HABERLER>KÜLTÜR - SANAT
28 Şubat 2015 Cumartesi - 17:01

Edebiyatın yas günü: Büyük Usta’yı kaybettik

Türk edebiyatının efsanevi ismi yazar büyük usta Yaşar Kemal'i kaybettik. 92 yaşındaki Yaşar Kemal, uzun süredir İstanbul Üniversitesi'nde tedavi görüyordu.

Edebiyatın yas günü: Büyük Usta’yı kaybettik

Solunum güçlüğü ve kalp ritm bozukluğu sebebiyle İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırılan Yaşar Kemal, 14 Ocak'tan beri tedavi hastanede tedavi görüyordu. Ünlü yazar 45 gündür kesintisiz olarak yoğun bakımdaydı. Akciğer enfeksiyonu ve ritim bozukluğu şikayetiyle Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırılan Yaşar Kemal'in, bundan 1 hafta önce başka bir hastaneye gittiği ve orada tedavi gördüğü bildirilmişti.

DOKTORUNDAN  İLK AÇIKLAMA
Yaşar Kemal'in hayatını kaybetmesinin ardından konuşan doktoru, Prof. Dr. Mehmet Akif Karan, "Günlük olarak basınla paylaştığımız bilgiler vardı. Her gün bilgi veriyorduk. Çoklu organ yetmezliği vardı. Üzerine eklenen bozucu faktörlerin etkisiyle kalp, akciğer ve diğer organların etkilenmesiyle ortaya çıkan bir durum. Yapay solunum desteği veriliyordu. Yarım saat önce kendisini kaybettik" şeklinde açıklama yaptı.

Yaşar Kemal'in cenazesi, 2 Mart Pazartesi günü Teşvikiye Camii'nde kılınacak namaz sonrasında Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedilecek

SİYASİLERDEN YAŞAR KEMAL MESAJLARI
Usta yazar Yaşar Kemal'in hayatının kaybetmesinin ardından, siyasiler üzüntülerini paylaştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yaşar Kemal'in eşini arayarak taziyelerini iletti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan'a hareketi öncesi Atatürk Havalimanı'nda açıklama yaptı. Gazetecilerinde sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının başında ünlü yazar Yaşar Kemal'in vefatından söz ederek, "Gerek hanımefendiyi, gerek yeğenini aramak suretiyle kendileriyle bu acılarını paylaştım. Derin bir teessürümüz olduğu nu kendilerine de ifade ettim. Ayrıca kendisine Allah'tan rahmet yakınlarına ve edebiyat camiamıza başsağlığı diliyorum" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Yaşar Kemal'in vefatı nedeniyle yayımladığı taziye mesajında, "Kürt Kökenli bir aydınımız ve ülke meselelerinde söyleyecek çok sözü olan Yaşar Kemal'i Çözüm Süreci nihai aşamaya gelmeden sonsuzluğa uğurladığımıza üzülürken, birlik beraberlik ve kaderdaşlığımız yolunda kat ettiğimiz mesafenin onu memnun ettiği umuduyla teselli buluyoruz" dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da İstanbul'dan Ankara'ya dönüşünde, Esenboğa Havalimanı'nda açıklama yaptı. Kılıçdaroğlu, Yaşar Kemal'in hayatını kaybetmesi ile ilgili, "Çok üzgünüz. Halkımızın başı sağolsun" dedi.

YAŞAR KEMAL
Asıl adı Kemal Sadık Gökçeli olan Yaşar Kemal, Osmaniye’nin Kadirli ilçesine bağlı Hemite köyünde 1926’da doğdu. Yazarın doğum yılı, bazı biyografilerde 1923 olarak geçer.

Kendi anlatımına göre bir "Türkmen" köyünde tek "Kürt" ailenin çocuğu olarak doğup büyüyen Yaşar Kemal, 5 yaşındayken babasının camide öldürülüşüne tanık oldu.

Ortaokulu son sınıf öğrencisiyken terk ettikten sonra, farklı işlerde çalışan Kemal, 1940’lı yılların başlarında Pertev Naili Boratav, Abidin Dino ve Arif Dino gibi sol eğilimli sanatçı ve yazarlarla yakınlaştı.

17 yaşındayken siyasi nedenlerle ilk tutukluluk deneyimini yaşadı.

Bir folklor derlemesi olan ilk kitabı Ağıtlar’ı 1943’te yayımladı. 1950’de Komünizm propagandası yaptığı iddiasıyla tutuklanarak Kozan cezaevinde yattı. 1951’de salıverildikten sonra İstanbul’a gitti.
 
'Yaşar Kemal' adını, ilk kez 1951-63 arasında çalıştığı Cumhuriyet gazetesinde kullanmaya başlayan yazar, fıkra ve röportaj yazarlığı yaptı.

Bu arada 1952’de ilk öykü kitabı Sarı Sıcak’ı, 1955’te ise bugüne dek 40'tan fazla dile çevrilen romanı İnce Memed'i yayımladı.

1947'de başladıktan sonra yarım bıraktığını romanı 1954'te bitiren yazar, 1987 yılında verdiği bir röportajda romanı yazma nedeninin "eşkiya olan ve dağda vurulan amcasının oğlu" olduğunu belirtti.

Türkiye İşçi Partisi’nde genel yönetim kurulu üyeliği, merkez yürütme kurulu üyeliği gibi görevlerde bulunan Yaşar Kemal, yazıları ve siyasi etkinlikleri dolayısıyla birçok kez kovuşturmaya uğradı.

1967’de haftalık siyasi dergi Ant’ın kurucuları arasında yer aldı. 1973’te Türkiye Yazarlar Sendikası’nın kuruluşuna katıldı ve 1974-75 arasında ilk genel başkanlığını üstlendi. 1988’de kurulan PEN Yazarlar Derneği’nin de ilk başkanı oldu.

1995’te Der Spiegel’deki bir yazısı nedeniyle İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde yargılandı ve aklandı. Aynı yıl bu kez Index on Censorhip’teki yazısı nedeniyle 1 yıl 8 ay hapis cezasına mahkûm edildiyse de cezası ertelendi.

Yalnızca Türk romanının değil dünya edebiyatının da önde gelen isimlerinden biri olan Yaşar Kemal’in yapıtları 40'ı aşkın dile çevrildi.

Yaşar Kemal, Türkiye’de aldığı çok sayıda ödülün yanı sıra yurtdışında aralarında Uluslararası Cino del Duca ödülü, Légion d’Honneur nişanı Commandeur payesi, Fransız Kültür Bakanlığı Commandeur des Arts et des Lettres nişanı, Premi Internacional Catalunya, Fransa Cumhuriyeti tarafından Légion d’Honneur Grand Officier rütbesi, Alman Kitapçılar Birliği Frankfurt Kitap Fuarı Barış Ödülü’nün de bulunduğu yirmiyi aşkın ödül, ikisi yurtdışında beşi Türkiye’de olmak üzere, yedi fahri doktorluk payesi aldı.

Yazar 2007'de yayımlanan bir söyleşisinde ise "Nobel'e 1973'ten beri adayım, ölene kadar da aday olacağım" ifadelerini kullandı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
O.T 28 Şubat 2015 Cumartesi 19:54

Yaktigin isik gittigin yolculukta senide aydinlatsin guzel insan.

Yorumu oyla      12      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir sahnesine bahar geliyor: Muhteşem program
İzmir Büyükşehir Belediyesi, ilkbaharı birbirinden renkli kültür-sanat etkinlikleriyle karşılıyor.
Mavi Boncuk korkuttu: Emel Sayın evde düştü!
Ünlü sanatçı Emel Sayın ev kazası kurbanı oldu.
Vizyonda Oscar haftası!
Türkiye'deki sinemalarda bu hafta 4'ü yerli 8 film vizyona giriyor.
 
10 Grammy ödüllü McFerrin İzmir sahnesinde
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 10 Grammy ödüllü Bobby McFerrin’i 2 Mart ...
Doğa dostu sergi ziyaretçilerini bekliyor
İzmir Kuş Cennetini Koruma ve Güzelleştirme Birliği (İZKUŞ) tarafından ...
47. Siyad Ödülleri adayları belli oldu
Sinema Yazarları Derneği adayları, üyelerin oylarıyla belirlendi. 47. ...
 
Dövüş Kulübü 2’den ilk ipuçları
Chuck Palahniuk, geçtiğimiz yıl çizgi roman olarak devamını yayımlayacağını ...
Neruda soruşturması kapatılıyor
Şili’de mahkeme, Neruda’nın zehirlenip zehirlenmediğinin belirlenmesi ...
İZDSO'da iki muhteşem konser
İzmir Devlet Senfoni Orkestrası (İZDSO), bu hafta 2 konsere birden imza atacak.
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva