HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
10 Ocak 2013 Perşembe - 10:21

Cennetçeşme krizinde sürpriz: ‘Alanını sen yap’ formülü

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında krize neden olan Cennetçeşme’deki kentsel dönüşüm alanının büyütülerek yetkilerin alınması konusunda yeni formül bulundu. Bakan Erdoğan Bayraktar ile görüşen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bu konuda da istediğini aldı. Bakanlık, ilan ettiği 540 hektarlık alan içindeki belediyenin 48 hektarlık alanını bırakacak. O bölgeyi belediye planlayacak.

Cennetçeşme krizinde sürpriz: ‘Alanını sen yap’ formülü

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ -  Büyükşehir Belediyesi’nin Bakanlar Kurulu’na onaya gönderdiği kentsel dönüşüm proje alanlarının onayları bir bir Ankara’dan gelirken yaşanan sorunlu süreç zaman zaman gündemden düşmüyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun “en hazır olduğumuz alan, izin çıksın hemen çalışmaya başlarız” diyerek çalışmalarını bitirip onaya gönderdiği Cennetteşme’deki 48 hektarlık alan nedeniyle yaşanan krize yeni bir formül bulundu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, belediyenin onay istediği 48 hektarlık alanı ‘riskli alan’ ilan ederek tam 540 hektara çıkarmış, yetkileri de kendisine almıştı. Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin tepki gösterdiği duruma ise hükümet yetkilileri “çalışma alanını genişlettik, bölge için faydalı” olacak açıklamasını yapmıştı. AK Partili milletvekillerinin de Cennetçeşme dışında Limontepe gibi gecekondu ve çarpık yapılaşmanın olduğu alanlara doğru yayılmayı destekler konuşma yapması iki kurumu karşı karşıya getirmişti.


 
FORMÜL BULUNDU
Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’a göre ‘riskli bölge’ ilan edildiği için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yetkisine geçen dev alan ile ilgili konuyu Bakan Bayraktar’a anlatan Başkan Aziz Kocaoğlu buradan da olumlu sonuç aldı. Bakanlık yetkilileri ile görüşen belediye yetkilileri oradaki tüm çalışmaların tamamlandığını, sosyal anlamda bile işlerin düzene girdiğini ifade etti. Jeolojik etüt raporları bile çıkan alanın genişletilerek kontrolsüz bir hal alacağını anlatan belediye yetkilileri çekincelerini ortaya koydu. Bunun üzerine Bakan Bayraktar’ın kararı ile belediyenin daha önce planlamasını yaparak her türlü çalışmasını yaptığı 48 hektarlık alanın belediyeye bırakılmasına karar verildi. Riskli alan içerisinde kalan bu alan belediye tarafından yapılacak. Ayrıca bakanlık geriye kalan geniş alanda ise yine belediye ile koordineli çalışacak.
 
KOCAOĞLU AYRINTIYI ANLATTI
Belediyenin 2009 yılından bu yana çalışmalarını yürüttüğünü ve tüm hazırlıklarını tamamladığı alan ile ilgili çekincelerini Bakan Bayraktar ile paylaştıklarını ifade eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Egedesonsöz’e yaptığı açıklamada daha karışıklığın giderildiğini ifade etti. Kocaoğlu, “Bakanlığın ilan ettiği 540 hektarlık alan içinde bizim daha önce çalıştığımız ve ayrıntılarına kadar tamamladığımız 48 hektarlık alanı biz yapacağız. Buranın planlaması ve çalışması bizde olacak. Diğer yerler ile ilgili de yine koordinasyon içinde çalışma yapacağız. Bu alan bizim İzmir’de en hazır olduğumuz bölge” dedi. Öte yandan belediye yetkilileri ilk etapta o bölgede yer alan tapusuz 320 binayı yıkacak. Buradaki vatandaşlar TOKİ’den alınan Uzundere’deki konutlara taşınacak. Oturdukları binaların bedellerine ödeme planı çıkartılacak. Daha sonra çıkan boş alana yeni binalar yapılarak dönüşüm için yer ve zaman kazanılmış olacak.

 
İLK KEZ BİR BAKANLA…
Öte yandan Başkan Kocaoğlu, Ankara’daki temaslarını sürdürüyor. Göreve geldiği günden bu yana geçen yaklaşık 9 yıllık sürede ilk kez bir maliye bakanından randevu alan Kocaoğlu Bakan Mehmet Şimşek ile görüştü. Maliye eski Bakanı Kemal Unakıtan’ın randevu vermediği bakanlığa bağlı genel müdürlüklerle görüşemeyen Başkan Kocaoğlu zaman zaman şikayetlerini dile getiriyordu. Bir ara, Hazine Müsteşarı İbrahim Halil Çanakçı ile yaşadığı diyaloğu miting meydanlarında anlatan ve “Müsteşarı arıyorum bana randevu vermiyorlar. Sekreteri ‘konu neydi’ diyor. Ben, Türkiye’nin üçüncü büyük kentinin seçilmiş belediye başkanıyım” diyen Kocaoğlu’nun öncelikli olarak bürokratik sıkıntıyı dile getireceği öğrenildi. Bakan Şimşek ile görüşmesinde yanında kentin öncelikleri ile ilgili dosyayı alarak giden Kocaoğlu, görüşmede Tramvay Projesi’ne Devlet Planlama Teşkilatı’ndan çıkacak olan onayı istedi. Ayrıca bakanlığın belediyeye bağlı gelir getiren Sasalı Hayvanat Bahçesi gibi yerlerden ek vergi istemesi konusunu da anlatan Kocaoğlu’nun, en çok şikayet ettiği bakanlık müfettişleri ve incelemeleri de gündeme getirdiği öğrenildi.

Başkan Kocaoğlu, ayrıca Maliye Bakanlığı’nın ardından belediyenin Yeni Fuar Alanı, Teleferik Tesisleri gibi birçok projenin ihalesinde eleştirdiği, onayı geç vermekle şikayet ettiği Kamu İhale Kurumu yetkilileri ile de görüştü.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Erdi 10 Ocak 2013 Perşembe 11:15

Bence private sen de çok partizan davranıp çok hayalci kalıyorsun yok şunu vermediler bunu vermediler yok böyle bir belediye...olaylara biraz objektif olarak bak....

Yorumu oyla      12      7  
private35 9 Ocak 2013 Çarşamba 19:33

ak partili yorumcu sen yorumlarınla kendi partine zarar vermeye başladın bence, olayları böylesine alaycı ve karikatürize etmen hiç şık değil.Alacak tabiki hakkını 10 yıldır alamadıklarını saysak yer yetmez.Manisaya verilen teşvikten başlanır veysel eroğlanın 2012 yılı sonunda gedize arıtma sözüne kadar gider.Hala bişey yok cek cak.Konak tünellerininde projesini belediye hemen onayladı.Böylesine diyolaga açık bir belediye başkanın olduğu için çok şanslısın sende biliyorsun bunu.

Yorumu oyla      16      6  
h 9 Ocak 2013 Çarşamba 18:35

Merak ettiğim daha önce onay verilen bölgelerin durumu.Bayındır ilçede üç bölgeyi Bakanlık onayladı,2012 yaz ayı TOKİ kazmayı vuracaktı,ancak henüz birşey yok ortada.

Yorumu oyla      19      5  
AK Partili Yorumcu 9 Ocak 2013 Çarşamba 17:56

İzmir'e gözümüz gibi bakıyoruz. Aziz Başkan ne isterse veriyoruz. Hadii hayırlısı bakalım.

Yorumu oyla      18      14  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aliağa'da kış ortası yaz hazırlığı
Kentin muhtelif cadde ve sokaklarında altyapı çalışmalarına devam eden ...
Yamanlar Gençlik Merkezi yağlı boya tablo gibi
Karşıyaka Belediyesi’nin 2 Kasım’da açılan Yamanlar Gençlik Kamp ve Eğitim ...
Karşıyaka’da evsel atıklarda ayrıştırmaya teknik bir ara
Karşıyaka Belediyesi’nin geri dönüşüm projesine bugünlerde teknik bir ...
 
Narlıdere'de özel çocuklara özel parti
Narlıdere Belediyesi, Narlıdere Engelliler Merkezinde eğitim görenler ...
Başkan Sındır'dan Doğanlar'da gece mesaisi
Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, Doğanlar Mahallesi ...
Başkan Kocaoğlu'na cami teşekkürü
Bahçe düzenlemesi, temizlik, tuvalet, korkuluk ve demir kapı gibi ihtiyaçları ...
 
Büyükşehir 13 mezarlığın duvarlarını yeniliyor
Kentin mezarlık ihtiyacını karşılamak amacıyla yeni gömü alanları oluşturmak ...
Bergama'da artık yol katkı payı ödenmeyecek
Vatandaşların tepkisini çeken altyapı hizmetleri için katkı payı alınması ...
İnciraltı zirvesi: Kocaoğlu Bayraktar'la buluştu
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Başkent’te Çevre ve Şehircilik ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden fakirleştik?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva