HABERLER>EKONOMİ
20 Eylül 2012 Perşembe - 12:16

Çelebi’den SSB’ye kinayeli bakış: Fare-kabak hikayesi gibi…

Türkiye'nin termal turizm konusunda önemli kaynaklara sahip olduğunu belirten Balçova Termal Otel Genel Müdürü Turabi Çelebi, bu potansiyeli değerlendirmek ve sağlık turizmine kazandırmak yerine Sağlık Serbest Bölgeleri'ni tartışmayı çok anlamlı bulmadığını söyledi. Çelebi, "Fare delikten geçemeyince kuyruğuna kabak bağlarmış. Plan tartışmalarının bile bitmediği bir yerde, bu tür projeleri ayağı yere basan bir yaklaşım olarak görmüyorum" diye konuştu.

Çelebi’den SSB’ye kinayeli bakış: Fare-kabak hikayesi gibi…

Kutay GÜROCAK/EGEDESONSÖZ - Termal turizm alanları konusunda Türkiye'nin sahip olduğu potansiyeli değerlendirmek yerine Sağlık Serbest Bölgeleri'nin tartışılmaya başlandığını belirten Balçova Termal Otel Genel Müdürü Turabi Çelebi, bu tartışmaları anlamlı bulmadığını ifade ederek, "Fare delikten geçemeyince kuyruğuna kabak bağlarmış. Plan tartışmalarının bitmediği bir yerde, bu bu tartışmayı anlamlı bulmuyorum" diye konuştu.

Türkiye'deki kür merkezlerinden yaklaşık 200 bin kişinin yararlandığı bilgisini veren Çelebi, bu sayının Almanya'daki merkezlerde 17 milyon kişiyi bulduğunu belirterek, "Termal turizmde Türkiye'nin büyük bir potansiyeli var. Fakat ülke olarak sanki bunu başarmışız gibi başka projeleri konuşuyoruz. Anadolu'da güzel bir laf vardır: 'fare delikten geçemeyince kuyruğuna kabak bağlar 'diye. Almanya'da kürle ilgili 300 tane sağlık destinasyonu bulunuyor. Bu rakam Türkiye'de bin 600 tane. Fakat bizde buralardan yararlananların sayısı yaklaşık 200 bin kişi iken, Almanya'da 17 milyon kişiyi buluyor. Bu yönüyle termal tesisleri hem ulusal hem de uluslararası alanda değerlendirememişken; buraları geleneksel kullanım yerine doktor kontrolündeki medikal merkezler haline getirmemişken sağlık serbest bölgeleri tartışılıyor" diye konuştu.

Uluslararası alanda termal turizm kentleri projesinin gerçekleştirilemediğini söyleyen Çelebi, Türkiye'nin sağlık serbest bölgelerini tartışmaya başladığının altını çizerek, "Bu bölgeler milyar dolarlık devasa yatırımları gerektirir. Sonrasında ise buraların yönetim, pazarlama ve organizasyonunu yapmanız gerekiyor. Halbuki bu da çok ciddi bir sorun. Mesela Dubai, kent yatırımlarının 3'te 1'ini tamamladı fakat hala pazarlama ve işletme sorunları yaşıyor. Türkiye'de bu tür ciddi konulara, fare kabak hikayesinde olduğu gibi, her zaman magazin gözüyle bakıldığı için, bu projeyi de ayağı yere basan bir yaklaşım olarak görmüyorum" ifadesinde bulundu.
 
İMKAN VAR YATIRIM YOK
Sağlık ve termal turizminde yaşanan sorunları örneklerle açıklayan Çelebi sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye, önce termal turizm alanlarını en azından İzmir'de çözmesi gerekiyor. Fakat ortada bir plan tartışması var. Örneğin Balçova bölgesindeki termal turizm alanı 40 senedir konuşuluyor; aynı şekilde Çeşme'de de... İmkan var ama yatırıma dönüşmüyor. Şimdi burayla ilgili planların tamamı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na geçti. Yani Turizm Bakanlığı'nın bunca yıldır uğraştığı planlarla şimdi onlar ilgilenecek. Dolayısıyla önce bunları çözmemiz gerekiyor, ondan sonra diğerlerini."
 
EXPO TEMASI ÇOK İDDİALI
İzmir'in Expo 2020 adaylığı ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Çelebi, "İzmir'in Expo 2020 teması "Daha İyi Bir Dünya için Yeni Yollar / Herkes için Sağlık". Bu gerçekten çok ididalı bir tema. Çünkü dünyada sağlık kavramı, çok geniş kapsamı olan bir konu... Dünyada 'sağlıklı yaşam-sağlıklı yaşlanma' çok önemli bir kavram. Üstelik bununla ilgili oluşturulan altyapılar da çok geniş kapsamlı. Benim endişem şu 'İzmir, bunun içini doldurabilecek mi?' Bir önceki Expo çalışmalarında bunu yapamadı. Ama şu anda çalışmalar biraz daha iyi gidiyor. Çünkü daha organize kurumlar devrede. Dolayısıyla İzmir, bu temanın içini ne kadar doldurabilirse o kadar başarılı olacak" dedi. 

DEVLET TANITIMA HIZ VERDİ
Türkiye'nin sağlık turizminin tanıtılması konusunda son dönemde yaptığı çalışmalarla hız verdiğini sözlerine ekleyen Çelebi, "Önemli olan iki nokta bulunuyor. Bunlardan birincisi doğru proje üretmek. İkincisi ise bu projeyi doğru şekilde tanıtmak... Çünkü sağlık amaçlı yurtdışına seyahat eden insanlar son derece bilinçli davranıyor. Dünyanın birçok yerini görmüş ve standartları çok yüksek. O zaman sizin de doğru ürünleri üretmeniz ve bunları o insanlara tanıtmanız gerekiyor" dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dirinler Makina’dan sektörüne büyük destek
Dirinler Makina, Ankiros Fuarcılık tarafından organize edilen “11. Uluslararası ...
İnci Holding’in 30.yaş gururu
Kentin önemli şirketlerinden İnci Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Meral ...
“Modef EXPO, tasarımda yenilikçi; üründe güç odaklı fuar"
İFOR Fuarcılık tarafından 10-14 Ekim 2012 tarihleri arasında İnegöl Uluslararası ...
 
Hurda aracı olana piyango!
Hurda araçta yaş sınırı 1985'ten 1990'a çekiliyor. Trafikten çekilecek ...
Benzinde bu kez zam yok indirim var
Benzinin litre fiyatına bu geceden geçerli 10 kuruş indirim yapıldı.
“Sakal bırakmam mı gerekiyor?”
Merkez Bankası'nın faiz koridorunu daraltma kararını yorumlayan Ekonomi ...
 
Tütün tarımının kaderini kimler çiziyor?
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Uluslararası Tütün Yetiştiricileri ...
Travel Turkey İzmir 2012 için geri sayım başladı
Türkiye’nin profesyonellere yönelik turizm fuarı TRAVEL TURKEY İZMİR 2012 ...
İTO'dan sağlık turizmi için önemli toplantı
İzmir Ticaret Odası, EXPO 2020 sürecinde İzmir’de sağlık turizminin gelişimi ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva