HABERLER>GÜNCEL
19 Nisan 2011 Salı - 09:57

57 Baro Başkanı'ndan İzmir Deklarasyonu

İzmir Barosu tarafından 15-16-17 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilen sempozyumun bitiminde, 57 Baro Başkanı, ortak bir deklarasyon yayınladı.

57 Baro Başkanı ndan İzmir Deklarasyonu

İZMİR - İzmir Barosu tarafından 15-16-17 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilen “Olağanüstü Yargılamaların Olağanlaşmış Hali: Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemeleri” başlıklı sempozyumun bitiminde, 57 Baro Başkanı, ortak bir deklarasyon yayınladı.

Türkiye Barolar Birliği'nin çağrısıyla, İzmir Barosu'nun ev sahipliğinde yapılan Baro Başkanları toplantısında yayınlanan İzmir Deklarasyonu’nda, 12 Eylül ürünü DGM’lerin devamı niteliğinde olan Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemelerin ve bu mahkemeler için öngörülen özel usul hükümlerinin bir an önce kaldırılması istendi.

Yaklaşık 70 bin üyesi bulunan Türkiye’deki baroların 57’sinin imzaladığı İzmir Deklarasyonu’nda, şöyle denildi:
 
KAMUOYUNA
Biz aşağıda imzası bulunan TBB ve Barolar, görülmekte olan herhangi bir davayı ima ve işaret etmeksizin ve davalar arasında hiç bir ayrım gözetmeksizin, aşağıdaki kaygılarımızın kamuoyuna aktarılmasında yarar görmekteyiz.
 
Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 250. Maddesi ile kurulan ve Devlet Güvenlik Mahkemeleri'nin devamı niteliğinde olan, Özel Görevli/yetkili Ağır Ceza Mahkemeleri, yargı birliğine aykırı olarak, olağanüstü soruşturma ve kovuşturma usulleriyle işleyen yapısı sebebiyle, savunma hakkına, silahların eşitliği ilkesine, adil yargılanma hakkına ciddi bir tehdit ve tehlike oluşturmakta, hukuk güvenliğini ve güvenilirliğini zedelemektedir. Bu mahkemelerde avukat ve savunma hakkı hiçe sayılmakta, tutukluluk ve diğer koruma tedbirleri ölçüsüz olarak uygulanmakta, hak ve özgürlükler ihlal edilmektedir.
 
Terörle Mücadele Kanunu ve TCK 220. Maddesi'nde yer alan ve savunma hakkını kısıtlayan, kişi güvenliğini tehlikeye sokan, suç ve cezanın şahsiliği ilkesini ve orantılılığı, ifade özgürlüğü ile ceza ve infazın genelliğini ortadan kaldıran bazı hükümler, bu durumu daha da ağırlaştırmaktadır ve bu hükümlerin de kaldırılması gerekmektedir.
 
Bir hukuk devletinde bu tür mahkemelerin ve bu şekildeki özel usullerin yeri bulunmamaktadır.
 
O nedenle “demokratik düzenlerin normal zamanlarının normal mahkemeleri olmayan”, özel soruşturma ve yargılama usulleriyle, savunma hakkının kısıtlanması niteliğindeki gizlilik kararlarıyla, mahkemeden daha çok devletin ideolojik aygıtı gibi çalışan bu mahkemelerin ve yine bu mahkemeler için öngörülen özel usul hükümlerinin bir an önce kaldırılması gerekir.
 
Bunun yanı sıra, tüm yargılamalarda da sorun olarak karşımıza çıkan, adil yargılanma hakkına müdahale niteliğindeki karar ve uygulamalara derhal son verilmelidir.
 
Biz, TBB ve aşağıda imzası bulunan Barolar olarak; bu sürecin takipçisi olacağımızı, savunmadan kaynaklanan meşru ve demokratik gücümüzü gerektiğinde kullanacağımızı, kamuoyuna saygı ile duyururuz.
 
İzmir Deklarasyonunu Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Vedat Ahsen Coşar başta olmak üzere, Av.Aziz ERBEK Adana Barosu Başkanı, Av. Heval Sinan ARAS Ağrı Barosu Başkanı, Av.Levent BOZKURT Aksaray Barosu Başkanı, Av.Adnan Hasip YALÇIN Amasya Barosu Başkanı, Av.Hakan CANDURAN Ankara Baro Başkanı, Av.Zafer KÖKEN Antalya Barosu Başkanı, Av.İzzet VARAN Artvin Barosu Başkanı, Av.Sümer GERMEN Aydın Barosu Başkanı, Av.Yaşar MEYVACI Balıkesir Barosu Başkan Vekili,Av.Kamil ALTAN Bartın Barosu Başkanı, Av.Halime AYNUR, Bilecik Barosu Başkanı, Av.Erdal AYDEMİR Bingöl Barosu Başkanı, Av.Enis GÜL Bitlis Barosu Başkanı, Av.Gazanfer GÜNLER Bolu Barosu Başkanı, Av.Yusuf ÇİFTÇİ Burdur Barosu Başkanı, Av.Şerafettin İRMİŞ Bursa Barosu Başkan Vekili, Av.Tülay ÖMERCİOĞLU Çanakkale Barosu Başkanı, Av.Hakan İLHAN Denizli Barosu Başkan Vekili, Av.Mehmet Emin AKTAR Diyarbakır Barosu Başkanı, Av. Ali DİLBER Düzce Barosu Başkanı, Av.Ahmet ULUDAĞ Edirne Barosu Başkanı, Av.Eyyüp SERDAROĞLU Elazığ Barosu Başkan Vekili, Av.Rıza ÖZTEKİN Eskişehir Barosu Başkanı,
Av.Mehmet Zafer OKUR Gaziantep Barosu Başkanı, Av.Gültekin UZUNALİOĞLU Giresun Barosu Başkanı, Av.İsmail DURGUN Hakkari Barosu Başkanı, Av.Sinan AKGÖL Hatay Barosu Başkanı, Av.Gökmen Hakkı GÖKMENOĞLU Isparta Barosu Başkanı, Av.Ümit KOCASAKAL İstanbul Barosu Başkanı, Av.Sema PEKDAŞ İzmir Barosu Başkanı, Av. Kerim Gökhan ŞANCI Karaman Barosu Başkanı, Av.Cevdet UCUNGAN Kars Barosu Başkanı, Av.Seyfettin CİVELEKOĞLU Kastamonu Barosu Başkanı, Av.Murat ŞİRVANLI Kayseri Barosu Başkanı, Av.Harun Saygılı Kırklareli Barosu Başkanvekili, Av.Gökhan MARAŞ Kırşehir Barosu Başkanı, Av.Mehmet Tamer SOLAKOĞLU Kocaeli Barosu Başkanı, Av.Fadıl ÜNAL Manisa Barosu Başkanı, Av.Azat YILDIRIM Mardin Barosu Başkanı, Av.H.Hulki ÖZEL Mersin Barosu Başkanı, Av.Mustafa İlker GÜRKAN Muğla Barosu Başkanı, Av.Sabahattin GÖÇMEN Muş Barosu Başkanı, Av.Fahri Korucu Nevşehir Barosu Başkanı, Av.Osman ÇİMEN Niğde Barosu Başkanı, Av.Atilla ÖNAL Ordu Barosu Başkanı, Av.Hüseyin SEZGİN Osmaniye Barosu Başkanı, Av.Ateş HATİNOĞLU Rize Barosu Başkanı, Av. Nihat NALBANTOĞLU Sakarya Barosu Başkanı, Av.Necat ANIL Samsun Barosu Başkanı, Av.Ali Galip ERGÜL Sinop Barosu Başkanı, Av.Nuşirevan ELÇİ Şırnak Barosu Başkanı, Av.Ahmet Müsellem GÖRGÜN Tekirdağ Barosu Başkanı, Av.Fatma KALSEN Tunceli Barosu Başkanı, Av.Rıza ALBAY Uşak Barosu Başkanı, Av.Orman HEMEDOĞLU Van Barosu Başkanı, Av.Cevdet BEKLER Yalova Barosu Başkanı, Av.İbrahim Kerem ERTEM Zonguldak Barosu Başkanı imzaladı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bağevi cinayeti sanıklarına 20 yıl hapis
İzmir'in Urla ilçesinde, geçen yıl Temmuz ayında fırıncı Tahsin Sefa'yı ...
20 bin ecstacy hap ele geçirildi
İzmir'de gerçekleştirilen operasyonda yaklaşık 20 bin adet ecstacy hap ele geçirildi.
'İşçilerin sigarası neden oldu' iddiası
İzmir'in Karabağlar ilçesinde patlama meydana gelen kapı imalathanesinin ...
 
Yağış ve soğuk hava ne zaman gidecek?
Ege, Marmara, Akdeniz ve Batı Karadeniz'de üç gün kuvvetli yağış var. ...
1 Mayıs hazırlıkları başladı
İzmir'de 1 Mayıs kutlamalarının sendika ve sivil toplum örgütleri temsilcilerinin ...
Faytoncular ilgi bekliyor
DOHAYDER İletişim Sorumlusu Esin Önder, İzmir'in nostaljik faytonlarının ...
 
Ressam Bedri Baykam’a bıçaklı saldırı
Ünlü Ressam Bedri Baykam, Beşiktaş Akatlar Kültür Merkezi'nde "İnsanlık ...
Şilili madenciler 1 Mayıs’ta Taksim’de
Şili’de göçük altında kalan ve sonrasında kurtarılan bir grup madenci ...
2 yaşındaki Elif'e gaz bombası
Şırnak'ın Silopi ilçesinde göstericilere müdahale için atılan gaz bombasının ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Siyaset insanı bozuyor
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sahipsiz kalan eski İzmir…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Gülayşe’den doğma ben ‘Öksüz Cüneyd’!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Çağlardan 324’e İzmir Tarihi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Nepotizm hastalığı ve belediyecilik...
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bumerang!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva