HABERLER>DÜNYADAN
29 Ocak 2016 Cuma - 11:21

5 soruda Cenevre: Kim katılacak/amaç ne?

Suriye’deki iç savaşa çözüm bulunabilmesi için başlatılan Cenevre müzakerelerinin bugün başlaması bekleniyor. İşte 5 soruda Cenevre müzakereleri...

5 soruda Cenevre: Kim katılacak/amaç ne?

Suriye muhalefeti, Esad rejiminin saldırılarını gerekçe göstererek görüşmeleri boykot kararı aldı. Peki görüşmelerde ne amaçlanıyor, tarafların beklentileri neler?

CENEVRE MÜZAKERELERİNİN AMACI NEDİR?
İsviçre'nin Cenevre kentinde yapılacak görüşmelerin öncelikli hedefi, öncelikle Suriye'de ateşkesin sağlanması. Ardından da ülkede bir geçiş hükümetinin kurulması ve serbest seçimlerin organize edilmesi amaçlanıyor.

Suriye'de barışçıl çözüm için geçen kasım ayında Viyana'daki Suriye toplantısında taraflar arasında müzakerelerin başlaması, BM denetiminde muhalefet bileşenlerinin belirlenmesi, ateşkes sağlanması, 6 ay içinde geçiş süreci, yeni bir anayasa hazırlanması ve 18 ay içinde seçim yapılması konularında uzlaşmaya varılmıştı.

KİMLER KATILACAK?
Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura salı günü görüşmelerin taraflarına resmi davetiyelerin gönderildiğini duyurdu, ancak hangi grupların davet edildiği konusunda kamuoyuna bir açıklama yapmadı. Masada Esad rejimi ve Suriye muhalefetinden temsilcilerin olması beklenirken ABD, Rusya, Türkiye, Fransa ile birlikte Arap dünyasından temsilcilerin de katılması bekleniyor. PYD düğümü ise henüz çözülmedi.

Esad rejimine verdiği destekle bilinen Rusya, IŞİD’e karşı mücadelesiyle ön plana çıkan Kürt Demokratik Birlik Partisi'nin de (PYD) müzakere masasına davet edilmesini talep ediyor. Türkiye ise PYD’nin silhalı gücü YPG'nin Kandil ile bağlantılı olduğu gerekçesiyle görüşmelere katılmasını kategorik olarak reddediyor. PYD lideri Salih Müslim BM’den resmi bir davet almadıklarını doğruladı. Suriyeli muhalif gruplardan oluşan Suudi Arabistan destekli Üst Düzey Müzakere Komitesi de PYD'nin "rejime yakıng" olduğu gerekçesiyle görüşmelere katılımına itiraz ediyor.

SURİYE MUHALEFETİ KATILACAK MI?
Suriye'deki Sünni muhalefetin en önemli temsilcisi sayılan Suudi Arabistan destekli Üst Düzey Müzakere Komitesi'nin müzakerelere katılıp katılmayacağı hala kesinlik kazanmadı. Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da bu konudaki görüşmeler devam ediyor. Arap televizyonlarında, muhalif grubun kararını vermeden önce müzakerelere katılmak için öne sürdüğü şartların BM tarafından kabul edilip edilmediğine dair yanıtı beklediği ifade edildi. Muhaliflerin Esad rejiminin sivillere yönelik saldırılara ve ablukalara son vermesi istediği belirtiliyor.

GÖRÜŞMELER NE KADAR SÜRECEK?
Pazartesi günü başlaması planlanan görüşmeler katılımcı listesi krizi nedeniyle cumaya ertelenmişti. Görüşmelerin ilk etabının iki ile üç hafta arasında sürmesi ve Suriye’nin genelini kapsayacak bir ateşkes planı üzerinde yoğunlaşması bekleniyor. Ayrıca Suriye'ye insani yardımların genişletilmesinin de görüşmelerde ele alınması bekleniyor.

BAŞARIYA ULAŞMA ŞANSI VAR MI?
Uzmanlar Cenevre müzakerelerinden büyük bir beklenti içinde olunmaması gerektiğine dikkat çekiyor. Londra'daki King's College'in terörle mücadele uzmanlarından Peter Neumann, halihazırda taraflar üzerindeki siyasi baskının büyük olmadığına, o nedenle tarafların büyük tavizler vermeye hazır olmadıklarına dikkat çekti. Uzman önceliğin ateşkes ve insani bölgeler oluşturulması olduğunu belirtti. Neumann, IŞİD'in geriletilmesinin de öncelikler arasında olduğunu vurguladı. (DW Türkçe)

 
Büyük aşk tek celsede bitti!
 
Küçük Alima yeni hayatına kavuştu
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Işık Dikicigil 29 Ocak 2016 Cuma 13:54

SURİYE NİN SEVR'İMİ OLACAK. SIRA KİMDE ? IRAK SURİYE SIRADAKİ KİM? KAHİN OLMAYA GEREK VAR MI ?IRAK'IN SURİYE NİN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ TÜRKİYENİN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜDÜR. NE ACIDIR Kİ... TÜRKİYE CUMHURİYETİNİN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNÜ SAVUNMAK, İRAN'A KALMIŞTIR.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ABD'den Rusya'ya ağır eleştiri!
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, Rus hükümetinin yolsuzluğu ...
İsrail'den iki ülkeyi kızdıran açıklama!
İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, "Türkiye'ye boru hattı inşa etmek, ...
İsrail'den Rumları ve Yunanistan'ı kızdıracak açıklama
İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, "Türkiye'ye boru hattı inşa etmek, ...
 
Disneyland'da büyük panik
Paris'te bulunan Disneyland'in içindeki bir otelin girişinde, iki silah ...
Japon bakan başını öne eğdi, özür diledi ve gitti
Adı rüşvet skandalına karışan Japonya Ekonomi Bakanı Akira Amari basın ...
İsveç 80 bin sığınmacıyı sınır dışı ediyor
İsveç sığınma başvurusunu reddettiği 80 bine yakın mülteciyi sınırdışı ...
 
CIA yıllardır gizlediği UFO belgelerini açıkladı
ABD Merkezi İstihbarat Dairesi, UFO ve uzaylılarla ilgili gizliliği kaldırılmış ...
Rusya'da grip salgını: 50 kişi hayatını kaybetti
Rusya Sağlık Bakanı Veronika Skvortsova, grip salgınının Rusya'nın 47 ...
Çin yüzer nükleer santral inşa edecek
Çin açık denizde "yüzer" nükleer santral inşa edebileceğini duyurdu. Deniz ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva