HABERLER>KÜLTÜR - SANAT
13 Eylül 2011 Salı - 16:48

‘Kehanet merkezi’ni açtı, tarihi koltuğa oturdu

Dünyanın en eski kehanet merkezi olarak bilinen Claros'ta tamamlanan arkeopark ve Türkiye'nin ilk mulaj sergisi açıldı. Vali Kıraç, kazılarda bulunan tarihi mermer protokol koltuğuna oturdu.

‘Kehanet merkezi’ni açtı, tarihi koltuğa oturdu

İZMİR - Menderes'te bulunan ve tarihi M.Ö. 8'inci yüzyıla dayanan dünyanın bilinen en eski kehanet merkezi Claros'ta, Menderes Kaymakamlığı ile Ege Üniversitesi tarafından yürütülen, İZKA tarafından desteklenen Türkiye'nin ilk mulaj sergisi ve arkeoparkı açıldı. Açılışın ardından antik kenti gezen İzmir Valisi Cahit Kıraç, antik dönemde Apollon Tapınağı'nda yapılan ayinleri izlemek için gelen önemli kişilerin kullandığı mermer protokol koltuğuna oturdu.
 
Arkeoparkın açılışına İzmir Valisi Cahit Kıraç'ın yanı sıra Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, Menderes Kaymakamı Tahsin Kurtbeyoğlu, İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş ile çok sayıda davetli konuk katıldı.
 
'EN BÜYÜK SORUN SPONSOR BULMAK'
'Claros Bilicilik Merkezi Arkeopark Projesi' hakkında bilgi veren Claros Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Nuran Şahin, bu yıl kazıların onuncu yılının kutlandığını, mulaj sergisi ve arkeopark için yaklaşık 5 yıldır çalışma yaptıklarını, ancak en büyük sıkıntılarının sponsor sorunu olduğunu söyledi. Claros kazılarında bulunan 13 eserle açılan arkeoparkın sponsor buldukça geliştirileceğini dile getiren Prof. Şahin, "Sponsor buldukça yeni eserler kopyalanacak, ulaşım olanakları da arttıkça, insanların geçmişi daha iyi anlamaları için bir olanak sağlanmış olacak" diye konuştu.
 


GERÇEKLERİNİN BİREBİR KOPYASI'

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz da, Türkiye'nin 5'inci üniversitesi olan Ege Üniversitesi'nin, tarihi değerlerin gün yüzüne çıkarılmasında etkin bir rol oynadığını söyledi. Arkeopark'ta yer alan eserlerin gerçeklerine birebir benzediğini hatırlatan Prof. Dr. Yılmaz, Türkiye'nin ilk mulaj müzesi olacak olan Claros'un yerel yönetim, üniversite ve vilayetin ortak yapılan bir proje olmasının da önemine vurgu yaptı. Prof. Dr. Yılmaz, "Buradaki eserler kopya da olsa, burayı ziyaret edenlere geçmişin nasıl yaşandığını gösterecek gerçek anlamda bilimsel toplumun önünü açacak önemli bir projedir" dedi.
 
CLAROS ÖREN YERİ OLACAK
İzmir Valisi Cahit Kıraç ise, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Claros'un düzenli ören yeri yapılması konusunda çalışma başlattığını belirterek, antik kentin merkezinin de önümüzdeki süreçte gün yüzüne çıkarılacağını söyledi. Arkeopark projesinin önemli bir proje olduğuna vurgu yapan Vali Kıraç, kazı çalışmalarını Türk araştırmacıların yapıyor olmasının da ayrı bir gurur kaynağı olduğunu belirterek, "İzmir'de 21 kazı alanın 18'inde Türk araştırmacılar çalışıyor. Sadece Bergama, Efes ve Aliağa'daki kazı alanlarında yabanca araştırmacılar var. Biz inanıyoruz ki, Türk araştırmacılara ne kadar çok şans verirsek tarihi eserlerimizi dünyaya o kadar çok tanıtmış olacağız" diye konuştu.
 
İzmir Kalkınma Ajansı'nın yüzde 75, Menderes Kaymakamlığı'nın ise yüzde 25 desteği ile 305 bin TL harcanan arkeoparkın açılışının ardından grup Claros'u gezerek bilgi aldı.

İLK ARKEOPARK
Ahmetbeyli sınırları içinde kalan Claros Kutsal Alanı bugünkü veriler ışığında dünyanın en eski kehanet merkezi. Claros ören yerinde açılan Arkeoparkta, bölgedeki kutsal alandan çıkarılarak İzmir Tarih ve Sanat Müzesi ile Selçuk Efes Müzesi'nde sergilenen 13 eserin kopyaları yer alıyor. İzmir Tarih ve Sanat Müzesi'nde bulunan Homeros heykeli olmak üzere Apollon başı, güneş saati, Kore ve Kuros gibi eserler de yer alıyor.(DHA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Taştan sızan sanat
Gaziemir’in sokaklarındaki boş duvarları muhteşem motiflerle bezeyen sanatçı ...
Aziz Nesin klasiği Aliağa’da sergilenecek
Aliağa’da bir kültür sanat okulu gibi faaliyet gösteren Aliağa Belediyesi ...
Neşe ve Karikatür müzesi için geri sayım
Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi’nin açılışından kısa bir süre sonra ...
 
80. İEF’de çok özel konserler
80.İEF’ye özel 80.yıl açıkhava konserleri düzenleniyor. konserle kapsamında ...
'Spartacus' kansere yenik düştü
''Spartacus: Kan ve Kum'' adlı televizyon dizisinin yıldızı Andy Whitfield, ...
Şiddet gördüler intihara zorlandılar öldürüldüler
Bennu Gerede’nin Türkiye’de aşk ve töre cinayetlerini kurgulayarak gerçekleştirdiği ...
 
Büyükşehir'den bir de 'Türk Filmleri Şenliği'
İzmirli sanatseverleri Tarihi Havagazı Fabrikası’ndaki “Yeniden Sinematek” ...
Kültürpark'ta çifte kutlama
İzmirli sevilen sanatçılar Bengü ve Levent Yüksel’in sahne aldığı 9 Eylül ...
Koca Seyit ‘motor’ dedi
Çanakkale Savaşları'nda 276 kilogramlık top mermisini tek başına kaldırarak ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva