HABERLER>POLİTİKA
27 Mart 2015 Cuma - 10:43

Bomba karar: Cumhurbaşkanına da örtülü ödenek!

Meclis'te sabaha kadar görüşülen torba yasada son dakika önergesiyle sürpriz bir düzenlemeye gidilerek, başbakan gibi cumhurbaşkanına da örtülü ödenek getirildi.

Bomba karar: Cumhurbaşkanına da örtülü ödenek!

Anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle düzenlemeye sert tepki gösteren muhalefet, örtülü ödenek önergesini kabul eden AK Partililere, “Davutoğlu’nun haberi var mı yok mu” sorusunu da yöneltti.
 
ÖNERGE ÜÇ AYLIK BAKANDAN
Seçim döneminde görev yapmak üzere atanan İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk’ün verdiği önergeyle torba yasaya, Kamu Mali Yönetimi ve Kontrolü Kanunu’nun “örtülü ödenek” maddesinde değişikliğe gidildi. Cumhurbaşkanına da örtülü ödenek olanağı getiren önergenin gerekçesinde de, “Kapalı istihbarat ve kapalı savunma hizmetleri, devletin milli güvenliği ve yüksek menfaatleri ile devlet itibarının gerekleri, siyasi, sosyal ve kültürel amaçlar ile olağanüstü hizmetlerle ilgili devlet icapları için kullanılmak üzere Cumhurbaşkanlığı bütçesine de örtülü ödenek konulması” ifadesine yer verildi.
 
PARLAMENTER SİSTEM BEKLEME ODASINA ALINIYOR
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi de önergenin işleme konulmasının mümkün olmadığını belirterek, Anayasa’ya aykırı olduğunu ileri sürdü. Anayasa uyarınca Cumhurbaşkanı’nın tarafsız olduğunu anımsatan Hamzaçebi, şu eleştirileri getirdi:
 
“Anayasa gereği sorumsuz olan bir Cumhurbaşkanı’na istihbarat hizmetleriyle, doğrudan yürütmeyle, devletin gizli istihbarat faaliyetleriyle ilgili bir işlemi, görevi vermek mümkün değildir. Bu önergeyle parlamenter sistem bekleme odasına alınmış olacak. Bu Anayasal darbedir. Cumhurbaşkanı’na örtülü ödenek verilmektedir ve normal örtülü ödenek sisteminden de ayrılmaktadır. Örtülü ödenek bugüne kadar başbakanların namusuna emanet edilmiş olan bir paradır, o kullanır. Bir sistem kurulmuştur; başbakanın örtülü ödenekten kullandığı rakamlarla ilgili olarak başbakan kimseye hesap vermez. Bu sisteme göre oradan yapılan harcamalar başbakan, maliye bakanı ve ilgili tarafından imzalanan kararname esaslarına göre gerçekleştirilir; üçlü bir sistem vardır. Şimdi, Hükümetin vermiş olduğu önergeyle bu üçlü sistem terk ediliyor; bunun nereye harcanacağı, kime verileceği konusunda Cumhurbaşkanı hiç kimseye hesap vermeyecek. Bugüne kadar hiçbir Cumhurbaşkanı, örtülü ödenek istemedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bunu istemesinin nedenleri var. Bunun, MİT’te yaşanan son gelişmelerle bağlantısı var. MİT içinde yasadışı yapıyı kendine bağlamak istemektedir. Türkiye’de artık gizli kapaklı operasyonlar bu düzenlemeden sonra Erdoğan’ın talimatıyla çok daha rahat yapılıyor olacak. Bu parlamenter sistem ve Başbakan’a ihanettir.”
 
DAVUTOĞLU’NUN HABERİ VAR MI YOK MU?
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, “Davutoğlu’nun bundan haberi var mı yok mu? Olduğunu zannetmiyorum. Örtülü ödenek Başbakanlığa belli gerekçelerle tahsis edilmiş. Cumhurbaşkanı’nın siyasi amacı olur mu? Cumhurbaşkanı kendisine verilen görevleri yapar; yasama, yürütme ve yargıyla ilgili... Sarayda bıldırcın çiftliği kurabilir ama istihbarat timi kullanamaz. Madem o kadar emin, ‘400 verin’ diyor, beklesin iki ay sonra 400’ü alıp sistemi değiştirince yapsın. Devletin kabuğunu, özünü değiştiriyorsunuz. Anayasayı ayaklarınızın altına alıp çiğnemeye çalışıyorsunuz. Anayasa’nın özünü ve ruhunu iğfal ettiniz” tepkisini verdi. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da, “Önergeyle kendinizi inkar ediyorsunuz. Bu hukuki değildir, fili durumdur. Fiili durumlarla devlet yönetilmez. Hükümeti temsil etmeyen biri önerge veremez. Yetkisiz temsil olur. Bu tamamen darbe anlayışıyla getirilmiştir” dedi. (Hürriyet)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kılıçdaroğlu çıtayı yüzde 35’e koydu: Bedelini öderim!
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu gündeme ilişkin soruları yanıtladı. ...
Aday adayları yarışıyor, partiler kazanıyor: İşte gelir raporu!
Meclis'te grubu bulunan 4 partiye milletvekilliği için 13 bin 446 aday ...
Ankara’da ‘eski’ ve ‘yeni’ CHP savaşı!
CHP'de pazar günü yapılacak ön seçimde en çekişmeli yerlerden birisinin ...
 
Bülent Arınç'tan Gökçek ve Saray çıkışı
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Yeni Anayasa Çalışmaları Işığında Demokratik ...
Ve İç Güvenlik Paketi TBMM'den geçti!
TBMM Genel Kurul'nda haftalardır tartışmalara hatta kavgalara neden olan ...
Erdoğan'dan flaş Yemen açıklaması: Destek verebiliriz
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yemen'deki operasyona lojistik destek verebileceklerini ...
 
Sözcüden açıklama: Erdoğan Arınç ve Gökçek ile görüştü mü?
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın gündeme dair soruları yanıtladı. ...
Tekin Bingöl örgütle buluştu: CHP İzmir önseçime hazır
Cumhuriyet Halk Partisi Türkiye’nin birçok yerinde olduğu gibi 29 Mart’ta ...
Flaş! CHP'den 2 bomba isme teklif: 1 kabul, 1 ret
Cumhurbaşkanlığı seçiminde, “çatı adayı” olarak gösterilen Ekmeleddin ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva