü Charlie Kupchan ve ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass da bulundu.
 
ABD’Lİ GAZETECİLER ARAMA NOKTASINA GÖTÜRÜLDÜ
Öte yandan Amerikalı heyetle beraber araçlarla içeriye giren Amerikalı gazeteciler arama noktasından geçmedikleri gerekçesiyle uyarıldı. ABD’li gazeteciler saray girişindeki arama noktasına geri götürüldü.

TARABYA’DA YOĞUN ÖNLEMLER
Bu arada Biden’in katıldığı 6. Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi’nin yapıldığı Grand Tarabya Oteli ve çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Tarabya Otelinin önünde deniz polisi botları ve Sahil Güvenlik gemisi yer alırken, kapıda da çok sayıda çevik kuvvet hazır bekletildi. Keskin nişancılar otelin çatısında konuşlandırıldı. ABD’li güvenlik görevlileri ve sivil polisler otel ve çevresinde adeta kuş uçurtmadı. Toplantının ardından Biden’in çıkışına yakın güvenlik önlemeleri arttırıldı. Biden’in aracıyla çıkışının hemen öncesinde bir polis helikopteri havadan kontrol uçuşu gerçekleştirildi. Biden’in konvoyunun çıkışı sırasında Trabya Oteli’nin önündeki yol çift yönlü olarak kesildi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kılıçdaroğlu’na: Elinde delil yoksa ihanet içindesin!
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ağrı'nın Patnos İlçesi'nde CHP Lideri Kemal ...
AK Parti Karşıyaka kongresinde Zeybekci’den Büyükşehir'e bombardıman!
AK Parti Karşıyaka İlçe Başkanlığı’nın 5. Olağan Kongresi’nde konuşan ...
CHP’li Kadınlar'dan 'kardeşlerine' 15 bin kitap
CHP İzmir Kadın Kolları, Diyarbakır'da yakılan 34 okula destek amaçlı ...
 
Davutoğlu Biden’e İstanbul’un sırrını verdi!
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye'deki temaslarına bugün de devam eden ...
İzmir’de ‘taşerona Emniyet güvencesi’ne ilk tepki Eski Vekilden!
Büyükşehir’deki taşeron krizinde ihaleyi alan firmadan gelen ‘Emniyet ...
Ve MHP İzmir’de kongre takvimi belli oldu
Milliyetçi Hareket Partisi İzmir İl Teşkilatı’nın kongre takvimi belli ...
 
Kılıçdaroğlu büyük zirve için İzmir’e geliyor
CHP Genel Başkanı İzmir’de gerçekleştirilecek bölge toplantısı için 1 Aralık günü kente gelecek.
Bakan’dan Yırca tepkisi: Nasıl kıydın ona ya!
Bakan Güllüce, Yırca’da termik santral yapımı için Kolin İnşaat tarafından ...
O planı anlattı: CHP’yi 3’e bölmek istiyorlar!
Kemal Kılıçdaroğlu, “CHP’yi 3 parçalı gösterme daha sonrasında ise 2 ya ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva