HABERLER>GÜNCEL
19 Nisan 2015 Pazar - 11:09

Bütün barajlar rekor kırdı: Bir tek Gördes...

İzmir'in 2011 yılından itibaren içme suyu aldığı Gördes Barajı'nın göl alanı zeminden su sızmasını bir türlü önlemeyen Devlet Su İşleri, esaslı bir onarım yapmak üzere barajdaki suyu Şubat ayından itibaren boşaltmaya başladı. Yağışlarla Ege Bölgesi'ndeki barajlar yüzde 95'lik rekor doluluk oranlarına ulaşırken, Gördes'de bu oran yüzde 5'e düştü. Baraj boşaldıktan sonra İzmir'e su verilemeyecek ama diğer barajların dolu olması ve yeraltı kaynakları nedeniyle kentte su sıkıntısı yaşanmayacak.

Bütün barajlar rekor kırdı: Bir tek Gördes...

İZMİR - Yağışlı sezon nedeniyle Ege Bölgesi'nde barajlar doldu. İzmir'e su verilen barajlarda da rekor seviyelere ulaşıldı. Tahtalı Barajı yüzde 95, Balçova yüzde 87, Ürkmez yüzde 93, Alaçatı Kutlu Aktaş Barajı yüzde 82, Güzelhisar Barajı yüzde 92 aktif doluluk oranına ulaştı. Ancak, hem su sızıntısı hem de DSİ'nin onarım yapmak için kademeli olarak su bırakmaya başladığı Gördes Barajı'nın doluluk oranı her geçen gün azaldı. Nisan ayı ortalarında yağışların kesildiği dönemde aktif doluluk oranı yüzde 5'e düştü.

BARAJ GÖLÜ ZEMİNİNDE SIZINTI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakan olduğu dönemde 2009 yılında açılışını yaptığı, İzmir'e 2011 yılından itibaren su verilmeye başlanan Gördes Barajı'ndaki su, onarım yapılacağı için zorunlu olarak boşaltılmaya başlandı. DSİ baraj göl alanının sağ sahilinde jeolojik formasyonun karstik kireç taşı ve mermer ardalanmasından oluşan doğal zeminin zafiyetinden kaynaklı bir kısım su sızıntısı olarak açıkladı. Baraj gölünün sahil bölümünün zeminindeki su geçirgenliği önlenemedi. Su barajı aşarak başka yerlerden çıktı. DSİ, barajın ilk su tutmaya başladığı dönemde farkına varılan, 2013 yılında alınan bazı tedbirlere karşın önlemeyen ve her geçen gün artan su sızıntısını ortadan kaldırmak için, baraj gölündeki suyun tamamen boşaltılmasından sonra gerçekleştirilecek zemin iyileştirme projesi hazırladı.

2013'DE BETON ENJEKTE EDİLDİ AMA ÖNLENEMEDİ
DSİ, 2014 yılı sonunda İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne Gördes'de yapacakları projeyi ve bir süre su verilemeyeceği konusunda bilgi verdi. İZSU önce karşı çıkmasına karşın sonra uzlaşma sağlandı. DSİ 2. Bölge Müdürü Hayati Çelenk konuyla ilgili yaptığı basın açıklamasında, "Gördes barajında su tutma işleminin başlanmasını müteakip baraj gövdesi ile ilişkisi olmayan, baraj göl alanının sağ sahilinde jeolojik formasyonun karstik kireç taşı ve mermer ardalanmasından oluşan doğal zeminin zafiyetinden kaynaklı bir kısım su sızıntıları meydana gelmeye başlamıştır. Bu nedenle göl alanının sağ yamacında 2013 yılında beton enjeksiyon çalışmaları ile zemin iyileştirme çalışmaları yapılmış ancak sonuç alınamamıştır. Soruna kalıcı çözüm temin etmek maksadıyla su sızıntılarının bulunduğu göl alanını sağ sahilinde yer alan bölgenin beton kaplanması yapılarak sorunun giderilmesi planlanmış olup bu çalışmaların 2015 yılında başlatılarak kısa sürede tamamlanması hedeflenmektedir" dedi. Beton kaplamanın yanısıra su geçirmeyen membran kaplama da yapacak olan DSİ, İzmir'de barajlarındaki doluluk oranları ile su sorunu olmadığını, barajın onarımı süresince gerekli olan su ihtiyacının mevcut diğer kaynaklardan karşılanabileceğini, su sıkıntısı yaşanmayacağını açıkladı.
 
İZMİR İÇME SUYUNUN YÜZDE 15'Nİ KARŞILIYOR
Gördes Barajı'ndan İzmir'e 2011 yılında 11 milyon 630 bin metreküp, 2012 yılında 14 milyon 763 bin metreküp, 2013 yılında 27 milyon 156 bin metreküp, 2014 yılında 28 milyon 406 bin metreküp su verildi. 2015 yılında ise İzmir'e verilen su miktarı 14 Nisan'a kadar 7 milyon 977 bin metreküpe ulaştı. Dört yılda ise toplam 89 milyon 934 bin metreküp su İzmir'e verildi. İZSU verilerine göre Gördes'den İzmir'e verilen su tüm kentin su ihtiyacının yüzde 15'ini karşılıyor. İzmir'e içme suyunun yüzde 35'i Tahtalı Barajı'ndan, Yüzde 46.9'u yeraltı su kaynaklarından ve yüzde 2.6'sı ise Balçova Barajı'ndan veriliyor.

HAZİRAN'DA BAŞLAYACAK
DSİ, üniversitelerden de müşavirlik desteği alarak hazırladığı projesiyle, nisan ve mayıs aylarında barajlara gelecek suların da boşaltılmasından sonra haziran ayında baraj zemininde iyileştirme çalışmasına başlayacak. İhale hazırlıkları süren iyileştirme çalışmalarının ne kadar süreceği henüz ortaya çıkmadı. Ancak, yağışların başlayacağı ekim ayına kadar hızlı şekilde hareket etmeyi hedefleyen DSİ, İzmir'e yeniden su verilmesi için gerekli seviyenin dolmasını bekleyecek. Su sıkıntısı yaşanırsa bu seviyeye ulaşılmasa bile pompalamayla ishale hattına su verilmeye çalışılacak.
 
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Tayfun 20 Nisan 2015 Pazartesi 10:29

bizimle dalga mı geciyorlar allah askına ,baraj yapılarken zemin etüd'ü yapılmadı mı ? yapılmadıysa neden yapılmadı ? yapıldıysa bu sorun neden tespit edilmedi ?yoksa yapılan etud usulune uygun yapılmadımı?

Yorumu oyla      12      5  
Hasan 20 Nisan 2015 Pazartesi 08:32

Bu baraj yapılırken o bölge incelenmedimi? Yazık değilmi bu kadar yatırıma.

Yorumu oyla      12      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İki arkadaşın bıçaklı kavgası kanlı bitti: 2 yaralı
Karabağlar'da çıkan tartışmada iki arkadaş birbirlerini bıçakla ağır yaraladı.
Gezi'de ölümden dönen İzmirli liseliye bir şok daha!
İzmir'deki Gezi Parkı eylemlerinde, Gündoğdu Meydanı'nda kurdukları çadırları ...
Giresun'da tehlikeli gerginlik: Mezar ziyaretine geldiler...
Terör örgütü DHKP-C üyesi Şafak Yayla'nın mezar ziyaret için geldikleri ...
 
Uğur Dündar'dan çok sert Sertel çıkışı: Kına yaksınlar!
YSK’nın Atilla Sertel’in adaylığınının iptal edilmesine yol açan itiraza ...
İstanbul'da vahşet: 1 yaşındaki kızını boğmak istedi!
Sarıyer'de hastaneye "yüksekten düştü" diye getirdiği 1 yaşındaki kızını ...
Sınırda askere ateş açıldı
Suriye'den Türkiye'ye kaçak giriş yapmak isteyen 10 kaçakçı, kendilerine ...
 
Çiftçiler AK Parti adaylarının yolunu kesti
ŞANLIURFA’da, AK Parti’nin genel seçimlerde listede gösterdiği 12 milletvekili ...
Selanik Başkonsolosluğu'na molotoflu saldırı
Türkiye'nin Başkonsolosluğu önünde görevli polislere molotofkokteyli atıldı. ...
İzmir’de Suriyeli işçinin korkunç ölümü
İzmir’in Bornova ilçesi Pınarbaşı semtinde inşaatta çalışan Suriye uyruklu ...
 
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Fenerbahçe ne istiyor?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Yarattı... Veda ederken ağlattı!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Memleketin birinde insan manzaraları(!)
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Tükeniş!
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Kara kaplı defter!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Nereden nereye?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çanakkale artık barışın merkezidir!
Kemal ARI
Kemal ARI
'Cehennem savaşı'nda ne yediler ne içtiler?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bölgecilik, mezhepçilik ve inşaatçılık...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Unutulmazlar...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva