HABERLER>GÜNCEL
18 Nisan 2011 Pazartesi - 13:49

Faytoncular ilgi bekliyor

DOHAYDER İletişim Sorumlusu Esin Önder, İzmir'in nostaljik faytonlarının bulunduğu Alsancak ve Karşıyaka'da atların su ve yem ihtiyacının gidereceği yerler yapılmasını ve gölgelikler kurulmasını talep etti.

Faytoncular ilgi bekliyor

İZMİR  - Doğayı, Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği İletişim Sorumlusu Esin Önder, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TBMM tarafından kabul edilen ve 1 Temmuz 2004'te yürürlüğe giren 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun amacının, ''Hayvanların rahat yaşamalarını ve hayvanlara iyi ve uygun muamele edilmesini temin etmek, hayvanların acı, ızdırap ve eziyet çekmelerine karşı en iyi şekilde korunmalarını, her türlü mağduriyetlerinin önlenmesini sağlamak olduğunu'' anımsatarak, bu bağlamda, İzmir'in Alsancak-Kordon-Konak ve Karşıyaka sahilinde hizmet veren ''İzmir'in Nostaljik Faytonları'' atlarının çok zor koşullarda çalıştığını söyledi.

İzmir Romanları Fayton Kültürünü Tanıtma Yardımlaşma Dayanışma Derneği Başkanı Gökmen Dunar ve kendisinin bu durumun düzeltilmesi amacıyla İzmir Valiliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çevre ve Orman İl Müdürlüğü ile İzmir Ticaret Odasına başvurduklarını anlatan Önder, şöyle konuştu: ''İzmir sıcağının yazın 40-50 dereceleri bulduğu düşünülürse, bu atların bütün gün güneşin altında, aç susuz ve gölgesiz yerde bırakılması kabul edilemez. Bu aşamada acilen hayvanlar için saat 16.00'dan sonra trafiğe çıkmalarını, gölgelikler yapılmasını, su ve yem gereksinimlerinin bölgelere yapılacak küçük istasyonlarla sağlanmasını istiyoruz. Çalıştırılan atların daha besili ve sağlıklı bir görünüme kavuşmasını talep ediyoruz. İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş'ın bu konuda hazırladığı 'Güzel İzmir Fayton Projesi'ni destekliyoruz. Acil yapılacak düzenlemeler hem bölge insanını mutlu edecek hem de İzmir'e gelen turistlere atlı nostalji turu yaptırırken hayvanlara verdiğimiz değeri de gösterme fırsatımız olacak.''

İzmir Romanları Fayton Kültürünü Tanıtma Yardımlaşma Dayanışma Derneği Başkanı Gökmen Dunar da İzmir Valiliğine dilekçeyle başvuruda bulunarak, fayton ve atların korunma koşulları konusunda çözümlerini aktardıklarını belirtti. Dunar, şu bilgiyi verdi:  ''Gündoğdu Meydanı'nda faytonlara durak yapılmasını, bu durakların üzerlerinin atların güneşten ve yağmurdan korunacak şekilde düzenlenmesini önerdik. Faytonlara güzergah yol hazırlanmasını istedik. İzmir'in simgelerinden biri olan fayton, aynı zamanda EXPO çalışmalarında katkı sağlayabilir. Yapılacak düzenlemeler Alsancak Limanı'na kruvaziyer yolcu gemileriyle gelen turistlere etkin bir tanıtım yapmamızı, onları iyi bir şekilde ağırlamamızı, olumlu izlenimler yaratmamızı sağlayacağına inanıyoruz. Yerli ve yabancı turistlerin ilimizden memnun ayrılmalarını sağlamak, zengin tarihsel, doğal ve kültürel dokusuyla İzmir'in tercih edilebilirliğini ve ziyaret sıklığını artıracaktır. Bu açıdan faytonların Agora, Kemeraltı Alsancak Liman ve Gündoğdu Meydanı ile başlayan bir fayton yolu düzenlemesi gerekmektedir.''

Dunar, atlar için veteriner ve gıda desteği sağlanmasını beklediklerini, Gündoğdu Meydanı'nda çeşme ve kanalizasyon ihtiyacının giderilmesini istediklerini söyledi.

19. yüzyılda İzmir'in simgelerinden biri haline gelen ve uzun süre ulaşım amaçlı kullanılan faytonlar, motorlu taşıtların yaygınlaşmasından sonra önemini yitirdi. İzmir'e gelen turistler fayton ile genellikle Kemeraltı, Agora ve Konak bölgesini geziyorlar.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ressam Bedri Baykam’a bıçaklı saldırı
Ünlü Ressam Bedri Baykam, Beşiktaş Akatlar Kültür Merkezi'nde "İnsanlık ...
Şilili madenciler 1 Mayıs’ta Taksim’de
Şili’de göçük altında kalan ve sonrasında kurtarılan bir grup madenci ...
2 yaşındaki Elif'e gaz bombası
Şırnak'ın Silopi ilçesinde göstericilere müdahale için atılan gaz bombasının ...
 
Tarık Akan: 28 Şubat önümüzü açtı
Ünlü oyuncu Tarık Akan, 27 Mayıs askeri müdahalesi ve 28 Şubat süreci ...
Nedim Şener eşine sarılıp ağladı
Gazeteci Nedim Şener'in bir haberde Hanefi Avcı'ya ilişkin soruşturmanın ...
İzmir EXPO 2020 için tek yumruk
İzmir ve Ege iş dünyası ile yerel yöneticiler, mutluluk yaratan EXPO müjdesinin ...
 
‘Konuşma ucunda yağlı kurşun var’
HSYK ile yargı arasındaki krizleri, Cumhuriyet muhabiri Taşçı “İlahi Adalet” ...
Aytaç Sefiloğlu mezarı başında anıldı
Ege Bölgesi Sanayi Odası Basın Müşaviri gazeteci Aytaç Sefiloğlu, ölümünün ...
Şehit itfaiye erine duygulu veda
Karabağlar Yeşillik Caddesi’nde çıkan yangına müdahale sırasında şehit ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çok mu çok oluyor bu Çeşme?
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Can dostlar tartışması!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Beyaz tren...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva