HABERLER>GÜNCEL
9 Aralık 2016 Cuma - 13:09

4 ay geçti, kriz bitmedi: Okullarda ders var, kitap yok!

15 Temmuz sonrası FETÖ operasyonları kapsamında örgüte yakın yayınevleri tarafından basılan kitaplar yasaklanırken, eksikleri giderme çalışmaları sürse de kriz bitmedi. İzmir’deki okullarda Türkçe, Matematik, Fen Bilgisi ve Din Kültürü Ahlak Bilgisi dersleri kitap olmadan işleniyor.

4 ay geçti, kriz bitmedi: Okullarda ders var, kitap yok!

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ - Eylül ayında başlayan 2016-2017 Eğitim ve Öğretim Dönemi’nde yaşanan kitap krizi devam ediyor.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL’de Gülen Cemaatine yakın yayınevleri tarafından basılan bazı kitaplar ‘FETÖ’ operasyonları kapsamında yürürlükten kaldırılmıştı.

Milyonlarca öğrenci kitapları olmadan ders başı yaparken, İzmir’de de birçok okulda aynı sıkıntı yaşanıyor.

Yeni dönemde baş gösteren aksaklık bir türlü giderilmezken özellikle temel derslerdeki kitap yoksunluğu velileri ve öğrencileri çaresiz bıraktı.

Sorunu Ekim ayında meclise taşıyan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’a konuyla ilgili 9 soru yöneltmişti.

Balbay yasaklanan 34 kitabın listesinin çıkararak, “Bakanlık 14 yıldır yap-boza çevirdiği eğitim sisteminin sonunda yıllardır içeriklerine olur verdiği bu kitapları yasaklamıştır.  Şimdi bu kitaplarla öğrenim görmüş çocuklarımızın velileri başta olmak üzere kamuoyuna açıklama yapmak zorundadır.  Bu kitaplar hangi içerikleri nedeniyle yasaklanmıştır?” açıklamasını yapmıştı.

Kitapsız geçen bu süreçte öğretmenlerin derslere fotokopi, test ve kendi bilgilerinden yararlanarak girdiği belirtildi. Yaşananlar karşısında toplumun birçok kesiminden, ‘Bilmediğimiz bir öğretmenin ne öğreteceğine nasıl güveneceğiz’ şeklinde tepkiler yükseldi.

Son olarak İzmir’deki bazı okullarda, yasak listesinden dolayı yaşanan eksikliğin giderilmeye çalışıldığı fakat tam anlamıyla bir çözüm üretilemediği ortaya çıktı.

Birçok kurumda eğitim döneminin başında dağıtılmayan kitapların değiştirilmeden aynı şekilde gönderildiği belirtildi. Veliler kitapların geçen senelerdekiyle aynı olduğunu görünce, ‘Madem değişmeyecekti, sene başında neden dağıtılmadı’ serzenişlerinde bulundu.



TEMEL DERSLERİN KİTAPLARI YOK!
34 kitaptan oluşan yasak listesinin bazı yerlerde büyük çoğunluğu yeni yayınlarla sağlanırken birçok kurumdaki eksikliğin giderilmediği öğrenildi. Orta öğretim kurumlarına gönderilen yayınlarda Türkçe, Matematik ve Fen Bilgisi derslerine ait kitapların ulaşmadığı belirtildi.  İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi için bazı okullara eski yayınların tekrar gönderildiği ifade edildi. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi için ise çoğu kuruma hiçbir destek gitmediği belirtildi. Ders okullarda kitabı olmadan işleniyor.

SENDİKA NE DİYOR?
Eğitim-Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Bahri Akkan konuyla ilgili kapsamlı bir açıklama yaptı. Akkan bakanlığın bilinçli şekilde hareket ettiğini ve yaşananların temelinde özelleştirme politikası olduğunu ifade etti.

Akkan, “Okulların bir bölümüne yeni kitaplar dün gönderilmeye başlanmış. Konakta dağıtım var. Hiç kitap ulaşmamış okullar da mevcut.  Kitap bulunmayan okullarda eğitim, öğretmenin bilgisi üzerinden not tutturularak yapılıyor.  Uygulama kamusal eğitimi tasfiye etmenin bir aracı olarak kullanılıyor. Bilinçli, planlı, programlı yapılan bir iş. Darbe bağlantılı yapılmış olsaydı, eğitim Eylül sonu açılmış, temizlik yapılıp yeni kitaplar dağıtılabilirdi. Yeni kitaplar da ihale yoluyla yayınevlerinden alınan kitaplar… Biz kısmı da milli eğitim yayın evi tarafından basılıyor.  Ekonomik durumu iyi olan veliler ‘lanet gelsin’ diyerek çocuklarını buradan alıp özel okullara yönlendirebiliyor. Beceriksizlikten kaynaklı olduğunu düşünmüyoruz. Bilinçli olduğunu düşünüyoruz. Bakanlık açıklamalarında her şeye rağmen özelleştirmenin yüzde 10 olmasını başarısızlık olarak nitelendiriyor.  Bunların idareci atamaları, yıl ortasında değiştirilmesi, öğretmenlerin sürülmesi, proje okulları gibi gelişmelerin hepsi kamusal eğitimden kaçışı hızlandırmak için yapılan işlerdir” diye konuştu. 

TEMELİ ÖZELLEŞTİRME POLİTİKASINA DAYANIYOR!
Akkan, “Veliler örgütsüz olmalarından kaynaklı şikayetten başka seçeneği yok. Herhangi bir eylem ve tepkiye dönüştürebilmiş değiliz. Bize ulaşan velilerle bulundukları okullarda örgütlenmeye dair çalışmalarımız oldu ama şu ana kadar başarısız olduk. Bakanlık yetkilileri örgütsüzlükten kaynaklı durumu kullanıyor.  Öğrencilerin temel ders kitapları yok. Çocukların ayları boşa gitti. TEOG sınavına girdiler, Nisan’da yine girecekler. Çocuklara gösterilen yol ya özel ders ya özel okul… Bu uygulamanın temeli özelleştirme politikasına dayanıyor” ifadelerini kullandı.

MÜDÜR AÇIKLAMA YAPMADI
İzmir İl Eğitim Müdürü Ömer Yahşi ise bu konuda açıklama yapmadı.

 
Afrika ülkeleri FETÖ’ye kapılarını bir bir kapatıyor
 
İzmir’de empati zamanı: ‘Özel’ merkezin ilk ziyaretçisi Başkan Kocaoğlu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İnciraltı toprak sahiplerinden plan çağrısı
İnciraltı 2. Nesil Toprak Sahipleri Platformu Başkanı Tayfun Karabulut, ...
İzmir'deki feci kazada 2 kadının ölümüne neden olan müteahhit serbest!
11 Ağustos’ta yolun karşısına geçmek isteyen Lütfiye Yurdaer ile 10 gün ...
Darbeci sivillerin 'uçuş kayıtları' mercek altında!
FETÖ'nün darbe girişiminin "kilit ismi" firari Adil Öksüz ile "eşbaşkanı" ...
 
İzmir'de 'vakıf' operasyonu: Ünlü işadamlarına gözaltı
Akyaka Vakfı'na yönelik operasyonda 18 kişi hakkında gözaltı işlemi başlatıldı. ...
’15 Temmuz paneli’ krizi: O müdüre çifte suç duyurusu
AK Parti Ödemiş Teşkilatı'nın düzenlediği 15 Temmuz Destanı konulu panele ...
Fırat Kalkanı Harekatı'nda kritik gelişme
TSK'dan yapılan açıklamada 'Özgür Suriye Ordusu tarafından Zarzur meskun ...
 
İzmir’de silahla marketi basan soyguncular yakalandı
İzmir’in Narlıdere İlçesi'nde bir markete ellerinde tabanca ile girip, ...
Türk Yıldızları Ödemiş’e geliyor
Türk Yıldızları Akrobasi Ekibi faaliyetlerinin tanıtımı ve lisanslı ürünlerinin ...
İzmir’de FETÖ’den kapatılan üniversitenin tavanında jammer bulundu
İzmir’de FETÖ/PDY'nin darbe girişimi sonrası kapatılan ve Katip Çelebi ...
 
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İnsanlık durumu; vasat altı
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Her genel başkan 'lider' olamıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Hilafet Çalıştayı ve İslamcılık parantezi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Anneler Günü Münasebetiyle: Sütveren Meryem Ayazması
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva